Orthopedie

Professionele bachelor

Als je kiest voor Orthopedie dan ga je voor een boeiende mix van sociale, medische en technologische aspecten.

Als orthopedisch (schoen)technoloog ben jij de expert bij het aanmeten, ontwerpen, maken en aanleggen van hulpmiddelen voor mensen met een beperking. 

Een diversiteit aan klanten om voor te zorgen

Je vertrekt vanuit een hulpvraag van een cliënt, klant, sporter of revaliderende. Dat kunnen zowel kinderen en jongeren, sporters als ouderen zijn. Zij rekenen op jou om, samen met een multidiscipliniair team, te zorgen voor het meest geschikte hulpmiddel. 

  • Zo ga je bij prothesiologie aan de slag met mensen met een amputatie. Bij een arm amputatie ga je vooral focussen op dagdagelijkse handelingen terug uit te voeren. Is er een amputatie van een boven- of onderbeen dan ga je vooral focussen op hoe je de mobiliteit kan verhogen voor die patiënt.
  • Bij orthesiologie wordt er gefocused om een hulpmiddel toe te voegen aan een bestaand lidmaat. Zo kan je ervoor zorgen dat het gewricht ondersteund wordt tijdens de beweging. Ook kan je een beweging beperken met het toevoegen van een orthese.
  • In schoentechnologie focus je je op de schoenen. Hoe kan een schoen een persoon mobieler maken? Hoe kan bv een sportprestatie verbeteren door het op maat maken van een paar (sport)schoenen?
  • Bij mobiliteitshulpmiddelen gaan we de persoon meer mobiel maken met bv een sportrolstoel, een dagelijkse rolstoel of een eenvoudig looprekje. 
     

Met een waaier aan hulpmiddelen

Eerst leer je het vak in de breedte kennen om je dan te gaan verdiepen in:

  • Orthesen: hulpmiddelen om gewrichten aan de buitenkant te ondersteunen, zoals kniebraces, steunzolen.
  • Prothesen: lichaamsvervangende hulpmiddelen, zoals kunstbenen of handprothesen. 
  • Schoentechnologie: aangepast schoeisel voor cliënten met afwijkingen aan voeten, maar ook (sommige) rugproblemen kunnen worden opgelost met schoenen.
  • Mobiliteitshulpmiddelen: deze helpen de cliënt om vlot de dag door te komen, denk bijvoorbeeld aan rolstoelen of rollators.

Uniek in zijn soort

Onze professionele bachelor in de orthopedie is uniek in Vlaanderen en stoomt je klaar voor deze uitdagende job dankzij een toekomstgericht opleidingsprogramma dat wetenschappelijke inzichten en orthopedische praktijk combineert. In een splinternieuwe orthopedische werkplaats leren echte professionals je de knepen van het vak. 

Benieuwd naar hoe dit eruitziet? 

Volg Orthopedie op Facebook

Scroll naar beneden voor meer info

Voor elk wat wils

Afstudeerrichting

Mobiliteitshulpmiddelen*

Voltijds (dag)
Afstudeerrichting

Orthesen

Voltijds (dag)
Afstudeerrichting

Prothesen

Voltijds (dag)
Afstudeerrichting

Schoentechnologie

Voltijds (dag)
Professionele bachelor

Orthopedie in flexibel traject

Werken en studeren
Helga Vertommen
Opleidingsmanager

Kom kennismaken

De stap naar het hoger onderwijs is een stap vol verwachtingen. En jij wil natuurlijk de beste keuze maken. Kom daarom ontdekken, twijfelen, vergelijken en beleven tijdens een van onze vele infomomenten! #expectmore

6 maart
Zaterdag 10u - 14u
24 april
Zaterdag 10u - 14u