Leraar Lager Onderwijs

Professionele bachelor Leraar Lager Onderwijs in voltijds dagonderwijs

Locatie: Vorselaar -
 • Leraar in de lagere school? Dat is kinderen tussen 6 en 12 jaar stimuleren en uitdagen. Dat is elke schooldag aangrijpen om hun talenten te ontplooien, hun grenzen te verleggen.
 • Jij brengt de wereld binnen in je klas, in al zijn facetten. Je leert je leerlingen lezen, schrijven en probleemoplossend denken. Jij bent hun veilige haven, ‘die ene’ juf of meester die ze zich vele jaren later nog zullen herinneren.
 • Het is een afwisselende, sociale en communicatieve job. Dat merk je in het samenwerken met kinderen, collega’s en ouders.
 • We leiden je op in alle leerdomeinen van de lagere school: Nederlands, Frans, wiskunde, mens en maatschappij, wetenschappen en techniek, muzische vorming en godsdienst.
 • Onder het motto 'oefening baart kunst' ervaar je via tal van stages de échte klaspraktijk. Zelfs meteen al van bij de start, in september. En in jouw eigen buurt bovendien, want ons netwerk van stageplaatsen is echt héél uitgebreid.
 • Onze opleiding staat bekend om haar directe en vlotte contact tussen studenten en docenten. We volgen jouw leerproces dan ook nauwkeurig op en geven laagdrempelige maar intensieve begeleiding, feedback en coaching.
 • Werkzekerheid troef! Door het groeiende aantal scholieren heb je uitstekende jobvooruitzichten, gecombineerd met een degelijk startersloon dat via loonbarema's je hele loopbaan blijft stijgen.
 • Twijfel je nog tussen leraar in de lagere school of in de kleuterschool? Weet dan dat je als leraar lager onderwijs bij ons in slechts één extra jaar ook het diploma van kleuterleraar kan behalen.

Instaptoets

 • De instaptoets is géén toelatingsproef. Iedereen mag starten aan de opleiding, ongeacht de resultaten. De test geeft wel aan waar je staat, waar je talenten en werkpunten liggen.

Volg Leraar Lager Onderwijs op Facebook

Scroll naar beneden voor meer info
Leen Thijs
Opleidingsmanager
Mieke Van Camp
Zorgcoördinator

Opbouw

 • Fase 1
 • Fase 2
 • Fase 3
 • In de praktijk
 • Persoonlijke begeleiding
 • Go International
 • Verkort traject
 • Fase 1

  Fase 1

  • Je start de opleiding met een gezamenlijke driedaagse. Zo maak je op een leuke manier kennis met je medestudenten, je docenten en het vak van leraar.
  • Stage is het kloppend hart van je opleiding. Van bij de start ga je elke week één dag observeren en participeren in de lagere school.
  • In het eerste jaar komen alle leergebieden van de lagere school aan bod: Nederlands, Frans, wiskunde, mens en maatschappij, wetenschappen en techniek, muzische vorming en rooms-katholieke godsdienst.
  • Hoe je die inhoud overbrengt en kinderen bij de les houdt kom je te weten in het vak pedagogische vorming. Je leert lessen voorbereiden en maakt kennis met verschillende interactievormen, activiteiten en materialen. Ook de psychologische ontwikkeling van kinderen komt aan bod.
  • We willen van jou een leerkracht maken die met een open blik naar de wereld kijkt en sterk in z'n schoenen staat. Daarom hebben we oog voor jouw algemene vorming: we scherpen je onderzoeksvaardigheden, burgerschapsvorming, taal (mondeling en schriftelijk) en mediawijsheid aan.
 • Fase 2

  Fase 2

  We zetten het academiejaar ontspannen in met een onthaaldag, waarop je kan bijpraten met medestudenten én een sneak preview krijgt van wat fase 2 voor jou in petto heeft. Net zoals in het eerste jaar vertoef je elke week één dag in de stageschool om te observeren, participeren en les te geven.

  In het tweede jaar wordt er verder ingezet op projectmatig en modulair werken. Teamteaching door docenten en studenten krijgt veel aandacht. De challenges worden nog uitdagender internationaler en diverser.  Het stagevolume stijgt zichtbaar.

