Verpleegkunde in verkort traject voor bachelors Psychosociale Wetenschappen

Professionele bachelor Verpleegkunde in verkort traject

Locatie: Mechelen - Campus De Vest

Met mensen werken is jouw ding, maar je bent op zoek naar meer.

Je verschijnt aan de start met een vooropleiding bachelor in de Toegepaste Psychologie,  Sociaal werk, Orthopedagogie, Pedagogie, Sociale readaptatiewetenschappen of master in de psychologie of pedagogie. Met technisch verpleegkundige kennis en vaardigheden vul jij je competenties aan tot een bijzondere zorgverlener.

Op zes semesters behaal jij een diploma bachelor in de verpleegkunde. Je traject is immers afgestemd op je voorkennis en focust op het verwerven van complementaire kennis. De combinatie van je diploma’s maakt jou tot een gegeerde polyvalente duizendpoot in de zorg. De lessen worden op twee halve dagen gepland. In de namiddag volg je les met uitsluitend je klasgenoten uit het IPSO-traject, ’s avonds sluit je klasgroep aan bij de avondstudenten.  Zo kan jij in het eerste jaar werk en studie combineren.

Verpleegkunde studeren

Follow us!Facebook Instagram

Scroll naar beneden voor meer info
Charlotte
Charlotte
Ambassadeur
Vragen over de Opleiding Verpleegkunde in Mechelen? Contacteer Charlotte.

Waarom kiezen voor Verpleegkunde in verkort traject voor bachelors Psychosociale Wetenschappen?

image.alt

We gaan voor helemaal jezelf en verpleegkundige in één

Door een flexibel traject maak je van studeren je eigen ontdekkingsreis. Met een mooi pakket aan keuzes geef jij zelf kleur aan de verpleegkundige die je zal worden. En alsof dat niet genoeg is, is onze campus met tientallen opleidingen de ideale plaats voor ontmoeting. Jij beleeft hier je studententijd samen met studenten uit andere opleidingen: samen leven en leren, samen groeien, student zijn op een levendige campus en in een bruisende stad ten midden van de studenten.

image.alt

Skillslab en immersive room

Oefenen zoveel je wil wanneer jij wil, want je wil het in je vingers hebben. In een praktische job moet je geoefend aan de start verschijnen. Daarom zetten we de deuren van het skillslab elke dag voor je open. En er is nog meer, de immersive room biedt je een unieke leeromgeving. Je waant je in een flits op straat, op spoed, op OK, in de huiskamer,... Je hoeft je niet meer in  te beelden hoe het zal zijn want je bent er. Simulatiepoppen doen de rest. In deze veilige maar levensechte omgeving krijg je de kans om je skills zo goed mogelijk te trainen. Investeren in deze moderne leeromgeving is investeren in jou als toekomstige verpleegkundige.

image.alt

Ruimte om te plannen

Met de intensieve training van vaardigheden op 2 namiddagen en het beperkte aantal contactmomenten voor de theoretische cursussen in de avond kan jij je studietijd zelf inplannen. Studeren en leven constructief combineren is de doelstelling.

Opbouw

 • Intro
 • Fase 1
 • Fase 2
 • Fase 3
 • In de praktijk
 • Persoonlijke begeleiding
 • Go International
 • Intro

  Word verpleegkundige en meteen ook zorgondernemer, verpleegkundigspecialist, zorgvernieuwer, gezondheidspromotor, zorgregisseur. Zo divers als de zorg zich ontwikkelt, zo divers worden de jobs waarin verpleegkundigen aan de slag gaan. Hier word je verpleegkundige en meer.

  In een stevig basistraject nemen we alle studenten mee. Daarnaast stippel jij je weg uit. Keuzevakken van de opleiding, maar ook vakken van andere opleidingen behoren tot de mogelijkheden. Jij geeft je opleiding kleur.

  In Mechelen, een gezellige studentenstad, op campus De Vest, vlot bereikbaar met het openbaar vervoer, in het hart van Thomas More, een ontmoetingsplaats voor studenten van allerlei opleidingen, bij het team van Verpleegkunde Mechelen, waar leren en leven samen gaat. Of internationaal natuurlijk!

  Met dag-, avond- en verkorte trajecten in het aanbod vind je bij ons een opleidingstraject op maat van jouw persoonlijke situatie.

 • Fase 1

  Je start meteen met een duidelijke focus. Verpleegkundige en biomedische vakken vormen het grootste pakket in je traject. Ze geven je de noodzakelijke achtergrond om met kennis van zaken te handelen.
  Vaardigheidslessen, skillslab en stage laten je meteen ervaren wat het is om als verpleegkundige aan de slag te gaan. Deze fase leg jij een stevige basis voor je verdere ontplooiing als verpleegkundige.

