
Starten met deze opleiding in februari? Dat kan! Semester 2 is maar net begonnen. Meer info? Klik hier!
Tijdens onze Opencampusdag op zaterdag 23 februari voorzien we infosessies om 10u10 - 11u30 - 12u50 - 14u10 en 15u30. Tot dan!
- Wil je interieurs én meubels ontwerpen? In onze bachelor Interieurvormgeving kun je je creativiteit botvieren op een realistische en marktgerichte manier, met een focus op de praktijk.
- Je zette nog nooit een lijn op papier? Geen probleem, we beginnen van nul. Niet je vooropleiding, maar je motivatie telt.
- Je leert écht al doende, en onder intensieve begeleiding van kraks in hun vakgebied: interieurvormgevers, meubelontwerpers, (interieur)architecten, grafici, productontwikkelaars, kunsthistorici, filosofen …
- In de eerste twee jaren leggen we een stevige basis. We weken je los uit vastgeroeste ideeën en leren je ‘outside the box’-denken: creatief, vernieuwend én technisch uitvoerbaar.
- In je derde jaar stel je zelf je programma samen, op maat van jouw interesses. Je legt eigen accenten door de keuze van je stageplek én ontwerpstudio. Je kan ook voor Engelstalige vakken kiezen, of je kiest ervoor een semester les te volgen in een buitenlandse partnerschool, of je gaat voor werkplekleren en draait een volledig academiejaar mee in een ontwerpbureau.
- Je hoeft zelfs niet voltijds te studeren om je bachelordiploma interieurvormgeving te halen. Je kan je studie spreiden en zo combineren met een job of gezin via Open Hoger Onderwijs (OHO).
- Volg ons op Facebook, Instagram én via onze blog.
Opbouw
- Fase 1 en 2
- Fase 3
- In de praktijk
- Persoonlijk begeleiding
- Go International
-
Fase 1 en 2
Fase 1 en 2
Fase 1 en fase 2 vormen samen de basis van je opleiding. Alles wat elke interieurvormgever moet weten komt er aan bod in verschillende leerlijnen.
- In de leerlijn ‘Ontwerp’ leer je in praktijkateliers hoe je een ruimtelijke context moet inschatten, hoe je omgaat met functies, een vormentaal ontwikkelt en uitwerkt naar maakbaarheid, technische uitrusting en materialisatie. Je ontwerpt zowel interieurs als meubilair.
- De leerlijn ‘Voorstelling’ focust op communiceren in beelden: van schetsen met de hand tot digitale teken- en presentatieprogramma’s.
- In de leerlijn ‘Kennis’ komt de theorie aan bod. Geen abstracte wiskunde, maar constructie- en materialenleer, ergonomie, ontwerpmethodieken, cultuurgeschiedenis ... Kortom, inzetbare kennis die je onmiddellijk kunt toepassen.
- In de leerlijn ‘Portfolio’ tenslotte komen al je leerervaringen en leerresultaten bij elkaar in een persoonlijk ontwikkelingsbundel van inspiraties en realisaties.
-
Fase 3
Fase 3
In fase 3 kan je elk van de leerlijnen (Ontwerp, Voorstelling, Kennis én Portfolio) personaliseren, zowel qua leertraject als inhoudelijk.
Je kan, door keuzes te maken in elk van de leerlijnen, afstuderen in de richting van je beoogde jobprofiel. In elk van de afstudeerpakketten is er de mogelijkheid om één semester op te nemen in een buitenlandse partnerschool. En ook stage komt in elk pakket aan bod. (minstens 24 dagen, in binnen- of buitenland). Als je meer werkveldervaring wil, kan je ervoor kiezen om je laatste jaar op te nemen in werkplekleren en zo alle competenties uit de leerlijn Ontwerp, Voorstelling en Portfolio halen door een jaar intensief te werken op een ontwerpbureau. Kenniscompetenties verwerf je dan in zelfstudie.
Welke keuze je ook maakt, we bereiden je intensief voor op de stap naar het werkveld. Je studeert af met een enorm pak bagage, inclusief een persoonlijk vormgegeven portfolio van je werk én advies inzake solliciteren, ondernemen, verder studeren,...
-
In de praktijk
In de praktijk
We stimuleren studenten om vanaf fase 1 het werkveld te verkennen: bedrijfsbezoeken, tentoonstellingen, lezingen, workshops, reizen, studie-uitstappen, … maar ook samenwerkingen met échte klanten en bedrijven én deelname aan ontwerpwedstrijden. Via Faydherbe Academie schrijf je je in voor dit uitgebreide aanbod.
