Verpleegkunde

Professionele bachelor Verpleegkunde in voltijds dagonderwijs in Turnhout

Locatie: Turnhout -

Op Campus Turnhout leiden we je op tot een echte 'state of the art' verpleegkundige.

 • Met een hart voor mensen: warm, sociaal en meevoelend, maar ook verantwoordelijk.
 • Op een dynamische campus, in het hart van de stad Turnhout, een regionaal zorgcentrum met veel toekomstmogelijkheden.
 • Met een uitgebreid pakket aan stage, al van bij de start.
 • Via een open en persoonlijke begeleiding door authentieke en betrokken docenten.
 • In een professionele, kwaliteitsvolle, ... maar vooral studentgerichte omgeving.
 • Via innovatief en praktijkgericht onderwijs in samenwerking met het werkveld.
 • Met veel simulatieonderwijs in gesofisticeerde skillslabs.
 • Met internationale projecten over alle grenzen heen. Van Noord tot Zuid, van Oost naar West.

Laat je inspireren door de verhalen van onze studenten en alumni. Lees hier de getuigenissen van Helene en Liesbeth.

Volg Verpleegkunde op Facebook and Instagram

Scroll naar beneden voor meer info
Evi Willemse
Opleidingsmanager
Hanne Caems
Hanne Caems
Zorgcoördinator, studiebegeleider

Opbouw

 • Fase 1
 • Fase 2
 • Fase 3
 • Fase 4
 • In de praktijk
 • Persoonlijke begeleiding
 • Go International
 • Verkort traject
 • Fase 1

  Fase 1

  De focus = basiskennis

  We dompelen je onder in de basis van zorg en wetenschap. Je leert de basisprincipes van klinisch redeneren, vanuit het oogpunt van de gezonde mens. In de praktijkvakken verwerf je al snel de eerste technische vaardigheden en leg je de basis voor een goede communicatie. Dit alles in een praktijkomgeving waar realiteit en simulatie elkaar ontmoeten in moderne skillslabs. Natuurlijk maak je in het eerste jaar ook al kennis met het echte beroepenveld… 8 weken stage zijn gegarandeerd.

 • Fase 2

  Fase 2

  De focus = kennis en inzicht

  Je maakt kennis met de verschillende domeinen van zorg: kinderverpleegkunde, ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg … Je  verdiept je in de rol van klinisch beoordelaar, communicator …

  Verpleegkundige zorg is conform de ‘state of the art’: je maakt kennis met de impact van wetenschappelijk onderzoek in de zorg, en je leert vooral jouw rol daarin kennen.

  In ons simulatieonderwijs en tijdens de stages gaan we opnieuw een stapje verder om kennis en inzicht te integreren.

 • Fase 3

  Fase 3

  De focus = toepassing

  Je schakelt een versnelling hoger in het klinisch redeneren en beoordelen van de zorgvraag bij patiënten. Als bachelor in de Verpleegkunde zal men van je verwachten dat je zelfstandig kan werken, maar ook dat je, samen met andere gezondheidswerkers, in een interdisciplinair team werkt en dat je daarin een spilfiguur bent.

  Je maakt daarnaast ook kennis met een aantal van onze innovatieve projecten: de preventiedag, het project Buddy bij de wieg, een tweedaagse rond palliatieve zorg in samenwerking met Nederland, enz.

 • Fase 4

  Fase 4

  De focus = innovatie

  Je maakt verder kennis met innovatieve projecten: zoals bijvoorbeeld onze centra voor leer- en zorginnovatie.

  Je werkt ook aan je eigen beroepsprofiel dankzij een breed gamma keuzevakken.

  En stage? Zowel in de regio, maar ook buiten de landsgrenzen zijn er heel wat mogelijkheden.

 • In de praktijk

  In de praktijk

  Stage is een essentieel onderdeel van een opleiding Verpleegkunde. In de vier opeenvolgende opleidingsjaren zijn er dan ook respectievelijk 8, 14, 18 en 22 weken stage voorzien. Naarmate de opleiding vordert, sluit de inhoud van je stage meer en meer aan bij de realiteit van de job als verpleegkundige. Zo zal je in de praktijk ingeschakeld worden in vroege en late diensten en ook in weekend- en nachtdiensten.

