Winkel- en Retailmanagement

Afstudeerrichting van de opleiding professionele bachelor Bedrijfsmanagement in dag-, avond- en afstandsonderwijs

Locatie: Geel -Campus Geel
 • Met dit diploma garanderen we dat je snel zal leiding geven in een commerciële omgeving. Onze alumni kunnen dat beamen. Dat is alvast goud waar op je cv.
 • Werk je graag met en voor mensen? Ben je geen bureauzitter en hou je van variatie? Of heb je ambitie om je eigen onderneming te starten? Dan is winkelmanagement iets voor jou!
 • Jij bent zelfstandig en klantgericht. Je hebt lef en een visie. Ondernemen is je tweede natuur en je hebt interesse in marketing en sales.
 • We leiden je op tot manager van de toekomst. Iemand met een doe-mentaliteit, organisatietalent en prima managementvaardigheden.
 • Als toekomstig people manager leren we je vol vertrouwen een team van medewerkers te coachen, sturen en motiveren.
 • Nieuwe trends pik je snel op en wil je graag creatief vertalen in de beleving van consumenten. Je hebt oog voor klantenbehoeften en leert alle nodige communicatie, sales en marketingskills in te zetten om van je onderneming een succes te maken.
 • In een wereld waar e-commerce en e-tailing elke dag belangrijker worden, wil je de kneepjes van het vak ontdekken: een onderneming online lanceren en digitale snufjes inzetten om je sales te verhogen.
 • Bovendien ben je niet vies van cijfers en verdiep je je tijdens je opleiding in de financiële en logistieke processen van een bedrijf.
 • Go international door je laatste jaar in het buitenland te studeren. We hebben een intensieve samenwerking met hogescholen die een specifiek retailprogramma aanbieden in Malta, Aruba en Curaçao, Spanje, Bali, Nederland, Cuba en Groot-Brittannië. Ook een stageplaats in het buitenland is een extra troef op je cv!
 • De retailsector is voortdurend op zoek naar managers. Het is een knelpuntberoep. Bovendien kan je aan de slag in heel wat domeinen binnen een organisatie wat je fel gegeerd maakt op de arbeidsmarkt. Onze afstudeerders zijn dan ook binnen de twee maanden aan het werk en leiden binnen het jaar meestal een team van mensen als manager of in een eigen onderneming.

Follow us!Facebook

Scroll naar beneden voor meer info
Sarah Debaets
Studietrajectbegeleider
Nathalie Menschaert
Stagecoördinator
Katrijne Van Hoof
Zorgcoördinator

Opbouw

 • Fase 1
 • Fase 2
 • Fase 3
 • In de praktijk
 • Persoonlijke begeleiding
 • Go International
 • Verkort traject
 • Fase 1

  In een gemeenschappelijk eerste semester bouw je algemene bedrijfs- en talenkennis op. Je perfectioneert je ICT-skills en vindt je weg in de waaier van mogelijke afstudeerrichtingen binnen bedrijfsmanagement.

  Heb je in het tweede semester definitief voor Winkel- & retailmanagement gekozen, dan start je kennismaking met de wereld van retail en ondernemen. We brengen je de beginselen van retailmarketing en personeelsbeleid bij, je krijgt inzicht in hoe de consument denkt, je ontpopt je tot een digital all-rounder en je leert creatieve communicatie te ontwerpen voor de klant. Je vertaalt tevens de consumentenpsychologie naar in- en outstore communicatie en de winkelinrichting.

  Doen is het motto van deze opleiding: cases, bedrijfsbezoeken en opdrachten recht uit de bedrijfswereld dompelen je nu al onder in de praktijk.

 • Fase 2

  Je verdiept je verder in de kennis en skills die je nodig hebt voor het beroep van retailer. We scherpen je creativiteit en commerciële vaardigheden aan en je leert alle marketingknepen van het vak. Het aansturen en motiveren van mensen wordt je tweede natuur.

