Voedings- en Dieetkunde voor werkstudenten

Professionele bachelor van de opleiding professionele bachelor Voedings- en Dieetkunde

Locatie: Geel -Campus Geel

Deze opleiding is erkend in het kader van betaald educatief verlof vanaf september 2018.

Het alternatief traject voor werkstudenten bestaat uit 4 jaar. In het eerste jaar volg je een deel van de vakken van het eerste jaar. In het tweede jaar maak je fase 1 af in combinatie met enkele vakken van fase 2. In het derde jaar maak je fase 2 af in combinatie met vakken van het derde jaar. Het vierde jaar voorzien we dan hoofdzakelijk voor eindstage en een integrale eindopdracht.

Volg Voedings- en Dieetkunde voor werkstudenten op Facebook

Scroll naar beneden voor meer info
Marleen Van Loo
Opleidingsmanager
Hilde Boeckx
Studietrajectbegeleider
Thomas More
Barbara De Weerdt
Zorgcoördinator

Opbouw

  • Doelgroep
  • In de praktijk
  • Volledig op maat
  • Doelgroep

    Doelgroep

    Wie de opleiding wil combineren met deeltijds werken en/of een gezin, kan de opleiding spreiden over meerdere semesters. We hebben alvast een modeltraject voor je klaar van 4 x 45 ipv 3 x 60 studiepunten maar in overleg is een programma op maat ook mogelijk. Zo kan je bijvoorbeeld met een diploma hoger onderwijs of behaalde credits van vergelijkbare opleidingsonderdelen vrijstellingen aanvragen en het traject dus sneller doorlopen. Je kan vrijstellingen aanvragen op basis van elders verworven kwalificaties (EVK) of competenties (EVC). Een voorstel van vrijstellingen op basis van EVK kan pas uitgewerkt worden nadat het aanvraagformulier en diploma- en creditbewijzen in ons bezit zijn. Wij stellen bij aanvang van het academiejaar graag een individueel programma op maat samen.

  • In de praktijk

    In de praktijk

    Je start de opleiding in september of februari. Wie de opleiding wil combineren met deeltijds werken en/of een gezin, kan de opleiding ook spreiden of meer semesters. We zoeken in onderling overleg naar de oplossing die het beste bij jou past. Je kan je keuzestage opnemen in fase 3 of je kan beslissen al je stage op te nemen in fase 4. In fase 4 kan de stage gespreid worden over een volledig academiejaar.

    Je kan vrijstellingen aanvragen op basis van elders verworven kwalificaties (EVK) of competenties (EVC). Een voorstel van vrijstellingen op basis van EVK kan pas uitgewerkt worden nadat het aanvraagformulier en diploma- en creditbewijzen in ons bezit zijn. Wij stellen bij aanvang van het academiejaar graag een individueel programma op maat samen.

  • Volledig op maat

    Volledig op maat

    We roosteren de contacturen voor werkstudenten zoveel mogelijk in op maandag en op 1 à 2 avonden in de week.

    Theorievakken kan je zelfstandig studeren met aangepast cursusmateriaal. Reken alvast op 25 à 30 uur totale studiebelasting per studiepunt. We zoeken in onderling overleg naar de oplossing die het beste bij jou past.

    Denk je in aanmerking te komen voor vrijstellingen op basis van elders verworven kwalificaties (op basis van studieresultaten en creditbewijzen)? De aanvraagprocedure vind je hier. Je kan ze aanvragen via dit document. Het aanvraagformulier mag je doorsturen naar Marleen Van Loo.

    Denk je in aanmerking te komen voor vrijstellingen op basis van elders verworven competenties  (= EVC, bv. op basis van beroepservaring)? Je kan ze aanvragen via dit document

Vakken

  • Fase 1
  • Fase 2
  • Fase 3
  • Fase 4
  • Fase 1

    Fase 1

    Semester 1

    • Anatomie en fysiologie
    • Gegevensverwerking
    • Moleculen en interacties
    • Kookworkshops
    • Voedingsmiddelenleer
    • Cel- en microbiologie

    Semester 2

    • Labovaardigheden
    • Chemische analyse
    • Voedingsleer
    • Workshop gezonde voeding
    • Persoonlijke ontwikkeling

     

    Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

  • Fase 2

    Fase 2

    Semester 1

    • Catering en management
    • Microbiologie 2
    • Voeding voor doelgroepen
    • Voeding en maatschappij
    • Algemene psychologie

    Semester 2

    • Voedingswarenanalyse
    • Pathologie
    • Fysische processen in de voeding
    • Wetenschappelijk project
    • Bio-organische chemie
    • Dieetleer 1
    • Dieetleer van het kind

     

    Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

  • Fase 3

    Fase 3

    Semester 1

    • Dieetleer 2
    • Management
    • Wetgeving, farmacologie en voedselproductie
    • Biochemie
    • Gezondheidspsychologie
    • Beroepsgerichte communicatie
    • Keuzestage

    Semester 2

    • Statistiek
    • Workshops dieetleer
    • GVO en GVO-project
    • Keuze: geïntegreerd project/Campus Cosmos

     

    Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

  • Fase 4

    Fase 4

    Semester 1

    • Maatschappelijke vorming
    • Casuïstiek en communicatie
    • GVO en GVO-project

    Semester 2

    • Integrale eindopdracht
    • Stage

     

    Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

Opleiding in cijfers

Enkele statistieken over deze opleiding
162
studenten
20%
werkstudenten
600
uren stage
90%
studenttevredenheid

Waarom kiezen voor Voedings- en Dieetkunde voor werkstudenten?

image.alt

Op ieders maat

Wij hebben aandacht voor elke student: een programma op maat voor wie zich extra wil voorbereiden, een traject voor werkstudenten en een verkort traject voor wie al een diploma hoger onderwijs heeft. Er zijn extra uitdagingen voor wie net iets meer wil en we bereiden je prima voor om door te stromen naar een master.

 

Ontdek meer over onze vakantiecursus
image.alt

Mee met de tijd

In 2017 vierde de opleiding haar 20e verjaardag. Met studenten, oud-studenten, docenten en mensen uit het werkveld tekenden we toen de opleiding en het beroep van onze dromen uit. Op basis daarvan wordt een aangepast opleidingsprogramma geschreven dat we geleidelijk invoeren. 

image.alt

Nieuwe stage in Kenia

Je kan stage lopen in Kenia. Kebene is een kleinschalig project dat hulpbehoevende straat- en weeskinderen opvangt. Je brengt de kinderen gezonde voedingsgewoonten bij en je inspireert de koks om evenwichtige maaltijden te bereiden. Dit is voor elke studenten een avontuur dat levenslang bijblijft.

Bekijk hier een video over Kebene

Na je studie

  • Aan het werk
  • Verder studeren
  • Aan het werk

    Aan het werk

    Na je opleiding kan je aan de slag in zeer uiteenlopende professionele omgevingen als klinisch diëtist of als voedingsdeskundige.

    Waar?

    • ziekenhuis of polikliniek
    • voedings- en dieetdienst van verzorgingsinstellingen
    • school of bedrijfsrestauratie
    • voedings- en farmaceutische bedrijven
    • zelfstandige praktijk of groepspraktijk
    • dieethandel
    • onderwijs en onderzoek
    • overheidsinstanties voor wet- en regelgeving, voorlichting en controle

    Wat doet een voedings- en dieetkundige? 

    Wat als een 60-jarige vrouw met diabetes in het ziekenhuis belandt? Ze neemt haar medicatie niet correct en ze houdt zich niet aan het voedingsadvies. Jij neemt deel aan het overleg met artsen en verpleegkundigen. Jij motiveert deze mevrouw om haar levensstijl aan te passen. Je geeft haar advies op maat en heel praktisch, zodat ze er zelf mee aan de slag kan.  

    Wat als een jonge wielrenner onderpresteert door vermoeidheid en onaangepaste voeding? Jij legt de sporter het verschil uit tussen isotone en hypertone sportdranken. Jij legt uit hoe hij zijn voeding kan aanpassen aan een training of een wedstrijd.

    Wat als er in een school leerlingen ziek geworden zijn na het eten van tiramisu? Jij overlegt als kwaliteitsverantwoordelijke van een cateringbedrijf met het keukenpersoneel. Jij leidt hen op inzake hygiëne en voedselveiligheid. Je hebt ook de labovaardigheden om producten te analyseren.

    Wat als een voedingsbedrijf een nieuw product op de markt wil brengen zonder suiker of aangepast aan een bepaald dieet? Jij past recepturen aan zodat ze voldoen aan alle nutritionele en wettelijke eisen.

    Wat als er in een woon- en zorgcentrum veel ouderen risico hebben op ondervoeding? Jij overlegt met een multidisciplinair team, past recepturen aan en schakelt waar nodig dieetproducten in. 

    Wat als een leerkracht met haar leerlingen een project wil uitwerken rond het nieuwe voorlichtingsmodel: de omgekeerde voedingsdriehoek. Jij hebt de nodige achtergrondinformatie om deze leerkracht verder te helpen met praktische tips. Jij bent creatief en ontwikkelt didactisch materiaal. Jij hebt de communicatievaardigheden om ook ouders te betrekken bij gedragsverandering.

  • Verder studeren

    Verder studeren

    Tweede bachelor (via verkort traject)

    Postgraduaat

    Master (via schakeljaar)

    • Biowetenschappen: Voedingsindustrie (Campus Geel)
    • Biomedische Wetenschappen
    • Management en Beleid van de Gezondheidszorg
    • Gezondheidsvoorlichting en -bevordering
    • Industriële wetenschappen: Biochemie

Alles voor (toekomstige) studenten

Naast opleidingen biedt Thomas More een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waarmee wij jou kunnen helpen!

Tanja Callewaert

diëtiste
Met de gezondheid van de mensen speel je niet.

Kom kennismaken

De stap naar het hoger onderwijs is een stap vol verwachtingen. En jij wil natuurlijk de beste keuze maken. Kom daarom ontdekken, twijfelen, vergelijken en beleven tijdens een van onze vele infomomenten! #expectmore

5 september
Woensdag 18u - 21u