Leraar Secundair Onderwijs

Educatieve bacheloropleiding voor Secundair Onderwijs in voltijds dagonderwijs

Locatie: Vorselaar -

Infosessies

Woensdag 26 januari

13.00 - 17.00 uurFocus op Wiskunde 2022 [Lees meer]

Donderdag 10 februari

09.00 - 16.30 uurStudiedag Effectief leren in het S.O. 2020 - uitgesteld naar 10 februari 2022[Lees meer]

Word multi-expert in multi-disciplines!

 • Heb jij een passie voor twee vakken uit het secundair onderwijs en wil je die kennis delen met jongeren van 12 tot 18 jaar? Dan ben je op Campus Vorselaar aan het juiste adres! We bieden jou een open blik op de wereld en op jongeren, en een brede bagage om zelfzeker voor de klas te staan.
 • Je kiest twee vakken (uit twee verschillende horizontale lijnen):
  biologie / natuurwetenschappenfysica / natuurwetenschappenNederlands
  Franskatholieke godsdienstwiskunde
  economiegeschiedenis 
  aardrijkskundeEngels 
 • Al vanaf je eerste jaar loop je stage in verschillende scholen. Eerst ben je vooral een toeschouwer, gaandeweg kom je steeds vaker voor de klas te staan.
 • Afgestudeerd? Dan kan je meteen aan de slag als leraar. En dat in de eerste en tweede graad van het ASO/TSO/KSO, alle jaren van het BSO, het buitengewoon onderwijs en het volwassenenonderwijs. Werkzekerheid troef!

Follow us!Facebook Instagram

De opleiding
in het kort
Feel your
next level
Scroll naar beneden voor meer info
An Conings
An Conings
Opleidingsmanager
Voor al je vragen over de opleiding.
Joke Verschaeren
Studietrajectbegeleider
Voor al je vragen over je individuele studieprogramma, vrijstellingen, trajecten …

Troeven

image.alt

TRIPLE-traject

Verbreding! Integratieleerplannen, clusters, vakoverschrijdend en vakgeïntegreerd werken, projectmatig werken ... hoe doe je dat? Dit keuzetraject in fase 2 en 3  rond STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics), digital learning design of society based learning biedt je de nodige handvaten.

Op een half jaar extra een extra onderwijsbevoegdheid verkrijgen? Dan kan! Lees snel meer.
image.alt

STEM-leerkracht in spe

STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics) is niet meer weg te denken uit het onderwijs. Daar hebben we ons programma dan ook op afgestemd: in slechts 1 extra jaar kan je onderwijsbevoegdheid behalen voor maar liefst 4 wetenschappelijke vakken. Er zijn 8 trajecten mogelijk. Zo verschijn je zelfverzekerd aan de start als vakkundig STEM-leerkracht!

image.alt

En ... actie!

Passie voor je vak, aandacht voor leerlingen en hun diversiteit, inspirerend lesgeven … wij leren je alle kneepjes, van meet af aan. We zoeken een stageschool voor jou. Je loopt telkens een jaar lang stage in dezelfde school. Zo leer je de cultuur kennen en bouw je een band op met je leerlingen en collega-leraren. De sterke band met het werkveld zorgt voor een driehoeksbegeleiding om u tegen te zeggen!

Programma

 • Opbouw
 • Vakken
 • In de praktijk
 • Persoonlijke begeleiding
 • Go international
 • Alternatieve trajecten
 • Instaptoets
 • Opbouw

  • Fase 1 | Je start je opleiding met een tweedaags ‘BASO-camp’. Je maakt er kennis met je medestudenten, de opleiding en de campus. Zo dompelen we je meteen onder in de onmiskenbare 'Vorselaar-vibe' en weet je snel waar je aan toe bent. In fase 1 leg je een sterke basis: wie wil je zijn als leraar, hoe kan je je passie voor je vakken overbrengen naar jongeren, hoe word je vakexpert, hoe breng je de wereld binnen in de klas ... het komt allemaal aan bod. Van meet af aan verken je het leven in een échte school/klas. Via inleefdagen, assistentiedagen en sterke individuele begeleiding zetten we samen stappen naar jouw eerste leservaringen.
    
  • Fase 2 | We blijven inzetten op brede algemene vorming en persoonsvorming, pedagogisch-didactische vorming, onderwijsvakken en sterke integratie binnen praktijk. Wie ben jij als leraar? Hoe uit je dat? Hoe draag je bij tot de groei van leerlingen? Hier werken we samen aan.
   Out of the box? Projectmatig en multidisciplinair aan de slag? In semester 2 kies je een verbredings- en verdiepingstraject van zes studiepunten, dat vervolgd wordt in fase 3. Je hebt de keuze uit ‘digital learning design’, 'STEM' of 'society based learning'. We zetten daar extra in op alternatieve werkvormen, creativiteit en vakkengeïntegreerd werken. Jij bent aan zet in deze trajecten, we dagen je uit om ondernemend aan de slag te gaan!
    