In het laatste jaar loop je minstens 24 dagen stage (de meeste studenten kiezen voor meer). Stage doen blijkt trouwens een efficiënte vorm van solliciteren: je krijgt vaak tijdens je stage al een job aangeboden.
We hebben een uitgebreid netwerk van straffe stageplaatsen, van praktisch tot artistiek, van conceptueel tot commercieel, van onder de kerktoren tot buiten de landsgrenzen: Pure Sang, Kultuz, Fish-Eye, VRT, Het Toneelhuis, Lens°Ass Architecten, Plopsaland, Studio 8, Caribbean Architects, Bishop Design, Studio Dott, Piet Boon of nog andere. Bovendien kan je ook altijd een eigen stageplek voorstellen.
Kies je in je laatste jaar voor werkplekleren, dan draai je 30 weken mee in een door ons geselecteerd ontwerpbureau. Pittig (want de theoretische vakken leg je af in zelfstudie), maar bijzonder leerrijk!
-
Persoonlijk begeleiding
Persoonlijk begeleiding
In het curriculum zitten al tal van mogelijkheden om je leertraject naar je hand te zetten: via de leerlijn ‘Portfolio’, door deelname aan activiteiten van Faydherbe Academie én door de keuzemogelijkheden in fase 3 personaliseer je je opleiding.
Maar What’s_on biedt nog meer leerkansen. In dit inspiratie- en documentatiecentrum kan je rustig zelfstandig komen werken, documentatie raadplegen, stalen bekijken, snuisteren in tijdschriften. Maar je kan ook extra persoonlijke begeleiding krijgen bij de technische uitwerking van je ontwerpen, bij je materiaalkeuzes, bij je technische tekeningen en je renderings, bij de opbouw van je presentaties en de vormgeving van je portfolio. Op vaste tijdstippen staan docenten met de meest uiteenlopende competenties voor je klaar.
-
Go International
Go International
Een goede ontwerper heeft een internationale en multiculturele kijk, en haalt zijn inspiratie overal.
Daarom organiseren we op onze campus internationale weken, we nodigen buitenlandse gastdocenten uit, we ontvangen buitenlandse uitwisselingsstudenten én we bieden je de kans om af te studeren met een Engelstalig vakkenpakket ‘Internationalisation @ home’, dus ...
Maar we gaan natuurlijk ook ‘abroad’. We nemen deel aan ontwerpworkhops in onze buitenlandse partnerscholen en werken zo over de grenzen heen aan dezelfde ontwerpopdrachten.
We stimuleren je ook om in het laatste jaar een semester te studeren in één van onze buitenlandse partnerscholen, in Europa (Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië, Spanje, Groot-Brittannië, Zwitserland, Slovenië, Zweden,….), maar ook ver daarbuiten (China, Australië, Zuid-Afrika, Cuba,…). Ook een buitenlandse stage behoort tot de mogelijkheden. Tal van kansen dus om je blik te verruimen!
Vakken
- Fase 1
- Fase 2
- Fase 3
-
Fase 1
Fase 1
Semester 1
- Ontwerpen 1
- Schetsen 1.1
- Computertekenen 1.1
- Bouwconstructie
- Ontwerpmethodiek 1.1
- Cultuur 1.1
- Portfolio 1
Semester 2
- Ontwerpen 1
- Schetsen 1.2
- Computertekenen 1.2
- Digitale presentatie 1.2
- Interieurconstructie
- Ontwerpmethodiek 1.2
- Cultuur 1.2
- Portfolio 1
In de programmagids vind je nog meer informatie over de vakken.
Het opleidingsschema maakt het visueel duidelijk. -
Fase 2
Fase 2
Semester 1
- Ontwerpen 2_Interieur
- Ontwerpen 2_Meubel
- Schetsen 2.1
- Computertekenen 2.1
- Digitale presentatie 2.1
- Meubelconstructie
- Materialenleer
- Cultuur 2.1
- Portfolio 2
Semester 2
- Ontwerpen 2_Interieur
- Ontwerpen 2_Meubel
- Mixed media
- Interieurtechnieken
- Beroepsmethodiek
- Cultuur 2.2
- Portfolio 2
In de programmagids vind je nog meer informatie over de vakken.
