Leraar Lager Onderwijs

Educatieve bacheloropleiding voor Lager Onderwijs in voltijds dagonderwijs

Locatie: Vorselaar -

Word leraar van de wereld

 • Jij wil inspireren. Je hebt een brede algemene kennis en je wil kinderen van 6 tot 12 jaar de wereld laten ontdekken. Je bent enthousiast en staat met plezier voor een groep. Je droomt van een afwisselende job, met elke dag nieuwe uitdagingen. Je hebt een open en kritische blik op de wereld, de maatschappij en het onderwijs.
 • We vormen je tot een leraar met veel expertise en een sterke persoonlijkheid. Een leraar die het verschil maakt. Je wordt ondersteund maar ook uitgedaagd door een enthousiast en vakkundig docententeam.
 • Goed onderwijs staat of valt met de kwaliteit van wie er voor de klas staat. Aandacht en liefde voor leerlingen en vak, dát is waar lesgeven om draait. We leggen samen met jou de basis voor deze ultieme vorm van meesterschap.
 • Jij bent gegeerd! Door het groeiend aantal leerlingen heb je uitstekende jobvooruitzichten en een degelijk startersloon dat via loonbarema's je hele loopbaan blijft stijgen.
 • Twijfel je nog tussen de kleuterschool, de lagere school of het secundair onderwijs? Met een diploma lager onderwijs op zak kan je starten aan de verkorte (eenjarige) opleiding kleuteronderwijs of secundair onderwijs.

Follow us!Facebook Instagram

De opleiding
in het kort
Laat je
inspireren
Scroll naar beneden voor meer info
Ellen Piedfort
Ellen Piedfort
Opleidingsmanager
Voor al je vragen over de opleiding.
Evelien Van Leuven
Evelien Van Leuven
Opleidingscoördinator en Trajectcoördinator
Voor al je vragen over trajecten, studieloopbaan en vrijstellingen.

Troeven

image.alt

Piekfijn geregeld

Een lesdag start om 09.15 en eindigt om 16.30 uur. Helemaal afgestemd op jouw bioritme en op het openbaar vervoer. Je gaat elke maandag observeren en participeren in een school in jouw buurt. We bieden je de nodige ondersteuning en inspiratie aan. Tijdens de intensievere weekstages ontwerp je zelf de leeractiviteiten.

image.alt

Persoonlijke begeleiding

De verplichte instapproef is het vertrekpunt om samen met jou een traject op maat uit te stippelen. Een ankerdocent volgt je ontwikkelingen op de voet en begeleidt je leerproces. Het docententeam biedt je ondersteuning, maar daagt je ook uit om te groeien. We hechten veel belang aan een persoonlijk en laagdrempelig contact.

image.alt

Visie en passie

Een open en kritische blik is dé basishouding van elke leraar. Op een ervaringsgerichte en interactieve manier dagen we jou uit om te kijken naar en na te denken over jezelf en de wereld. Hoe kan jij als leraar het verschil maken? Wat wil jij met jouw leerlingen bereiken? We vormen leraren met meesterschap, passie en burgerzin.

Programma

 • Opbouw
 • Vakken
 • In de praktijk
 • Persoonlijke begeleiding
 • Go international
 • Alternatieve trajecten
 • Instaptoets
 • Opbouw

  • Fase 1 | In het eerste jaar bouw je een brede kennisbasis op met de leergebieden van de lagere school als leidraad. Je wordt een inhoudelijk vakexpert, ontwerpt leeractiviteiten en brengt ze in de praktijk. Van bij de start koppelen we je aan een échte basisklas. Eerst verkennend, maar halfweg het academiejaar ga je 'echt' lesgeven. Natuurlijk besteden we ook veel aandacht aan reflectie en persoonsvorming. We moedigen je aan om je leerproces onder de loep te nemen en dagen je uit om met een kritische, open blik naar de wereld te kijken.
    
