Verpleegkunde

Professionele bachelor Verpleegkunde in voltijds dagonderwijs in Mechelen

Locatie: Mechelen -

Jij hebt zin in verpleegkunde? Je wil starten in februari en je hebt nog 101 vragen? Op deze online infoavond verneem je alles over de Bacheloropleiding Verpleegkunde in Mechelen.
Klik hier voor meer info

 

 • Ben jij gemotiveerd om mensen te helpen?
 • Sta je te popelen om je te verdiepen in wetenschap en gezondheid
 • Hou je ervan om theoretische kennis meteen om te zetten in de praktijk? 
 • Je wil je verdiepen op wetenschappelijk én sociaal vlak?

Bij de opleiding Verpleegkunde krijg je de kans om je eigen traject uit te stippelen. Met keuzevakken en keuzestages bouw je jouw persoonlijk parcours uit dat je klaarstoomt voor de job van je dromen. Je gaat de uitdaging aan en leert om te gaan met de meest complexe situaties. Dit doe je in het hightech skillslab met immersive room! 

"What you see is what you get"

Je leert verantwoordelijkheid nemen, expertise uitbouwen, in team werken, sterk communiceren en aan de slag gaan met hedendaagse technologie. Ook redeneren, handelen en communiceren als verpleegkundige komen uitgebreid aan bod. Tot slot toon jij in een totaalpakket van stage en projectwerk de vaardigheden en kennis die je verworven hebt.

Verpleegkunde studeren

Lees hier het volledige verhaal van Maartje!

Follow us!Facebook Instagram

Scroll naar beneden voor meer info
Charlotte
Charlotte
Zit je met een vraag?

Opbouw

 • Fase 1
 • Fase 2
 • Fase 3
 • Fase 4
 • In de praktijk
 • Persoonlijke begeleiding
 • Go International
 • Verkort traject
 • Fase 1

  In de eerste fase van je opleiding leg je een stevige basis voor je verdere ontplooiing als verpleegkundige. Biomedische, psychosociale en verpleegkundige vakken geven je de noodzakelijke achtergrond om met kennis van zaken te handelen.

  Vaardigheidslessen, skillslabs en stage geven je de kans om je kennis in praktijk om te zetten. Leren en ervaren wat verpleegkunde is, staat centraal in deze fase van je opleiding. De kennismaking met de vele facetten van de zorg stelt je in staat om later in je opleiding keuzes te maken om jouw persoonlijk traject kleur te geven.

  De eerste stenen voor je Persoonlijk en Professioneel groeiProject (tri-P) leg je ook bij deze start van je opleiding. Je start dit traject met het ontdekken van wie je bent als student en als toekomstig verpleegkundige. Even stil staan bij wat je hier brengt, helpt om je batterijen op te laden om je verdere traject succesvol af te leggen. Je staat niet alleen voor deze uitdaging. Je krijgt je persoonlijke coach die je bij staat om jouw parcours optimaal vorm te geven en er alles uit te halen.

 • Fase 2

  In de tweede fase groeit het aandeel van praktijk. Je loopt meer stage en je hebt steeds meer vaardigheden onder de knie waarmee je aan de slag kan.

  In deze fase maak je ook de eerste keuzes om je eigen opleiding kleur te geven. Uit een ruim aanbod van keuzevakken kies jij wat best past bij je toekomstbeeld. Je blik op de zorg verruimen is nu essentieel. Jij kan immers meer dan bedside zorg verlenen. Leer jij medisch Engels? Ontdek je de wereld van de e-health? Schaaf jij je interculturele skills bij? De keuze is aan jou.

  In je Persoonlijk en Professioneel groeiProject (tri-P) ga je nu actief aan de slag. Je neemt uitdagingen op in de echte wereld om te groeien in je rol als verpleegkundige. Een rol opnemen in het trainingscentrum, als vrijwilliger mee op kamp of zelf een project  uitwerken, de keuze is aan jou.

 • Fase 3

  Fase drie biedt alweer meer praktijk dan de voorgaande fases. Bijna de helft van je studiepunten in deze fase zijn gekoppeld aan leerkansen buiten de schoolomgeving. Je gaat op stage en toont jezelf als verpleegkundige in tri-P projecten.

