Voedings- en Dieetkunde in verkort traject

Professionele bachelor van de opleiding professionele bachelor Voedings- en Dieetkunde

Locatie: Geel -Campus Geel

Heb je al een wetenschappelijk diploma hoger onderwijs op zak, maar kriebelt het om je wetenschappelijke kennis te combineren met een job waarin dienstverlening centraal staat? Is voeding één van je passies? Zie je het wel zitten om er ook professioneel mee bezig te zijn? Dan is Voedings- en Dieetkunde iets voor jou.

Bekijk hier onze flyer.

Volg Voedings- en Dieetkunde in verkort traject op Facebook

Scroll naar beneden voor meer info
Marleen Van Loo
Opleidingsmanager
Hilde Boeckx
Studietrajectbegeleider
Thomas More
Barbara De Weerdt
Zorgcoördinator

Opbouw

 • Doelgroep
 • In de praktijk
 • Volledig op maat
 • Doelgroep

  Doelgroep

  Heb je al een wetenschappelijk diploma hoger onderwijs op zak, maar kriebelt het om je wetenschappelijke kennis te combineren met een job waarin dienstverlening centraal staat? Is voeding één van je passies? Zie je het wel zitten om er ook professioneel mee bezig te zijn? Dan is Voedings- en Dieetkunde iets voor jou! Al wie over een diploma hoger onderwijs in een wetenschappelijke richting beschikt komt in aanmerking voor studieduurverkorting. Voorbeelden zijn: Master in de Biomedische Wetenschappen, Farmaceutische Wetenschappen of Bachelor in de Biomedische Laboratoriumtechnologie. Het verkort programma kan je hier vinden. Aanpassingen op basis van individuele diploma's en curriculumwijzigingen zijn mogelijk.

  Vanuit de opleiding sport en bewegen kan je het tweede  diploma halen in 2 jaar. Bekijk hier de programmagids vanaf 15 juli.

  Met een ander diploma hoger onderwijs kom je eventueel in aanmerking voor een light traject. Je kan vrijstellingen aanvragen op basis van elders verworven kwalificaties (EVK) of competenties (EVC). Een voorstel van vrijstellingen op basis van EVK kan pas uitgewerkt worden nadat het aanvraagformulier en diploma- en creditbewijzen in ons bezit zijn. Wij stellen bij aanvang van het academiejaar graag een individueel programma op maat samen.

   

 • In de praktijk

  In de praktijk

  Je start de opleiding in september of februari. Wie de opleiding wil combineren met deeltijds werken en/of een gezin, kan de opleiding ook spreiden of meer semesters. We zoeken in onderling overleg naar de oplossing die het beste bij jou past. In het laatste semester loop je stage en leg je de bachelorproef af. Als je deeltijds studeert, is het ook mogelijk om deze stage te spreiden over 1 volledig jaar. Om voordien al kennis te maken met het werkveld organiseren we ook korte stages en andere projecten.

  Je kan vrijstellingen aanvragen op basis van elders verworven kwalificaties (EVK) of competenties (EVC). Een voorstel van vrijstellingen op basis van EVK kan pas uitgewerkt worden nadat het aanvraagformulier en diploma- en creditbewijzen in ons bezit zijn. Wij stellen bij aanvang van het academiejaar graag een individueel programma op maat samen.

 • Volledig op maat

  Volledig op maat

  We roosteren de contacturen voor werkstudenten zoveel mogelijk in op maandag en op 1 à 2 avonden in de week.

  Theorievakken kan je zelfstandig studeren, opdrachten en oefeningen maak je zelfstandig. Opleidingsonderdelen waarbij vaardigheden worden ingeoefend, organiseren we meermaals zodat je kan kiezen bij welke groep je aansluit.

  Wij geven op vraag feedback en zorgen voor aangepast cursusmateriaal. Van jou vragen we voldoende inzet. Je bepaalt voor een groot deel zelf wanneer je studeert, maar reken alvast op 25 à 30 uur per studiepunt.

  Denk je in aanmerking te komen voor vrijstellingen op basis van elders verworven kwalificaties (op basis van studieresultaten en creditbewijzen)? De aanvraagprocedure vind je hier. Je kan ze aanvragen via dit document. Het aanvraagformulier mag je doorsturen naar Marleen Van Loo.

  Denk je in aanmerking te komen voor vrijstellingen op basis van elders verworven competenties  (= EVC, bv. op basis van beroepservaring)? Je kan ze aanvragen via dit document.

