Voedings- en Dieetkunde - verkort traject

Verkort traject van de professionele bachelor Voedings- en Dieetkunde

Locatie: Geel - Campus Geel

Je bant alle dieethypes en voedingsmythes uit de wereld

    • Jij bent een foodie. Of een gezondheidsgoeroe
    • Later wil je een gezonde levensstijl promoten en voedingsmythes busten
    • Je hebt al een wetenschappelijk diploma hoger onderwijs.
    • En wil graag de bachelor Voedings- en dieetkunde behalen. 
    • In deze studie ontdek je alles over voeding, anatomie en wetenschappen.  
    • Je leert voedingsmiddelen analyseren en voeding optimaliseren
    • Je komt te weten hoe je iemands lichaamssamenstelling bepaalt
    • Je krijgt mee hoe je een correct voedings- en dieetadvies opstelt.  
    • Ook voedingsanalyse en management in de catering staan op het menu.  
    • Afgestudeerd? Dan ben je een gediplomeerd diëtist.  
    • Je kan ook gaan werken als coach of voedingsanalist
    • Je loopt stage in je tweede en je derde jaar. 
    • Je vindt sowieso een job. Want je kan beginnen in veel sectoren. 
    • Wil je verder studeren? Gaat perfect. Volg gerust een tweede bachelor, postgraduaat of master. 

    Follow us!Facebook Instagram

    Feel your
    next level
    Scroll naar beneden voor meer info
    Hilde Boeckx
    Hilde Boeckx
    Opleidingsmanager - docent
    Voor al je vragen over de inhoud en organisatie van de opleiding.
    Nora Vandormael
    Nora Vandormael
    Administratief medewerker
    Voor al je praktische en administratieve vragen.
    Det Vangeel
    Det Vangeel
    Zorgcoördinator - docent
    Voor al je vragen over ondersteunende studie- en examenfaciliteiten.

    Troeven

    image.alt

    Traject op ieders maat

    Een verkort traject vertrekt vanuit het modeltraject. Er wordt steeds in overleg een programma op maat samengesteld, vertrekkende vanuit jouw vooropleiding en (eventuele) werksituatie.

    image.alt

    Innovatieve ondernemers

    Ons jong voedingsgeweld komt jaarlijks sterk en innovatief uit de hoek. Van de uitwerking van een nieuw concept tot de organisatie van allerlei events zoals de week van de diëtist of een netwerkevent op de campus. Onze studenten maken het waar!

    image.alt

    Een goed uitgerust skillslab

    Oefen je vaardigheden in ons skillslab. Ter ondersteuning van je consultatie maak je o.a. gebruik van folders, food models en verpakkingen. Een professioneel impedantietoestel brengt de hoeveelheid spiermassa, vetmassa en vochtmassa van je cliënten in kaart.

    Programma

    • Opbouw
    • Doelpubliek
    • Vakken
    • Lesmomenten
    • Vrijstellingen
    • In de praktijk
    • Persoonlijke begeleiding
    • Go international
    • Opbouw

      • Oriëntatie. We focussen op de gezonde mens, gezonde voeding en wetenschappelijke achtergronden. Je krijgt de eerste beroepsgerichte taken onder de knie en leert jezelf beter kennen. Je kennismaking met het werkveld geven je goesting in méér. 
         
      • Verdieping. We focussen op diverse doelgroepen. Zowel het geven van voedings- en dieetadvies als voedingsanalyse en management in de catering staan op het menu. Jij ontwikkelt heel wat skills en tijdens een stage en in projectwerk ontdek je jouw interesses en groeikansen. 
         
      • Verruiming. We focussen op de beroepscontext en je brede inzetbaarheid. Jij spitst je toe op je verdere professionalisering. Je maakt nog meer je eigen keuzes en met je integrale eindopdracht en tijdens je stage toon je wat jij als voedingsexpert in je mars hebt. 
    • Doelpubliek

      Jij hebt al een wetenschappelijk diploma hoger onderwijs op zak en het kriebelt om je wetenschappelijke kennis te combineren met een job waarin dienstverlening centraal staat. Al wie over een diploma hoger onderwijs in een wetenschappelijke richting beschikt komt in aanmerking voor studieduurverkorting. Een voorbeeld van verkort programma aangepast aan je diploma kan op aanvraag verkregen worden.  
       