  Ook de logistiek van een filiaal of webshop kent geen geheimen meer voor je. Je leert onderhandelen met leveranciers. Een team van experts van Google leren je in een digtal master academy hoe je digitale marketeer wordt. Je ontdekt hoe je het beleid van een onderneming vorm geeft en in daden omzet. We werken veel met opdrachten, kijkstages en workshops van gastsprekers die elke dag in de praktijk staan.

  Tijdens de opleiding wakkeren we je ondernemerszin verder aan: je werkt in team en in opdracht van een retailer een project uit van A tot Z. Enkele voorbeelden: het commercieel beleid van Decathlon mee uitstippelen, de personeelsplanning van een Colruyt filiaal op poten helpen zetten, het marktpotentieel van Mediamarkt onderzoeken of de winkelpresentatie van OKay optimaliseren. Contact met het werkveld staat immers hoog op de agenda.

  Tot slot bouw je je talenkennis verder uit en ontwikkel je een aantal algemene competenties door bedrijfsbezoeken in binnen- of buitenland te organiseren of door te netwerken op beurzen.

  Dankzij een keuzepakket in fase 2 krijg je bovendien de kans om je eigen accenten te leggen.

 • Fase 3

  Je specialiseert je verder als people manager en leert een salesteam aan te sturen. We dagen je uit strategisch na te denken over de toekomst van een bedrijf. Je zet je eigen webshop op en leert alles over e-commerce en e-tailing. Ook retailwetgeving komt aan bod op een praktische manier. Samen met studenten van andere afstudeerrichtingen werk je aan een stevige uitdaging in opdracht van een bedrijf.

  Bij ons heeft een student inspraak in zijn studietraject. Je kiest je eigen projecten en stageplaats. Dankzij een keuzepakket kan je tijdens je studie je eigen accenten leggen. Wil je een extra stage doen, een vak volgen in eender welke andere richting of genieten van een kortlopende internationale uitwisseling?

  Je dertien weken durende stage vormt de kroon op je diploma en een opstap naar het echte bedrijfsleven. Tijdens deze periode maak je kennis met alle aspecten van een onderneming. Waar je zoal stage kan lopen? Colruyt, Decathlon, Randstad, Coolblue, Kuhne-Nagel, H&M, Gamegear, Randstad, Albert Heijn, Coca Cola en Schoenen Torfs zijn maar een greep uit het aanbod.

  Is Vlaanderen te klein voor jou? Geef je studie dan een internationaal tintje. Het eerste semester van fase 3 kan via een Erasmus-uitwisseling in Malta, Aruba en Curaçao, Spanje, Bali, Nederland, Cuba en Groot-Brittannië gevolgd worden. De stage tijdens het tweede semester kan eveneens in een land naar keuze gelopen worden.

 • In de praktijk

  We leiden mensen op met een doe-mentaliteit en dat merk je aan alles. Doorheen je opleiding werk je aan projecten voor bedrijven, laten we gastsprekers uit het bedrijfsleven workshops geven, organiseren we netwerkmomenten en loop je een korte ervaringsstage.

  Op het einde van je traject duik je gedurende 13 weken het bedrijfsleven in, een lange stage als kroon op je diploma. Zo maak je uitgebreid kennis met alle aspecten van een onderneming. Onze studenten zijn welkom bij grote namen als Colruyt, Decathlon, Randstad, Coolblue, Kuhne-Nagel, H&M, Gamegear, Randstad, Albert Heijn, Coca Cola, Schoenen Torfs, ...

  Wil je graag nog meer praktijk? Dan kan je in je keuzepakket voor een extra stagemoment in het tweede jaar kiezen.

  Is Vlaanderen te klein voor jou? Geef je studie een internationaal tintje door Erasmus uitwisseling of buitenlandse stage. Er zijn ontelbare mogelijkheden binnen en buiten Europa.

  De opleiding is een springplank naar een carrière in een leidinggevende functie!