  Voor onze stages werken we samen met de meeste instellingen voor gezondheidszorg in de Kempen. Zo zijn er stageplaatsen tot in Limburg, Antwerpen en Nederland. Bovendien staan we steeds open voor nieuwe stageplaatsen. 

  Om je een zo breed mogelijk beeld van de gezondheidszorg te geven voorzien we stages in verschillende settings: in ziekenhuizen, op pediatrie en geriatrie, in de eerste lijn, in woonzorgcentra, … Je krijgt ook de kans om deel te nemen aan allerlei innovatieve projecten.

  Je hoeft nooit onvoorbereid op stage. In onze skillslabs krijg je de kans je vaardigheden te oefenen en te simuleren. Skillslabs zijn 'bijna echte' afdelingen. Ze zijn ingericht met modern oefenmateriaal zoals simulatierobots. 

 • Persoonlijke begeleiding

  Persoonlijke begeleiding

  Als student moet je studeren... dat hoort er nu eenmaal bij. Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. In onze opleiding schenken we veel aandacht aan persoonlijke begeleiding.

  Bij de start van je studie krijg je een persoonlijke trajectbegeleider toegewezen uit het docententeam. Wees gerust, deze zal niet overal je handje vast houden of alle problemen kunnen oplossen. Je trajectbegeleider zal je stimuleren en coachen om tijdens de opleiding jouw talenten te ontwikkelen, je eigen studie- en beroepsloopbaan bewust vorm te geven en om je bewust te worden van je motivatie en van je eigen sterktes/zwaktes.

  Soms bots je tijdens je studies op (persoonlijke) problemen die een belangrijke impact hebben... waardoor je concentreren op je studies een onmogelijke opdracht wordt. Dit kunnen kleine of grote dingen zijn, studiegerelateerd (faalangst/uitstelgedrag...) of net heel persoonlijk (relatiebreuk/overlijden/assertiviteitsmoeilijkheden/niet goed in je vel zitten...).

  Blijf er niet mee zitten! Studentenvoorzieningen (stuvo) heeft een team van studentenbegeleiders, gespecialiseerd in psychosociale dienstverlening. Zij zijn er om jou hier doorheen te helpen! Je mag hen altijd bellen, mailen of een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek.

  Heb je nood aan extra ondersteuning of studiebegeleiding (anderstalige student, topsportstatuut, student met functiebeperkingen enz.) dan kan onze zorgcoördinator je hierin bijstaan.

  Tijdens elke stageperiode is er procesbegeleiding door een stagebegeleider van de school en werkbegeleiding door een mentor van de stageplaats.

  Oefensessies worden gegeven in kleine groepen om simulaties van levensechte situaties te bespreken en om je beter voor te bereiden op de praktijk in het werkveld.

  Tenslotte voorzien we ook persoonlijke begeleiding tijdens de uitwerking van verschillende projecten die leiden tot het behalen van je bachelorproof-competenties met de focus op verpleegkundige aspecten.

  Door onze coaching en begeleiding, sta je er dus nooit alleen voor!

 • Go International

  Go International

  Vanaf fase 2 krijg je de kans om korte internationale mobiliteiten of projecten op te nemen.

  In fase 3 en / of 4 krijg je de kans om een internationale stage aan te vatten. Het is ons doel om een groot aantal studenten een effectieve kwaliteitsvolle buitenlandervaring aan te bieden.

  Door in een ander land te werken, te studeren en te leven ontwikkel je de competenties om in onze geglobaliseerde wereld en werksituaties succesvol te functioneren, je vergroot je talenkennis, en je ontwikkelt intercultureel vakmanschap. Vooral op persoonlijk gebied zal je een enorme groei doormaken en er veel unieke vriendschappen aan overhouden.

