Verpleegkunde in avondonderwijs (VIA-traject)

Professionele bachelor Verpleegkunde in avondonderwijs

Locatie: Mechelen -

Jij hebt zin in verpleegkunde? Je wil starten in februari en je hebt nog 101 vragen? Op deze online infoavond verneem je alles over de Bacheloropleiding Verpleegkunde in Mechelen.
Klik hier voor meer info

VIA staat voor Verpleegkunde in avondonderwijs, een traject voor werkstudenten. 

 • Je hebt een hart voor zorg en wetenschap.
 • Jij wil het verschil maken en anderen helpen.
 • Je bent sociaal, verantwoordelijk en meevoelend.
 • Je kiest bewust voor een beroep waarin teamwerk belangrijk is.
 • Je bent gretig om te blijven leren en groeien.

Als verpleegkundige combineer je technische zorg, sociale vaardigheden en toewijding. Het is een veelzijdig, boeiend beroep met veel verantwoordelijkheid. Onze opleiding stoomt je klaar voor deze uitdagende job. 
Aan het einde van de rit ben je een eigentijdse, allround zorgexpert die aan de slag kan in alle domeinen van de gezondheids- en welzijnszorg.

Een bacheloropleiding georganiseerd met uitsluitend lesmomenten in de avond, in een organisatie met aandacht voor de specifieke situatie van avondstudenten. Je behaalt op een normale studieduur van 
8 semesters
een diploma bachelor in de verpleegkunde. Met vaste lesmomenten in de avond, aangevuld met zelfstudie, kan je de combinatie werk-gezin-studeren realiseren én je diploma bachelor in de verpleegkunde behalen. Starten kan zowel in september als februari!

Verpleegkunde studeren

 

Download de folder

Follow us!Facebook Instagram

Scroll naar beneden voor meer info
Charlotte
Charlotte
Ambassadeur
Vragen over de Opleiding Verpleegkunde in Mechelen? Contacteer Charlotte.

Waarom kiezen voor Verpleegkunde in avondonderwijs (VIA-traject)?

image.alt

Skillslab en immersive room

Oefenen zoveel je wil wanneer jij wil, want je wil het in je vingers hebben. In een praktische job moet je geoefend aan de start verschijnen. Daarom zetten we de deuren van het skillslab elke dag voor je open.

De immersive room biedt je een unieke leeromgeving. Je waant je in een flits op straat, op spoed, op OK, in de huiskamer...  Je hoeft je niet meer in te beelden hoe het zal zijn want je bent er. Simulatiepoppen doen de rest. In deze veilige maar levensechte omgeving krijg je de kans om je skills zo goed mogelijk te trainen. Investeren in deze moderne leeromgeving, is investeren in jou als toekomstige verpleegkundige.

image.alt

Internationalisering voor iedereen!

Voel jij het al kriebelen als je aan een buitenlandse stage denkt? Lijkt zorgen voor nieuwkomers in eigen land je wel spannend en uitdagend? Je kan er niet om heen, onze omgeving wordt steeds meer divers. Omdat elke zorgvrager verdient dat jij er klaar voor bent, brengen wij de wereld naar jou!

image.alt

Ruimte om te plannen

Met een beperkte contactmomenten en vaste lesmomenten in de avond kan jij je studietijd zelf inplannen. Studeren en leven constructief combineren is de doelstelling.

Opbouw

 • Intro
 • Fase 1
 • Fase 2
 • Fase 3
 • Fase 4
 • In de praktijk
 • Persoonlijke begeleiding
 • Go International
 • Intro

  Open nieuwe perspectieven voor jezelf. Word bachelor verpleegkundige en groei uit tot zorgondernemer, verpleegkundig specialist, zorgvernieuwer, gezondheidspromotor of zorgregisseur. Zo divers als de zorg zich ontwikkelt, zo divers worden de jobs waarin jij als bachelor aan de slag kan gaan. Hier verken je als verpleegkundige nieuwe horizonten.

  Jezelf uitdagen en groeien, dat doe je met vallen en opstaan. Bij ons vind je niet alleen docenten die voor je klaarstaan, we investeren ook in de ideale technische leeromgeving. Je oefent complexe zorgsituaties in een levensechte setting zonder gevaren en met alle ruimte om te groeien.

