Voedings- en Dieetkunde

Professionele bachelor

Locatie: Geel -Campus Geel
  • In onze consumptiemaatschappij is voeding ‘hot’: wat je eet of drinkt en wat je niet eet en waarom
  • De opleiding Voedings- en Dieetkunde baseert zich op wetenschappelijke inzichten en harde feiten en combineert dat met sociale vaardigheden.
  • We werken met moderne en gevarieerde werkvormen en laten voldoende ruimte voor eigen accenten.
  • Je leert hoe je creatieve oplossingen bedenkt en problemen oplost i.v.m. voeding en hoe je onderbouwd en praktisch haalbaar advies geeft.
  • Zo word je een expert in de promotie van een gezonde levensstijl en speel je een rol in de preventie en behandeling van ziekte.
  • Het diploma leidt tot de erkende beroepstitel van diëtist in de gezondheidszorg. Maar je kan vele kanten uit: kwaliteitsverantwoordelijke in de catering en de voedingsindustrie, ontwikkelaar of vertegenwoordiger van voedingsproducten, coach bij gedragsverandering of voedingseducator.
  • Je bent dus breed inzetbaar in vele organisaties, maar je kan ook zelfstandig aan de slag en je durft nieuwe paden bewandelen.
  • Ben je nieuwsgierig, sterk in organiseren en communiceren, zelfstandig, maar ook een teamplayer? Dan ben je aan het juiste adres bij Voedings- en Dieetkunde.
  • Deze bacheloropleiding is ook een perfecte voorbereiding op schakelprogramma’s van verschillende masteropleidingen of verkorte bachelorprogramma’s. 

Volg Voedings- en Dieetkunde op Facebook

Scroll naar beneden voor meer info
Marleen Van Loo
Opleidingsmanager
Hilde Boeckx
Studietrajectbegeleider
Thomas More
Barbara De Weerdt
Zorgcoördinator

Opbouw

  • Fase 1
  • Fase 2
  • Fase 3
  • In de praktijk
  • Persoonlijke begeleiding
  • Go International
  • Verkort traject
  • Traject voor werkstudenten
  • Fase 1

    Fase 1

    Dit is de oriëntatiefase. We leggen de focus op de gezonde mens en jij legt de focus op jezelf. In een aantal oriënterende en ondersteunende vakken nemen we telkens gezonde voeding en de gezonde mens als uitgangspunt. Je krijgt je eerste beroepsgerichte vaardigheden en taken onder de knie. Je eerste kennismaking met het werkveld en projectwerk geven je goesting in méér en zorgen ervoor dat je echt betrokken raakt bij de opleiding.

  • Fase 2

    Fase 2

    Dit is de verdiepingsfase. De opleiding focust op de verschillende doelgroepen en jij op je eigen leerproces: hoe word je een goede voedings- en dieetkundige? Je ontwikkelt skills voor het geven van voedings- en dieetadvies op maat, aan individuen en aan groepen, om een goede gezondheid te behouden of als onderdeel van een behandeling. Ook voedingsanalyse en management in de catering staan op het menu. Je kan meer eigen keuzes maken en ervaren waar jouw sterktes en interesses liggen. Je zal ook werkpunten ontdekken. Of zijn het leerkansen om verder te groeien?

  • Fase 3

    Fase 3

    Dit is de verruimingsfase. De opleiding focust op de beroepscontext en jij spitst je toe op je verdere professionalisering tot een bachelor in de Voedings- en Dieetkunde. In fase 3 staat de beroepscontext centraal: het werkveld waarin jij wil werken. We blijven inzetten op je groei als voedingsexpert, zodat je straks breed inzetbaar bent als bachelor Voedings- en Dieetkunde. Maar je maakt ook steeds meer je eigen keuzes. Je kiest zelf het domein waarin je je wil verdiepen via keuzevakken en een integrale eindopdracht. Tijdens je stage kan je laten zien welke competenties je verworven hebt. 

  • In de praktijk

    In de praktijk

    We vinden het belangrijk dat je meteen van bij de start en gedurende je volledige opleiding in contact komt met de praktijk. In fase 1 leer je de verschillende werkterreinen van je toekomstig beroep kennen tijdens werkveldinitiatie. Via de keuzestage en via projectwerk in fase 2 kom je verder in contact met de praktijk en leg je al persoonlijke accenten. In fase 3 doorloop je, naast een keuzestage, ook je klinische stage. Je maakt in die periode ook een integrale eindopdracht.

    Je kan ook kiezen voor een buitenlandse stage. We hebben een aantal vaste partners in verschillende landen.

    In fase 3 toon je je ondernemingszin. De opleiding engageert zich regelmatig voor onderzoeks- of dienstverleningsprojecten (bijvoorbeeld insecten als voedsel) waaraan je als student kan meewerken.