  Iets voor jou? Ons uitgebreid netwerk van partners in Europa en in het Zuiden bieden je uiteenlopende mogelijkheden om je grenzen te verleggen.

  Tijdens de voorbereiding van deze stage word je maximaal ondersteund door de verantwoordelijke van de opleiding en de dienst internationalisering. Zo sta je niet alleen voor het ‘papierwerk’ en krijg je belangrijke informatie op voorbereidingssessies zoals ‘Pak je biezen’ en ‘Get Ready’.

  Ga je niet graag naar het buitenland? Geen probleem! Dan hebben wij ook nog de internationale dagen voor jou.

  Lukt het niet om naar het buitenland te gaan? Geen probleem! Dan hebben wij ook nog de internationale dagen voor jou waarbij internationale partners naar ons komen om hun ervaringen en expertise te delen. Je kan ook deelnemen aan verschillende projecten waarbij je online samenwerkt met studenten van andere landen, zoals Denemarken, Finland, Zuid-Afrika, Nederland, ...en zelfs Amerika. In deze multiculturele, internationale omgeving werk je samen aan boeiende thema's en vergroot je je inzicht omdat je uitgedaagd wordt om systemen en cultuur binnen de verpleegkunde te vergelijken. 

  Ervaringsverhalen

  Bekijk in deze video's hoe de internationale stage van onze oud-studenten hen jaren na datum nog steeds inspireert.

  Een ervaring van een student

  "Nu ik terug in België ben, word ik belaagd met die ene vraag: ‘en, hoe was het?’ Tja, het was onbeschrijflijk. Het was de reis van mijn leven; geen enkel woord kan schetsen wat dit voor mij heeft betekend. Op buitenlandse stage gaan is een oefening in loslaten, integreren, initiatief nemen en creatief zijn. Het zijn competenties die je elke dag opnieuw oefent, zonder het zelf te weten. Ze helpen je te groeien op alle mogelijke vlakken, niet enkel als verpleegkundige."

  "Als mama van 3 was het niet de eenvoudigste beslissing om dit engagement aan te gaan. Maar, echt, het heeft een enorme positieve weerslag gehad op mezelf en op mijn gezin. Het liet me toe om de definitie van mijn leven te herschrijven, in de meest positieve zin. Voor alle inspanningen en angsten vooraf, krijg je enkel winst in de plaats. Nieuwe vrienden, nieuwe inzichten, nieuwe competenties… en een hernieuwde uitgave van jezelf."

   

 • Verkort traject

  Verkort traject

  Ben je al in het bezit van een diploma? Je kan deze opleiding ook volgen in verkort traject.

Vakken

 • Fase 1
 • Fase 2
 • Fase 3
 • Fase 4
 • Fase 1

  Fase 1

  Semester 1

  • EHBO*
  • Anatomie en fysiologie 1
  • Verpleegkundige methodiek 1
  • Gezondheid en preventie
  • Persoonlijke en professionele ontwikkeling*
  • Ethiek in de zorg*
  • Juridische aspecten in de zorg
  • Omgaan met wetenschappelijke bronnen
  • Klinisch onderwijs*
  • Integratie onderwijs*

  Semester 2

  • EHBO*
  • Anatomie en fysiologie 2
  • Verpleegkundige methodiek 2
  • Organisatie van de gezondheidszorg 
  • Persoonlijke en professionele ontwikkeling*
  • Ethiek in de zorg*
  • Klinisch onderwijs*
  • Integratie onderwijs*

  * Jaarvakken

  Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

 • Fase 2

  Fase 2

  Semester 1 

  • Algemene pathologie
  • Geestelijke gezondheidszorg 1
  • Kinderverpleegkunde
  • Verpleegkundige methodiek 3
  • Klinisch onderwijs*
  • Integratie onderwijs*
  • Gezondheidsbevordering en preventie
  • Farmacologie*

  Semester 2

  • Algemene pathologie en geriatrie
  • Verpleegkundige methodiek 4
  • Communicatie en coaching
  • Evidence based practice
  • Klinisch onderwijs*
  • Integratie onderwijs*