  Je kan nu ook de uitdaging aangaan om een leerzorgcentrum-stage te lopen. Jij neemt dan niet langer deeltaken over van de verpleegkundigen, maar je ervaart wat het is om alle rollen over te nemen in een totaalpakket. Coördineren, klinisch redeneren, handelen, registreren, samenwerken en dat alles tegelijk in een veilige omkaderde leeromgeving waar docenten en verpleegkundigen klaar staan om je te helpen groeien. Er bestaat geen betere toets om te kijken of je klaar bent om de laatste stap te nemen naar het werkveld.

  In je theoretisch lespakket blijft er ruimte voor keuzevakken. Zo bouw jij verder aan je persoonlijk profiel. In het vaste lespakket is er steeds meer aandacht voor verdiepende, meer domeinspecifieke kennis. Je coach blijft je persoonlijke adviseur op dit pad. Want ook al sta je stilaan meer op eigen benen, we bieden je graag nog ons advies en ondersteuning aan.

 • Fase 4

  In deze fase kan jij je theoretisch pakket kleur geven door een keuze uit verdiepende opleidingsonderdelen. Je kiest zelf in welke domeinen jij je extra wil verdiepen. Je vult je stevige brede basis nu aan met specialistische kennis in de domeinen van jouw interesse.

  De eindstage is een belangrijk onderdeel van deze fase. Je krijgt de kans om je verder te ontwikkelen en te werken aan kerncompetenties zoals: ondernemerschap, assertiviteit, creativiteit, autonomie...

  Je stage-ervaring en je kennis worden je springplank naar de arbeidsmarkt.

 • In de praktijk

  Al vanaf het eerste jaar ga je op stage. Het aandeel van stage binnen je pakket groeit door de fases heen. Naast de klassieke stageperiodes word je ook betrokken bij andere projecten waar jij als verpleegkundige kan groeien.

  Door jarenlange ervaring kunnen we je interessante stageplaatsen aanbieden. Een sterk netwerk van ziekenhuizen, woonzorgcentra, sociale diensten, bedrijven, geestelijke gezondheidszorgcentra en thuiszorgdiensten biedt tal van mogelijkheden. Stageplaatsen in een ruime omgeving rond de school, maar ook internationale stages behoren tot de mogelijkheden.

  We puzzelen samen met jou een stagetraject uit. In de eerste twee fases ligt de focus op het verkennen van het brede werkveld. In de derde en vierde fase is er steeds meer ruimte om je traject aan te sluiten bij je eigen interesses en keuzevakken.

  Een sterke samenwerking met de stad zorgt ook dat je binnen projecten kan proeven van verpleegkunde in het echte leven en je vaardigheden kan oefenen. Jij kan bijvoorbeeld mee aan de slag bij reanimatie-demo’s in het station, een welzijnsmarkt in de stad en opleidingen voor mantelzorgers.

  Om je voor dit alles klaar te stomen, ga je eerst aan de slag in het skillslab. Hier oefen je onder begeleiding, in een veilige omgeving met moderne technieken zoals simulatie en VR om het beste uit jezelf te halen. Zo ben je klaar om veilig de stap te nemen van levensecht oefenen naar het echte werkveld.

 • Persoonlijke begeleiding

  Een heel team van docenten en begeleiders staat klaar om samen met jou op weg te gaan.

  Voor administratieve vragen kan je steeds terecht bij ons eigen studentensecretariaat. Ze helpen je bij het in orde brengen van je studieadministratie (opleidingscheques, educatief verlof, VDAB-statuut).

  In het kader van je Persoonlijk en Professioneel groeiProject (tri-P) in je opleiding krijg je een persoonlijke coach. Deze is je eerste aanspreekpunt bij vragen en bekommernissen. Maar vooral bij het uitstippelen van je persoonlijk parcours is deze coach altijd aan je zijde om te luisteren naar je vragen en je bij te staan met expertise. Zo is er ruimte om je leerproces op maat te begeleiden.

  De trajectbegeleider staat klaar voor al je vragen over de organisatie van je studietraject. Wil je wat sneller studeren, volgde je al een andere opleiding en heb je vragen over vrijstelling, of wil jij je studies spreiden over wat meer tijd? De trajectbegeleider legt je uit wat er kan.

  Stageplanning gebeurt door de stagecoördinator van onze opleiding. Je kan er dan ook terecht met al je vragen rond stage en je persoonlijk stagetraject.

  Ben je een topsporter, heb je een leerstoornis, ... en heb je vragen over hoe je dit matcht met je opleiding, dan ben je bij de zorgcoördinator aan het juiste adres. Ook voor ondersteuning van je studievaardigheid kan je rekenen op een begeleidingsaanbod.

