Verpleegkunde vanuit Vroedkunde

Brugopleiding van de professionele bachelor Verpleegkunde (verkort traject)

Locatie:

Starten met deze opleiding in februari? Dat kan! Op maandag 12 februari start semester 2 | meer info

Interesse om deze opleiding in september te starten? Contacteer Hanne Caems voor meer info of kom naar ons infomoment op dinsdag 8 mei (19.00u - 20.30u). We komen samen aan het onthaal van de campus.

Heb je reeds een bachelor diploma Vroedkunde op zak? Dan kan je via een verkort studietraject van twee jaar het bachelor diploma Verpleegkunde halen.

Op onze campus leiden we je op tot 'state of the art' verpleegkundige.

 • Op basis van je vooropleiding word je automatisch vrijgesteld voor 120 studiepunten.
 • Op die manier start jouw opleiding onmiddellijk in fase 3 van de opleiding bachelor Verpleegkunde.
 • Vertrekkende vanuit de bereikte doelstellingen in de opleiding vroedkunde maakt deze opleiding de brug naar de vereiste competenties voor een bachelor verpleegkunde niveau 6.
 • Thomas More Kempen biedt zowel een traject aan voor werkenden als een traject voor niet- werkenden.
 • Verdere verdieping van de specifiek verpleegkundige competenties vormt het uitgangspunt van deze verkorte bachelor.
 • Je geeft je opleiding mee vorm door keuzevakken en vormt zo een persoonlijk sterk profiel waarmee jij je kan onderscheiden van anderen. 
 • Op het einde van je opleiding ben je breed inzetbaar binnen onze steeds complexer wordende gezondheidzorg en ben je kritisch op het eigen handelen.

Alle informatie om vlot te kunnen starten hebben we alvast voor jou gebundeld op onze onthaalwebsite.

Scroll naar beneden voor meer info
Evi Willemse
Opleidingscoördinator
Hanne Caems
Studietrajectbegeleider, Zorgcoördinator

Opbouw

 • Opbouw van de opleiding
 • Fase 3
 • Fase 4
 • In de praktijk
 • Persoonlijke begeleiding
 • Go International
 • Opbouw van de opleiding

  Opbouw van de opleiding

  Als bachelor Vroedkunde beschik je al over competenties op bachelor niveau. Omgaan met wetenschappelijke bronnen, zorg inschatten en organiseren, je rol als communicator en gezondheidsbevorderaar. 

  Tijdens deze opleiding verdiepen we ons in de specifiek verpleegkundige competenties Tijdens dit traject wordt je theoretisch kennisniveau verhoogd. Er wordt ingegaan op diverse ziektebeelden en behandelvormen, verpleegkundige diagnostiek, casuïstiek, theoretische modellen, maatschappelijke tendensen, … Klinisch redeneren staat centraal. Inzicht in het verband tussen kennis en vaardigheden enerzijds en het handelen in de praktijk anderzijds.

  Keuzevakken geven je opleiding mee vorm. Leiderschap en ondernemerschap, interdisciplinair netwerken, klinisch expert enz. Je ontwikkelt een persoonlijk profiel waarmee jij je kan onderscheiden van anderen! We leiden je op tot veelzijdige professional die verantwoordelijkheid draagt voor het volledige verpleegkundige proces. Op die manier maak je bewust en weloverwogen keuzes in het zorgproces, gebaseerd op de laatste inzichten en afgestemd met collega's en de zorgvrager.

 • Fase 3

  Fase 3

  Je maakt kennis met de verschillende domeinen van zorg: kinderen, ouderen, geestelijke gezondheidzorg, oncologische zorg enz. We tillen je theoretische kennis naar een hoger niveau. De focus ligt op toepassen.

  De derde fase gaat een versnelling hoger in het klinisch redeneren en beoordelen van de zorgvraag bij patiënten. Als bachelor in de verpleegkunde zal men verwachten dat je enerzijds autonoom en zelfstandig kan werken. Anderzijds leer je interdisciplinair te werken en zal je zien dat je als bachelor in de verpleegkunde een spilfiguur bent!

