Ga naar de hoofdinhoud
Professionele bachelor

Voedings- en Dieetkunde

Geel

Nederlands

Je bant alle dieethypes en voedingsmythes uit de wereld

  • Jij bent een foodie. Of een gezondheidsgoeroe.
  • Later wil je een gezonde levensstijl promoten en voedingsmythes busten.
  • In deze studie ontdek je alles over voeding, anatomie en wetenschappen.
  • Je leert voedingsmiddelen analyseren, voeding optimaliseren en iemands lichaamssamenstelling bepalen.
  • Je ontdekt hoe je een correct voedings- en dieetadvies opstelt.
  • Je leert professioneel een gesprek voeren en ziet jezelf groeien als coach.
  • Ook voedingsanalyse en management in de catering staan op het menu.
  • Afgestudeerd? Dan heb je de erkende beroepstitel van diëtist op zak.
  • Of je kan ook gaan werken als coach of voedingsanalist.
  • Je vindt sowieso een job want er liggen heel wat sectoren voor je open.
Studenten bespreken voeding
checkered

De job van je leven

De opleiding in het kort

Bekijk onze verschillende trajecten

Voedings- en Dieetkunde

  • Volg je deze opleiding in een voltijds traject? Dan kan je in drie jaar je studie afronden.
  • Je neemt 180 studiepunten op, verdeeld over drie fases.
  • Je volgt tijdens de week les in dagonderwijs.
  • Je loopt in totaal 600 uur stage in je tweede en je derde fase.
  • Je kan ook kiezen voor een buitenlandse stage bij één van onze partners.
  • Deze opleiding zit vol afwisseling: workshops, labo's, projecten, ...
  • Wil je liever verder studeren? Gaat perfect. Volg gerust een bachelor na bachelor (banaba), postgraduaat of master.

In de week voor de start van het academiejaar bieden we een vrijblijvende instapcursus Chemie en Rekenvaardigheden aan.  Zo willen we jou optimaal voorbereiden op een goede start in het hoger onderwijs.

Praktische informatie

  • Duur

    3 jaar (voltijds)

  • Studiepunten

    180

  • Waar

    Op de campus

Programma

  • Fase 1 | Oriëntatie. We focussen op de gezonde mens, gezonde voeding en wetenschappelijke achtergronden. Je krijgt de eerste beroepsgerichte taken onder de knie en leert jezelf beter kennen. Je kennismaking met het werkveld geeft je goesting in méér.
  • Fase 2 | Verdieping. We focussen op diverse doelgroepen. Zowel het geven van voedings- en dieetadvies als voedingsanalyse en management in de catering staan op het menu. Jij ontwikkelt heel wat skills en tijdens een stage en in projectwerk ontdek je jouw interesses en groeikansen.
  • Fase 3 | Verruiming. We focussen op de beroepscontext en je brede inzetbaarheid. Jij spitst je toe op je verdere professionalisering. Je maakt nog meer je eigen keuzes en met je integrale eindopdracht en tijdens je stage toon je wat jij als voedingsexpert in je mars hebt.

Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.

  • De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
  • Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
Fase 1 2 3
VOEDINGS- EN DIEETADVIES
Voeding in de maatschappij-epidemiologie 3
Voedingsmiddelenleer 4
Voedingsleer i 5
Kookworkshops 3
Workshops gezonde voeding i 4
Wetenschappelijk project 3
Voeding voor doelgroepen i 5
Dieetleer 1 en 2 i 5 3
Dieetleer van het kind 3
Workshops dieetleer i 5
Evidence based diëtetiek 5
WETENSCHAPPELIJK HANDELEN
Gegevensverwerking en statistiek 3 3
Moleculen en interacties 3
Labovaardigheden 4 5
Chemische analyse en voedingswarenanalyse 4 2
Bio-organische chemie en biochemie 3 4
Anatomie en fysiologie i 5
Pathologie en farmacologie 1 en 2 i 5 3
Cel- en microbiologie en levensmiddelenmicrobiologie 5 2
Fysische processen in de voeding 3
Wetgeving, voedselproductie en kwaliteitszorg 4
Fase 1 2 3
COACHING EN GEDRAGSVERANDERING
Algemene psychologie en gezondheidspsychologie i 3 3
Professionele ontwikkeling 1: verkennen en communiceren 5
Beroepsgerichte communicatie 4
Casuïstiek en communicatie i 3
Gezondheidseducatie 3
RZL en deontologie 3
CATERING EN MANAGEMENT
Catering en management i 5
WERKVELDVOORBEREIDING
Ondernemerschap 3
Professionele ontwikkeling 3: integrale eindopdracht i 10
Keuzestage 1, 2 en klinische stage 3 20
PERSOONLIJKE VERDIEPING 9
VERDIEPING FASE 2 - KEUZE UIT: 3
Professionele ontwikkeling 2: onderzoeken
Professional Skills: Nutrition International Health Promotion Project
VERDIEPING FASE 3 - KEUZE UIT: 6
Verdieping voedings- en dieetkunde i
Verdieping sport en beweging

