2022-12-16 15:20:00

Voedings- en Dieetkunde (werktraject)
Werktraject van de professionele bachelor Voedings- en Dieetkunde
|
Je bant alle dieethypes en voedingsmythes uit de wereld
- Jij bent een foodie. Of een gezondheidsgoeroe.
- Later wil je een gezonde levensstijl promoten en voedingsmythes busten.
- Je hebt al een wetenschappelijk diploma hoger onderwijs.
- En wil graag de bachelor Voedings- en dieetkunde behalen.
- Dankzij dit werktraject kan je werken en studeren te combineren.
- In deze studie ontdek je alles over voeding, anatomie en wetenschappen.
- Je leert voedingsmiddelen analyseren en voeding optimaliseren.
- Je komt te weten hoe je iemands lichaamssamenstelling bepaalt.
- Je krijgt mee hoe je een correct voedings- en dieetadvies opstelt.
- Ook voedingsanalyse en management in de catering staan op het menu.
- Afgestudeerd? Dan ben je een gediplomeerd diëtist.
- Je kan ook gaan werken als coach of voedingsanalist.
- Je loopt stage in je tweede en je derde jaar.
- Je vindt sowieso een job. Want je kan beginnen in veel sectoren.
- Wil je verder studeren? Gaat perfect. Volg gerust een tweede bachelor, postgraduaat of master.



Troeven

Een traject op ieders maat
We bieden een modeltraject aan van 4 x 45 studiepunten (i.p.v. 3 x 60 studiepunten). In overleg is een programma op maat ook mogelijk. Zo kan je met een diploma hoger onderwijs of met behaalde credits van vergelijkbare vakken vrijstellingen aanvragen en het traject sneller doorlopen. Meer info daarover vind je hier.
Programma
- Opbouw
- Doelpubliek
- Vakken
- Lesmomenten
- Vrijstellingen
- In de praktijk
- Persoonlijke begeleiding
- Go international
- Studente aan het woord
Opbouw
- Oriëntatie. We focussen op de gezonde mens, gezonde voeding en wetenschappelijke achtergronden. Je krijgt de eerste beroepsgerichte taken onder de knie en leert jezelf beter kennen. Je kennismaking met het werkveld geven je goesting in méér.
- Verdieping. We focussen op diverse doelgroepen. Zowel het geven van voedings- en dieetadvies als voedingsanalyse en management in de catering staan op het menu. Jij ontwikkelt heel wat skills en tijdens een stage en in projectwerk ontdek je jouw interesses en groeikansen.
- Verruiming. We focussen op de beroepscontext en je brede inzetbaarheid. Jij spitst je toe op je verdere professionalisering. Je maakt nog meer je eigen keuzes en met je integrale eindopdracht en tijdens je stage toon je wat jij als voedingsexpert in je mars hebt.
- Oriëntatie. We focussen op de gezonde mens, gezonde voeding en wetenschappelijke achtergronden. Je krijgt de eerste beroepsgerichte taken onder de knie en leert jezelf beter kennen. Je kennismaking met het werkveld geven je goesting in méér.
Doelpubliek
Wil je de opleiding combineren met deeltijds werken en/of een gezin? Dan kan je de opleiding spreiden over meerdere semesters. We hebben alvast een modeltraject voor je klaar van 4 x 45 i.p.v. 3 x 60 studiepunten maar in overleg is een programma op maat ook mogelijk.
Zo kan je bijvoorbeeld met een diploma hoger onderwijs of behaalde credits van vergelijkbare opleidingsonderdelen vrijstellingen aanvragen en het traject dus sneller doorlopen.
Vakken
Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.
