Verpleegkunde in verkort traject voor bachelors Vroedkunde

Professionele bachelor Verpleegkunde in verkort traject

Locatie: Turnhout -

Heb je reeds een bachelordiploma Vroedkunde op zak? Dan kan je via een verkort studietraject van twee jaar het bachelor diploma Verpleegkunde halen.

Op onze campus leiden we je op tot 'state of the art' verpleegkundige.

 • Op basis van je vooropleiding word je automatisch vrijgesteld voor 120 studiepunten.
 • Op die manier start jouw opleiding onmiddellijk in fase 3 van de opleiding bachelor Verpleegkunde.
 • Vertrekkend vanuit de bereikte doelstellingen in de opleiding Vroedkunde maakt deze opleiding de brug naar de vereiste competenties voor een bachelor Verpleegkunde niveau 6.
 • Verdere verdieping van de specifiek verpleegkundige competenties vormt het uitgangspunt van deze verkorte bachelor.
 • Je geeft je opleiding mee vorm door keuzevakken en vormt zo een persoonlijk sterk profiel waarmee jij je kan onderscheiden van anderen. 
 • Op het einde van je opleiding ben je breed inzetbaar binnen onze steeds complexer wordende gezondheidszorg en ben je kritisch voor het eigen handelen.

Infosessies starten februari

Altijd al gedacht om verpleegkundige te worden? Ga jij de sprong maken? Wacht niet tot september en sluit in februari al aan! Bezoek ons zeker tijdens de Opencampusdag voor starters in februari van zaterdag 6 februari.

Zit je al met heel wat vragen en kan je niet wachten tot dan? We organiseren speciaal voor jou enkele extra infosessies rond starten in februari. Je ontdekt de data en toegangslinken hier.

Follow us!Facebook Instagram

Scroll naar beneden voor meer info
Sophie Vosters
Opleidingscoördinator
Hanne Caems
Hanne Caems
Studietrajectbegeleider, Zorgcoördinator

Waarom kiezen voor Verpleegkunde in verkort traject voor bachelors Vroedkunde?

image.alt

Go International

Wil je over de landsgrenzen heen studeren of stage lopen? Je talenkennis vergroten, verschillende culturen leren kennen en proeven van een internationaal avontuur? Go international! De video toont aan hoe de internationale stage twee van onze oud-studenten nog steeds inspireert. 

Check it out!
image.alt

Gloednieuwe simulatieruimte

We beschikken op Campus Turnhout over een gloednieuwe simulatieruimte. Zo zetten we volop in op een hoogtechnologische leeromgeving voor onze studenten om alles zo realistisch mogelijk te maken. 

Herbeleef de opening
image.alt

Werkplekleren

Als je minstens 50% verpleegkundige taken uitvoert, krijg je bij ons de mogelijkheid om aan werkplekleren te doen. Zo stimuleren we het leren vanuit je eigen dagelijkse praktijk. Bij het werkplekleren staat het leren vanuit je eigen werkplek centraal. 

Opbouw

 • Opbouw van de opleiding
 • Fase 3
 • Fase 4
 • In de praktijk
 • Persoonlijke begeleiding
 • Go International
 • Opbouw van de opleiding

  Als bachelor Vroedkunde beschik je al over competenties op bachelorniveau: omgaan met wetenschappelijke bronnen, zorg inschatten en organiseren, je rol als communicator en gezondheidsbevorderaar. 

  Tijdens deze opleiding verdiepen we ons in de specifiek verpleegkundige competenties. Tijdens dit traject wordt je theoretisch kennisniveau verhoogd. We gaan in op diverse ziektebeelden en behandelvormen, verpleegkundige diagnostiek, casuïstiek, theoretische modellen, maatschappelijke tendensen, … . Klinisch redeneren staat centraal. Inzicht in het verband tussen kennis en vaardigheden enerzijds en het handelen in de praktijk anderzijds.

  Keuzevakken geven je opleiding mee vorm. Leiderschap en ondernemerschap, interdisciplinair netwerken, klinisch expert enz. Je ontwikkelt een persoonlijk profiel waarmee jij je kan onderscheiden van anderen! We leiden je op tot een veelzijdige professional die verantwoordelijkheid draagt voor het volledige verpleegkundig proces. Op die manier maak je bewust en weloverwogen keuzes in het zorgproces, gebaseerd op de laatste inzichten en afgestemd met collega's en met de zorgvrager.

 • Fase 3

  Je maakt kennis met de verschillende domeinen van zorg: kinderen, ouderen, geestelijke gezondheidszorg, enz. We tillen je theoretische kennis naar een hoger niveau. De focus ligt op toepassen.

  Ook kom je in contact met een aantal van onze innovatieprojecten zoals de preventiedag of een tweedaagse rond palliatieve zorg in samenwerking met Nederland.