  • Fase 3 | Je bent een leraar met een brede inhoudelijke en didactische basis die sterk in zijn schoenen in de klas en school staat. Verbreding binnen de vakken en je praktijk! Een langdurige stage die je volledig onderdompelt in praktijk, een ontwerplabo dat je de kans geeft je competenties breed in te zetten (ook buiten schoolmuren) en aan te scherpen, de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan of op andere manieren je horizonten te verbreden … Het onderzoekslab biedt je de mogelijkheid om je skills breed in te zetten in het bedrijfsleven, vzw’s, brede werking van scholen enz. En dan … ben jij een volwaardig leraar!
 • Vakken

  Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.

  • Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
  Fase123
  ALGEMENE VORMING
  Cultureel bewustzijn 6 6
  Digitale en communicatieve vaardigheden 3
  Geïntegreerd werken: big idea 3
  Geïntegreerd werken: computational learning/society based learning/STEM 6 6
  Religie, zingeving en levensbeschouwing 3
  PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE VORMING
  Onderwijsvaardigheden: algemene didactiek 3 3
  Onderwijsvaardigheden: klasmanagment 3
  Verbindende communicator 3
  Onderwijsvaardigheden: onderwijs op maat 3
  Onderwijsvaardigheden: leerling centraal 3
  Fase123
  Onderwijsvaardigheden: onderwijsbeleid 3
  Onderwijsvaardigheden: diversiteit 3
  Vrije keuze 3
  ONDERWIJSVAKKEN
  Vakdidactiek onderwijsvak 1 3
  Vakdidactiek onderwijsvak 2 3
  Onderwijsvak 1 12 15 6
  Onderwijsvak 2 12 15 6
  PRAKTIJK
  Praktijk 9 12 21
  Onderzoekslab 6
  Fase123
  ALGEMENE VORMING
  Cultureel bewustzijn 6 6
  Digitale en communicatieve vaardigheden 3
  Geïntegreerd werken: big idea 3
  Geïntegreerd werken: computational learning/society based learning/STEM 6 6
  Religie, zingeving en levensbeschouwing 3
  PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE VORMING
  Onderwijsvaardigheden: algemene didactiek 3 3
  Onderwijsvaardigheden: klasmanagment 3
  Verbindende communicator 3
  Onderwijsvaardigheden: onderwijs op maat 3
  Onderwijsvaardigheden: leerling centraal 3
  Onderwijsvaardigheden: onderwijsbeleid 3
  Onderwijsvaardigheden: diversiteit 3
  Vrije keuze 3
  ONDERWIJSVAKKEN
  Vakdidactiek onderwijsvak 1 3
  Vakdidactiek onderwijsvak 2 3
  Onderwijsvak 1 12 15 6
  Onderwijsvak 2 12 15 6
  PRAKTIJK
  Praktijk 9 12 21
  Onderzoekslab 6
 • In de praktijk

  Vanaf fase 1 ervaar je wat het betekent om als leraar in een klas en in een school te staan. We zoeken voor jou een stageschool en begeleiden je in alle aspecten van het leraar zijn. Passie voor je vakken, aandacht voor je leerlingen en hun diversiteit, inspirerend lesgeven … je leert het allemaal in praktijk brengen. Je loopt telkens een volledig jaar stage in dezelfde school. Zo leer je de schoolcultuur goed kennen en bouw je een band op met je leerlingen en collega-leraren.

  In fase 1 evolueert je stage van inleefdagen naar assistentdagen met observatie- en participatietaken tot actief lesgeven. Je wordt begeleid door een ankerdocent, die een verbinding maakt tussen jou en je stageschool. Eerst leer je de schoolomgeving kennen, daarna beleef je de klaspraktijk als 'toeschouwer'. Pas op het einde van fase 1 geef je zelfstandige lessen. In fase 2 en 3 groeit het aantal stagelessen. Je staat meer voor de klas en krijgt de kans om je kennis en vaardigheden om te zetten in de praktijk. In fase 3 eindig je met een stage van zes weken.

  Extra toelichting bij onze praktijkaanpak lees je hier.

 • Persoonlijke begeleiding

  Je volgt les op een moderne, studentvriendelijke campus waar iedereen elkaar kent. Onze opleiding staat bekend om haar directe en vlotte contact tussen studenten en docenten. Een enthousiast team begeleidt je op maat van wie jij bent en wat jij nodig hebt. Zo krijg je alle kansen om je te ontplooien.

  Scoorde je wat minder dan verwacht op de verplichte instaptoets? Dan bieden we aangepaste ondersteuning, zodat je snel kan bijbenen. Voor vragen over studiemethode en -planning kan je terecht bij onze zorgcoördinator, die zowel individueel als in groep begeleiding voorziet.

  Op je stageplek word je een jaar lang begeleid door je ‘ankerdocent’. De intensieve begeleiding zorgt ervoor dat jullie samen op weg gaan.

  Je lerarenskills ook efficiënt inzetten in de opleiding? Wij doen het! Via tutoring begeleid je in fase 2 en 3 studenten uit fase 1.