  In een stevig basistraject nemen we alle studenten mee. Daarnaast stippel jij je weg uit. Keuzevakken van de opleiding, maar ook vakken van andere opleidingen behoren tot de mogelijkheden. Jij geeft je opleiding kleur. Met dag, avond- en verkorte trajecten in het aanbod vind je bij ons een opleidingstraject op maat van jouw persoonlijke situatie. Voor meer details en vakinhouden kan je verderop onder 'Vakken' doorklikken naar de volledige programmagids.

  Je studeert in Mechelen, een gezellige studentenstad, op campus De Vest, vlot bereikbaar met het openbaar vervoer, in het hart van Thomas More, het centrum voor kruisbestuiving met de andere opleidingen, bij het team van Verpleegkunde Mechelen, waar leren en leven samen gaat. Of internationaal natuurlijk!

 • Fase 1

  In de eerste fase van je opleiding leg je de stevige basis voor je verdere ontplooiing als verpleegkundige. Verpleegkundige, biomedische en psychosociale vakken geven je de noodzakelijke achtergrond om met kennis van zaken te handelen.

  Vaardigheidslessen, skillslabs en stage geven je in steeds groeiende mate de kans om je kennis in praktijk om te zetten. Leren en ervaren wat verpleegkunde is, staat centraal in deze fase van je opleiding. Kennismaken met de vele facetten van de zorg stelt je in staat verder in je opleiding keuzes te maken om jouw persoonlijk traject kleur te geven. 

  De eerste stenen voor je Persoonlijk en Professioneel groeiProject (tri-P) leg je ook bij de start van je opleiding. Je start dit traject met het ontdekken van wie je bent als student en als toekomstig verpleegkundige. Even stil staan bij wat je hier brengt, helpt om je batterijen op te laden om je verdere traject succesvol af te leggen.

 • Fase 2

  In deze fase maak je de eerste keuzes om je eigen opleiding kleur te geven. Uit een ruim aanbod van keuzevakken kies jij wat best past bij je toekomstbeeld. Je blik op de zorg verruimen is nu essentieel. Jij kan immers meer dan bedside zorg verlenen. Leer jij medisch Engels? Ontdek je de wereld van de e-health? Schaaf jij je interculturele skills bij? De keuze is aan jou.

  De stages blijven in deze fase nog beperkt om de combinatie met werk of andere verantwoordelijkheden maximaal mogelijk te houden.

 • Fase 3

  Fase drie biedt meer praktijk dan de voorgaande fases. Bijna de helft van je studiepunten in deze fase zijn gekoppeld aan leerkansen buiten de schoolomgeving. Je gaat op stage en toont jezelf als verpleegkundige in tri-P-projecten.

  Je kan nu ook de uitdaging aan gaan om een leerzorgcentrum-stage te lopen. Jij neemt dan niet langer deeltaken over van de verpleegkundigen, maar ervaart wat het is om alle rollen op te nemen in een totaalpakket. Coördineren, klinisch redeneren, handelen, registreren, samenwerken en dat alles tegelijk in een veilige omkaderde leeromgeving waar docenten en verpleegkundigen klaar staan om je te helpen groeien. Er bestaat geen betere toets om te kijken of je klaar bent om de laatste stap te nemen naar het werkveld.

  In je theoretisch lespakket blijft er ruimte voor keuzevakken. Zo bouw jij verder aan je persoonlijk profiel. In het vaste lespakket is er steeds meer aandacht voor verdiepende, meer domein specifieke kennis.

 • Fase 4

  Je contractstage is een belangrijk onderdeel van deze fase. Je wordt als junior verpleegkundige klaar gestoomd om vaardig en met kennis van zaken je professionele carrière aan te vatten.

  In deze fase kan jij je theoretisch pakket kleur geven door een keuze uit verdiepende opleidingsonderdelen. Je kiest zelf in welke domeinen jij je extra wil verdiepen. Opnieuw bouw je zo aan je persoonlijk profiel in de arbeidsmarkt. Je vult je stevige brede basis nu aan met specialistische kennis in de domeinen van jouw interesse.