  De derde fase gaat een versnelling hoger in het klinisch redeneren en beoordelen van de zorgvraag bij patiënten. Als bachelor in de Verpleegkunde zal men van jou verwachten dat je enerzijds autonoom en zelfstandig kan werken. Anderzijds leer je interdisciplinair te werken en zal je zien dat je als bachelor in de Verpleegkunde een spilfiguur bent!

  Ben je aan het werk in een verpleegkundig werkdomein? Dan daagt deze fase je uit met praktijkopdrachten die je op weg zetten om je kennis te verdiepen vanuit je vertrouwde werkomgeving. Je gebruikt je eigen werkplek om te leren! Heb je geen werkplek? Dan zoeken wij voor jou de stageplaatsen!

 • Fase 4

  De focus = integratie

  Het einde van de opleiding is in zicht! Tijdens de laatste theoretische vakken gaan we aan de hand van levensechte casussen uit de verschillende zorgcontexten aan het werk.

  In ons breed aanbod van keuzevakken, kan je je talenten met betrekking tot leiderschap, zorgtechnologie en innovatieve ontwikkelingen, onderzoek en ondernemerschap nog beter ontwikkelen. Het geeft je de mogelijkheid je verder te ontplooiien en te profileren als “allround” bachelor in de Verpleegkunde, waarbij je een belangrijke rol in het zorglandschap kan opnemen.

  De opleiding wordt afgerond met een contractstage. Dit is de laatste opstap naar werkzekerheid in onze regio, maar ook ver daarbuiten. Tegen het einde van je opleiding heb je alle competenties behaald om "bachelorproof" te zijn. De bachelorproef is de kers op de taart waar alle competenties die je leerde tijdens de opleiding aan bod komen. Met je bachelordiploma  heb je een Europees erkend diploma, waarmee je in een brede zorgcontext aan de slag kan!

 • In de praktijk

  Lucky you!

  Je krijgt de nieuwste en hipste leer- en ontmoetingsplek van de stad als thuisbasis. De gloednieuwe campus is makkelijk te bereiken met de auto en het openbaar vervoer. Ook vanuit Nederland!

  Ruimte is er genoeg! Om les te volgen, te studeren, te oefenen, maar ook om te chillen en af te spreken. Een levendige campus met ruime fietsenstallingen, een Starbucks koffiebar, zithoeken, een levendige microkosmos waar jij wezenlijk deel van uitmaakt. Studenten die op kot willen, kunnen we helpen bij de zoektocht naar een kamer. 

  Voor werkenden:

  • Je volgt les op een vaste lesdag in de week, op dinsdag. Op die manier is plannen gemakkelijk.
  • Door deze vaste lesmomenten, aangevuld met zelfstudie, kan je de combinatie werk-gezin-studeren realiseren en je diploma bachelor in de Verpleegkunde halen.
  • Examenmomenten worden tijdig bekend gemaakt zodat mogelijke aanpassingen in je werkrooster ruim op voorhand kunnen aangevraagd worden.

  Voor niet werkenden:

  • Je kiest ervoor om verder te studeren in voltijds dagonderwijs.
  • Je snuift elke dag de sfeer op en geniet van het studentenleven op en rond de campus?

  Het modeltraject doorloop je in 2 jaar. Samen met jou kijken we welk traject het beste bij je verwachtingen aansluit. 

  Stage is uiteraard een essentieel onderdeel van de opleiding. Indien je werkt, kies je voor werkplekleren. Je gebruikt je eigen werkplek om via praktijkopdrachten je kennis te verdiepen. Wil je graag je grenzen verleggen en stage lopen in een andere setting? Dat kan! Voor onze stages werken we samen met veel gezondheidszorginstellingen in de ruime Kempen. Zo zijn er stageplaatsen tot in Limburg, Antwerpen en Nederland!

  We willen je ook een brede beeldvorming van de gezondheidszorg geven en voorzien daarom stages in verschillende settings zoals ziekenhuizen, pediatrie, geriatrie, eerste lijn, woonzorgcentra, geestelijke gezondheidszorg, arbeidsgeneeskundige diensten enz. Je krijgt daarnaast ook de kans om deel te nemen aan innovatieve projecten omtrent stage. Denk bv. aan internationale projecten, het centrum voor leer- en zorginnovatie, een leerafdeling, ...

 • Persoonlijke begeleiding

  Als student moet je studeren... dat hoort er nu eenmaal bij. Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker wanneer je je studies moet combineren met werk, een gezin en de uitbouw van een persoonlijk leven.

  In onze opleiding schenken we veel aandacht aan persoonlijke begeleiding. Bij de start van je studie krijg je een persoonlijke trajectbegeleider toegewezen uit het docententeam. Je trajectbegeleider zal je stimuleren om tijdens de opleiding jouw talenten te ontwikkelen, je eigen studie- en beroepsloopbaan vorm te geven en om je bewust te worden van je motivatie en van je eigen sterktes/zwaktes.