  Je maakt kennis met een aantal van onze innovatie projecten zoals de preventiedag, centra voor leer- en zorginnovatie (CLZI), buddy bij de wieg, een tweedaagse rond palliatieve zorg in samenwerking met Nederland.

  Ben je aan het werk? Dan daagt deze fase je uit met praktijkopdrachten die je op weg zetten om je kennis te verdiepen vanuit je vertrouwde werkomgeving. Je gebruikt als het ware je eigen werkplek om te leren!

  Volg je deze opleiding als reguliere student of wil je je horizonten verbreden? Stage biedt je de mogelijkheid om kennis te maken met de verschillende domeinen van verpleegkunde. Wij bieden stages aan in de regio, maar ook buiten de landsgrenzen.

 • Fase 4

  Fase 4

  De focus = integratie

  Het einde van de opleiding is in zicht! Tijdens de laatste theoretische vakken gaan we aan de hand van levensechte casussen uit de verschillende zorgcontexten aan het werk.

  In ons breed aanbod van keuzevakken, kan je je talenten met betrekking tot leiderschap, zorgtechnologie en innovatieve ontwikkelingen, onderzoek en ondernemerschap nog beter ontwikkelen. Het geeft je de mogelijkheid je verder te ontplooiien en te profileren als “allround” bachelor in de verpleegkunde, waarbij je een belangrijke rol in het zorglandschap kan opnemen.

  De opleiding wordt afgerond met een contractstage. Dit is de laatste opstap naar werkzekerheid in onze regio, maar ook tot ver daarbuiten. Tegen het einde van je opleiding bachelor in de verpleegkunde heb je alle competenties behaald om "bachelorproof"-waardig te zijn. De kers op de taart waar alle competenties die je leerde tijdens de opleiding aan bod komen.Met je bachelor diploma in de verpleegkunde heb je een Europees erkend diploma, waarmee je in een brede zorgcontext aan de slag kan!

 • In de praktijk

  In de praktijk

  Lucky you!

  Je krijgt de nieuwste en hipste leer- en ontmoetingsplek van de stad als thuisbasis. De gloednieuwe campus is makkelijk te bereiken met de auto en het openbaar vervoer. Ook vanuit Nederland!

  Ruimte is er genoeg! Om les te volgen, te studeren, te oefenen, maar ook om te chillen en af te spreken. Een levendige campus met ruime fietsenstallingen, een Starbucks koffiebar, zithoeken, een levendige microkosmos waar jij wezenlijk deel van uitmaakt. Studenten die op kot willen gaan kunnen we helpen bij de zoektocht naar een accomodatie. Bovendien beschikken we over de nodige contacten om jullie aan een geschikte kamer/kot dichtbij de campus te brengen.

  Voor werkenden:

  • Je volgt les op een vaste lesdag in de week, op dinsdag. Op die manier is plannen gemakkelijk.
  • Door deze vaste lesmomenten, aangevuld met zelfstudie, kan je de combinatie werk-gezin-studeren realiseren en je diploma bachelor in de Verpleegkunde halen.

  Voor niet werkenden:

  • Je kiest ervoor om verder te studeren in voltijds dagonderwijs, samen met de studenten van de reguliere opleiding?
  • Je snuift elke dag de sfeer op en geniet van het studentenleven op en rond de campus?

  Het modeltraject doorloop je in 2 jaar. Samen met jouw kijken we welk traject het beste bij je aansluit. Examenmomenten worden tijdig bekend gemaakt zodat mogelijke aanpassingen in je werkrooster ruim op voorhand kunnen aangevraagd worden. De opleiding komt in aanmerking voor educatief verlof.