  • Go International

   Als verpleegkundige kom je in contact met allerlei zorgvragers: verschillende culturen en religies, andere huiskleur, gender, sociale achtergrond, seksuele geaardheid, levensbeschouwing, leeftijd, lichamelijk en verstandelijke mogelijkheden, taal … Je hoeft niet ver te gaan om de diversiteit van onze samenleving te zien en te beleven. Verplegen betekent ook rekening houden met die verschillen, open staan voor nieuwe ervaringen en willen groeien. 

   In de opleiding Verpleegkunde hechten we veel belang aan de ontwikkeling van interculturele competenties voor alle studenten. Kennis opdoen, ontdekken en ervaring ontwikkelen rond diversiteit doe je bij ons niet alleen: de coördinator internationalisering en het docententeam staan klaar om je hierbij te begeleiden. 

   Tijdens de internationale dagen van Thomas More ontdek je internationale vakliteratuur. Gastprekers uit binnen- en buitenland brengen de wereld naar je toe. Doorheen de jaren kies jij mee hoe je met diversiteit aan de slag gaat in je opleiding. Ga je op school met taken en opdrachten aan de slag of wil je nieuwe horizonten verkennen en wat van de wereld zien? Zie je dat laatste echt wel zitten, dan is een buitenlandse stage iets voor jou!

   Wil je nog verder gaan op het internationale pad? Kies dan voor de International Nursing Track. Internationale competenties ontwikkelen loopt dan als een rode draad door je opleiding. Vakken, stages in binnen- en buitenland: wanneer je het hele traject hebt doorlopen, heb je 60 studiepunten afgewerkt met de focus op jouw internationale vaardigheden. Jouw beloning? Een mooi certificaat, als bonus bij je diploma.

   Lees de verhalen van studenten en oud-studenten: www.zotvanzorg.be

  • Verkort traject

  Vakken

  • Fase 1
  • Fase 2
  • Fase 3
  • Fase 4
  • Fase 1

   Semester 1

   • Verpleegkundige vaardigheden
   • Anatomie, fysiologie en pathologie 1
   • Theorie van de verpleegkunde
   • Verpleegkundige vaardigheden en diagnostiek 1
   • Voeding- en dieetleer
   • Inleiding in de psychologie
   • TriP 1
   • Stage 1

   Semester 2 

   • Verpleegkundige vaardigheden en diagnostiek 2
   • Anatomie, fysiologie en pathologie 2
   • Microbiologie en hygiëne
   • Communicatie 1
   • Preventie
   • Wijsbegeerte
   • TriP 1
   • Stage 1

    

   Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

  • Fase 2

   Semester 1

   • Evidence Based Nursing 1
   • Verpleegkundige vaardigheden en diagnostiek 3
   • Psychopathologie
   • Communicatie 2
   • Gezondheidspsychologie
   • Verbredende keuzevakken
   • TriP 2
   • Anatomie, fysiologie, Pathologie 3
   • Stage 2

   Semester 2

   • Module sociale gezondheidszorg
   • Module geestelijke gezondheidszorg
   • Module somatische zorg
   • Module kinderen
   • Module ouderen
   • Verbredende keuzevakken
   • TriP 2
   • Stage 2

   Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

  • Fase 3

   Semester 1

   • Verpleegkundige vaardigheden en diagnostiek 4
   • Module Geestelijke gezondheidszorg 2
   • Evidence Based Nursing 2
   • Ontwikkelingspsychologie
   • Recht
   • Ethiek
   • Verbredende keuzevakken
   • TriP 3
   • Stage 3

   Semester 2

   • Module Chronische zorg
   • Module Moeder en kind
   • Module Transmurale zorg
   • Klinisch redeneren
   • Verbredende keuzevakken
   • TriP 3
   • Stage 3

    

   Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

  • Fase 4

   Semester 1

   • Verpleegkundig management
   • Communicatie 3
   • e-Health
   • Verdiepende keuzevakken
   • TriP 4
   • Stage 4

   Semester 2

   • EBN proef
   • Klinisch verpleegkundig redeneren
   • Religie, zingeving en levensbeschouwing
   • TriP 4
   • Stage 4

    

   Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

  Opleiding in cijfers

  Enkele statistieken over deze opleiding
  1
  lesvrije dag/week
  60
  uur praktijk stoomt je klaar voor je eerste stage
  750m
  wandelen tot het station van Mechelen

  Waarom kiezen voor Verpleegkunde?

  image.alt

  Praktijk in een high-tech labo

  Met een high-tech oefenlabo met een immersive room, VR-technologie, regiekamer, levensechte poppen investeren wij in veilige en doorgedreven oefenkansen. Innovatie en technologie ten dienste van mensen staat steeds centraal. Studenten bouwen in een hyperrealistische omgeving aan hun praktische ervaring.

