Instapcursus Chemie en Rekenvaardigheden

In de week voor de start van het academiejaar bieden we jullie een instapcursus Chemie en Rekenvaardigheden aan. Zo willen we jou optimaal voorbereiden op een goede start in het hoger onderwijs. Zowel onze voeding als ons lichaam bestaan immers uit chemische stoffen en ook analyses zijn op chemische en wiskundige begrippen en rekentechnieken gebaseerd.

Waarom?

Ook al starten we bij aanvang van het academiejaar van bij de basis, met een opfrissing van basiskennis en vaardigheden zal je sneller kunnen aansluiten bij de lessen en de verwachtingen in het hoger onderwijs.

Voor wie?

Deelname is niet verplicht maar warm aanbevolen voor studenten uit:

 • Een derde graad met weinig uren chemie en wiskunde, bv. STW of ASO humane wetenschappen.

Waar?

Thomas More, campus Geel, Kleinhoefstraat 4.
Het lokaal vind je op het scherm bij het onthaal en wordt ook nog gecommuniceerd via mail ten laatste één week voor de start van de cursus.

Wanneer?

De instapcursus wordt georganiseerd in de week voor de start van het academiejaar (12 tot 16 september 2022). De lessen gaan gespreid door tijdens deze week, maandag tot en met donderdag vindt er elke dag een sessie van minimaal 3u plaats. Er worden, bovenop deze sessie, ook extra inoefenmomenten ingepland voor studenten die hier nood aan hebben. De concrete planning met start- en einduur van de lesmomenten zal gecommuniceerd worden via mail ten laatste één week voor de start van de cursus.

Programma instapcursus chemie en rekenvaardigheden

De instapcursus bestaat uit een gezamenlijk theoretisch gedeelte, afgewisseld met oefeningen in kleine groepjes of individueel. Ook thuis kan je verder aan de slag met de oefeningen via het (digitale) cursusmateriaal. 

De onderwerpen die aan bod komen tijdens de instapcursus zijn:

 • Rekenvaardigheden: 
  • Enkele basisbegrippen van de wiskunde (beduidende cijfers, volgorde van bewerkingen, omzetten van eenheden)
  • Breuken en evenredigheden
  • Vergelijkingen (eerstegraadsvergelijkingen en tweedegraadsvergelijkingen)
 • Chemie: 
  • Tabel van Mendeljev
  • Atomen en ionen
  • Verbindingsklassen
  • Enkele basisbegrippen van de wiskunde worden specifiek toegepast binnen de chemie. Op volgende begrippen wordt dieper ingegaan: mol, molaire massa, concentratie, fractie. 

Praktisch

Inschrijvingsgeld, inclusief cursusmateriaal: 50 euro ter plaatse te betalen bij aanvang van de cursus.

Meer info: contacteer Ann Van Asbroeck via ann.vanasbroeck@thomasmore.be

Vooraf inschrijven is noodzakelijk. Je kan je online inschrijven vanaf 1 mei 2022 tot 11 september 2022.