 • Fase 2

  In de tweede fase groeit het aandeel van praktijk binnen je lespakket. Je loopt meer stage en hebt steeds meer vaardigheden onder de knie waarmee je aan de slag kan.

  Je bouwt je verpleegkundige expertise verder op aan de hand van verdiepende verpleegkundige vakken.
  Vanaf deze fase ga je ook in je Persoonlijk en Professioneel groeiProject (tri-P) aan de slag in concrete projecten. Je wordt uitgedaagd om te tonen wat je kan en te groeien waar het kan. Je studeert verpleegkunde, maar wordt ook verpleegkundige.

 • Fase 3

  Je contractstage is een belangrijk onderdeel van deze fase. Je wordt als junior verpleegkundige klaar gestoomd om vaardig en met kennis van zaken je professionele carrière aan te vatten.

  In deze fase kan jij je theoretisch pakket kleur geven door een keuze uit verdiepende opleidingsonderdelen. Je kiest zelf in welke domeinen jij je extra wil verdiepen. Opnieuw bouw je zo aan je persoonlijk profiel in de arbeidsmarkt. Je vult je stevige brede basis nu aan met specialistische kennis in de domeinen van jouw interesse.

 • In de praktijk

  Al vanaf het eerste jaar ga je op stage. Het aandeel van stage binnen je pakket groeit door de fases heen. Naast de klassieke stageperiodes participeer je ook in projecten waar jij je verpleegkundige vaardigheden kan tonen en ontwikkelen.

  Door jarenlange ervaring kunnen we je een interessant pakket van stageplaatsen aanbieden. Een sterk netwerk van ziekenhuizen, woonzorgcentra, sociale diensten, bedrijven, geestelijke gezondheidszorgcentra en thuiszorgdiensten biedt tal van mogelijkheden. Stageplaatsen in een ruime omgeving rond de school, maar ook internationale stages behoren tot de mogelijkheden.

  We puzzelen samen met jou een stagetraject uit. In de eerste twee fases ligt de focus op het verkennen van het brede werkveld. In de derde is er steeds meer ruimte om je traject aan te sluiten bij je eigen interesses en keuzevakken.

  Een sterke samenwerking met de stad zorgt ook dat je binnen projecten kan proeven van verpleegkunde in het echte leven en je vaardigheden kan oefenen. Jij kan bijvoorbeeld mee aan de slag bij reanimatie-demo’s in het station, een welzijnsmarkt in de stad en opleidingen voor mantelzorgers.

 • Persoonlijke begeleiding

  Een heel team van docenten en begeleiders staat klaar om samen met jou op weg te gaan. De avondopleiding heeft een eigen kernteam waar je tijdens de avonduren bij terecht kan. Ze kennen de specifieke noden van de avondstudenten en zorgen voor een warm welkom op de school tijdens de minder ‘gewone’ uren.

  De trajectbegeleider staat klaar om samen met jou je persoonlijk traject uit te stippelen of bij te sturen onderweg.  De zorgcoördinator van de opleiding staat klaar om je te begeleiden bij alle studiegebonden uitdagingen. Heb je een leerstoornis of ben je een topsporter en heb je vragen over hoe je dit matcht met je opleiding, dan ben je bij de zorgcoördinator aan het juiste adres. Ook voor ondersteuning van je studievaardigheid kan je rekenen op een begeleidingsaanbod.

  Voor administratieve vragen kan je steeds terecht bij ons eigen studentensecretariaat. Ze helpen je bij het in orde brengen van je studieadministratie (opleidingscheques, educatief verlof, VDAB-statuut).

  Stageplanning gebeurt door de stagecoördinator van onze opleiding. Je kan er dan ook terecht met al je vragen rond stage en je persoonlijk stagetraject.

  In het kader van je Persoonlijk en Professioneel groeiProject (tri-P) in je opleiding krijg je een persoonlijke coach. Zo is er ruimte om je leerproces op maat te begeleiden.

 • Go International

  Als verpleegkundige kom je in contact met allerlei zorgvragers: verschillende culturen en religies, andere huiskleur, gender, sociale achtergrond, seksuele geaardheid, levensbeschouwing, leeftijd, lichamelijk en verstandelijke mogelijkheden, taal … Je hoeft niet ver te gaan om de diversiteit van onze samenleving te zien en te beleven. Verplegen betekent ook rekening houden met die verschillen, open staan voor nieuwe ervaringen en willen groeien. 