- De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
- Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
Fase 1 2 3 4 VOEDINGS- EN DIEETADVIES Voeding in de maatschappij-epidemiologie 3 Voedingsmiddelenleer 4 Voedingsleer i 5 Kookworkshops 3 Workshops gezonde voeding i 4 Wetenschappelijk project 3 Voeding voor doelgroepen i 5 Dieetleer 1 en 2 i 5 3 Dieetleer van het kind 3 Workshops dieetleer i 5 Evidence based diëtetiek 5 WETENSCHAPPELIJK HANDELEN Gegevensverwerking en statistiek 3 3 Moleculen en interacties 3 Labovaardigheden 4 2 2 Chemische analyse en voedingswarenanalyse 4 3 Bio-organische chemie 3 Biochemie 4 Anatomie en fysiologie i 5 Pathologie en farmacologie 1 en 2 i 5 3 Cel- en microbiologie en levensmiddelenmicrobiologie 5 2 Fase 1 2 3 4 Fysische processen in de voeding 3 Wetgeving, voedselproductie en kwaliteitszorg 4 COACHING EN GEDRAGSVERANDERING Algemene psychologie en gezondheidspsychologie i 3 3 Professionele ontwikkeling 1: verkennen en communiceren 5 Beroepsgerichte communicatie 4 Casuïstiek en communicatie i 3 Gezondheidseducatie 3 RZL en deontologie 3 CATERING EN MANAGEMENT Catering en management i 5 WERKVELDVOORBEREIDING Ondernemerschap 3 Professionele ontwikkeling 3: integrale eindopdracht i 10 Keuzestage 1, 2 en klinische stage 3 20 PERSOONLIJKE VERDIEPING 9 VERDIEPING FASE 2 - keuze uit: 3 Professionele ontwikkeling 2: onderzoeken Professional Skills: Nutrition International Health Promotion Project VERDIEPING FASE 3 - keuze uit: 6 Verdieping voedings- en dieetkunde i Verdieping sport en beweging Fase 1 2 3 4 VOEDINGS- EN DIEETADVIES Voeding in de maatschappij-epidemiologie 3 Voedingsmiddelenleer 4 Voedingsleer i 5 Kookworkshops 3 Workshops gezonde voeding i 4 Wetenschappelijk project 3 Voeding voor doelgroepen i 5 Dieetleer 1 en 2 i 5 3 Dieetleer van het kind 3 Workshops dieetleer i 5 Evidence based diëtetiek 5 WETENSCHAPPELIJK HANDELEN Gegevensverwerking en statistiek 3 3 Moleculen en interacties 3 Labovaardigheden 4 2 2 Chemische analyse en voedingswarenanalyse 4 3 Bio-organische chemie 3 Biochemie 4 Anatomie en fysiologie i 5 Pathologie en farmacologie 1 en 2 i 5 3 Cel- en microbiologie en levensmiddelenmicrobiologie 5 2 Fysische processen in de voeding 3 Wetgeving, voedselproductie en kwaliteitszorg 4 COACHING EN GEDRAGSVERANDERING Algemene psychologie en gezondheidspsychologie i 3 3 Professionele ontwikkeling 1: verkennen en communiceren 5 Beroepsgerichte communicatie 4 Casuïstiek en communicatie i 3 Gezondheidseducatie 3 RZL en deontologie 3 CATERING EN MANAGEMENT Catering en management i 5 WERKVELDVOORBEREIDING Ondernemerschap 3 Professionele ontwikkeling 3: integrale eindopdracht i 10 Keuzestage 1, 2 en klinische stage 3 20 PERSOONLIJKE VERDIEPING 9 VERDIEPING FASE 2 - keuze uit: 3 Professionele ontwikkeling 2: onderzoeken Professional Skills: Nutrition International Health Promotion Project VERDIEPING FASE 3 - keuze uit: 6 Verdieping voedings- en dieetkunde i Verdieping sport en beweging Cursusmateriaal
- Workshops gezonde voeding: inhoudstafel en hoofdstuk 1
- Voedingsmiddelenleer: inleiding en hoofdstuk 1
- Chemische analyse
Lesmomenten
Voor vakken met permanente evaluatie en/of waar vaardigheden getoetst worden, word je in de les verwacht. Deze lessen organiseren wij zoveel mogelijk op maandag en op 1 à 2 avonden per week.
Voor theorie sluit je aan bij de reguliere studenten. Je mag maar hoeft niet aanwezig te zijn in de theorielessen. Je kan ook zelfstandig aan de slag met het aangeboden cursusmateriaal.Vrijstellingen
Je kan vrijstellingen aanvragen op basis van elders verworven kwalificaties (EVK) of competenties (EVC). Een voorstel van vrijstellingen op basis van EVK kan pas uitgewerkt worden nadat het aanvraagformulier en diploma- en creditbewijzen in ons bezit zijn. Wij stellen bij aanvang van het academiejaar graag een individueel programma op maat samen.
- Denk je in aanmerking te komen voor vrijstellingen op basis van elders verworven kwalificaties (op basis van studieresultaten en creditbewijzen)? De aanvraagprocedure vind je hier. Je kan ze aanvragen via dit document. Het aanvraagformulier mag je doorsturen naar Hilde Boeckx.