Opleiding in cijfers

Enkele statistieken over deze opleiding
162
studenten
20%
werkstudenten
600
uren stage
90%
studenttevredenheid

Waarom kiezen voor Voedings- en Dieetkunde in verkort traject?

image.alt

Op ieders maat

Wij hebben aandacht voor elke student: een programma op maat voor wie zich extra wil voorbereiden, een traject voor werkstudenten en een verkort traject voor wie al een diploma hoger onderwijs heeft. Er zijn extra uitdagingen voor wie net iets meer wil en we bereiden je prima voor om door te stromen naar een master.

 

Ontdek meer over onze vakantiecursus
image.alt

Mee met de tijd

In 2017 vierde de opleiding haar 20e verjaardag. Met studenten, oud-studenten, docenten en mensen uit het werkveld tekenden we toen de opleiding en het beroep van onze dromen uit. Op basis daarvan wordt een aangepast opleidingsprogramma geschreven dat we geleidelijk invoeren. 

image.alt

Nieuwe stage in Kenia

Je kan stage lopen in Kenia. Kebene is een kleinschalig project dat hulpbehoevende straat- en weeskinderen opvangt. Je brengt de kinderen gezonde voedingsgewoonten bij en je inspireert de koks om evenwichtige maaltijden te bereiden. Dit is voor elke studenten een avontuur dat levenslang bijblijft.

Bekijk hier een video over Kebene

Na je studie

 • Aan het werk
 • Verder studeren
 • Aan het werk

  Aan het werk

  Na je opleiding kan je aan de slag in zeer uiteenlopende professionele omgevingen als klinisch diëtist of als voedingsdeskundige.

  Waar?

  • ziekenhuis of polikliniek
  • voedings- en dieetdienst van verzorgingsinstellingen
  • school of bedrijfsrestauratie
  • voedings- en farmaceutische bedrijven
  • zelfstandige praktijk of groepspraktijk
  • dieethandel
  • onderwijs en onderzoek
  • overheidsinstanties voor wet- en regelgeving, voorlichting en controle

  Wat doet een voedings- en dieetkundige? 

  Wat als een 60-jarige vrouw met diabetes in het ziekenhuis belandt? Ze neemt haar medicatie niet correct en ze houdt zich niet aan het voedingsadvies. Jij neemt deel aan het overleg met artsen en verpleegkundigen. Jij motiveert deze mevrouw om haar levensstijl aan te passen. Je geeft haar advies op maat en heel praktisch, zodat ze er zelf mee aan de slag kan.  

  Wat als een jonge wielrenner onderpresteert door vermoeidheid en onaangepaste voeding? Jij legt de sporter het verschil uit tussen isotone en hypertone sportdranken. Jij legt uit hoe hij zijn voeding kan aanpassen aan een training of een wedstrijd.

  Wat als er in een school leerlingen ziek geworden zijn na het eten van tiramisu? Jij overlegt als kwaliteitsverantwoordelijke van een cateringbedrijf met het keukenpersoneel. Jij leidt hen op inzake hygiëne en voedselveiligheid. Je hebt ook de labovaardigheden om producten te analyseren.

  Wat als een voedingsbedrijf een nieuw product op de markt wil brengen zonder suiker of aangepast aan een bepaald dieet? Jij past recepturen aan zodat ze voldoen aan alle nutritionele en wettelijke eisen.

  Wat als er in een woon- en zorgcentrum veel ouderen risico hebben op ondervoeding? Jij overlegt met een multidisciplinair team, past recepturen aan en schakelt waar nodig dieetproducten in. 

  Wat als een leerkracht met haar leerlingen een project wil uitwerken rond het nieuwe voorlichtingsmodel: de omgekeerde voedingsdriehoek. Jij hebt de nodige achtergrondinformatie om deze leerkracht verder te helpen met praktische tips. Jij bent creatief en ontwikkelt didactisch materiaal. Jij hebt de communicatievaardigheden om ook ouders te betrekken bij gedragsverandering.

 • Verder studeren

  Verder studeren

  Tweede bachelor (via verkort traject)

  Postgraduaat

  Master (via schakeljaar)

  • Biowetenschappen: Voedingsindustrie (Campus Geel)
  • Biomedische Wetenschappen
  • Management en Beleid van de Gezondheidszorg
  • Gezondheidsvoorlichting en -bevordering
  • Industriële wetenschappen: Biochemie

Alles voor (toekomstige) studenten

Naast opleidingen biedt Thomas More een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waarmee wij jou kunnen helpen!

Tanja Callewaert

diëtiste
Met de gezondheid van de mensen speel je niet.

Kom kennismaken

De stap naar het hoger onderwijs is een stap vol verwachtingen. En jij wil natuurlijk de beste keuze maken. Kom daarom ontdekken, twijfelen, vergelijken en beleven tijdens een van onze vele infomomenten! #expectmore

5 september
Woensdag 18u - 21u