Interieurvormgeving

Professionele bachelor

Locatie: Mechelen - Campus Lucas Faydherbe

Kleurrijk figuur met duurzame ideeën en niet-alledaagse concepten 

 • Jij vindt de wereld van interieur, meubels en design interessant. Je wil graag zelf dingen ontwerpen.  Zette je nog nooit een lijn op papier? Niet erg, we beginnen van nul. Gaandeweg leer je hoe je je schetsen omzet naar wervende totaalpresentaties.  
 • Je leert hoe je een ruimtelijke context inschat, omgaat met functies en een vormentaal ontwikkelt. De theorie bestaat uit vakken als constructie- en materialenleer, ergonomie en cultuurgeschiedenis.  
 • Aan jou om je opleiding te personaliseren. Je kiest afstudeeropdrachten die je boeien en hangt er zelf keuzevakken aan vast.  
 • Je leert al doende. Vanaf het eerste jaar kan je architectuur- en interieurontwerpen en tentoonstellingen bezoeken, samenwerken met echte bedrijven en meedoen aan ontwerpwedstrijden. In praktijkateliers krijg je persoonlijke begeleiding van experts.  
 • Na je studie kan je meteen aan de slag als interieurvormgever, bv. in een interieur- of architectuurbureau, als adviseur bij een interieurfirma, als zelfstandig ontwerper ...  
 • In je laatste jaar loop je stage in het binnen- of buitenland.  
 • Werkzekerheid? Zeker dat. Vaak krijg je al tijdens je stage een jobaanbieding.   
 • Verder studeren? Ga voor de banaba Meubelontwerp. Of het Engelstalige postgraduaat Space & Service Design. Of een masterdiploma.

Follow us!Facebook Instagram

De opleiding
in het kort
Laat je
inspireren
Scroll naar beneden voor meer info
greetje
Greetje Lathouwers
Opleidingsmanager
Voor al je praktische en inhoudelijke vragen over de opleiding interieurvormgeving.
hilde
Hilde Schoeters
Studietrajectbegeleider - Zorgcoördinator
Voor alle vragen over studietraject, vakkenpakket, faciliteiten …
guy
Guy Foulon
Unitmanager
Voor al je vragen over onderzoek, samenwerkingen en dienstverlening.

Troeven

image.alt

Een inspirerende campus

Onze campus is een stimulerend complex van grote en lichte ateliers, werkhuizen (met 3D-printers, lasercutters, paneelzaagmachines, flockmachines, een serie plastic recyclingmachines), het leercentrum What’s_on (met documentatie, stalen, boeken, tijdschrijften ... ), een foyer ...

Ontdek onze campus
image.alt

Maatschappelijk relevant onderzoek

Ons onderzoeksteam werkt ontwerptools uit die (student-)ontwerpers in de sector van interieur, meubel en architectuur wapenen om de uitdagingen van morgen aan te gaan. 

Lees meer
image.alt

Levenslang leren via Faydherbe Academie

Faydherbe Academie is het platform waarin studenten, docenten, alumni en partnerbedrijven elkaar uitdagen op ontdekkingstocht te gaan naar de ontwerper en wereldverbeteraar in zichzelf, via cursussen, workshops, uitstappen ...

Ontdek onze Faydherbe Academie

Programma

 • Opbouw
 • Vakken
 • In de praktijk
 • Persoonlijke begeleiding
 • Go international
 • Alternatieve trajecten
 • Opbouw

  • Fase 1 | In het 1e jaar leg je de basis, zowel in de ontwerpopdrachten (functie, context, basis techniciteit), voorstellingstechnieken (manueel, digitaal, technisch), als in de kennisvakken (constructie, cultuur, methodieken). We starten al met het uitwerken van je portfolio. 
    
  • Fase 2 | In het 2e jaar verdiepen we de techniciteit, de ergonomie én de presentatie van je ontwerpen. Je ontwerpt zowel interieurs als meubels. Je portfolio zet jouw individuele ontwerpkwaliteiten in de verf. 
    