  • Fase 2 | In het tweede jaar staat de ruime schoolomgeving en de wereld centraal. Het projectvak 'Boeiend Buiten' brengt je buiten de klasmuren en speelt onze groene campus uit als ideale setting voor 'outdoor education'. In het projectvak 'Wereldburgerschap' maak je kennis met onderwijs in een grootstedelijke context en verdiep je je in onze complexe, snel veranderende maatschappelijke realiteit. De leergebieden van de lagere school worden verder uitgediept in modules van enkele dagen of weken. Waar je in fase 1 een jaar lang werd gekoppeld aan één stageklas, doorloop je nu verschillende leerjaren.
    
  • Fase 3 | In het derde jaar ontwikkel je verder je eigen stijl als leraar. Nu de inhoudelijke en vakdidactische basis is gelegd, kan je je eigen traject meer en meer zelf vormgeven. In de pedagogisch-didactische modules leer je in te zetten op diversiteit en zorgbreed werken. Daarnaast krijg je inzicht in de school als een plek waar leren én samenleven centraal staan. Fase 3 speelt zich grotendeels af op je stageschool. Je loopt stage in een eerste leerjaar en bij het begeleiden van openluchtklassen breng je de principes van buitenonderwijs in de praktijk. In de eindstage, die bestaat uit een uitgroeistage en een verdiepingsstage, toon je aan dat je over de expertise beschikt om leerlingen doelgericht, met kennis van zaken en met passie mee te nemen in je verhaal.
 • Vakken

  Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.

  • De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
  Fase123
  PRAKTIJK
  Praktijkroute 1 + stage 1 10
  Praktijkroute 2 + stage 2 15
  Module 1e lj + stage 1e lj 8
  Praktijkroute 3 + stage 3 28
  ALGEMENE VORMING
  Communicatieve en digitale vaardigheden 4
  Cultureel bewustzijn 4
  Wereldburgerschap 3
  Boeiend Buiten 1 3
  Boeiend Buiten 2 3
  Religie, zingeving en levensbeschouwing 3
  VAKEXPERTISE
  RK-godsdienst 3
  Keuze: RK-godsdienst/Islam/Levensbeschouwelijke verd. 3
  Fase123
  Frans 3 3
  Nederlands 6 6
  Wiskunde 6 6
  Wereldoriëntatie 6 6
  Muzische vorming 6 6
  Bewegingsopvoeding 3
  PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE EXPERTISE
  Didactische vorming 6 3
  Relationele vorming 3 3
  Pedagogische vorming 3
  ONDERWIJSEXPERTISE
  Wijs met taal 3
  Zorgbreed werken 4
  Leren in verscheidenheid 5
  Keuze: expert Muvo/expert WO/Onderzoekslab 6
  Fase123
  PRAKTIJK
  Praktijkroute 1 + stage 1 10
  Praktijkroute 2 + stage 2 15
  Module 1e lj + stage 1e lj 8
  Praktijkroute 3 + stage 3 28
  ALGEMENE VORMING
  Communicatieve en digitale vaardigheden 4
  Cultureel bewustzijn 4
  Wereldburgerschap 3
  Boeiend Buiten 1 3
  Boeiend Buiten 2 3
  Religie, zingeving en levensbeschouwing 3
  VAKEXPERTISE
  RK-godsdienst 3
  Keuze: RK-godsdienst/Islam/Levensbeschouwelijke verd. 3
  Frans 3 3
  Nederlands 6 6
  Wiskunde 6 6
  Wereldoriëntatie 6 6
  Muzische vorming 6 6
  Bewegingsopvoeding 3
  PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE EXPERTISE
  Didactische vorming 6 3
  Relationele vorming 3 3
  Pedagogische vorming 3
  ONDERWIJSEXPERTISE
  Wijs met taal 3
  Zorgbreed werken 4
  Leren in verscheidenheid 5
  Keuze: expert Muvo/expert WO/Onderzoekslab 6
 • In de praktijk

