Toegepaste Psychologie

Professionele bachelor

Word jij de psychologisch consulent van de toekomst?

De opleiding Toegepaste Psychologie is een driejarige professionele bacheloropleiding die focust op het leren begeleiden en ondersteunen van individuen, groepen en organisaties. Psychodiagnostiek en gespreksvoering zijn de twee kerncompetenties waar de opleiding zich op richt. Activerende werkvormen en opbouwende leerlijnen dagen je inhoudelijk en persoonlijk uit. Via een exploratiestage en eindstage verfijn je je competenties ‘on the job’.

Je wordt opgeleid tot psychologisch consulent, een professional die hulpvragen in kaart kan brengen, kan coachen, counselen, trainen en adviseren, en dit zowel preventief als begeleidend. De psychologisch consulent combineert vakinhoudelijke kennis en vaardigheden met skills van een moderne professional: kritisch reflecteren, feedback kunnen geven en ontvangen, oog voor diversiteit, samenwerken, informatie kunnen vinden en toetsen op wetenschappelijkheid, ...

In het eerste, gemeenschappelijke semester van fase 1 maak je uitgebreid kennis met de verschillende werksettings. Vanaf het tweede semester heb je twee keuzemogelijkheden:

•    Arbeids- en Organisatiepsychologie. Deze keuze leidt naar afstudeerrichting Arbeids- en Organisatiepsychologie
•    Klinische Psychologie/Schoolpsychologie en Pedagogische Psychologie. Deze keuze leidt naar afstudeerrichting Klinische Psychologie of naar afstudeerrichting Schoolpsychologie en Pedagogische Psychologie

Kies je voor Arbeids- en Organisatiepsychologie en een pad richting psychologisch consulent HRM? Dan kies je voor een toekomst waarin jij een organisatie en haar mensen op koers houdt. Je denkt strategisch over de toekomst van je bedrijf, met oog voor een optimaal evenwicht tussen mens en organisatie. Je ondersteunt mensen in hun loopbaan. Je begeleidt werknemers en werkzoekenden bij het ontwikkelen van hun talenten. Jij maakt wérk van werk en groeit uit tot een straffe HRM-expert, talentontwikkelaar en partner van de business.

Kies je voor KLP/SPP en een pad richting psychologisch consulent? Dan kies je voor een toekomst waarin je het hoe en waarom van gedrag wil onderzoeken en beïnvloeden. Je biedt eerstelijnshulp bij psychosociale moeilijkheden. Je wil mensen begeleiden en ondersteunen in het dagelijkse leven (kinderen weerbaar maken tegen pesten, slachtoffers van een misdrijf begeleiden,  trainingen uitwerken voor jongeren met autisme, leerkrachten met een moeilijke klas ondersteunen, …). Jij begeleidt mensen in het ontdekken van hun potentieel en het vermijden van hun valkuilen.

Een bachelor Toegepaste Psychologie, een psychologisch consulent, kom je op vele plaatsen in de samenleving tegen. Ben jij klaar om jouw plekje in te nemen?

afstudeerrichtingen

Volg Toegepaste Psychologie op Facebook

Scroll naar beneden voor meer info
Starten met de opleiding?
Vragen over de inhoud van de opleiding, onthaaldagen, klaarstoomcursus Statistiek …?
ch
Studie- en studentenbegeleiding
Vragen over verkorte trajecten, deeltijds studeren, zorgcoördinatie …?
Company
Carine Opsteyn
Opleidingsmanager

Kom kennismaken

De stap naar het hoger onderwijs is een stap vol verwachtingen. En jij wil natuurlijk de beste keuze maken. Kom daarom ontdekken, twijfelen, vergelijken en beleven tijdens een van onze vele infomomenten! #expectmore

6 maart
Zaterdag 10u - 14u
24 april
Zaterdag 10u - 14u