- Denk je in aanmerking te komen voor vrijstellingen op basis van elders verworven competenties (= EVC, bv. op basis van beroepservaring)? Je aanvraagprocedure vind je hier.
In de praktijk
Om voedings- en dieetkundige te worden moet je 600 uur stage lopen. Dit biedt je een unieke kans om te leren op de werkplek onder begeleiding van een mentor die expert is in zijn vakgebied.
Tijdens werkveldinitiatie leer je de verschillende werkterreinen van je toekomstig beroep kennen tijdens . Vervolgens verdiep je je in bepaalde praktijksituaties. Enerzijds via een keuzestage in een grootkeuken, in de preventie of in een bedrijf. Anderzijds via (internationaal) projectwerk. Tenslotte doorloop je, naast een klinische stage, nog een tweede keuzestage die verdiepend of aanvullend is. Je maakt in die periode ook je integrale eindopdracht.
Het stage-aanbod weerspiegelt je brede inzetbaarheid. Naast een stage in het binnenland kan je kiezen voor een buitenlandse stage bij één van onze partners.
Persoonlijke begeleiding
Het grootste deel van de studiebegeleiding gebeurt natuurlijk door de vakdocenten. Op een laagdrempelige manier delen zij hun expertise en bezorgen je alle info om efficiënt aan de slag te gaan.
Bovendien coacht een vaste trajectcoach je doorheen gans je traject. Hij stimuleert je om stil te staan bij je groeiproces van student naar professional. Hij is een luisterend oor, zoekt samen met jou naar oplossingen en stimuleert je om het beste uit jezelf en je opleiding te halen.Als je nood hebt aan extra ondersteuning kan je ingaan op ons aanvullend aanbod. Naast het aanbod van PAL (peer-assisted learning) met een tutor (een tweede- of derdejaarsstudent) als coach, worden tijdens de ‘slim studeren’-sessies allerlei handvatten aangereikt om je slaagkansen te verhogen. Bovendien bieden we ook het monitoraat chemie aan waarin je vragen kan stellen over de geziene theorie en oefeningen en dit onder begeleiding van de vakdocent.
Go international
Hou je van uitdaging en ben je geboeid door andere culturen, dan is het een idee om een deel van je studie of je stage in het buitenland te doen. Samen met onze internationale coördinator verken je de mogelijkheden. Je kan internationale ervaring opdoen dicht bij huis, in Wallonië of Brussel of verder weg in Europa, bv. in Nederland, Oostenrijk en Portugal. Een voorstel om op uitwisseling te gaan naar een land dat nog niet in onze pool is opgenomen is steeds bespreekbaar.
Indien het je droom is om aan ontwikkelingssamenwerking te doen, kan je je steentje bijdragen in de voedingszorg in een ziekenhuis in Zuid-Afrika of Suriname. Of je kan voedingsgewoonten van kinderen in Peru of Kenia helpen verbeteren. Ook ‘Internationalisering at home’ is mogelijk via de internationale dagen en een online samenwerkingsproject met Finland en Spanje.
Studente aan het woord
Joke gaat helemaal voor dit avontuur. Lees hier haar verhaal.
Na je studie
- De job van je leven
- Verder studeren
De job van je leven
- Klinisch diëtist in de gezondheidszorg
- Manager en kwaliteitsverantwoordelijke in een grootkeuken en bij overheidsinstanties
- Coach bij gedragsverandering van individuele cliënten en groepen
- Expert in voedingseducatie en voedingsvoorlichting in onderwijs en overheidsinstanties
- Productanalist, vertegenwoordiger of kwaliteitsverantwoordelijke in de voedingsindustrie
- Zelfstandig diëtist in een (groeps)praktijk
Verder studeren
Tweede bachelor (via verkort traject)
Banaba
- Ouderencoaching
- Zorgmanagement
- Advanced Business Management
Postgraduaat
- Diabeteseducator (Campus Lier)
- Voeding en oncologie
- Voeding van het jonge kind en adolescent
Master (via schakelprogramma)
- Biowetenschappen: voedingsindustrie (Campus Geel)
- Industriële wetenschappen: biochemie
- Management en het Beleid van de Gezondheidszorg
- Biomedische Wetenschappen minor voeding
- Gezondheidsvoorlichting en bevordering
- Nutrition and rural development-human nutrition