  Inhoudelijk betekent dit tweede jaar een verdieping van de leergebieden uit fase 1. Wat de invulling van het vak 'godsdienst' betreft, heb je de keuze uit: Rooms-katholieke-godsdienst, met aandacht voor didactiek en voor bijbelverhalen uit het nieuwe testament. Islamitische godsdienst, met aandacht voor islamitische verhalen en tradities. Dit vak is in de eerste plaats bedoeld voor moslimstudenten die graag 'bijzondere leermeester islam' willen worden. Maar ook voor anderen is het vak een verrijking. Levensbeschouwelijke verdieping, een verkenning van je eigen levensbeschouwing en een analyse van het levensbeschouwelijke project van katholieke scholen. Op pedagogisch vlak leer je variëren, motiveren, evalueren en differentiëren. Ook de volgende thema's komen aan bod: groepsdynamica, positief opvoeden, pesten, kinderarmoede, diverse gezinsvormen, rouwen en kindermishandeling.

  Je trekt er regelmatig op uit: je gaat op excursie naar de kust en op driedaagse naar Antwerpen, je bokst een muzische dag in elkaar in een lagere school, je organiseert mee de Grote Rekendag (speelse kennismaking met wiskunde).

 • Fase 3

  Fase 3

  In je laatste fase staat de integratie van je competenties voorop. Daarom is je programma modulair opgebouwd. De volgende thema's komen aan bod: het eerste leerjaar, de buitenklas, leren in verscheidenheid, zorgbreed werken, leren thuis leren (begeleiding-aan-huis in een maatschappelijk kwetsbaar milieu).

  Semester 1 focust op de specificiteit van het eerste leerjaar en op diversiteit en zorg, gekoppeld aan gerichte stages. Met 'de buitenklas' trek je letterlijk naar buiten, richting Utrecht.

  Semester 2 bestaat uit een lange stage, het keuzetraject 'Innovaties in onderwijs',  praktische info voor startende leerkrachten en het vak 'religie, zingeving en levensbeschouwing'.

 • In de praktijk

  In de praktijk

  Een klas in handen nemen, dat doe je niet van vandaag op morgen. Maar geen nood: wij zetten je geleidelijk op weg.

  Van bij de start van de opleiding ga je wekelijks één dag naar jouw eigen stageschool, samen met je collega-medestudent. Je leert gaandeweg de kneepjes van het vak door het observeren van een ervaren leraar. Stap voor stap werk je samen met je collega-medestudent bepaalde leeractiviteiten uit. Voor je het weet sta je samen voor de klas! Je wordt zo expert in deze nieuwere manier van onderwijzen. Je wordt begeleid door een ankerdocent vanuit de lerarenopleiding. Deze persoon volgt jouw traject nauwgezet op, ziet je regelmatig aan het werk en stuurt bij waar nodig. Leren op en vanuit de werkplek, dat is waar het om draait.

  Wij zoeken voor jou een eigen stageschool in jouw regio. Een jaar lang ben je ‘student aan huis’ op die school. Leren leeractiviteiten uitwerken en coachen is de core business, maar daarnaast leer je ook heel wat andere zaken. Begeleiding openluchtklassen, organiseren sportdag, speelplaatsbewaking, muzische dag begeleiden, personeelsvergaderingen bijwonen, in het spoor van de zorgcoördinator, … Het hoort er allemaal bij. Fijn toch?

  Kijk je graag eens over het muurtje? Dan zijn in fase 3 ook 'outside-the-box'-stages mogelijk, bijvoorbeeld in het buitengewoon onderwijs, een ziekenhuisschool of een asielcentrum.
  Of trek je liever naar het buitenland, ver weg of dichtbij? Dat kan ook!

  Om te kunnen groeien tijdens de stages, om je eigen leerproces stilaan in handen te nemen, bieden we coachingssessies aan in onze opleiding. Hier leer je jezelf beter kennen en leer je ook hoe je als leraar een coachende rol kan opnemen.

 • Persoonlijke begeleiding

  Persoonlijke begeleiding

  Je volgt les op een moderne, studentvriendelijke campus en de opleiding staat bekend om haar directe en vlotte contact tussen studenten en docenten.

  Een enthousiast team staat klaar om je te coachen en te begeleiden op maat van wie jij bent en wat jij nodig hebt. Zo krijg je alle kansen om je te ontplooien.

  Scoorde je wat minder dan verwacht op de verplichte instaptoets? Dan bieden we aangepaste ondersteuning, zodat je snel kan bijbenen. Voor vragen over studiemethode en -planning kan je steeds terecht bij onze zorgcoördinator. Samen zoeken we uit welke ondersteuning jij nodig hebt.

  Heb je voor bepaalde vakken extra ondersteuning nodig? Dan kan je je inschrijven voor begeleiding-op-maat: zomercursussen, begeleidingssessies, monitoraten en ondersteunende CVO-cursussen. Op je stageplek word je telkens een jaar lang opgevolgd door dezelfde docent, je ‘ankerdocent’.

