Verpleegkunde in verkort traject voor niet-werkende HBO5/MBO4 verpleegkundigen

Brugopleiding van de professionele bachelor Verpleegkunde (verkort traject)

Locatie: Mechelen -
 • Je bent A2- of HBO5-verpleegkundige?
 • Of je behaalde in Nederland een MBO-diploma Verpleegkunde?
 • Je bent gemotiveerd om bij te leren en te groeien.
 • Je wilt jouw kennis verbreden en werken aan jouw persoonlijk profiel.

Je wil graag nog even student zijn en voortbouwen aan jouw professionele achtergrond voor je definitief de stap naar het werkveld zet. Dan is de brugopleiding in dagonderwijs je op het lijf geschreven. Het is jouw weg naar je bachelordiploma!

Onze opleiding stoomt je klaar voor nieuwe uitdagingen in je job. Aan het einde van de rit ben je een eigentijdse, allround zorgexpert die aan de slag kan in alle domeinen van de gezondheids- en welzijnszorg.

Op basis van je vooropleiding word je vrijgesteld voor een vast pakket studiepunten. Je volgt een combinatie van vakken uit de diverse jaren van de bacheloropleiding. De inhoud van de opleiding is afgestemd op je vooropleiding. Zo kan je op een efficiënte wijze aanvullende kennis verwerven. Je geeft je opleiding mee vorm door keuzevakken en vormt zo een persoonlijk sterk profiel waarmee jij je kan onderscheiden van anderen.

Verpleegkunde studeren

Download de folder

Follow us!Facebook Instagram

Scroll naar beneden voor meer info
Charlotte
Charlotte
Ambassadeur
Vragen over de Opleiding Verpleegkunde in Mechelen? Contacteer Charlotte.

Waarom kiezen voor Verpleegkunde in verkort traject voor niet-werkende HBO5/MBO4 verpleegkundigen?

image.alt

Skillslab en immersive room

Oefenen zoveel je wil wanneer jij wil, want je wil het in je vingers hebben. In een praktische job moet je geoefend aan de start verschijnen. Daarom zetten we de deuren van het skillslab elke dag voor je open.

De immersive room biedt je een unieke leeromgeving. Je waant je in een flits op straat, op spoed, op OK, in de huiskamer...  Je hoeft je niet meer in te beelden hoe het zal zijn want je bent er. Simulatiepoppen doen de rest. In deze veilige maar levensechte omgeving krijg je de kans om je skills zo goed mogelijk te trainen. Investeren in deze moderne leeromgeving, is investeren in jou als toekomstige verpleegkundige.

image.alt

We gaan voor helemaal jezelf en verpleegkundige in één

Door een flexibel traject maak je van studeren je eigen ontdekkingsreis. Je geeft je opleiding mee vorm door keuzevakken en vormt zo een persoonlijk sterk profiel waarmee jij je kan onderscheiden van anderen. Met een mooi pakket aan keuzes geef jij zelf kleur aan de verpleegkundige die je zal worden.

image.alt

Bruisende Campus

En alsof dat nog niet genoeg is, onze campus is met tientallen opleidingen de ideale plaats voor ontmoeting. Je beleeft hier je studententijd samen met studenten uit andere opleidingen: samen leven en leren, samen groeien, studenten zijn op een levendige campus en in een bruisende stad ten midden van de studenten.

Opbouw

 • Intro
 • Fase 1
 • Fase 2
 • Fase 3
 • In de praktijk
 • Persoonlijke begeleiding
 • Go International
 • Intro

  Open nieuwe perspectieven voor jezelf. Word bachelor verpleegkundige en groei uit tot zorgondernemer, verpleegkundig specialist, zorgvernieuwer, gezondheidspromotor of zorgregisseur. Zo divers als de zorg zich ontwikkelt, zo divers worden de jobs waarin jij als bachelor aan de slag kan gaan. Hier verken je als verpleegkundige nieuwe horizonten.

  Jezelf uitdagen en groeien, dat doe je met vallen en opstaan. Bij ons vind je niet alleen docenten die voor je klaarstaan, we investeren ook in de ideale technische leeromgeving. Je oefent complexe zorgsituaties in een levensechte setting zonder gevaren en met alle ruimte om te groeien.

  In een stevig basistraject nemen we alle studenten mee. Daarnaast stippel jij je weg uit. Keuzevakken van de opleiding, maar ook vakken van andere opleidingen behoren tot de mogelijkheden. Jij geeft je opleiding kleur. Met dag, avond- en verkorte trajecten in het aanbod vind je bij ons een opleidingstraject op maat van jouw persoonlijke situatie. Voor meer details en vakinhouden kan je verderop onder 'Vakken' doorklikken naar de volledige programmagids.

  Je studeert in Mechelen, een gezellige studentenstad, op campus De Vest, vlot bereikbaar met het openbaar vervoer, in het hart van Thomas More, het centrum voor kruisbestuiving met de andere opleidingen, bij het team van Verpleegkunde Mechelen, waar leren en leven samen gaat. Of internationaal natuurlijk!