  • Persoonlijke begeleiding

    Persoonlijke begeleiding

    Een vaste trajectbegeleider coacht je doorheen gans je studietraject. Hij zet je aan om regelmatig stil te staan bij je groeiproces van student naar professional. Hij is een luisterend oor bij vragen over je studietraject en het maken van keuzes. Hij zoekt samen met jou naar oplossingen. Hij kan je ook stimuleren om het beste uit jezelf te halen.

    Het grootste deel van de studiebegeleiding gebeurt natuurlijk door de vakdocenten. Zij delen hun expertise met jou en bezorgen je alle nodige informatie over de leerdoelen, de inhoud, de werkvormen en de evaluatie van hun vak zodat je efficiënt aan de slag kan.

    Een krachtig hulpmiddel om snel vorderingen te maken in je studie is PAL. Dat staat voor peer-assisted learning. Zie het als ‘je joker’. Je werkt dan in een groepje samen met andere studenten om moeilijkere, zelf gekozen studieonderdelen beter onder de knie te krijgen. Door vakinhouden aan elkaar uit te leggen, oefen je wat je op het examen ook zal moeten kunnen: in eigen woorden duidelijk en correct verwoorden hoe iets in elkaar zit. Je kiest zelf of je deelneemt aan deze jokergroepen, maar effectief zijn ze zeker wel. Elke jokergroep krijgt gratis een tutor (een tweede- of derdejaarsstudent) als coach. 

  • Go International

    Go International

    Hou je van uitdaging en ben je geboeid door andere culturen, dan is het een goed idee om een deel van je studie of je stage in het nabije of verre buitenland te doen. Samen met de internationale coördinator van de opleiding verkennen we de mogelijkheden. Je kan internationale ervaring opdoen dicht bij huis, in Wallonië of Brussel of verder weg in Europa, bv. in Nederland, Oostenrijk en Portugal. Andere voorstellen zijn bespreekbaar. Indien het je droom is om aan ontwikkelingssamenwerking te doen, kan je je steentje bijdragen in de voedingszorg in een ziekenhuis in Zuid- Afrika of Suriname. Of je kan voedingsgewoonten van kinderen in Peru en Kenia helpen verbeteren.
     

  • Verkort traject

    Verkort traject

    Ben je al in het bezit van een diploma? Je kan deze opleiding ook volgen in verkort traject.

  • Traject voor werkstudenten

    Traject voor werkstudenten

    Deze studie combineren met deeltijds werken en/of een gezin? Dat kan via ons alternatief traject voor werkstudenten waarbij je de opleiding spreidt over 4 jaar. 

Vakken

  • Fase 1
  • Fase 2
  • Fase 3
  • Fase 1

    Fase 1

    Semester 1

    • Voeding in de maatschappij
    • Gegevensverwerking
    • Moleculen en interacties
    • Algemene psychologie
    • Anatomie en fysiologie
    • Cel- en microbiologie
    • Kookworkshops
    • Voedingsmiddelenleer

    Semester 2

    • Wetenschappelijk project
    • Bio-organische chemie
    • Labovaardigheden
    • Voedingsleer
    • Persoonlijke ontwikkeling
    • Chemische analyse
    • Workshops gezonde voeding
    • Fysische processen in de voeding

    Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

     

  • Fase 2

    Fase 2

    Semester 1

    • Biochemie
    • Gezondheidspsychologie
    • Microbiologie 2
    • Catering en management
    • Voeding voor doelgroepen
    • Beroepsgerichte communicatie
    • Keuzestage

    Semester 2

    • Statistiek
    • Pathologie
    • Workshops dieetleer
    • Voedingswarenanalyse
    • Dieetleer 1
    • Dieetleer van het kind
    • GVO en GVO-project

    Keuzevakken

    • Campus CosMos
    • Geïntegreerd project
    • Mediamanagement

    Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

  • Fase 3

    Fase 3

    Semester 1

    • GVO en GVO-project
    • Casuïstiek en communicatie 
    • Dieetleer 2
    • Wetgeving, farmacologie en voedselproductie
    • Maatschappelijke vorming
    • Management

    Verdiepingstraject vanaf 2018-2019

    • Klinische diëtetiek
    • Preventie/sport
    • Skillslab/practice enterprise

    Semester 2

    • Bachelorproef
    • Stage

    Keuzevakken

    Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

Opleiding in cijfers

Enkele statistieken over deze opleiding
162
studenten
20%
werkstudenten
600
uren stage
90%
studenttevredenheid

Waarom kiezen voor Voedings- en Dieetkunde?

image.alt

Op ieders maat

Wij hebben aandacht voor elke student: een programma op maat voor wie zich extra wil voorbereiden, een traject voor werkstudenten en een verkort traject voor wie al een diploma hoger onderwijs heeft. Er zijn extra uitdagingen voor wie net iets meer wil en we bereiden je prima voor om door te stromen naar een master.

