2022-12-16 15:01:00

Skills om op te bouwen
- Jij bent mateloos geboeid door de bouwwereld.
- Een graduaat Werforganisatie - Woningbouw heb je al op zak.
- Je wil graag de professionele bachelor Bouw behalen.
- Dit opleidingsconcept maakt studeren in combinatie met werk en/of gezin mogelijk.
- The sky is the limit is je levensmotto.
- Je ziet jezelf werken aan een innovatief en duurzaam project.
- Je bent gemotiveerd en wil je gedurende 2 jaar inzetten om dat te bereiken.
- Tijdens deze opleiding maak je kennis met BIM, preventie, circulair bouwen, lean …
- Zowel theorie- als praktijkvakken komen aan bod, maar je leert ook van reële projecten.
- Je loopt stage bij een aannemer, architectenkantoor of studiebureau.
- Diploma op zak? Dan liggen de jobs voor het rapen. Want de bouw telt heel wat knelpuntberoepen.



Troeven

Zij deden het je voor
De opleiding bachelor bouw volgen in combinatie met een job en een gezin is niet altijd even evident. Het vraagt heel wat inspanningen en een goede planning. Via deze getuigenissen lees je hoe enkele alumni hun studie ervaren hebben.
Programma
- Opbouw
- Doelpubliek
- Vakken
- In de praktijk
- Persoonlijke begeleiding
Opbouw
- Vervolgopleiding | In totaal omvat deze vervolgopleiding 88 studiepunten, die we dus kunnen verdelen over 2 academiejaren. De precieze puzzel van de vakken is echter jaar na jaar afhankelijk van de lessenrooster.
- In een notendop | De vervolgopleiding na graduaat werforganisatie – afstudeerrichting woningbouw focust enerzijds op het tekenen: van het 3D-modelleren in Revit tot het tekenenen van uitvoeringsplannen in Autocad. Anderzijds wordt er bijgespijkerd op het vlak van uitvoeringstechnieken voor gebouwen en burgerlijke bouwkunde. Ook planning van werkzaamheden, kosprijscalculatie, technieken en renovatie komen aan bod.
- Vervolgopleiding | In totaal omvat deze vervolgopleiding 88 studiepunten, die we dus kunnen verdelen over 2 academiejaren. De precieze puzzel van de vakken is echter jaar na jaar afhankelijk van de lessenrooster.
Doelpubliek
De gedreven bezitter van een graduaatsdiploma Werforganisatie - Woningbouw met interesse voor bouw en ambitie om een professionele bachelor Bouw te behalen.
Vakken
Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.
- De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
- Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids
Semester 1 2 EERSTE JAAR CAD-bekisting i 4 Uitvoeringstechnieken 4 CAD-uitvoering 4 Burgerlijke bouwkunde i 4 Wegenbouw 3 Project de calculatie i 7 Calculatie 4 Gewapend beton 4 Professional skills 4 Semester 1 2 TWEEDE JAAR Project duurzaam renoveren 10 Bouwplanning 4 Frans voor bouwkundigen 3 BIM-Modelling i 4 Project energie in gebouwen 11 Elektrische installaties 4 Verwarming en ventilatie 4 Eindjury 10 Semester 1 2 EERSTE JAAR CAD-bekisting i 4 Uitvoeringstechnieken 4 CAD-uitvoering 4 Burgerlijke bouwkunde i 4 Wegenbouw 3 Project de calculatie i 7 Calculatie 4 Gewapend beton 4 Professional skills 4 TWEEDE JAAR Project duurzaam renoveren 10 Bouwplanning 4 Frans voor bouwkundigen 3 BIM-Modelling i 4 Project energie in gebouwen 11 Elektrische installaties 4 Verwarming en ventilatie 4 Eindjury 10 In de praktijk
De opleiding Bachelor in de Bouw staat in nauw contact met het werkveld: elke semester ga je in ‘het project’ aan de slag met reële cases . Zo maak je een kostprijscalculatie van een recent gerealiseerd project, bekijk je de energie in een gebouw en ga je aan de slag met een reële case om te renoveren. Sluitstuk van de opleiding is de eindjury waarbij je al je ervaringen kan gebruiken als bewijsstuk om aan te tonen dat je het diploma ‘bachelor in de bouw ‘ waard bent.
Persoonlijke begeleiding
De bachelor in de Bouw is geen eindpunt, maar eerder een belangrijke fase in een proces van levenslang leren. Zo leer je in de opleiding, naast een stevige kennisbasis, zelfsturend zijn, inzetten op sterk teamwerk en 21st century skills als leidinggeven, vergadertechnieken, conflicthantering,… we coachen jou en je projectteam op teamspirit, doelgerichtheid en doorzettingsvermogen. Bouwen doe je immers nooit alleen.
Onze docenten zijn heel toegankelijk: je kan hen steeds aanspreken. Daarnaast is er ook de opleidingscoördinator en trajectbegeleider voor de opleiding OHO-bouw: Katleen Van Tricht. Zij staat jullie bij met raad en daad, verleent advies over je studietraject, vormt een luisterend oor en helpt je ook administratief op weg.
Na je studie
- De job van je leven
- Verder studeren
De job van je leven
- Werfleider (knelpuntberoep)
- Zelfstandig aannemer
- Calculator (knelpuntberoep), planner, werkvoorbereider
- Bouwkundig tekenaar (knelpuntberoep)
Je kan aan de slag bij:- Bouwbedrijf
- Studiebureau
- Architectenbureau
- Overheid
- Vastgoedsector
- Technische diensten
- Eigen onderneming
Verder studeren
Tweede bachelor (via verkort traject)
- Energietechnologie
- Elektromechanica
- Bouw - keuzetraject Houtconstructies
- Immobiliën
Master (via schakeljaar)
- Industriële wetenschappen Bouwkunde of Landmeten