 • In de praktijk

  Al vanaf het eerste jaar ga je op stage. Het aandeel van stage binnen je pakket groeit door de fases heen. Naast de klassieke stageperiodes participeer je ook in projecten waar jij je verpleegkundige vaardigheden kan tonen en ontwikkelen.

  Door jarenlange ervaring kunnen we je een interessant pakket van stageplaatsen aanbieden. Een sterk netwerk van ziekenhuizen, woonzorgcentra, sociale diensten, bedrijven, geestelijke gezondheidszorgcentra en thuiszorgdiensten biedt tal van mogelijkheden. Stageplaatsen in een ruime omgeving rond de school, maar ook internationale stages behoren tot de mogelijkheden.

  We puzzelen samen met jou een stagetraject uit. In de eerste twee fases ligt de focus op het verkennen van het brede werkveld. In de derde en vierde fase is er steeds meer ruimte om je traject aan te sluiten bij je eigen interesses en keuzevakken.

  Een sterke samenwerking met de stad zorgt ook dat je binnen projecten kan proeven van verpleegkunde in het echte leven en je vaardigheden kan oefenen. Jij kan bijvoorbeeld mee aan de slag bij reanimatie-demo’s in het station, een welzijnsmarkt in de stad en opleidingen voor mantelzorgers.

 • Persoonlijke begeleiding

  Een heel team van docenten en begeleiders staat klaar om samen met jou op weg te gaan. De avondopleiding heeft een eigen kernteam waar je tijdens de avonduren bij terecht kan. Ze kennen de specifieke noden van de avondstudenten en zorgen voor een warm welkom op de school tijdens de minder ‘gewone’ uren. De trajectbegeleider staat klaar om samen met jou je persoonlijk traject uit te stippelen of bij te sturen onderweg.  

  De zorgcoördinator van de opleiding staat klaar om je te begeleiden bij alle studiegebonden uitdagingen. Heb je een leerstoornis of ben je een topsporter en heb je vragen over hoe je dit matcht met je opleiding, dan ben je bij de zorgcoördinator aan het juiste adres. Ook voor ondersteuning van je studievaardigheid kan je rekenen op een begeleidingsaanbod.

  Voor administratieve vragen kan je steeds terecht bij ons eigen studentensecretariaat. Ze helpen je bij het in orde brengen van je studieadministratie (opleidingscheques, educatief verlof, VDAB-statuut). Stageplanning gebeurt door de stagecoördinator van onze opleiding. Je kan er dan ook terecht met al je vragen rond stage en je persoonlijk stagetraject. In het kader van je Persoonlijk en Professioneel groeiProject (tri-P) in je opleiding krijg je een persoonlijke coach. Zo is er ruimte om je leerproces op maat te begeleiden.

 • Go International

  Als verpleegkundige kom je in contact met allerlei zorgvragers: verschillende culturen en religies, andere huiskleur, gender, sociale achtergrond, seksuele geaardheid, levensbeschouwing, leeftijd, lichamelijk en verstandelijke mogelijkheden, taal … Je hoeft niet ver te gaan om de diversiteit van onze samenleving te zien en te beleven. Verplegen betekent ook rekening houden met die verschillen, open staan voor nieuwe ervaringen en willen groeien. 

  In de opleiding Verpleegkunde hechten we veel belang aan de ontwikkeling van interculturele competenties voor alle studenten. Kennis opdoen, ontdekken en ervaring ontwikkelen rond diversiteit doe je bij ons niet alleen: de coördinator internationalisering en het docententeam staan klaar om je hierbij te begeleiden. 

  Tijdens de internationale dagen van Thomas More ontdek je internationale vakliteratuur. Gastprekers uit binnen- en buitenland brengen de wereld naar je toe. Doorheen de jaren kies jij mee hoe je met diversiteit aan de slag gaat in je opleiding. Ga je op school met taken en opdrachten aan de slag of wil je nieuwe horizonten verkennen en wat van de wereld zien? Zie je dat laatste echt wel zitten, dan is een buitenlandse stage iets voor jou!

  Wil je nog verder gaan op het internationale pad? Kies dan voor de International Nursing Track. Internationale competenties ontwikkelen loopt dan als een rode draad door je opleiding. Vakken, stages in binnen- en buitenland: wanneer je het hele traject hebt doorlopen, heb je 60 studiepunten afgewerkt met de focus op jouw internationale vaardigheden. Jouw beloning? Een mooi certificaat, als bonus bij je diploma.