  • Fase 3 | In het laatste jaar personaliseer je je leertraject. Je kiest een afstudeerstudio, een bachelorproef, een stageplek (binnen- of buitenland) én je kiest uit een aanbod aan (Nederlandstalige én Engelstalige) keuzevakken. Je kan ook een semester doorbrengen in een buitenlandse partnerschool. Je studeert af met een persoonlijk en sollicitatieklaar portfolio.
 • Vakken

  Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren. 

  • De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.  
  Fase123
  ONTWERP
  Ontwerpen 1 i 24
  Ontwerpen 2 i 24
  Ontwerpen 3 (verschillende keuzes mogelijk) i 9
  Onderzoek & Innovatie i 6
  Bachelorproef (verschillende keuzes mogelijk) i 21
  Werkveldervaring (verschillende keuzes mogelijk) i 6
  VOORSTELLING
  Schetsen i 6 3
  Computertekenen (Vectorworks) i 6 3
  Digitale presentatie & Mixed Media i 3 6
  Visuele of creatieve communciatie i 6
  Extra Computertekenen (Autocad) 3
  Communication skills 3
  KENNIS
  Bouwconstructie i 3
  Interieurconstructie i 3
  Fase123
  Ontwerpmethodiek i 6
  Cultuur i 6 6
  Meubelconstructie i 3
  Interieurtechnieken i 6
  Materialenleer i 3
  Beroepsmethodiek i 3
  Ontwerpethiek i 3
  Bouwadministratie 3
  Design & research 3
  Entrepreneurship 3
  Bedrijfsseminaries 3
  Hedendaagse beeldende kunst 3
  PORTFOLIO
  Portfolio 1 i 3
  Portfolio 2 i 3
  Portfolio 3 i 3
  Fase123
  ONTWERP
  Ontwerpen 1 i 24
  Ontwerpen 2 i 24
  Ontwerpen 3 (verschillende keuzes mogelijk) i 9
  Onderzoek & Innovatie i 6
  Bachelorproef (verschillende keuzes mogelijk) i 21
  Werkveldervaring (verschillende keuzes mogelijk) i 6
  VOORSTELLING
  Schetsen i 6 3
  Computertekenen (Vectorworks) i 6 3
  Digitale presentatie & Mixed Media i 3 6
  Visuele of creatieve communciatie i 6
  Extra Computertekenen (Autocad) 3
  Communication skills 3
  KENNIS
  Bouwconstructie i 3
  Interieurconstructie i 3
  Ontwerpmethodiek i 6
  Cultuur i 6 6
  Meubelconstructie i 3
  Interieurtechnieken i 6
  Materialenleer i 3
  Beroepsmethodiek i 3
  Ontwerpethiek i 3
  Bouwadministratie 3
  Design & research 3
  Entrepreneurship 3
  Bedrijfsseminaries 3
  Hedendaagse beeldende kunst 3
  PORTFOLIO
  Portfolio 1 i 3
  Portfolio 2 i 3
  Portfolio 3 i 3

  Lesrooster 

  Bekijk een voorbeeldrooster voor fase 1

 • In de praktijk

  We stimuleren studenten om vanaf het eerste jaar het werkveld te verkennen via bedrijfsbezoeken, tentoonstellingen, lezingen, workshops, studie-uitstappen … maar ook samenwerkingen én ontwerpwedstrijden. Via Faydherbe Academie teken je daarvoor in. 

  In het laatste jaar loop je minstens 24 dagen werkstage. Stage doen blijkt trouwens een efficiënte vorm van solliciteren: je krijgt vaak tijdens je stage al een job aangeboden.  

  We hebben een uitgebreid netwerk van straffe stageplaatsen, van praktisch tot artistiek, van conceptueel tot commercieel, van onder de kerktoren tot buiten de landsgrenzen. Je kan ook altijd een eigen stageplek voorstellen, en die linken aan je bachelorproef. Kies je in je laatste jaar voor werkplekleren, dan draai je 30 weken mee in een door ons geselecteerd ontwerpbureau. Pittig (want de theoretische vakken leg je af in zelfstudie), maar bijzonder leerrijk! 

 • Persoonlijke begeleiding

  In het curriculum zitten al tal van mogelijkheden om je leertraject te personaliseren:  via de leerlijn ‘Portfolio’, door deelname aan activiteiten Faydherbe Academie én door de keuzemogelijkheden in het laatste jaar zet je je opleiding naar je hand. 

