
Vroedkunde in verkort traject voor Nederlandse O&G-verpleegkundigen
Verkort traject van de professionele bachelor Vroedkunde
In de wieg gelegd voor verloskunde
- Heb je een Nederlands diploma HBO- of MBO4-verpleegkunde met een O&G-aantekening (of enkel O-aantekening)?
- Heb je bovendien minstens twee jaar relevante werkervaring als O(&G)-verpleegkundige?
- Dan kan je instromen in dit brugprogramma van respectievelijk 95 of 98 studiepunten.
- Op basis van je diploma krijg je 82 tot 85 studiepunten (SP) vrijstellingen.
- Je begint rechtstreeks in fase 2.
- Zo ben je na twee jaar naast verpleegkundige ook verloskundige (vroedvrouw).
- Wil je blijven werken/of combineer je de studie met een gezin?
- Dan volg je de opleiding best deeltijds in een ‘traject op maat’.
- We garanderen 100% begeleiding en persoonlijke aandacht.
- Wij hechten veel belang aan het opleiden van bekwame, warme vroedvrouwen.
- Wij zorgen voor onze studenten, zodat zij straks goed zorg dragen voor hun cliënten.



Waarom kiezen voor Vroedkunde in verkort traject voor Nederlandse O&G-verpleegkundigen?

Computergestuurde babyrobot Tory
Levensecht de reanimatie van de pasgeborene oefenen doe je op onze nieuwste babyrobot Tory. Deze robot klinkt en reageert zoals een echte baby.

Bevallingsrobot in Simulatiecentrum
We brengen de realiteit naar onze praktijklessen en oefenen real life bevallingen in ons simulatiecentrum: normale en acute bevallingen, maar met een pauzeknop! Dankzij hightech robots kunnen studenten in realistische ingerichte skillslabs hun technieken oefenen op robotmama's en -baby's. Geen echte patiënten dus, maar wel net echt. Realistisch en veilig.