  In de opleiding Verpleegkunde hechten we veel belang aan de ontwikkeling van interculturele competenties voor alle studenten. Kennis opdoen, ontdekken en ervaring ontwikkelen rond diversiteit doe je bij ons niet alleen: de coördinator internationalisering en het docententeam staan klaar om je hierbij te begeleiden. 

  Tijdens de internationale dagen van Thomas More ontdek je internationale vakliteratuur. Gastprekers uit binnen- en buitenland brengen de wereld naar je toe. Doorheen de jaren kies jij mee hoe je met diversiteit aan de slag gaat in je opleiding. Ga je op school met taken en opdrachten aan de slag of wil je nieuwe horizonten verkennen en wat van de wereld zien? Zie je dat laatste echt wel zitten, dan is een buitenlandse stage iets voor jou!

  Wil je nog verder gaan op het internationale pad? Kies dan voor de International Nursing Track. Internationale competenties ontwikkelen loopt dan als een rode draad door je opleiding. Vakken, stages in binnen- en buitenland: wanneer je het hele traject hebt doorlopen, heb je 60 studiepunten afgewerkt met de focus op jouw internationale vaardigheden. Jouw beloning? Een mooi certificaat, als bonus bij je diploma.

  Lees de verhalen van studenten en oud-studenten: www.zotvanzorg.be

Vakken

 • Fase 1
 • Fase 2
 • Fase 3
 • Fase 1

  Semester 1

  • Verpleegkundige diagnostiek en interventies 1 & 2
  • Theorie van de verpleegkundige
  • Verpleegkundige vaardigheden
  • Anatomie, fysiologie en pathologie 1 & 3
  • Microbiologie en hygiëne
  • Stage 

  Semester 2

  • Verpleegkundige diagnostiek en interventies 3
  • Module geestelijke gezondheidszorg
  • Module somatische zorg
  • Module ouderen
  • Module kind
  • Anatomie, fysiologie en pathologie 2
  • Psychopathologie
  • Stage

  Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

 • Fase 2

  Semester 1

  • Module Transmurale zorg
  • Module geestelijke gezondheidszorg 2
  • Verpleegkundige diagnostiek en interventies 4
  • Voedings- en dieetleer
  • Tri-P
  • Stage

  Semester 2

  • Module Chronische zorg
  • Module Moeder en kind
  • Verpleegkundig management
  • Klinisch redeneren
  • Tri-P
  • Stage

  Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

 • Fase 3

  Semester 1

  • E-health
  • Verdiepende keuze opleidingsonderdelen
  • Tri-P
  • Stage

  Semester 2

  • Klinisch verpleegkundig redeneren
  • Tri-P
  • Stage

  Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

Na je studie

 • Aan het werk
 • Verder studeren
 • Aan het werk

  De wetenschappelijke vooruitgang en de vergrijzing maken de zorg een sector die blijft groeien. Werkzekerheid gegarandeerd dus!

  Met een brede basisvorming kan je meteen aan de slag in vele domeinen van de gezondheidszorg, zelfstandig of in teamverband. Je hebt de keuze uit boeiende en dynamische jobs in heel uiteenlopende sectoren. Algemene ziekenhuizen, psychiatrische ziekenhuizen, woonzorgcentra, gehandicaptenzorg, thuiszorg, preventieve gezondheidscentra (bv CLB, Kind en Gezin), onderwijsinstellingen en bedrijven kunnen je werkplek worden.

  Door de keuzes die je onderweg maakt in je opleiding kan jij je ook klaarstomen voor jouw favoriete werkplek. Doorgedreven specialisatie binnen de zorgsettings creëert behoefte aan gespecialiseerde verpleegkundigen. Misschien ga jij aan de slag binnen de kinderpsychiatrie, wordt jij geriatrisch referentie verpleegkundige op een spoedgevallendienst, ontwerp je online dienstverlening in de zorg, geef je seksuele opvoeding aan jongeren, wordt je wondzorgspecialist in de thuiszorg of run jij je eigen onderneming in de zorg.

 • Verder studeren

  Banaba

  Postgraduaat

  Master (via schakeljaar)

  • Verpleegkunde en Vroedkunde
  • Pedagogische wetenschappen
  • Sociaal Werk

  Permanente vorming: More Care

  Via MoreCare biedt Thomas More een aanbod voor levenslang leren met tal van korte opleidingen, vormingsdagen, en symposia, maar ook opleidingen op maat.