Je kan vrijstellingen aanvragen op basis van elders verworven kwalificaties (EVK) of competenties (EVC). Een voorstel van vrijstellingen op basis van EVK kan pas uitgewerkt worden nadat het aanvraagformulier en diploma- en creditbewijzen in ons bezit zijn. Wij stellen bij aanvang van het academiejaar graag een individueel programma op maat samen. 

  • Denk je in aanmerking te komen voor vrijstellingen op basis van elders verworven kwalificaties (op basis van studieresultaten en creditbewijzen)? De aanvraagprocedure vind je hier. Je kan ze aanvragen via dit document. Het aanvraagformulier mag je doorsturen naar Hilde Boeckx
  • Denk je in aanmerking te komen voor vrijstellingen op basis van elders verworven competenties  (= EVC, bv. op basis van beroepservaring)? Je aanvraagprocedure vind je hier.

Download

voorbeeldrooster/studiemateriaal

voorbeeldrooster voor fase 1
.pdf
Download
Workshops gezonde voeding
.pdf
Download
Voedingsmiddelenleer
.pdf
Download

Ben je in september gestart met een opleiding, maar liep het niet zoals gepland? Of ben je aan het werk, maar wil je een andere weg inslaan? Of wens je nu pas in te stappen in het hoger onderwijs, om allerlei andere redenen? Tijd voor een spoorverandering!

Je kan de bacheloropleiding Voedings- en Dieetkunde ook starten in het tweede semester (februari)! Wij maken samen met jou een pakket op maat. Neem hiervoor contact op met de opleidingsmanager.

Ben je al zeker van je keuze? Schrijf je dan officieel in en dit liefst voor de start van semester 2.

In de programmagids vind je de vakken van semester 2.

In principe kan je alle theorievakken volgen. Er bestaat ook de mogelijkheid om theorievakken van het eerste semester op te nemen. Na de nodige zelfstudie kunnen deze vakken afgelegd worden in de derde examenperiode (augustus). Dit is afhankelijk van je voorkennis.

Studenten die in een andere opleiding reeds credits behaalden, kunnen EVK’s aanvragen.

Heb je mogelijks competenties verworven buiten de hogeschool of universiteit die gelijk zijn aan bepaalde competenties van onze bacheloropleiding? In dat geval kunnen deze als ‘eerder verworven competentie’ (EVC) erkend worden en leiden tot vrijstellingen voor deze delen van de opleiding.

Voor meer informatie, neem contact op met de opleidingsmanager.

Je kan deze opleiding starten in februari.

Onze troeven

Een traject op ieders maat

Een aangepast traject voor werkstudenten of voor wie al een diploma heeft? Een extra uitdaging voor wie net iets meer wenst of goed voorbereid wil zijn op een master? Een instapcursus voor wie vooraf weinig wetenschappen en wiskunde kreeg? We hebben het allemaal!

Nutrition International Health Promotion Project (NIHPP)

Neem deel aan onze Blended Intensive Programme (BIP) cursus waar je samenwerkt met Belgische, Spaanse en Finse studenten aan Nutrition Health Promotion. Ervaar de verrijking van het werken met andere culturen!

Een goed uitgerust skillslab

Oefen je vaardigheden in ons skillslab. Ter ondersteuning van je consultatie maak je o.a. gebruik van folders, food models en verpakkingen. Een professioneel impedantietoestel brengt de hoeveelheid spiermassa, vetmassa en vochtmassa van je cliënten in kaart.