      • Met een ander diploma hoger onderwijs kom je eventueel in aanmerking voor een light traject.  
    • Vakken

      Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren. 

      • De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.  
      Fase1234
      VOEDINGS- EN DIEETADVIES
      Voeding in de maatschappij-epidemiologie 3
      Voedingsmiddelenleer 4
      Voedingsleer i 5
      Kookworkshops 3
      Workshops gezonde voeding i 4
      Wetenschappelijk project 3
      Voeding voor doelgroepen i 5
      Dieetleer 1 en 2 i 5 3
      Dieetleer van het kind 3
      Workshops dieetleer i 5
      WETENSCHAPPELIJK HANDELEN
      Gegevensverwerking en statistiek 3 3
      Moleculen en interacties 4
      Labovaardigheden 4 2 2
      Chemische analyse en voedingswarenanalyse 4 3
      Bio-organische chemie en biochemie 3 4
      Anatomie en fysiologie en pathologie i 5 4
      Cel- en microbiologie en levensmiddelenmicrobiologie 5 2
      Fysische processen in de voeding 3
      Wetgeving, farmacologie en voedselproductie 5
      Fase1234
      COACHING EN GEDRAGSVERANDERING
      Algemene psychologie en gezondheidspsychologie i 3 3
      Practice enterprice 1: persoonlijke verkenning 4
      Beroepsgerichte communicatie 4
      Casu•stiek en communicatie i 3
      Gezondheidseducatie 3
      Religie, zingeving en levensbeschouwing 3
      CATERING EN MANAGEMENT
      Catering en management i 6
      WERKVELDVOORBEREIDING
      Ondernemerschap 3
      Practice enterprise 2: professioneel werken 3
      Practice enterprise 3: integrale eindopdracht i 10
      Keuzestage 1, 2 en klinische stage 3 20
      Deontologie en kwaliteitszorg 4
      PERSOONLIJKE VERDIEPING 9
      OF KEUZE VOEDINGS- EN DIEETKUNDE
      Keuzevak 3
      Verdiepingstraject: evidence based werken 6
      OF KEUZE SPORT EN BEWEGING 9
      Fase1234
      VOEDINGS- EN DIEETADVIES
      Voeding in de maatschappij-epidemiologie 3
      Voedingsmiddelenleer 4
      Voedingsleer i 5
      Kookworkshops 3
      Workshops gezonde voeding i 4
      Wetenschappelijk project 3
      Voeding voor doelgroepen i 5
      Dieetleer 1 en 2 i 5 3
      Dieetleer van het kind 3
      Workshops dieetleer i 5
      WETENSCHAPPELIJK HANDELEN
      Gegevensverwerking en statistiek 3 3
      Moleculen en interacties 4
      Labovaardigheden 4 2 2
      Chemische analyse en voedingswarenanalyse 4 3
      Bio-organische chemie en biochemie 3 4
      Anatomie en fysiologie en pathologie i 5 4
      Cel- en microbiologie en levensmiddelenmicrobiologie 5 2
      Fysische processen in de voeding 3
      Wetgeving, farmacologie en voedselproductie 5
      COACHING EN GEDRAGSVERANDERING
      Algemene psychologie en gezondheidspsychologie i 3 3
      Practice enterprice 1: persoonlijke verkenning 4
      Beroepsgerichte communicatie 4
      Casu•stiek en communicatie i 3
      Gezondheidseducatie 3
      Religie, zingeving en levensbeschouwing 3
      CATERING EN MANAGEMENT
      Catering en management i 6
      WERKVELDVOORBEREIDING
      Ondernemerschap 3
      Practice enterprise 2: professioneel werken 3
      Practice enterprise 3: integrale eindopdracht i 10
      Keuzestage 1, 2 en klinische stage 3 20
      Deontologie en kwaliteitszorg 4
      PERSOONLIJKE VERDIEPING 9
      OF KEUZE VOEDINGS- EN DIEETKUNDE
      Keuzevak 3
      Verdiepingstraject: evidence based werken 6
      OF KEUZE SPORT EN BEWEGING 9

      Cursusmateriaal

    • Lesmomenten

      Voor vakken met permanente evaluatie en/of waar vaardigheden getoetst worden, word je in de les verwacht. Deze lessen organiseren wij zoveel mogelijk op maandag en op 1 à 2 avonden per week

      Voor theorie sluit je aan bij de reguliere studenten. Je mag maar hoeft niet aanwezig te zijn in de theorielessen. Je kan ook zelfstandig aan de slag met het aangeboden cursusmateriaal. 