 • Go international

  Leraar zijn betekent de wereld binnenbrengen in je klas. Daarom bieden we jou heel wat mogelijkheden om je onder te dompelen in een andere taal en cultuur.

  • Je kan studeren en/of stage lopen in Europa, bij een van onze Erasmuspartners.
  • Je kan stage lopen of lesgeven in het Zuiden, via een ontwikkelingsproject.
  • Je kan op onze eigen campus een internationaal traject doorlopen, samen met buitenlandse studenten.

  Een buitenlandse studie- of stage-ervaring verruimt je blik. Je leert je eigen boontjes doppen, verbetert je talen en wisselt expertise uit met leraren van over de hele wereld. Bovendien is het zonder twijfel een fantastische ervaring en een extra troef als je straks gaat solliciteren!

  Jij kiest je bestemming op basis van jouw interesses en inhoudelijke uitdagingen. Wij zorgen voor een vlotte organisatie en een kwaliteitsvolle invulling/begeleiding van je avontuur. Reizen en leren doe je vanzelfsprekend helemaal zelf.

  • Het vak 'international teacher' zorgt ervoor dat je goed voorbereid vertrekt.
  • Op financieel vlak kan je rekenen op ondersteuning via allerlei beurssystemen.
  • Vanessa Dockx, onze internationale coördinator, vertelt je er alles over tijdens de voorbereidingssessies.
 • Alternatieve trajecten

  Al een diploma op zak of overweeg je een carriéreswitch?
  Bekijk dan zeker onze verkorte trajecten. Je kan je lerarendiploma behalen via tal van aangepaste modaliteiten: als dagopleiding, via afstandsonderwijs of werkplekleren, via leraar-in-opleiding-trajecten (LIO) ...

 • Instaptoets

  • De instaptoets is géén toelatingsproef. Iedereen mag starten aan de opleiding, ongeacht de resultaten. De test geeft wel aan waar je staat, waar je talenten en werkpunten liggen.
    

Na je studie

 • De job van je leven
 • Werkzekerheid troef
 • Verder studeren
 • De job van je leven

  • leerkracht secundair onderwijs
  • ICT-coördinator
  • (graad)coördinator
  • counselor
  • educatief medewerker jeugd- of cultuurdienst
  • medewerker bij uitgeverij
  • ondernemer
  • ...
 • Werkzekerheid troef

  Werkzekerheid troef! Door het groeiend aantal scholieren stijgt de vraag naar leraren secundair onderwijs. Je hebt dan ook uitstekende jobvooruitzichten. Bovendien krijg je een degelijk startersloon, dat via loonbarema's je hele loopbaan blijft stijgen.

  Binnen het onderwijs kan je in alle onderwijsnetten aan de slag:

  • in de eerste en tweede graad van het ASO/TSO/KSO
  • in alle jaren van het BSO
  • in het buitengewoon onderwijs
  • in het volwassenenonderwijs

  Bovendien kan je - naast lesgeven - ook andere functies opnemen: coach van leerlingen of collega’s, coördinatietaken, STEM-leerkracht, zorgleerkracht, GOK-leerkracht (Gelijke Onderwijs Kansen), ICT-, zorg- of taalbeleid.

  Ook buiten het onderwijs heb je als didactisch geschoolde medewerker tal van mogelijkheden, bijvoorbeeld binnen educatieve diensten van bedrijven of instellingen, bij uitgeverijen en zorginstellingen of in de culturele sector.

 • Verder studeren

  Extra onderwijsvak

  • Bijkomende onderwijsbevoegdheid voor een extra onderwijsvak (in 1 jaar)
  • Bijkomende onderwijsbevoegdheid voor PAV, techniek, informatica (in 1 semester)

  Tweede educatieve bachelor (via verkort traject)

  Banaba

  Postgraduaat

  Master (via schakeljaar)

  • Opleidings- en Onderwijswetenschappen
  • Pedagogische Wetenschappen
  • Educatieve Studies
  • Domeinmaster

Verhalen

Dat de lerarenopleiding te beperkend zou zijn, spreekt Maxime met klem tegen: "Ik denk dat de opleiding net deuren opent."

2020-10-20 03:00:00

"Elke les is een miniproject dat je grondig moet voorbereiden en plannen"

Dat de lerarenopleiding te beperkend zou zijn, spreekt Maxime met klem tegen: "Ik denk dat de opleiding net deuren opent."

Lees meer
Brent ging zelf zo graag naar school, dat het al snel duidelijk was dat hij voor de klas thuis hoort.

2020-10-20 01:02:00

“Het vertrouwen in studenten uit Vorselaar is heel groot”

Brent ging zelf zo graag naar school, dat het al snel duidelijk was dat hij voor de klas thuis hoort.

Lees meer
Katrien gaf enkele jaren les en runt nu een de kinderboerderij 't Hof.

2020-10-20 01:00:00

"De ik-boodschap gebruik ik regelmatig in mijn communicatie"

Katrien gaf enkele jaren les en runt nu een de kinderboerderij 't Hof.

Lees meer

#weaermore