  We kiezen bewust voor een snelle kennismaking met het werkveld.
  Je eerste stage-ervaring doe je al op in september en geleidelijk aan neem je steeds meer verantwoordelijkheid op. Je gaat bijna elke week naar je stageschool, zo heb je tijd om de school en de leerlingen goed te leren kennen. In semester 2 doe je ook meerdere dagen na elkaar stage op jouw stageschool.
  In je 2e en 3e jaar heb je steeds meer en langere stageperiodes naast de vaste stagedag en zal je meer en meer de rol van de leerkracht gaan overnemen. In je laatste jaar kan je er ook voor kiezen om stage-ervaring in het buitenland op te doen.
  Wij zoeken een stageplaats voor jou, we hebben een uitgebreid netwerk aan stagescholen.
  We zorgen voor een degelijke stagebegeleiding. Je mentor op je stageschool én een ‘ankerdocent’  vanuit de opleiding zien je regelmatig aan het werk op de stageplek en volgen je traject op.

 • Persoonlijke begeleiding

  • De opleiding staat niet op zichzelf, maar wordt georganiseerd op een moderne studentvriendelijke campus, waar iedereen, gaande van docenten, studenten, administratief-, technisch- als onderhoudspersoneel elkaar kent en aanspreekt. Op deze manier vormen we een hechte community en maken we samen school.
    
  • We zetten sterk in op begeleiding en hechten veel belang aan een persoonlijk en laagdrempelig contact. Het docententeam biedt je ondersteuning maar daagt je tegelijkertijd uit om uit je comfortzone te treden en te groeien. Je neemt je eigen leerproces in handen, maar je staat er niet alleen voor.
    
  • De verplichte instapproef en andere screenings geven je snel een beeld van je beginsituatie.  
    
  • Heb je extra ondersteuning nodig voor wiskunde, Frans, expressie of taalvaardigheid dan kan je jezelf inschrijven voor een begeleidingsparcours ‘op maat’: zomercursus, begeleidingssessies en/of monitoraten. 
    
  • Voor vragen over studiemethode en -planning kan je terecht bij onze zorgcoördinator, die zowel individueel als in groep begeleiding voorziet.
 • Go international

  Leraar zijn betekent de wereld binnenbrengen in je klas. Daarom bieden we jou heel wat mogelijkheden om je onder te dompelen in een andere taal en cultuur.

  • Je kan studeren en/of stage lopen in Europa, bij een van onze Erasmuspartners.
  • Je kan stage lopen of lesgeven in het Zuiden, via een ontwikkelingsproject.
  • Je kan op onze eigen campus een internationaal traject doorlopen, samen met buitenlandse studenten.

  Een buitenlandse studie- of stage-ervaring verruimt je blik. Je leert je eigen boontjes doppen, verbetert je talen en wisselt expertise uit met leraren van over de hele wereld. Bovendien is het zonder twijfel een fantastische ervaring en een extra troef als je straks gaat solliciteren!

  Jij kiest je bestemming op basis van jouw interesses en inhoudelijke uitdagingen. Wij zorgen voor een vlotte organisatie en een kwaliteitsvolle invulling/begeleiding van je avontuur. Reizen en leren doe je vanzelfsprekend helemaal zelf.

  • Het vak 'international teacher' zorgt ervoor dat je goed voorbereid vertrekt.
  • Op financieel vlak kan je rekenen op ondersteuning via allerlei beurssystemen.
  • Vanessa Dockx, onze internationale coördinator, vertelt je er alles over tijdens de voorbereidingssessies.
 • Alternatieve trajecten

  Verkorte opleiding Leraar Lager Onderwijs

  We bieden een verkorte opleiding Leraar Lager Onderwijs aan voor studenten die reeds beschikken over een bachelor- of masterdiploma:

  • 2 semesters voor studenten die reeds onderwijsbevoegdheid hebben
  • 3 semesters voor studenten die nog geen onderwijsbevoegdheid hebben

  Extra diploma in 1 of 2 semesters

  Door de nauwe samenwerking tussen de verschillende lerarenopleidingen kun je een extra diploma behalen in slechts 1 of 2 semesters.