 

Ontdek meer over onze vakantiecursus
image.alt

Mee met de tijd

In 2017 vierde de opleiding haar 20e verjaardag. Met studenten, oud-studenten, docenten en mensen uit het werkveld tekenden we toen de opleiding en het beroep van onze dromen uit. Op basis daarvan wordt een aangepast opleidingsprogramma geschreven dat we geleidelijk invoeren. 

image.alt

Nieuwe stage in Kenia

Je kan stage lopen in Kenia. Kebene is een kleinschalig project dat hulpbehoevende straat- en weeskinderen opvangt. Je brengt de kinderen gezonde voedingsgewoonten bij en je inspireert de koks om evenwichtige maaltijden te bereiden. Dit is voor elke studenten een avontuur dat levenslang bijblijft.

Bekijk hier een video over Kebene

Na je studie

  • Aan het werk
  • Verder studeren
  • Aan het werk

    Aan het werk

    Na je opleiding kan je aan de slag in zeer uiteenlopende professionele omgevingen als klinisch diëtist of als voedingsdeskundige.

    Waar?

    • ziekenhuis of polikliniek
    • voedings- en dieetdienst van verzorgingsinstellingen
    • school of bedrijfsrestauratie
    • voedings- en farmaceutische bedrijven
    • zelfstandige praktijk of groepspraktijk
    • dieethandel
    • onderwijs en onderzoek
    • overheidsinstanties voor wet- en regelgeving, voorlichting en controle

    Wat doet een voedings- en dieetkundige? 

    Wat als een 60-jarige vrouw met diabetes in het ziekenhuis belandt? Ze neemt haar medicatie niet correct en ze houdt zich niet aan het voedingsadvies. Jij neemt deel aan het overleg met artsen en verpleegkundigen. Jij motiveert deze mevrouw om haar levensstijl aan te passen. Je geeft haar advies op maat en heel praktisch, zodat ze er zelf mee aan de slag kan.  

    Wat als een jonge wielrenner onderpresteert door vermoeidheid en onaangepaste voeding? Jij legt de sporter het verschil uit tussen isotone en hypertone sportdranken. Jij legt uit hoe hij zijn voeding kan aanpassen aan een training of een wedstrijd.

    Wat als er in een school leerlingen ziek geworden zijn na het eten van tiramisu? Jij overlegt als kwaliteitsverantwoordelijke van een cateringbedrijf met het keukenpersoneel. Jij leidt hen op inzake hygiëne en voedselveiligheid. Je hebt ook de labovaardigheden om producten te analyseren.

    Wat als een voedingsbedrijf een nieuw product op de markt wil brengen zonder suiker of aangepast aan een bepaald dieet? Jij past recepturen aan zodat ze voldoen aan alle nutritionele en wettelijke eisen.

    Wat als er in een woon- en zorgcentrum veel ouderen risico hebben op ondervoeding? Jij overlegt met een multidisciplinair team, past recepturen aan en schakelt waar nodig dieetproducten in. 

    Wat als een leerkracht met haar leerlingen een project wil uitwerken rond het nieuwe voorlichtingsmodel: de omgekeerde voedingsdriehoek. Jij hebt de nodige achtergrondinformatie om deze leerkracht verder te helpen met praktische tips. Jij bent creatief en ontwikkelt didactisch materiaal. Jij hebt de communicatievaardigheden om ook ouders te betrekken bij gedragsverandering.

  • Verder studeren

    Verder studeren

    Tweede bachelor (via verkort traject)

    Postgraduaat

    Master (via schakeljaar)

    • Biowetenschappen: Voedingsindustrie (Campus Geel)
    • Biomedische Wetenschappen
    • Management en Beleid van de Gezondheidszorg
    • Gezondheidsvoorlichting en -bevordering
    • Industriële wetenschappen: Biochemie

Alles voor (toekomstige) studenten

Naast opleidingen biedt Thomas More een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waarmee wij jou kunnen helpen!

Tanja Callewaert

diëtiste
Met de gezondheid van de mensen speel je niet.

Kom kennismaken

De stap naar het hoger onderwijs is een stap vol verwachtingen. En jij wil natuurlijk de beste keuze maken. Kom daarom ontdekken, twijfelen, vergelijken en beleven tijdens een van onze vele infomomenten! #expectmore

10 maart
Zaterdag 10u - 16u
21 april
Zaterdag 10u - 14u
5 september
Woensdag 18u - 21u