  Stage is uiteraard een essentieel onderdeel van de opleiding. We kiezen voor "werkplekleren". Je gebruikt je eigen werkplek om via praktijkopdrachten je kennis te verdiepen. Wil je graag je grenzen verleggen en stage lopen in een andere setting? Dat kan! Voor onze stages werken we samen met veel gezondheidszorginstellingen in de ruime Kempen. Zo zijn er stageplaatsen tot in Limburg, Antwerpen en Nederland!

  We willen je ook een brede beeldvorming van de gezondheidszorg geven en voorzien daarom stages in verschillende settings zoals ziekenhuizen, pediatrie, geriatrie, eerste lijn, woonzorgcentra, geestelijke gezondheidszorg, arbeidsgeenskundige diensten enz. Je krijgt daarnaast ook de kans om deel te nemen aan innovatieve projecten omtrent stage. Denk bv. aan internationale projecten, het centrum voor leer- en zorginnovatie, een leerafdeling, ….

 • Persoonlijke begeleiding

  Persoonlijke begeleiding

  Als student moet je studeren... dat hoort er nu eenmaal bij. Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker wanneer je je studies moet combineren met werk, een gezin en de uitbouw van een persoonlijk leven.

  In onze opleiding schenken we veel aandacht aan persoonlijke begeleiding. Bij de start van je studie krijg je een persoonlijke trajectbegeleider toegewezen uit het docententeam. Wees gerust, deze zal niet overal je handje vasthouden of alle problemen kunnen oplossen. Je trajectbegeleider zal je stimuleren om tijdens de opleiding jouw talenten te ontwikkelen, je eigen studie- en beroepsloopbaan vorm te geven en om je bewust te worden van je motivatie en van je eigen sterktes/zwaktes.

  Soms bots je tijdens je studies op (persoonlijke) problemen die een belangrijke impact hebben waardoor je concentreren op je studies een onmogelijke opdracht wordt. Dit kunnen kleine of grote dingen zijn, studiegerelateerd (faalangst/uitstelgedrag...) of net heel persoonlijk (relatiebreuk/overlijden/assertiviteitsmoeilijkheden/niet goed in je vel zitten...).
  Blijf er niet mee zitten! Studentenvoorzieningen (stuvo) heeft een team van studentenbegeleiders, gespecialiseerd in psychosociale dienstverlening. Zij zijn er om jou hier doorheen te helpen! Je mag hen altijd bellen, mailen of een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek.

  Heb je nood aan extra ondersteuning of studiebegeleiding (anderstalige student, topsportstatuut, student met functiebeperkingen enz.) dan kan onze zorgcoördinator je hierin bijstaan. Tenslotte voorzien we ook persoonlijke begeleiding tijdens de uitwerking van verschillende projecten die leiden tot het behalen van je bachelorproef-competenties met de focus op verpleegkundige aspecten.

 • Go International

  Go International

  In de verschillende fases van de opleiding bieden we je de mogelijkheid om deel te nemen aan internationale projecten, vanuit het binnen- of het buitenland, en ook een internationale stage aan te vatten. Dit kan zowel voor korte periodes (2 weken) als voor langere periodes (2 maanden).

  “The proof of the pudding is in the eating”. Door in een ander land te werken, te studeren en te leven, te midden van een andere culturele setting ontwikkel je de nodige competenties om in onze geglobaliseerde wereld en werksituatie succesvol te functioneren.

  Wil je stage lopen in het buitenland? Ons uitgebreid netwerk van partners in Europa en het Zuiden bieden je uiteenlopende mogelijkheden om je grenzen te verleggen. Zo kan je in fase 3 voor een bepaalde periode stage lopen in een ziekenhuis, instelling of organisatie. Je maakt er niet alleen kennis met internationale vakinhoudelijke ontwikkelingen, maar vergroot zo ook je talenkennis en je sociale en communicatieve vaardigheden. Je ontwikkelt intercultureel vakmanschap!