  * Jaarvakken

  Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

 • Fase 3

  Fase 3

  Semester 1

  • Ouderenzorg
  • Verpleegkundige methodiek 5
  • Eerstelijns gezondheidszorg
  • Verpleegkundige als coach*
  • Klinisch onderwijs*
  • Integratie onderwijs*
  • Keuzeverbreding*

  Semester 2

  • Pediatrische zorg
  • Geestelijke gezondheidszorg 2
  • Maatschappelijke tendensen*
  • Verpleegkundige als coach*
  • Klinisch onderwijs*
  • Integratie onderwijs*
  • Verpleegkundige methodiek 6
  • Keuzeverbreding*

  * Jaarvakken

  Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

 • Fase 4

  Fase 4

  Semester 1 en 2

  • Bachelorproef 
   • Klinisch expert 
   • Integrale zorg
   • Integratie onderwijs 
   • Expertpanel
  • Klinisch onderwijs (contractstage 30 SP) 
  • Keuze-verbreding van 3 opleidingsonderdelen (elk 3 SP) 

  Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

Opleiding in cijfers

Enkele statistieken over deze opleiding
+300
dagen stage tijdens je opleiding
+600
uur simulatietraining per jaar
100%
werkzekerheid

Waarom kiezen voor Verpleegkunde?

image.alt

Go International

Deze video toont aan hoe de internationale stage twee van onze oud-studenten jaren na datum nog steeds inspireert. Check it out!

Bekijk de video
image.alt

Gloednieuwe simulatieruimte

Sinds december 2018 beschikken we over een gloednieuwe simulatieruimte op Campus Turnhout. We zetten volop in op een hoogtechnologische leeromgeving voor onze studenten om alles zo realistisch mogelijk te maken.

Herbeleef de opening
image.alt

Centrum voor Leer- en Zorginnovatie

Het CLZI is een innovatief stageproject dat je twaalf weken het werkveld in stuurt. Je draait volledig mee in een team en wordt grondig voorbereid op je toekomstige job. Bekijk hieronder een video over het project.

Video

Na je studie

 • Aan het werk
 • Verder studeren
 • Aan het werk

  Aan het werk

  Denk je bij de term ‘verpleegkunde’ meteen aan een ziekenhuis? Tja, dat is niet onlogisch. Toch zijn de tewerkstellingsmogelijkheden met een diploma in de zorg bijna eindeloos. Door de grote nood aan deze profielen vind je zeker een job die bij je past. Werk gegarandeerd.

  Jobs

  • verpleegkundige in de thuiszorg
  • verpleegkundige in een bedrijf
  • verpleegkundige in psychiatrische ziekenhuizen
  • als zelfstandig verpleegkundige, in een groepspraktijk of bij een organisatie
  • werken met mensen met een handicap
  • werken met kinderen
  • werken met ouderen
  • werken met delinquenten in de gevangenis
  • opvangcentra voor vluchtelingen
  • meewerken aan medisch onderzoek als verpleegkundige
  • vertegenwoordiger in de medische of farmacologische sector
  • wetenschappelijk medewerker
  • onderwijs
 • Verder studeren

  Verder studeren

  Banaba

  Postgraduaat

  Master (via schakeljaar)

  • Verpleegkunde en Vroedkunde
  • Pedagogische Wetenschappen
  • Sociaal Werk

  Permanente vorming: More Care
  Via MoreCare biedt Thomas More een aanbod voor levenslang leren met tal van korte opleidingen, vormingsdagen en symposia, maar ook opleidingen op maat.

Alles voor (toekomstige) studenten

Naast opleidingen biedt Thomas More een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waarmee wij jou kunnen helpen!

Kom kennismaken

De stap naar het hoger onderwijs is een stap vol verwachtingen. En jij wil natuurlijk de beste keuze maken. Kom daarom ontdekken, twijfelen, vergelijken en beleven tijdens een van onze vele infomomenten! #expectmore