  Soms bots je tijdens je studies op (persoonlijke) problemen die een belangrijke impact hebben waardoor je concentreren op je studies een onmogelijke opdracht wordt. Dit kunnen kleine of grote dingen zijn, studiegerelateerd (faalangst/uitstelgedrag...) of net heel persoonlijk (relatiebreuk/overlijden/assertiviteitsmoeilijkheden/niet goed in je vel zitten...).
  Blijf er niet mee zitten! Studentenvoorzieningen (stuvo) heeft een team van studentenbegeleiders, gespecialiseerd in psychosociale dienstverlening. Zij zijn er om jou hier doorheen te helpen! Je mag hen altijd bellen, mailen of een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek.

  Heb je nood aan extra ondersteuning of studiebegeleiding (anderstalige student, topsportstatuut, student met functiebeperkingen enz.)? Dan kan onze zorgcoördinator je hierin bijstaan. Tenslotte voorzien we ook persoonlijke begeleiding tijdens de uitwerking van verschillende projecten die leiden tot het behalen van je bachelorproof-competenties met de focus op verpleegkundige aspecten.

 • Go International

  In de verschillende fases van de opleiding bieden we je de mogelijkheid om deel te nemen aan internationale projecten,  in binnen- en buitenland, en ook om een internationale stage te beginnen. Dit kan zowel voor korte periodes (2 weken) als voor langere periodes (2 maanden).

  “The proof of the pudding is in the eating”. Door in een ander land te werken, te studeren en te leven, te midden van een andere culturele setting ontwikkel je de nodige competenties om in onze geglobaliseerde wereld en werksituatie succesvol te functioneren.

  Wil je stage lopen in het buitenland? Ons uitgebreid netwerk van partners in Europa en het Zuiden bieden je uiteenlopende mogelijkheden om je grenzen te verleggen. Zo kan je in fase 3 voor een bepaalde periode stage lopen in een ziekenhuis, instelling of organisatie. Je maakt er niet alleen kennis met internationale vakinhoudelijke ontwikkelingen, maar vergroot zo ook je talenkennis en je sociale en communicatieve vaardigheden. Je ontwikkelt intercultureel vakmanschap!

  Tijdens de voorbereiding van deze stage word je maximaal ondersteund door de verantwoordelijke van de opleiding en de dienst Internationalisering. Zo sta je niet alleen voor het ‘papierwerk’ en krijg je belangrijke informatie op voorbereidingssessies zoals ‘Pak je biezen’ en ‘Get Ready’.

  Ervaringsverhaal internationale stage

Vakken

 • Fase 3
 • Fase 4
 • Fase 3

  Semester 1

  • Kinderverpleegkunde
  • Geestelijke gezondheidszorg 1
  • Ouderenzorg
  • Klinisch onderwijs
  • Integratie onderwijs
  • Maatschappelijke tendensen*

  Semester 2

  • Algemene pathologie & geriatrie
  • Geestelijke gezondheidszorg 2
  • Verpleegkunde methodiek A
  • Verpleegkunde methodiek B
  • Pediatrische zorg
  • Maatschappelijke tendensen
  • Klinisch onderwijs
  • Integratie onderwijs

  * Jaarvak

  Meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids. 

 • Fase 4

  Semester 1 en 2

  • Bachelorproof  
   • Klinisch expert 
   • Integrale zorg 
   • Integratie onderwijs
   • Expertpanel 
  • Klinisch onderwijs (contractstage 30 SP)
  • Keuze-verbreding van 3 opleidingsonderdelen (elk 3 SP) 
    
   

  Meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids. 

Na je studie

 • Aan het werk
 • Verder studeren
 • Aan het werk

  De opleiding bachelor Verpleegkunde leidt je op tot een veelzijdige professional die verantwoordelijkheid draagt voor het hele verpleegkundige proces. Je bent breed inzetbaar in de gezondheidszorg.

  Voor vroedvrouwen die momenteel tewerkgesteld zijn als verpleegkundige kan dit een valorisatie van hun huidige tewerkstelling zijn. Of misschien wil je als vroedvrouw in aanmerking komen voor een bijzondere beroepstitel in de pediatrie en neonatologie, de spoed en intensieve zorg, in de oncologie ... ook dan is het noodzakelijk het diploma bachelor in Verpleegkunde te behalen.

  Je kan aan de slag in uiteenlopende functies als referentieverpleegkundige, leidinggevende, op een dialyse-afdeling, cathlab, CCU, Stroke, onderwijs enz.

  Misschien ontwerp je online dienstverlening, geef je seksuele voorlichting aan jongeren, word je wondzorgspecialist in de thuiszorg, run je je eigen onderneming in de zorg…

  Je zal snel merken dat de sector staat te springen om verpleegkundigen aan te werven met coördinerende vaardigheden en een flinke portie wetenschappelijke bagage!

 • Verder studeren