  Tijdens de voorbereiding van deze stage word je maximaal ondersteund door de verantwoordelijke van de opleiding en de dienst internationalisering. Zo sta je niet alleen voor het ‘papierwerk’ en krijg je belangrijke informatie op voorbereiding sessies zoals ‘Pak je biezen’ en ‘Get Ready’.

Vakken

 • Fase 3
 • Fase 4
 • Fase 3

  Fase 3

  Semester 1

  • Ouderenzorg
  • Casuïstiek
  • Interdisciplinair netwerken (basis)
  • Verpleegkundige als coach
  • Integratieonderwijs
  • Klinisch onderwijs

  Semester 2

  • Pediatrische zorg
  • Geestelijke gezondheidszorg 2
  • Oncologische zorg
  • Maatschappelijke tendensen
  • Verpleegkundige als coach
  • Integratieonderwijs
  • Klinisch onderwijs

  Meer details en vakinhouden vind je in de programmagids.

 • Fase 4

  Fase 4

  Semester 1

  • Casuïstiek
  • Keuze – verdieping

  Semester 2

  • Klinisch onderwijs (contractstage)
  • Keuze – verbreding
  • Bachelorproef

  Meer details en vakinhouden vind je in de programmagids.

Opleiding in cijfers

Enkele statistieken over deze opleiding
2300 uren
Stage in alle domeinen van de gezondheidszorg, regionaal & internationaal
100%
Werkzekerheid
120+
Verschillende stageplaatsen

Waarom kiezen voor Verpleegkunde vanuit Vroedkunde?

image.alt

Go International

Deze video toont aan hoe de internationale stage twee van onze oud-studenten jaren na datum nog steeds inspireert. Check it out!

Bekijk de video

Bevrijdingstechnieken

‘Expect more drive’. Binnen of buiten, met of zonder dak, wel steeds zonder motor: onze Thomas More auto is een fantastische eye-catcher maar biedt vooral alle mogelijkheden om de verschillende bevrijdingstechnieken in te oefenen.

Centra voor Leer- en Zorginnovatie

Het C.L.Z.I. is een stage-innovatieproject.  Via een stageperiode van 12 weken kom je voor een langere tijd in het werkveld terecht. Na de opstart draai je volledig mee in het team. Dit om je grondig voor te bereiden op je komende job. Bekijk zeker de video voor meer uitleg.

Bekijk de video

Na je studie

 • Aan het werk
 • Verder studeren
 • Aan het werk

  Aan het werk

  De opleiding bachelor Verpleegkunde leidt je op tot een veelzijdige professional die verantwoordelijkheid draagt voor het hele verpleegkundige proces. Je bent breed inzetbaar in de gezondheidszorg.

  Voor vroedvrouwen die momenteel tewerkgesteld zijn als verpleegkundige kan dit een valorisatie van hun huidige tewerkstelling zijn. Of, wil je als vroedvrouw in aanmerking komen voor een bijzondere beroepstitel in de pediatrie en neonatologie, spoed en intensieve zorg, in de oncologie…. dan is het noodzakelijk het diploma bachelor in verpleegkunde te behalen.

  Je kan aan de slag in uiteenlopende functies als referentieverpleegkundige, leidinggevende, op een dialyse afdeling, cathlab, CCU, Stroke, onderwijs enz.

  Misschien ontwerp je online dienstverlening, geef je seksuele voorlichting aan jongeren, word je wondzorgspecialist in de thuiszorg, run je je eigen onderneming in de zorg…

  Je zal snel merken dat de sector staat te springen om verpleegkundigen aan te werven met coördinerende vaardigheden en een flinke portie wetenschappelijke bagage!

 • Verder studeren

Kom kennismaken

De stap naar het hoger onderwijs is een stap vol verwachtingen. En jij wil natuurlijk de beste keuze maken. Kom daarom ontdekken, twijfelen, vergelijken en beleven tijdens een van onze vele infomomenten! #expectmore

10 maart
Zaterdag 10u - 16u
21 april
Zaterdag 10u - 14u
5 september
Woensdag 18u - 21u