  Lees de verhalen van studenten en oud-studenten: www.zotvanzorg.be

Vakken

 • Fase 1
 • Fase 2
 • Fase 3
 • Fase 4
 • Fase 1

  Semester 1

  • Verpleegkundige vaardigheden
  • Anatomie, fysiologie en pathologie 1
  • Theorie van de verpleegkunde
  • Verpleegkundige vaardigheden en diagnostiek 1
  • Voeding- en dieetleer
  • Microbiologie en hygiëne
  • Stage 1

  Semester 2

  • Verpleegkundige vaardigheden en diagnostiek 2
  • Anatomie, fysiologie en pathologie 2
  • Recht 
  • Communicatie 1
  • Wijsbegeerte
  • TRIP diversiteit of zelfzorg
  • Stage 1
  • Inleiding in de psychologie

  Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

 • Fase 2

  Semester 1

  • Evidence Based Nursing 1
  • Anatomie, fysiologie en pathologie 3
  • Communicatie 2
  • Gezondheidspsychologie
  • Stage 2
  • Preventie
  • Ethiek

   

  Semester 2

  • Module sociale gezondheidszorg
  • Module geestelijke gezondheidszorg
  • Module somatische zorg
  • Module kind
  • Module ouderen
  • Verbredende keuzevakken
  • TRIP diversiteit of zelfzorg
  • Stage 2
  • Module Chronische zorg
  • Psychopathologie

  Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

 • Fase 3

  Semester 1

  • Verpleegkundige vaardigheden en diagnostiek 4
  • Module Transmurale zorg
  • Module Geestelijke gezondheidszorg 2
  • Ontwikkelingspsychologie
  • Evidence Based Nursing 2
  • Communicatie 3
  • Verbredende keuzevakken
  • TRIP 3
  • Stage 3

  Semester 2

  • Module Moeder en kind
  • Verpleegkundig management
  • Verbredende keuzevakken
  • Klinisch redeneren
  • TRIP 3
  • Stage 3

  Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

 • Fase 4

  Semester 1

  • E-health
  • Verdiepende keuzevakken
  • TRIP 4
  • Religie, zingeving en levensbeschouwing
  • Stage 4

  Semester 2

  • EBN proef
  • Klinisch verpleegkundig redeneren
  • TRIP 4
  • Stage 4

  Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

Na je studie

 • Aan het werk
 • Verder studeren
 • Aan het werk

  De wetenschappelijke vooruitgang en de vergrijzing maken de zorg een sector die blijft groeien. Werkzekerheid gegarandeerd dus!

  Met een brede basisvorming kan je meteen aan de slag in vele domeinen van de gezondheidszorg, zelfstandig of in teamverband. Je hebt de keuze uit boeiende en dynamische jobs in heel uiteenlopende sectoren. Algemene ziekenhuizen, psychiatrische ziekenhuizen, woonzorgcentra, gehandicaptenzorg, thuiszorg, preventieve gezondheidscentra (bv CLB, Kind en Gezin), onderwijsinstellingen en bedrijven kunnen je werkplek worden.

  Door de keuzes die je onderweg maakt in je opleiding kan jij je ook klaarstomen voor jouw favoriete werkplek. Doorgedreven specialisatie binnen de zorgsettings creëert behoefte aan gespecialiseerde verpleegkundigen. Misschien ga jij aan de slag binnen de kinderpsychiatrie, wordt jij geriatrisch referentie verpleegkundige op een spoedgevallendienst, ontwerp je online dienstverlening in de zorg, geef je seksuele opvoeding aan jongeren, wordt je wondzorgspecialist in de thuiszorg of run jij je eigen onderneming in de zorg.

 • Verder studeren

  Banaba

  Postgraduaat

  Master (via schakeljaar)

  • Verpleegkunde en Vroedkunde
  • Pedagogische Wetenschappen
  • Sociaal Werk

  Permanente vorming MoreCare

  Via MoreCare biedt Thomas More een aanbod voor levenslang leren met tal van korte opleidingen, vormingsdagen en symposia maar ook opleidingen op maat.