In de praktijk

Om voedings- en dieetkundige te worden moet je 600 uur stage lopen. Dit biedt je een unieke kans om te leren op de werkplek onder begeleiding van een mentor die expert is in zijn vakgebied.

In fase 1 leer je de verschillende werkterreinen van je toekomstig beroep kennen tijdens werkveldinitiatie. In fase 2 verdiep je je in bepaalde praktijksituaties. Enerzijds via een keuzestage in een grootkeuken of in de preventie. Anderzijds via (internationaal) projectwerk. In fase 3 doorloop je, naast een klinische stage, nog een tweede keuzestage die verdiepend of aanvullend is. Je maakt in die periode ook je integrale eindopdracht.

Het stage-aanbod weerspiegelt je brede inzetbaarheid. Naast een stage in het binnenland kan je kiezen voor een buitenlandse stage bij één van onze partners.

Studenten bespreken voeding

Go international

Hou je van uitdaging en ben je geboeid door andere culturen, dan is het een idee om een deel van je studie of je stage in het buitenland te doen. Samen met onze internationale coördinator (Karin Van Ael) verken je de mogelijkheden. Je kan internationale ervaring dicht bij huis opdoen, in Wallonië of Brussel, of verder weg in Europa, bv. in Nederland, Oostenrijk en Portugal. Een voorstel om op uitwisseling te gaan naar een land dat nog niet in onze pool is opgenomen is steeds bespreekbaar. Is het je droom om aan ontwikkelingssamenwerking te doen? Dan kan je je steentje bijdragen in de voedingszorg in een ziekenhuis in Zuid-Afrika of Suriname. Of je kan de voedingsgewoonten van kinderen in Peru of Kenia helpen verbeteren. Ook ‘Internationalisering at home’ is mogelijk via de internationale dagen en een samenwerkingsproject met Finland en Spanje.

Studenten klaar voor vertrek in Centraal Station

Persoonlijke begeleiding

Het grootste deel van de studiebegeleiding gebeurt natuurlijk door de vakdocenten. Op een laagdrempelige manier delen zij hun expertise en bezorgen je alle info om efficiënt aan de slag te gaan. 

Bovendien coacht een vaste trajectcoach je doorheen gans je traject. Hij stimuleert je om stil te staan bij je groeiproces van student naar professional. Hij is een luisterend oor, zoekt samen met jou naar oplossingen en stimuleert je om het beste uit jezelf en je opleiding te halen. 

Als je nood hebt aan extra ondersteuning kan je ingaan op ons aanvullend aanbod. Naast het aanbod van PAL (peer-assisted learning) met een tutor (een tweede- of derdejaarsstudent) als coach, worden tijdens de ‘slim studeren’-sessies allerlei handvatten aangereikt om je slaagkansen te verhogen. Bovendien bieden we ook het monitoraat chemie aan waarin je vragen kan stellen over de geziene theorie en oefeningen en dit onder begeleiding van de vakdocent.

Zit je nog met vragen?

Opleidingsmanager

Hilde Boeckx

Voor al je vragen over de inhoud en organisatie van de opleiding.

hilde.boeckx@thomasmore.be +32 14 80 22 23
Opleidingssecretariaat

Secretariaat Biowetenschappen & Chemie

Voor al je praktische en administratieve vragen.

secretariaatBC@thomasmore.be +32 14 74 10 50
Inclusiecoördinator

Det Vangeel

Voor al je vragen over ondersteunende studie- en examenfaciliteiten.

det.vangeel@thomasmore.be +32 14 74 04 14

Aan het woord: onze studenten vertellen

Studeren in Geel

Een brede keuze opleidingen, gezelligheid troef en een straffe kotcommunity, dat is Campus Geel. De campus ligt midden in het groen en toch niet ver van het centrum. Tussen het station en de campus rijdt een pendelbus met een  dienstregeling die is afgestemd op het lesrooster. Makkelijker kan niet! 'En hoe zit het met het studentenleven in Geel?' horen we je vragen. Aan animo en activiteiten geen gebrek. Met 700 kotstudenten en heel wat hyperactieve studentenverenigingen is Geel dé perfecte locatie voor een onvergetelijke studententijd!

Campus Geel Thomas More
zigzag

Overtuigd? Schrijf je in!

Inschrijven

#voedingdieet