  Onze opleiding gaat als eerste in Vlaanderen aan de slag met een preventief pakket rond stemgebruik. Van een ervaren stemcoach leer je je stem correct te gebruiken en optimaal in te zetten. Wist je dat 6 uur preventieve stemtraining later heel wat problemen kan voorkomen?

  In onze opleiding op campus Turnhout werken we met het krachtige tutoringproject! Tweedejaarsstudenten begeleiden eerstejaarsstudenten op vrijwillige basis op regelmatige tijdstippen rond volgende thema’s: lesvoorbereidingen maken, leren plannen, examens voorbereiden, stage …

 • Go International

  Go International

  Leraar zijn, dat betekent de wereld binnenbrengen in je klas. Met een open vizier kijken naar wat zich hier en elders afspeelt, en dat kritisch vertalen naar de leefwereld van kinderen. Daarom stimuleren we jou om - letterlijk - je grenzen te verleggen.

  Een buitenlandse studie- of stage-ervaring verruimt je blik. Je leert je eigen boontjes doppen, verbetert je talen en wisselt expertise uit met leraren van over de hele wereld. 
  Bovendien is het zonder twijfel een fantastische ervaring én een extra troef als je straks gaat solliciteren!

  Het vak 'international teacher' zorgt ervoor dat je goed voorbereid vertrekt. En op financieel vlak kan je rekenen op ondersteuning via allerlei beurssystemen. 
  Vanessa Dockx, onze internationale coördinator, vertelt je er alles over tijdens de voorbereidingssessies.

  Je kan studeren aan een van onze partnerinstellingen in Europa
  Het excellente Finse onderwijssysteem van dichtbij ervaren én snel even die Finse sauna meepikken? Met oude stadstrammetjes naar de les in Lissabon? Of word jij die leraar met dat perfecte Franse accent na drie maanden in het Zuiderse Toulouse? Ontdek deze en andere studiemogelijkheden op de www.internationaliseren.be. Of laat je inspireren door de blogs van onze studenten:

  Blog van Jolien Schrijvers in Denemarken

  Blog van Lotte & Stef in Ierland

  Wil je echt naar de andere kant van de wereld? Onze studenten lopen stage in tal van Zuiderse landen, waar we samenwerken met plaatselijke ngo's of vzw's: Ecuador, Peru, Gambia, Malawi, Togo, Suriname, Zuid-Afrika. Je maakt kennis met andere culturen, leert kijken met respect en bescheidenheid, en scherpt je didactische vaardigheden aan (je moet vaak creatief uit de hoek komen met soms erg weinig middelen). Een unieke kans! Volg de avonturen van enkele van onze studenten:

  Blog van Leen & Line in Kaapverdië

  Blog van Laura, Kirsten, Floor & Lotte in Zuid-Afrika

 • Verkort traject

  Verkort traject

  Ben je al in het bezit van een diploma? Je kan deze opleiding ook volgen in verkort traject.

Vakken

 • Fase 1
 • Fase 2
 • Fase 3
 • Islam als keuzevak - Uniek!
 • Fase 1

  Fase 1

  Semester 1

  • Mediawijsheid
  • Pedagogische-didactische vorming 1
  • Rooms-katholieke godsdienst
  • Mens en maatschappij
  • Communicatievaardigheden
  • Nederlands 1
  • Wiskunde 1: inhoudelijke expertise
  • Muzische vorming 1
  • Onderzoek en educatie
  • Praktijk 1

  Semester 2

  • Pedagogisch-didactische vorming
  • Frans
  • Wetenschappen en techniek
  • Communicatievaardigheden
  • Nederlands 2
  • Wiskunde 2
  • Muzische vorming 2
  • Onderzoek en educatie
  • Praktijk 1

   

  Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

 • Fase 2

  Fase 2

  Semester 1

  • Wiskunde 3
  • Wereldoriëntatie: streekstudie
  • Nederlands 3
  • Muzische vorming 3
  • Bewegingsopvoeding, inclusief EHBO
  • Didactische thema's
  • Praktijk 2
  • Frans

  Semester 2

  • Internationaal onderzoek en educatie
  • Wiskunde 4
  • Wereldoriëntatie: thematisch werken
  • Nederlands 4
  • Muzische vorming 4
  • Bewegingsopvoeding, inclusief EHBO
  • Pedagogische thema's
  • Praktijk 2
  • Rooms-katholieke godsdienst of islamitische godsdienst of levensbeschouwelijke verdieping

   

  Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

 • Fase 3

  Fase 3

  Semester 1

  • Eerste leerjaar
  • Zorgbreed werken
  • Leren in verscheidenheid
  • De buitenklas
  • Innovaties in onderwijs
  • Praktijk 3

  Semester 2

  • Innovaties in onderwijs
  • Onderwijsgemeenschap
  • Religie, zingeving en levensbeschouwing
  • Praktijk 3

   

  Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

 • Islam als keuzevak - Uniek!