 • Fase 1

  In de eerste fase van je opleiding sluit jij meteen aan bij de tweede fase van de basisopleiding. Je sluit aan bij de dagopleiding waardoor je ten volle kan genieten van de omkadering en ondersteuning van een regulier dagtraject.

  Hoewel je vlot aansluiting vindt bij de basisstudenten, heb je in deze opleiding een eigen opleidingscoördinator. Zo is er altijd een aanspreekpersoon die specifieke de noden van je studentengroep kent.

  Praktijk vul je in door een combinatie van stage en leeropdrachten. De eerste stenen voor je Persoonlijk en Professioneel groeiProject (tri-P) leg je ook bij deze start van je opleiding. Even stil staan bij wat je hier brengt, helpt ook om je batterijen op te laden om je verdere traject succesvol af te leggen. Dan ga je aan de slag in kleine projecten die je uitdagen te tonen wat je kan en te groeien waar het kan.

 • Fase 2

  In de tweede fase groeit het aandeel van praktijk binnen je lespakket. Je loopt meer stage en hebt steeds meer vaardigheden onder de knie waarmee je aan de slag kan.

  In deze fase maak je ook de eerste keuzes om je eigen opleiding kleur te geven. Uit een ruim aanbod van keuzevakken kies jij wat best past bij je toekomstbeeld. Je blik op de zorg verruimen is nu essentieel. Jij kan immers meer dan bedside zorg verlenen. Leer jij medisch Engels? Ontdek je de wereld van de e-health? Schaaf jij je interculturele skills bij? De keuze is aan jou.

  In je Persoonlijk en Professioneel groeiProject (tri-P) ga je opnieuw actief aan de slag. Je neemt uitdagingen op in de echte wereld om te groeien in je rol als verpleegkundige.

 • Fase 3

  Fase drie is het moment om te tonen dat je niveau 6 bereikt hebt. Je stage is een belangrijk onderdeel van deze fase. Je wordt klaargestoomd om vaardig en met kennis van zaken je professionele carrière aan te vatten.

  In deze fase kan jij je theoretisch pakket kleur geven door een keuze uit verdiepende opleidingsonderdelen. Je kiest zelf in welke domeinen jij je extra wil verdiepen. Opnieuw bouw je zo aan je persoonlijk profiel in de arbeidsmarkt. Je vult je stevige brede basis nu aan met specialistische kennis in de domeinen van jouw interesse.

 • In de praktijk

  Je bouwt hier verder op de ervaring uit je vooropleiding. Een mix van leeropdrachten, stages, simulatielessen en projectwerk dagen je uit om te groeien.

  Door jarenlange ervaring kunnen we je een interessant pakket van stageplaatsen aanbieden. Een sterk netwerk van ziekenhuizen, woonzorgcentra, sociale diensten, bedrijven, geestelijke gezondheidszorgcentra en thuiszorgdiensten biedt tal van mogelijkheden. Stageplaatsen in een ruime omgeving rond de school, maar ook internationale stages behoren tot de mogelijkheden. We puzzelen samen met jou een stagetraject uit. Ook onze sterke samenwerking met de stad laat je al tijdens je opleiding proeven van verpleegkunde in het echte leven. Jij kan bijvoorbeeld mee aan de slag bij reanimatie-demo’s in het station, een welzijnsmarkt in de stad en opleidingen voor mantelzorgers.

 • Persoonlijke begeleiding

  Een heel team van docenten en begeleiders staat klaar om samen met jou op weg te gaan. De opleiding heeft een eigen trajectbegeleider, zorgcoördinator, ombudsmedewerker en coördinator. Zo heb je een aanspreekpunt bij iemand die de specifieke kennis heeft over de noden van je studentengroep.

  Administratieve vragen? Hiervoor kan je steeds terecht bij ons eigen studentensecretariaat. Ze helpen je graag verder bij het in orde brengen van je studieadministratie (opleidingscheques, educatief verlof, VDAB-statuut).

  Stageplanning gebeurt door de stagecoördinator van onze opleiding. Je kan er dan ook terecht met al je vragen rond stage en je persoonlijk stagetraject. In het kader van je Persoonlijk en Professioneel groeiProject (tri-P) in je opleiding krijg je een persoonlijke coach. Zo is er ruimte om je leerproces op maat te begeleiden.

  De zorgcoördinator van de opleiding staat klaar om je te begeleiden bij alle studiegebonden uitdagingen. Heb je een leerstoornis of ben je een topsporter en heb je vragen over hoe je dit matcht met je opleiding, dan ben je bij de zorgcoördinator aan het juiste adres. Ook voor ondersteuning van je studievaardigheid kan je rekenen op een begeleidingsaanbod.