  • Word leraar secundair onderwijs op campus Vorselaar in:
   • 2 semesters voor onderwijsbevoegdheid in één vak
   • 3 semesters voor onderwijsbevoegdheid in twee vakken

  More Time

  Heb je meer tijd nodig om de opleiding af te werken? Kan een aangepast traject je beter helpen bij de overgang van het secundair naar het hoger onderwijs of sluit dit beter aan bij je persoonlijke situatie? Kies dan voor een gespreid traject met een studieduur van 4 jaar.

 • Instaptoets

  • De instaptoets is géén toelatingsproef. Iedereen mag starten aan de opleiding, ongeacht de resultaten. De test geeft wel aan waar je staat, waar je talenten en werkpunten liggen.
    

Na je studie

 • De job van je leven
 • Werkzekerheid troef
 • Verder studeren
 • De job van je leven

  Het werkveld heeft heel wat voor jou in petto. Werk verzekerd! Je kan:

  • klasleerkracht of teamteacher worden,
  • anderstalige leerlingen begeleiden,
  • zorgtaken ter harte nemen,
  • beleidsondersteuner worden,
  • een vormingsdienst bemannen,
  • een taak in buitengewoon onderwijs opnemen,
  • ...
 • Werkzekerheid troef

  • Je hebt uitstekende jobvooruitzichten, want er is een groot tekort aan leraren in het basisonderwijs. Bovendien start je met een mooi loon dat je hele loopbaan blijft stijgen.
    
  • Je mag lesgeven in alle leerjaren van het lager onderwijs en in alle onderwijsnetten: gemeenschapsonderwijs, gemeentelijk of provinciaal onderwijs of het katholieke onderwijs. En je kan aan de slag in een waaier van scholen: immersiescholen, methodescholen (bv. Freinet of Steiner), het buitengewoon onderwijs ...
    
  • Met je diploma zijn diverse jobs in het onderwijs mogelijk: klasleraar, zorgleraar of -coördinator, ICT-coördinator, godsdienstleraar, beleidsondersteuner, leraar anderstalige nieuwkomers ...
    
  • Ook buiten de onderwijssector zijn er tal van mogelijkheden. Leraren lager onderwijs zijn gegeerd in de voor- en naschoolse opvang, in educatieve musea (bv. Hidrodoe, EuropaDirect), als educatief medewerker bij onderwijsondersteunende organisaties (bv. KlasCement, uitgeverijen, ...) enz.
    
  • We hebben een goed contact met scholen én we hebben een groot netwerk van scholen. Onze afgestudeerden zijn erg gegeerd!
    
  • Vacatures bereiken jou als eerste via onze sociale mediakanalen.
 • Verder studeren

  Tweede educatieve bachelor (via verkort traject)

  Banaba

  Postgraduaat

  Master (via schakeljaar)

  • Opleidings- en Onderwijswetenschappen
  • Pedagogische Wetenschappen
  • Educatieve Studies
  • Master in vakgebied

Verhalen

Olivier werd uitgeroepen tot 'Beste Leraar van Brussel'

2020-10-20 04:00:00

"Ik geniet van elk moment dat ik kan lesgeven"

Olivier werd uitgeroepen tot 'Beste Leraar van Brussel'

Lees meer
Na vijf jaar lesgeven in het buitengewoon onderwijs ging Kaatje een nieuwe uitdaging aan.

2020-10-20 00:14:00

"Spreken voor een groep blijft voor mij een uitdaging"

Na vijf jaar lesgeven in het buitengewoon onderwijs ging Kaatje een nieuwe uitdaging aan.

Lees meer
Hanne Van Looveren wordt leraar secundair onderwijs via LIO

2020-06-17 13:25:00

'Ik kan het traject op één jaar afleggen, dat gaf voor mij de doorslag'

Hanne Van Looveren wordt leraar secundair onderwijs via LIO

Lees meer

#weareeducation