  Islam als keuzevak - Uniek!

  Wil je ...

  … met een open blik leraar lager onderwijs worden?
  … in alle onderwijsnetten aan de slag kunnen?
  … bijzondere leermeester islam worden?
  ... je eigen kennis over de islam verbreden?

  Ontdek islam als keuzevak!

Opleiding in cijfers

Enkele statistieken over deze opleiding
80
eerstejaars
1
dag per week op stage
100%
werkzekerheid
100m
van de bushalte

Waarom kiezen voor Leraar Lager Onderwijs?

image.alt

Piekfijn geregeld

De lessen starten telkens om 9u15 zodat je voldoende tijd hebt om je met het openbaar vervoer, de fiets of de wagen te verplaatsen. We zorgen dat er nauwelijks springuren zijn en de meeste lessen eindigen om 16u30. We werken met klasgroepen per regio. Voor praktijkgerichte lessen ga je in halve klasgroepen aan de slag.

image.alt

Ondersteuning op maat

Vanaf de start zoeken we samen naar een geschikte begeleiding. Zowel op stage als in de opleiding volgen ervaren docenten jouw persoonlijk leertraject van nabij op. We vinden het belangrijk om te leren van elkaar. Tijdens de lessen voorzien we vaak groepswerk, coaching en werktijd. Extra duwtje in de rug nodig? We bieden je ondersteuning op maat via ondersteuningssessies, monitoraten en zomercursussen.

image.alt

Rijke traditie, modern kleedje

Vorselaar is hét grootste onderwijsdorp van Vlaanderen. Onze lerarenopleiding bestaat al sinds 1902 en nog steeds worden er zo’n 100 scholen vanuit Vorselaar bestuurd. Geworteld in die rijke traditie, bereiden wij je voor op de toekomst. En dat op een gezellige campus die in 2016 volledig vernieuwd werd!

Na je studie

 • Aan het werk
 • Verder studeren
 • Aan het werk

  Aan het werk

  Werkzekerheid troef! Door het groeiend aantal scholieren is er een nijpend tekort aan leraren lager onderwijs. Onze afgestudeerden zijn dan ook heel gegeerd. Binnen het onderwijs kan je in alle onderwijsnetten en in een waaier van scholen (immersiescholen, methodescholen zoals Freinet of Steiner, het buitengewoon onderwijs ...) aan de slag.

  Jobs

  • Klasleraar in het eerste tot het zesde leerjaar
  • Leraar in een specifiek leergebied (muzische vorming,  Frans, lichamelijke opvoeding …)
  • Leraar in een ziekenhuisklas, in een OKAN-klas (anderstalige nieuwkomers)
  • Godsdienstleraar
  • Zorgleraar of -coördinator
  • ICT-coördinator
  • Beleidsondersteuner

  Jobs buiten het onderwijs 

  • Voor- of naschoolse opvang
  • Educatieve sector (bv. Hidrodoe, EuropaDirect, ...)
  • Culturele sector
  • Bedrijfsleven
  • Onderwijsondersteunende organisaties (bv. KlasCement, uitgeverijen ...)
 • Verder studeren

  Verder studeren

  Tweede bachelor (via verkort traject)

  Bachelor-na-bachelor

  Master (via schakeljaar)

  • Pedagogische Wetenschappen
  • Onderwijswetenschappen

  Navorming

  Elke leerkracht heeft nood aan nieuwe ideeën, nieuwe impulsen. Jij ook? Wellicht kan het nascholingsaanbod van LEON en Donche, Kenniscentra Onderwijs van de lerarenopleidingen van Thomas More, je hierbij helpen.

  Neem zeker een kijkje in onze programmatie:

Alles voor (toekomstige) studenten

Naast opleidingen biedt Thomas More een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waarmee wij jou kunnen helpen!

Meester Tim

Tim de Esdoorn, Antwerpen

Ik merk op dat studenten die van Thomas More komen zeer goed opgeleid en voorbereid zijn en daarvoor wens ik de hogeschool te bedanken.  Het is fijn om met gemotiveerde studenten te werken.

Kom kennismaken

De stap naar het hoger onderwijs is een stap vol verwachtingen. En jij wil natuurlijk de beste keuze maken. Kom daarom ontdekken, twijfelen, vergelijken en beleven tijdens een van onze vele infomomenten! #expectmore