 • Go International

  Als verpleegkundige kom je in contact met allerlei zorgvragers: verschillende culturen en religies, andere huiskleur, gender, sociale achtergrond, seksuele geaardheid, levensbeschouwing, leeftijd, lichamelijk en verstandelijke mogelijkheden, taal … Je hoeft niet ver te gaan om de diversiteit van onze samenleving te zien en te beleven. Verplegen betekent ook rekening houden met die verschillen, open staan voor nieuwe ervaringen en willen groeien. 

  In de opleiding Verpleegkunde hechten we veel belang aan de ontwikkeling van interculturele competenties voor alle studenten. Kennis opdoen, ontdekken en ervaring ontwikkelen rond diversiteit doe je bij ons niet alleen: de coördinator internationalisering en het docententeam staan klaar om je hierbij te begeleiden. 

  Tijdens de internationale dagen van Thomas More ontdek je internationale vakliteratuur. Gastprekers uit binnen- en buitenland brengen de wereld naar je toe. Doorheen de jaren kies jij mee hoe je met diversiteit aan de slag gaat in je opleiding. Ga je op school met taken en opdrachten aan de slag of wil je nieuwe horizonten verkennen en wat van de wereld zien? Zie je dat laatste echt wel zitten, dan is een buitenlandse stage iets voor jou!

  Wil je nog verder gaan op het internationale pad? Kies dan voor de International Nursing Track. Internationale competenties ontwikkelen loopt dan als een rode draad door je opleiding. Vakken, stages in binnen- en buitenland: wanneer je het hele traject hebt doorlopen, heb je 60 studiepunten afgewerkt met de focus op jouw internationale vaardigheden. Jouw beloning? Een mooi certificaat, als bonus bij je diploma.

  Lees de verhalen van studenten en oud-studenten: www.zotvanzorg.be

Vakken

 • Fase 1
 • Fase 2
 • Fase 3
 • Fase 1

  Semester 1

  • Evidence Based Nursing 1
  • Anatomie, fysiologie en pathologie 3
  • Gezondheidspsychologie
  • Psychopathologie
  • Communicatie 2
  • TRIP 1
  • Coaching 1
  • Schakelopdrachten
  • Stage 1

  Semester 2

  • Module sociale gezondheidszorg
  • Module geestelijke gezondheidszorg
  • Module somatische zorg 
  • Module kinderen
  • Module ouderen
  • TRIP 1
  • Coaching 1
  • Zelfzorg
  • Stage 1

  Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

 • Fase 2

  Semester 1

  • Verpleegkundige vaardigheden en diagnostiek
  • Module Geestelijke gezondheidszorg
  • Evidence Based Nursing 2
  • Ontwikkelingspsychologie
  • Recht
  • Ethiek
  • TRIP 3
  • Stage 2
  • Verbredende keuzevakken

  Semester 2

  • Module Chronische zorg
  • Module Moeder en kind
  • Klinisch verpleegkundig redeneren
  • Module Transmurale zorg
  • Klinisch redeneren
  • TRIP 3
  • Stage 2

  Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

 • Fase 3

  Semester 1

  • Verpleegkundig management
  • Communicatie 3
  • E-health 
  • Religie, zingeving en levensbeschouwing
  • Klinisch verpleegkundig redeneren
  • Verdiepende keuzevakken
  • EBNproef
  • Coaching 2
  • Stage 3
  • TRIP 3

  Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

Na je studie

 • Aan het werk
 • Verder studeren
 • Aan het werk

  De wetenschappelijke vooruitgang en de vergrijzing maken de zorg een sector die blijft groeien. Werkzekerheid gegarandeerd dus! En met je bachelordiploma op zak groei jij straks mee met de sector. 

  Met een brede basisvorming kan je meteen aan de slag in vele domeinen van de gezondheidszorg, zelfstandig of in teamverband. Je hebt de keuze uit boeiende en dynamische jobs in heel uiteenlopende sectoren. Algemene ziekenhuizen, psychiatrische ziekenhuizen, woonzorgcentra, gehandicaptenzorg, thuiszorg, preventieve gezondheidscentra (bv CLB, Kind en Gezin), onderwijsinstellingen en bedrijven kunnen je werkplek worden.

  Door de keuzes die je maakt in je opleiding, ben jij klaar voor jouw favoriete werkplek. Doorgedreven specialisatie binnen de zorgsettings creëert behoefte aan gespecialiseerde verpleegkundigen. Misschien ga jij aan de slag binnen de kinderpsychiatrie, word jij geriatrisch referentie verpleegkundige op een spoedgevallendienst, ontwerp je online dienstverlening in de zorg, geef je seksuele opvoeding aan jongeren, word je wondzorgspecialist in de thuiszorg of run jij je eigen onderneming in de zorg.

 • Verder studeren

  Banaba

  Postgraduaat

  Master (via schakeljaar)

  • Verpleegkunde en Vroedkunde
  • Pedagogische Wetenschappen
  • Sociaal Werk

  Permanente vorming MoreCare

  Via MoreCare biedt Thomas More een aanbod voor levenslang leren met tal van korte opleidingen, vormingsdagen en symposia maar ook opleidingen op maat.