Project “Buddy bij de wieg”
Vanaf fase 2 kan je deelnemen aan dit coachingsproject van groot maatschappelijk belang. Het is een samenwerking met het OCMW van Turnhout. De studenten ondersteunen kwetsbare gezinnen tijdens de periode van de zwangerschap tot de eerste verjaardag van het kindje.
Programma
- Opbouw
- Doelpubliek
- Vakken
- In de praktijk
- Specifieke toelatingsvoorwaarden
- Persoonlijke begeleiding
- Go international
- Alternatieve trajecten
Opbouw
- Fase 2 | Als verpleegkundige met een O&G-aantekening (of enkel O-aantekening) en minimaal 2 jaar relevante werkervaring als O(&G)-verpleegkundige kan je rechtstreeks instromen in fase 2 van de opleiding. De typisch verloskundige opleidingsonderdelen uit fase 1 (5 opleidingsonderdelen) volg je via een systeem van begeleide zelfstudie (start begin september). Fysiologie en pathologie binnen de verloskunde komen aan bod. Ook thuisverloskunde krijgt haar duidelijke plaats in het lespakket. Je loopt 8 weken stage op verschillende settings waaronder de verloskamer.
- Fase 3 | In fase 3 verdiepen we ons verder in pathologie en specifieke werkterreinen: intensieve neonatologie, fertiliteitsproblematiek, hoog-risicoverloskunde en keuzevakken. Je werkt gedurende het ganse academiejaar in kleine groep aan je bachelorproef, een wetenschappelijk onderbouwde eindproef. Je staat volop in de praktijk door 19 weken stage.
Doelpubliek
- Bachelor Verpleegkunde
- HBO- of MBO4-verpleegkunde met een O&G-aantekening (of enkel O-aantekening)
Vakken
Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.
- De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
- Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
Fase 2 3 PRENATALE ZORG Verloskundige zorg in de tweede lijn: prenataal i 3 INTRA- EN POSTPARTALE ZORG Fysiologische baring (Begeleide Zelfstudie - geen examen) i 0 Verloskundige zorg in de tweede lijn: intra- en postpartaal (brug) i 4 Laagrisico-neonatologie i 3 Verloskundige zorg in de eerste lijn i 4 Verloskundige zorg in de eerste en tweede lijn 5 Hoogrisico-neonatologie i 3 GESPECIALISEERDE ZORG IN DE VERSCHILLENDE LEVENSFASEN VAN DE VROUW Gynaecologie (indien geen G-aantekening) i 3 Periconceptuele zorg i 5 BIOMEDISCHE WETENSCHAPPEN Fase 2 3 Gespecialiseerde toegepaste farmacologie i 3 DE VROEDVROUW ALS KWALITEITSBEWAKER EN ORGANISATOR Principes van evidence based practice (indien geen Ba verpleegkunde vooropleiding) i 4 PSYCHOSOCIAAL-AGOGISCHE LIJN Omgaan met de cliënt in zijn context (brug) 3 Omgaan met het team 4 ONTWIKKELINGSLIJN Persoonlijke ontwikkeling in de professie: verdieping 3 Persoonlijke ontwikkeling in de professie: integratie 5 INTEGRATIELIJN Klinisch onderwijs (VR-1) i 11 24 Bachelorproef i 5 Keuzevak i 6 Fase 2 3 PRENATALE ZORG Verloskundige zorg in de tweede lijn: prenataal i 3 INTRA- EN POSTPARTALE ZORG Fysiologische baring (Begeleide Zelfstudie - geen examen) i 0 Verloskundige zorg in de tweede lijn: intra- en postpartaal (brug) i 4 Laagrisico-neonatologie i 3 Verloskundige zorg in de eerste lijn i 4 Verloskundige zorg in de eerste en tweede lijn 5 Hoogrisico-neonatologie i 3 GESPECIALISEERDE ZORG IN DE VERSCHILLENDE LEVENSFASEN VAN DE VROUW Gynaecologie (indien geen G-aantekening) i 3 Periconceptuele zorg i 5 BIOMEDISCHE WETENSCHAPPEN Gespecialiseerde toegepaste farmacologie i 3 DE VROEDVROUW ALS KWALITEITSBEWAKER EN ORGANISATOR Principes van evidence based practice (indien geen Ba verpleegkunde vooropleiding) i 4 PSYCHOSOCIAAL-AGOGISCHE LIJN Omgaan met de cliënt in zijn context (brug) 3 Omgaan met het team 4 ONTWIKKELINGSLIJN Persoonlijke ontwikkeling in de professie: verdieping 3 Persoonlijke ontwikkeling in de professie: integratie 5 INTEGRATIELIJN Klinisch onderwijs (VR-1) i 11 24 Bachelorproef i 5 Keuzevak i 6 In de praktijk
- In fase 2 loop je 8 weken stage en in fase 3 19 weken.
- We beschikken over een uitgebreid netwerk van samenwerkingsverbanden met regionale en universitaire ziekenhuizen, Kind en Gezin, Expertisecentra Kraamzorg, psychiatrische afdeling moeder kind, thuisverloskunde en zorg in de 1e lijn. Ook buitenlandse stages behoren tot de mogelijkheden.
- Nederlandse studenten kunnen stage lopen in Nederland. De school heeft samenwerkingsovereenkomsten met een aantal Nederlandse ziekenhuizen. Daarnaast is raadzaam om ook zelf op zoek te gaan naar stageplaatsen. Op die manier bouw je ervaring op binnen het zorgsysteem in Nederland.
- Klik hier voor meer toelichting in verband met het zelf regelen van stages in Nederland:
Specifieke toelatingsvoorwaarden
Bachelor diploma Verpleegkunde (HBO)
Persoonlijke begeleiding
- Open en persoonlijke begeleiding door docenten met uitgebreide praktijk- en onderwijservaring
- Continue en persoonlijke trajectbegeleiding
- Jarenlange ervaring in het opleiden van Belgische en Nederlandse studenten
- Ruimte om zelf keuzes te maken in je studietraject
- Ruim aantal contacturen per week
- Veel praktijkoefeningen, simulatieonderwijs met levensechte situaties, diverse stages, projecten ...
- Procesbegeleiding tijdens elke stage door de stagebegeleider van school naast werkbegeleiding door de mentoren op de stageplaats
Go international
- In fase 3 krijg je de kans om een internationale stage te lopen.
Iets voor jou? Ons uitgebreid netwerk van partners in Europa en in het Zuiden biedt je heel wat mogelijkheden.
Tijdens de voorbereiding van deze stage word je maximaal ondersteund door de verantwoordelijke van de opleiding en de dienst internationalisering. Zo sta je niet alleen voor het ‘papierwerk’ en krijg je belangrijke informatie op voorbereidingssessies zoals ‘Pack your bags' en ‘Get Ready’.
- Binnen fase 3 van de opleiding wordt de minor 'international activity' aangeboden als keuzevak. Als toekomstige vroedvrouw in een steeds groeiende interculturele wereld is ook het verwerven van de competentie 'wereldburgerschap' van belang.
- In fase 3 krijg je de kans om een internationale stage te lopen.
Alternatieve trajecten
Wil je studeren in afstandsonderwijs (en je studie eventueel combineren met werk of gezin)?
Volg Vroedkunde voor verpleegkundigen op vaste lesdag (afstansonderwijs) (een 3-jarig traject van ongeveer 45 studiepunten jaarlijks)
Ben je O&G verpleegkundige?
Volg dan Vroedkunde voor O&G verpleegkundigen op vaste lesdag (afstandsonderwijs) (een 3-jarig traject van ongeveer 45 studiepunten jaarlijks)
Na je studie
- De job van je leven
- Verder studeren
De job van je leven
- Als vroedvrouw kan je meteen aan de slag in heel Europa en ook ver daarbuiten.
- Je kan vroedvrouw in de thuiszorg worden, zelfstandig of bij een organisatie … Je kan werken op verschillende afdelingen in het ziekenhuis zoals de verloskamer, de kraamafdeling, neonatologie, raadpleging gynaecologie/verloskunde, de hospitalisatieafdeling gynaecologie, daghospitaal gynaecologie, intensieve zorgen voor zwangeren, of instanties zoals Kind en Gezin, de expertisecentra kraamzorg, enz. Je kan werken in ontwikkelingslanden, als vertegenwoordiger in de medische of farmacologische sector, als wetenschappelijk medewerker, in het onderwijs…
- Je kan er ook voor kiezen om via een verkort traject je diploma Verpleegkunde te behalen of om een masteropleiding aan de universiteit te starten.
Verder studeren
Als pas afgestudeerde bachelor in de Vroedkunde kan je meteen als vroedvrouw aan de slag. Toch zal je al snel merken dat de evoluties in de gezondheidszorg razendsnel gaan en dat het noodzakelijk is dat je regelmatig bijschoolt. Weet dus dat je na je opleiding ook nog bij ons terecht kan voor een heel aantal korte en langere vervolgopleidingen. Permanente vorming: More Care
Ga naar overzicht alle vormingenPostgraduaat
Master (via schakelprogramma)
- Master Vroedkunde
- …