  Zo kunnen studenten complexe verpleegkundige uitdagingen oefenen zonder risico. Patiëntveiligheid en studentveiligheid zijn immers van het grootste belang. 

  image.alt

  Geef kleur aan jouw traject!

  Tijdens je opleiding stippel je zelf je parcours uit. Communicatief talent, verpleegtechnisch gepassioneerd, zorgondernemer… voor ieder is een aanbod dat aansluit bij je troeven en groeipotentieel. Van aan de start van de opleiding krijg je een persoonlijke coach die je ondersteunt bij de keuzes die je maakt (stage, keuzevakken).

  Daarnaast staat er een heel team klaar van experts om deze trajecten waar te maken, want groeien doe je niet alleen.

  image.alt

  Stevige start

  Een zomercursus, een introductiedag, kennismakingsdagen en een ouderavond: de ideale mix voor een stevige start! Verpleegkundig rekenen, leren leren, (bio)chemie en biologie. De zomercursus helpt je uit de startblokken. Wil je erbij zijn? Hou alvast deze data vrij: 15, 16 en 17 september 2020. (Inschrijving is niet verplicht.). Op 18 september zwaaien de deuren van de hogeschool echt open met de start van het nieuwe academiejaar. Met een ouderavond op 27 oktober kunnen je supporters ook kennismaken met het reilen en zeilen op de hogeschool. 

  Na je studie

  • Aan het werk
  • Verder studeren
  • Aan het werk

   De wetenschappelijke vooruitgang en de vergrijzing maken de zorg een sector die blijft groeien. Werkzekerheid gegarandeerd dus!

   Met een brede basisvorming kan je meteen aan de slag in vele domeinen van de gezondheidszorg, zelfstandig of in teamverband. Je hebt de keuze uit boeiende en dynamische jobs in heel uiteenlopende sectoren. Algemene ziekenhuizen, psychiatrische ziekenhuizen, woonzorgcentra, gehandicaptenzorg, thuiszorg, preventieve gezondheidscentra (bv CLB, Kind en Gezin), onderwijsinstellingen en bedrijven kunnen je werkplek worden.

   Door de keuzes die je onderweg maakt in je opleiding kan jij je ook klaarstomen voor jouw favoriete werkplek. Doorgedreven specialisatie binnen de zorgsettings creëert behoefte aan gespecialiseerde verpleegkundigen. Misschien ga je aan de slag binnen de kinderpsychiatrie, word je geriatrisch referentieverpleegkundige op een spoedgevallendienst, ontwerp je online dienstverlening in de zorg, geef je seksuele opvoeding aan jongeren, word je wondzorgspecialist in de thuiszorg of run jij je eigen onderneming in de zorg.

  • Verder studeren

   Banaba

   Postgraduaat

   Master (via schakeljaar)

   • Verpleegkunde en Vroedkunde
   • Pedagogische Wetenschappen
   • Sociaal Werk

   Permanente vorming: More Care
   Via MoreCare biedt Thomas More een aanbod voor levenslang leren met tal van korte opleidingen, vormingsdagen en symposia, maar ook opleidingen op maat.

  Alles voor (toekomstige) studenten

  Naast opleidingen biedt Thomas More een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waarmee wij jou kunnen helpen!

  Philipe

  student Verpleegkunde

  Verpleegkunde studeren in Mechelen? Een absolute aanrader. Origineel, sterk, met goeie lesgevers en veel aandacht voor je ontwikkeling als mens en voor wat leeft in de samenleving

  Kom kennismaken

  De stap naar het hoger onderwijs is een stap vol verwachtingen. En jij wil natuurlijk de beste keuze maken. Kom daarom ontdekken, twijfelen, vergelijken en beleven tijdens een van onze vele infomomenten! #expectmore

  6 maart
  Zaterdag 10u - 14u
  24 april
  Zaterdag 10u - 14u
  26 juni
  Zaterdag 10u - 14u

  Verhalen uit de opleiding

  • Verhalen uit de opleiding
  • Verhalen uit de opleiding


   Verpleegkunde studeren

   Maartje