  • Elke testte het effect van een service desk aan de paskamers van H&M in Mol en deed de omzet in twee weken tijd stijgen. Het leverde haar een job op als storemanager nog voor ze haar bachelorproef had gepresenteerd.
  • Evi onderzocht het rekruteringsproces van Kuhne-Nagel en gaf advies om dit te optimaliseren. Resultaat: contract op zak nog voor ze haar diploma goed en wel behaald had.
  • Ellis begeleidde het 'Events & Experience' team binnen het Londense Hamleys en kon er onmiddelijk aan de slag.
  • Sander liep stage in de 'high end fashion store' Scabal, en kwam in contact met heel wat celebrities. Hij runt nu een succesvol eventbureau.
  • Karo volgde bij Coca Cola verschillende B2B projecten op, groeide ontzettend in haar skills en is nu rekruteerder bij Hays.
 • Persoonlijke begeleiding

  Onze stage-, traject- en zorgcoördinatoren staan steeds voor je klaar. Je kan met al je vragen bij hen terecht. Indien nodig zoeken ze samen met jou naar oplossingen, zoals gespreide trajecten of faciliteiten voor studenten met een beperking die het studeren kan bemoeilijken.

  Heb je ambitie om een eigen zaak te starten? Onze 'Start Up School' helpt nog tijdens je studie mee je toekomst realiseren.

 • Go International

  Op studie-uitwisseling in Shanghai of New York? Of ervaring opdoen in Lapland of Barcelona? In je tweede of derde jaar kan je een korte studie-uitwisseling (enkele dagen tot 2 weken) als keuzevak kiezen. Zo combineer je internationale ervaring met het verwerven van studiepunten.

  In je derde jaar kan je een semester in het buitenland gaan studeren. We hebben een intensieve samenwerking met hogescholen die een specifiek retailprogramma aanbieden in Zweden, Aruba en Curaçao, Dublin, Spanje, Bali, Nederland, Zuid-Afrika en Groot-Brittannië. Na je bachelor kan je bijvoorbeeld rechtstreeks de masteropleiding International Business & Marketing starten aan de Universiteit van Aalesund.

  Ook heel wat buitenlandse stages liggen binnen je bereik. We hebben partnerbedrijven in Malta, Korea, Frankrijk, USA, Londen, Nederland, Zuid-Afrika en nog een hoop andere landen ter wereld.

  Deze studenten deden het je voor:

  • Globetrotter Quinten zocht zijn stage-uitdaging in het mooie Malta. In opdracht van de Retail International Group werkte hij mee aan een strategie voor plaatselijke retailers zoals F&F, Aldo en Marks & Spencer. Na heel wat store visits en meetings werden de ideeën van Quinten uitgetest in een test store. Hij trof ook mee de voorbereidingen voor de fashion week in Valletta.
  • Beth en Malou gingen op stageavontuur in het prachtige Zuid-Afrika. Bij Yethu waren ze verantwoordelijk voor de online advertising van diverse projecten.
  • Ellis deed ervaring op als people manager bij Hamleys in het bruisende Londen. Ze begeleidde daar het 'Events & Experience' team.
  • Marieke en Inès hebben een semester van hun derde jaar in Aruba doorgebracht. Een Caraïbisch avontuur in eigen taal en een leerschool voor het leven. Inès vervolgde haar buitenlandse ervaring met een stage op het hoofdkantoor van HEMA in Amsterdam.
 • Verkort traject

  Ben je al in het bezit van een diploma? Je kan deze opleiding ook volgen in een verkort traject.

  Indien je een graduaatsdiploma Winkelmanagement behaalde, voorzien we een verkort traject van 90 studiepunten, zodat je je volwaardig bachelordiploma op anderhalf of twee jaar kan behalen.

Vakken

 • Fase 1
 • Fase 2
 • Fase 3
 • Fase 1

  Semester 1

  • Business management
  • ICT & new digital skills
  • Boekhouden
  • Economisch beleid
  • Zakelijke communicatie 1
  • Le français des affaires 1
  • Business English 1
  • 21st century skills
    

  Semester 2

  • Personeelsbeleid
  • Digital marketing & grafisch design
  • (R)-etailmarketing
  • Consumentenpsychologie
  • Cases (R)-etailmanagement
  • Recht & ondernemen
  • Financieel beleid
  • Le français des affaires 2
  • Business English 2
  • Instore communicatie & shop design

   

  Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

 • Fase 2

  Semester 1

  • Human resources management 1
  • (R)e-tailmanagement & trends
  • Supply chain managment voor (r)-etailers
  • Arbeidsrecht @ Retail
  • Marktonderzoek
  • Le français des affaires 3
  • Business English 3
  • Zakelijke communicatie 2

  Semester 2

  • Human resources management 2
  • Financieel management
  • Zelfstandig ondernemen
  • Sales skills
  • Inkoopmanagement
  • Project (r)-etailmanagement & 21st century skills 2
  • Le français des affaires 4
  • Business English 4
  • Digital Masters Academy
  • Keuzevak

   

  Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

 • Fase 3

  Semester 1

  • People management
  • (R)-etail wetgeving
  • E-commerce
  • Relatie- & sales management
  • Strategisch management
  • Ondernemend project
  • Le français des affaires 5 & Business English 5
  • Customer Experience Management
  • Keuzevak

  Semester 2

  • Bachelorproef
  • Stage
  • Business ehtics

   

  Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

Opleiding in cijfers

Enkele statistieken over deze opleiding
100%
heeft binnen de 2 maanden werk
70%
geeft leiding aan een team binnen de 2 jaar of heeft een eigen zaak
25%
van onze studenten gaat op Erasmus of buitenlandse stage
13
weken stage

Waarom kiezen voor Winkel- en Retailmanagement?

image.alt

Verwacht je aan een carrière om 'u' tegen te zeggen

Al onze afgestudeerden vinden binnen de twee maanden werk! Vaak worden ze na hun stage al aangesproken door grote retailers nog voor ze afgestudeerd zijn. Bovendien hebben ze vaak na één jaar al een leidinggevende functie als shopmanager, in de sales of in de HR sector. 

image.alt

Studenten doen omzet Decathlon Olen stijgen

In 2016 vergrootte Decathlon zijn vestiging in Olen. Onze studenten voerden een uitgebreid klantenonderzoek uit met een analyse van het marktpotentieel. Hun advies, onder meer een nieuwe vissersafdeling, was een voltreffer waardoor de omzet steeg met zo'n 15.000 euro.

image.alt

Ondernemende studenten

Joris Keysers runt tijdens zijn studie zijn eigen onderneming, een webshop! De ondernemerszin aanscherpen is wat we dag in dag uit doen in de opleiding. Onze 'Start Up School' helpt nog tijdens je studie mee je toekomst realiseren.

Na je studie

 • Aan het werk
 • Verder studeren
 • Aan het werk

  Retailmanager is nog steeds een knelpuntberoep. Al onze afstudeerders hebben binnen de twee maanden een job en sturen meestal binnen het jaar een team van mensen aan. Een snelle carrière typeert deze opleiding helemaal.

  Onze studenten worden zelfstandig ondernemer, afdelingsverantwoordelijke, regiomanager of filiaalmanager bij retailers in diverse sectoren. Anderen komen dan weer terecht in een sales functie of gaan aan de slag in HR. En sommigen starten meteen hun eigen zaak op.

  Nieuwsgierig naar onze oud-studenten?

  In 2016 werd Jonas van den Sande al een half jaar voor hij afstudeerde door de Colruyt Groep opgemerkt. Na een interne coachingsperiode bij de supermarktketen kreeg hij de kans om een filiaal te leiden. Deze beloftevolle jongeman maakt een vliegende start en vertelt in Vacature wat hem aantrekt in zijn job.

  Julie Lauwrijsen: "Ik ben altijd een ondernemend type geweest. Toch ben ik echt trots te kunnen zeggen dat ik een half jaar na mijn afstuderen als jongste filiaalmanger bij Okaïdi een eigen filiaal leidt op de Groenplaats. En ik ben lang niet de enige die zo'n snelle carrièrestart kent. Winkel- & retailmanagement opent deuren. Het is hard werken, maar je haalt er heel veel voldoening uit. Een filiaal leiden betekent variatie in je job: creatief zijn, mensen leiden, je commerciële vaardigheden uit de kast halen, targets halen, aankopen doen, en zoveel meer. Ondertussen ben ik ook zaakvoerder van een eigen winkel, All Fashion in Turnhout. Een droom die al lang kriebelde...".