  Maar buiten het curriculum is er nog veel meer..  

  In het inspiratie- en documentatiecentrum What’s_on kan je rustig zelfstandig komen werken, documentatie raadplegen, stalen bekijken, snuisteren in tijdschriften. Maar je kan ook extra persoonlijke begeleiding krijgen bij de technische uitwerking van je ontwerpen, bij je materiaalkeuzes, bij je technische tekeningen en je renderings, bij de opbouw van je presentaties en de vormgeving van je portfolio. Op vaste tijdstippen staan docenten met de meest uiteenlopende competenties voor je klaar. 

  Ook in het Werkhuis kan je onder individuele begeleiding van vakmensen, kraks in hun vak, experimenteren en prototypes realiseren

 • Go international

  Een goede ontwerper heeft een internationale en multiculturele kijk, haalt zijn inspiratie overal. 

  Daarom organiseren we op onze campus internationale weken, we nodigen buitenlandse gastdocenten uit, we ontvangen buitenlandse uitwisselingsstudenten. En we bieden je Engelstalige keuzevakken aan:  ‘Internationalisation @ home’, dus ... 

  Maar we gaan natuurlijk ook ‘abroad’. We nemen deel aan ontwerpworkhops in onze buitenlandse partnerscholen en werken zo over de grenzen heen aan dezelfde ontwerpopdrachten. 

  We stimuleren je ook om in het laatste jaar een semester te studeren in één van onze buitenlandse partnerscholen, in Europa (Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië, Spanje, Groot-Brittannië, Zwitserland, Slovenië, Zweden…), maar ook ver daarbuiten (China, Australië, Zuid-Afrika, Cuba…). Daarnaast behoort een buitenlandse stage tot de mogelijkheden. Tal van kansen dus om je blik te verruimen!

 • Alternatieve trajecten

  Misschien ben je op zoek naar een omscholing. Of wil je je huidige job een andere wending geven? Doorgroeien? Of opnieuw gaan studeren omdat je er eerder de kans niet toe hand? Of je zit in een traject van loopbaanbegeleiding, waarbij een opleiding kadert binnen traject naar werk ? Geen vooropleiding vereist, wel motivatie!

  Lees hier meer!

Na je studie

 • De job van je leven
 • Verder studeren
 • De job van je leven

  • Zelfstandig interieur- of meubelontwerper 
  • Medewerker in een interieur- of architectuurbureau 
  • Lid van een multidisciplinair team: opdrachten kunnen die van interieurontwerp overstijgen (service design, communicatiestrategieën, huisstijlen ...) 
  • Adviseur bij interieurfirma’s (verlichting, kleur ...) 
  • Ontwerper van tentoonstellings- en beursconcepten 
  • Rol in styling, tijdschrift, sociale media 
 • Verder studeren

  Terugkomjaar
  In een terugkomjaar (na je afstuderen), kan je inhoudelijk voor een andere focus gaan, of je kan ook dan nog voor de variant in werkplekleren kiezen. Het zet je nóg sterker op de markt, en maakt je portfolio alleen maar veelzijdiger.

  Banaba
  Onze eigen banaba Meubelontwerp is al járen, nationaal én internationaal, de referentie op het vlak van meubelontwerp. Stel je kandidaat voor deze opleiding en misschien word jij wel één van de uitverkorenen die zich een jaar exclusief, hands-on, met de voeten in het werkveld, richten op het ontwikkelen van je eigen meubelontwerp.

  Postgraduaat
  Het Engelstalige postgraduaat Space & Service Design aan Thomas More richt zich op bachelors en masters in een ontwerpdiscipline (interieurvormgevers, interieurarchitecten, architecten, productontwikkelaars) die in hun ontwerpen  de mens en zijn maatschappelijke uitdagingen (onderwijs van de toekomst, natuurbehoud, inclusief van ouderen,…) centraal willen stellen.

  Master
  Onze bacheloropleiding opent deuren tot tal van masteropleidingen in binnen- en buitenland: interieurarchitectuur, architectuur, productdesign, grafisch ontwerp, textielontwerp… Via verkorte trajecten, schakelprogramma’s en met tal van vrijstellingen verruim je je blik en verrijk je je kunnen.

#wearemore