    • Vrijstellingen

      Je kan vrijstellingen aanvragen op basis van elders verworven kwalificaties (EVK) of competenties (EVC). Een voorstel van vrijstellingen op basis van EVK kan pas uitgewerkt worden nadat het aanvraagformulier en diploma- en creditbewijzen in ons bezit zijn. Wij stellen bij aanvang van het academiejaar graag een individueel programma op maat samen. 

    • In de praktijk

      Om voedings- en dieetkundige te worden moet je 600 uur stage lopen. Dit biedt je een unieke kans om te leren op de werkplek onder begeleiding van een mentor die expert is in zijn vakgebied

      Tijdens werkveldinitiatie  leer je de verschillende werkterreinen van je toekomstig beroep kennen tijdens . Vervolgens  verdiep je je in bepaalde praktijksituaties. Enerzijds via een keuzestage in een grootkeuken, in de preventie of in een bedrijf. Anderzijds via (internationaal) projectwerk. Tenslotte doorloop je, naast een klinische stage, nog een tweede keuzestage die verdiepend of aanvullend is. Je maakt in die periode ook je integrale eindopdracht

      Het stage-aanbod weerspiegelt je brede inzetbaarheid. Naast een stage in het binnenland kan je kiezen voor een buitenlandse stage bij één van onze partners. 

    • Persoonlijke begeleiding

      Het grootste deel van de studiebegeleiding gebeurt natuurlijk door de vakdocenten. Op een laagdrempelige manier delen zij hun expertise en bezorgen je alle info om efficiënt aan de slag te gaan. 

      Bovendien coacht een vaste trajectbegeleider je doorheen gans je traject. Hij stimuleert je om stil te staan bij je groeiproces van student naar professional. Hij is een luisterend oor, zoekt samen met jou naar oplossingen en stimuleert je om het beste uit jezelf en je opleiding te halen. 

      Als je nood hebt aan extra ondersteuning kan je ingaan op ons aanvullend aanbod.  

    • Go international

      Hou je van uitdaging en ben je geboeid door andere culturen, dan is het een idee om een deel van je studie of je stage in het buitenland te doen. Samen met onze internationale coördinator verken je de mogelijkheden. Je kan internationale ervaring opdoen dicht bij huis, in Wallonië of Brussel of verder weg in Europa, bv. in Nederland, Oostenrijk en Portugal. Andere voorstellen zijn bespreekbaar.

      Indien het je droom is om aan ontwikkelingssamenwerking te doen, kan je je steentje bijdragen in de voedingszorg in een ziekenhuis in Zuid-Afrika of Suriname. Of je kan voedingsgewoonten van kinderen in Peru of Kenia helpen verbeteren. Ook ‘Internationalisering at home’ is mogelijk via de internationale dagen en een online samenwerkingsproject met Finland en Spanje.

    Na je studie

    • De job van je leven
    • Verder studeren
    • De job van je leven

      • Klinisch diëtist in de gezondheidszorg 
      • Manager en kwaliteitsverantwoordelijke in een grootkeuken en bij overheidsinstanties 
      • Coach bij gedragsverandering van individuele cliënten en groepen 
      • Expert in voedingseducatie en voedingsvoorlichting in onderwijs en overheidsinstanties 
      • Productanalist, vertegenwoordiger of kwaliteitsverantwoordelijke in de voedingsindustrie 
      • Zelfstandig diëtist in een (groeps)praktijk
    • Verder studeren

      Tweede bachelor (via verkort traject)

      Banaba

      Postgraduaat

      • Voeding en oncologie
      • Voeding van het jonge kind en adolescent

      Master (via schakelprogramma)

      • Industriële wetenschappen: biochemie
      • Management en het Beleid van de Gezondheidszorg
      • Biomedische Wetenschappen minor voeding
      • Gezondheidsvoorlichting en bevordering
      • Nutrition and rural development-human nutrition