  Tom Webers kreeg tijdens zijn stage de kans om mee een winkel uit de grond te stampen. Game Gear was al langer online actief als webshop maar droomde van meer. Tom hielp het winkelconcept realiseren en de marketingcampagne op poten zetten. Momenteel werkt hij als marketingmanager bij het bedrijf. "Het is kicken als de eerste steen gelegd wordt van iets dat je mee bedacht hebt. Het leverde me meteen ook een allround job op!”.

  Andere succesnummers van Winkel- en retailmanagement zijn o.a. Elke als shopmanager bij H&M, Lisa werkt als aankoopmanager bij Zeb, Tom is regiomanager bij Themafashion en verantwoordelijk voor 10 winkels, Karo werkt als rekruteer bij Hays, Tom werkt als salesmanager bij Würth en Sander is eigenaar van een succesvol eventbureau.

 • Verder studeren

  Tweede bachelor Bedrijfsmanagement (in 1 jaar)

  Tweede bachelor (via verkort traject)

  Master (via schakeljaar)

  • Handelswetenschappen

   

Alles voor (toekomstige) studenten

Naast opleidingen biedt Thomas More een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waarmee wij jou kunnen helpen!

Julie Lauwerysen

Ik ben altijd een ondernemend type geweest. Toch ben ik verdomd trots te kunnen zeggen dat ik een half jaar na mijn afstuderen als jongste filiaalmanager bij Okaïdi een eigen filiaal leidde op de Groenplaats. En ik ben niet de enige die zo'n snelle carrièrestart heeft gekend. Winkel- & Retailmanagement opent deuren voor je. Het is hard werken, maar je haalt er zoveel voldoening uit. Een filiaal leiden is variatie: creatief zijn, mensen leiden, je commerciële vaardigheden uit de kast halen, targets halen, aankopen doen en zoveel meer. En als kers op de taart beleef ik momenteel een droom die ik al lang koesterde: zaakvoerder van mijn eigen winkel in Turnhout, All Fashion.

Kom kennismaken

De stap naar het hoger onderwijs is een stap vol verwachtingen. En jij wil natuurlijk de beste keuze maken. Kom daarom ontdekken, twijfelen, vergelijken en beleven tijdens een van onze vele infomomenten! #expectmore

6 maart
Zaterdag 10u - 14u
24 april
Zaterdag 10u - 14u
26 juni
Zaterdag 10u - 14u

Leren met en van experts

 • Connectie met het werkveld
 • Gastles geven of project aanreiken?
 • Onze opleiding in beeld
 • Connectie met het werkveld

  • Intensieve samenwerking met verschillende retailers zorgt voor een extra dynamiek in de opleiding.
  • Experts komen vaak workshops geven bij ons op de campus en omgekeerd gaan wij les volgen bij hen op de werkvloer.
  • Wij werken met verschillende gastprofessoren die met hun voeten in de praktijk staan en een vak geven binnen de opleiding.
  • Wij strikken grote kleppers zoals Wouter Torfs, Herman Konings, de coole nationale manager van Coolblue, Jef Colruyt, …
  • Het digitale marketing gedeelte wordt gegeven door Google.
  • Opdrachten worden geformuleerd vanuit de sector.
  • Studenten realiseren resultaten tijdens hun bedrijfsprojecten die ook effectief door de retailers gebruikt worden in de praktijk.
 • Gastles geven of project aanreiken?

  Véél zin om een gastles, project of workshop te geven binnen onze opleiding Bedrijfsmanagement? TOP! Elk academiejaar zoeken wij heel wat professionals die enthousiast hun verhaal komen vertellen aan onze studenten of die echte projecten uit het werkveld kunnen aanreiken om onze studenten te laten oplossen. Hoe complexer, hoe beter!

  Contacteer Kate Van Dessel.

 • Onze opleiding in beeld

  opleiding winkel en retailmanagement in de kijker  opleiding winkel en retailmanagement in de kijker

  opleiding winkel en retailmanagement in de kijker  opleiding winkel en retailmanagement in de kijker

  opleiding winkel en retailmanagement in de kijker  opleiding winkel en retailmanagement in de kijker