Het opleidingsschema maakt het visueel duidelijk. -
Fase 3
Fase 3
Semester 1
- Ontwerpen 3 / Design 3
- Bachelorproef / Bachelorproject
- Werkveldervaring
- Creatieve communicatie
- Visuele communicatie
- Ontwerpethiek
- Portfolio 3
Keuzevakken
- Autocad
- Bouwadministratie
- Design & research
- Entrepreneurship
- Hedendaagse beeldende kunst
- Bedrijfsseminaries
Semester 2
- Bachelorproef / Bachelorproject
- Werkveldervaring
- Portfolio 3
In de programmagids vind je nog meer informatie over de vakken.
Het opleidingsschema maakt het visueel duidelijk.
Opleiding in cijfers
Waarom kiezen voor Interieurvormgeving?

Studeer op een hyperactieve campus
Campus Lucas Faydherbe is een stimulerend complex. Geen schoolgebouw, geen gangen, geen klaslokalen, maar grote en lichte ateliers, een werkhuis, een documentatiecel, een gezellige foyer. Overal staan prototype opgesteld, klaar om uit te testen, te bekijken, opnieuw uit te vinden. Kortom: hier wordt gewerkt.

Faydherbe Academie
Faydherbe Academie boost je leertraject met studiereizen, dagtripjes en museumbezoeken. Zo bezochten we Berlijn, Venetië, Keulen en zelfs Havana en werkten we samen met Ikea, Vitra en Fritz Hansen. Lezingen met binnen- en buitenlandse experts en workshops zorgen voor een extra dosis inspiratie.
Na je studie
- Aan het werk
- Verder studeren
-
Aan het werk
Aan het werk
Dankzij je veelzijdige opleiding en de vele stage-uren maak je vlot de overstap van studeren naar werken. Met een persoonlijk portfolio én sollicitatie-advies in de hand sturen we je vol vertrouwen het werkveld in.
Je kan een zaak opstarten als zelfstandig interieur- of meubelontwerper, maar je kan ook perfect meedraaien in een multidisciplinair team, ook als de opdrachten die van een interieurontwerp overstijgen (service designs, communicatiestrategieën, huisstijlen …).
Jobs
- Zelfstandig interieur- of meubelontwerper
- Medewerker in een interieur- of architectuurbureau, waar je ontwerpt, uitwerkt, presentaties maakt
- Adviseur bij interieurfirma’s (verlichting, kleur …)
- Ontwerper van tentoonstellings- en beursconcepten
- ...
-
Verder studeren
Verder studeren
Tweede bachelor (via verkort traject)
In een terugkomjaar kan je je focus verleggen door voor een andere inhoudelijke focus of een andere leervariant te kiezen. Het zet je nóg sterker op de markt, en maakt je portfolio alleen maar veelzijdiger.Banaba
Onze eigen banaba Meubelontwerp is al járen, nationaal én internationaal, de referentie op het vlak van meubelontwerp. Stel je kandidaat voor deze opleiding en misschien word jij wel één van de uitverkorenen die zich een jaar exclusief, handson, met de voeten in het werkveld, richten op het ontwikkelen van je eigen meubelontwerp.Postgraduaat
Het Engelstalige postgraduaat Interieur & Service Design aan Thomas More richt zich op bachelors en masters in een ontwerpdiscipline (interieurvormgevers, interieurarchitecten, architecten, productontwikkelaars) die in hun ontwerpen de mens en zijn maatschappelijke uitdagingen (onderwijs van de toekomst, natuurbehoud, inclusief van ouderen,…) centraal willen stellen.Master
Onze bacheloropleiding opent deuren tot tal van masteropleidingen in binnen- en buitenland: interieurarchitectuur, architectuur, productdesign, grafisch ontwerp, textielontwerp… Via verkorte trajecten, schakelprogramma’s en met tal van vrijstellingen verruim je je blik en verrijk je je kunnen.
Alles voor (toekomstige) studenten
Koen Anciaux
Schepen van Welzijn, Sociale Zaken, Volksgezondheid, Ouderenbeleid, Kinderopvang en Personen met een handicap én voorzitter Sociaal Huis MechelenWe zullen bekijken welke mogelijkheden er zijn voor de reële uitvoering van de mooie ideeën. Dankzij de samenwerking met de studenten krijgen we weer nieuwe inzichten en blijft ons woonzorgcentrum in beweging op vlak van wonen, ontmoeting en kunst.