Voedingstechnologie

Afstudeerrichting van de professionele bachelor Agro- en Biotechnologie

Locatie: Geel - Campus Geel

Spijs je kennis over de voedingsindustrie

  • Jij vindt wetenschappen interessant.  
  • En bent benieuwd hoe voedsel gemaakt wordt.  
  • In deze opleiding ontdek je alle aspecten van de voedselproductie.   
  • Kwaliteit, veiligheid, samenstelling, smaak: het komt allemaal aan bod.  
  • Starten doe je met basisvakken:basiswetenschappen, leven op microniveau, technologie ...  
  • Verder krijg je specialisatievakken zoals plantaardige producten in de voeding.  
  • Je verdiept je in levensmiddelen- en fermentatietechnologie.  
  • Je leert hoe je industriële fabricageprocessen stuurt en beoordeelt.  
  • In je laatste jaar loop je stage in de sector die jou het meest boeit.  
  • Na je studie ben je een volleerd voedingstechnoloog.   
  • Je kan bijvoorbeeld aan de slag als productieleider of -ontwikkelaar.  
  • Werkzekerheid? Ja hoor! Onze afgestudeerden vinden binnen de drie maanden een job.  
  • Zin om verder te studeren? Gaat perfect. Zo kan je na een schakeljaar beginnen aan een master.  

Follow us!Facebook

De opleiding
in het kort
Laat je
inspireren
Scroll naar beneden voor meer info
Lotte Vertommen
Lotte Vertommen
Opleidingscoördinator
Voor al je vragen over de opleiding.
Lieve Rombouts
Lieve Rombouts
Zorgcoördinator - docent
Voor al je vragen over ondersteunende studie- en examenfaciliteiten.
Nora, Secretariaat Life Sciences and Chemistry
Secretariaat Life Sciences & Chemistry
Administratief medewerker
Voor al je praktische en administratieve vragen.

Troeven

image.alt

Wij ontwikkelen nieuwe voedingsproducten!

En wonnen daarmee al meer dan drie keer de finale van Ecotrophelia, een innovatiewedstrijd van de Belgische voedingsindustrie. Wij verdedigden de Belgische kleuren in de Europese finales. Ben jij met je team de volgende winnaar?

image.alt

Ontrafel de geheimen van de voedselproductie

De voedingsindustrie smeekt om mensen met kennis van de voedselproductie en van kwaliteitscontrole. Met een doorgedreven stage en met vakken als voedingswetenschappen, kwaliteit & wetgeving en eenheidsbewerkingen  op jouw diploma ben je zeker van je job.

 

image.alt

Food@Work

Wist je dat? De Belgische voedingsindustrie één van de grootste industriële werkgevers is én zeer grote vraag heeft naar afgestudeerde met dit diploma? Medewerkers in de voedingsindustrie werken doorgaans overigens dicht bij huis

 

Programma

  • Opbouw
  • Vakken
  • In de praktijk
  • Persoonlijke begeleiding
  • Opbouw

    • Fase 1 | We starten je opleiding met een aantal basisvakken: algemene chemie, leven op microniveau, technologie ... Dit zal je nodig hebben om inzicht te krijgen in specialisatievakken zoals eenheidsbewerkingen en plantaardige producten in de voeding. Dankzij dit programma vorm je een stevige wetenschappelijke basis om op verder te bouwen.
    • Fase 2 | In fase 2 maken we zowel in theorie als in praktijk uitgebreid kennis met de verschillende facetten van de voedingsindustrie. We gaan aan de slag met verschillende grondstoffen, passen de wetenschappelijke basis toe op voedingsmiddelen en nemen een kijkje bij de technologie die gebruikt zal worden.  Daarnaast ga je ook aan de slag in de praktijk om de theorie af te toetsen tijdens labo’s en een kijkstage. 
    • Fase 3 | Tijdens de derde fase ga je zelf aan de slag met het ontwikkelen van een nieuw product en zet je de eerder verworven kennis om tot praktijk. Je rondt je opleiding af met een boeiende stage. 
  • Vakken

    Hieronder vind je een overzicht, met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.

    •  De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
    Fase123
    Algemene chemie i 3
    Toegepaste natuurkunde 3
    Bodem en plant i 6
    Dier en habitat i 6
    Leven op microniveau i 6
    Plantaardige producten in de voeding i 6
    Sectorverkenning i 3
    Technologie i 6
    Toegepaste genetica en microbiologie i 6
    Chemie i 6
    Persoonlijke en professionele ontwikkeling 1 i 3
    Onderzoeks- en communicatievaardigheden i 6
    Instrumentele analyse 3
    Voedingswetenschappen i 3
    Voeding voor mens en dier i 6
    Dierlijke producten in de voeding i 6
    Fase123
    Biochemie 3
    Gegevensanalyse 6
    Dranken en fermentatietechnologie i 6
    Kwaliteit en wetgeving i 6
    Persoonlijke en professionele ontwikkeling 2 3
    Controle van levensmiddelen i 6
    Eenheidsbewerkingen 12
    Ondernemendheid 6
    Bedrijfsorganisatie 6
    Conserveringstechnologie 6
    Productontwikkeling i 6
    Vrije keuzeruimte 3
    Stage 15
    Bachelorproef 12
    Voeding en milieu i 3
    Persoonlijke en professionele ontwikkeling 3 3
    Fase123
    Algemene chemie i 3
    Toegepaste natuurkunde 3
    Bodem en plant i 6
    Dier en habitat i 6
    Leven op microniveau i 6
    Plantaardige producten in de voeding i 6
    Sectorverkenning i 3
    Technologie i 6
    Toegepaste genetica en microbiologie i 6
    Chemie i 6
    Persoonlijke en professionele ontwikkeling 1 i 3
    Onderzoeks- en communicatievaardigheden i 6
    Instrumentele analyse 3
    Voedingswetenschappen i 3
    Voeding voor mens en dier i 6
    Dierlijke producten in de voeding i 6
    Biochemie 3
    Gegevensanalyse 6
    Dranken en fermentatietechnologie i 6
    Kwaliteit en wetgeving i 6
    Persoonlijke en professionele ontwikkeling 2 3
    Controle van levensmiddelen i 6
    Eenheidsbewerkingen 12
    Ondernemendheid 6
    Bedrijfsorganisatie 6
    Conserveringstechnologie 6
    Productontwikkeling i 6
    Vrije keuzeruimte 3
    Stage 15
    Bachelorproef 12
    Voeding en milieu i 3
    Persoonlijke en professionele ontwikkeling 3 3
  • In de praktijk

    Voor deze opleiding is het belangrijk dat je de verworven kennis kan omzetten tot de praktijk. Daarom werken we naast de verschillende labo’s met 3 belangrijke praktische werken:

    • In het tweede jaar ga je tijdens een kijkstage aan de slag in een voedingsbedrijf. Je voert een HACCP-verificatie uit volgens de geleerde structuur en geeft het bedrijf advies voor verbetering.
    • In het derde jaar ontwikkel je in groep een nieuw product. Hiervoor combineer je de kennis over grondstoffen, technologie, voedselveiligheid en marketing om de opdracht tot een goed einde te brengen.
    • Een ruime stageperiode op een plaats die jij kiest in functie van je interesse is essentieel voor je opleiding. Als student Voedingstechnologie kies je voor een opdracht in de voedingssector die jou het meest aanspreekt. Dit kan zowel in productontwikkeling, kwaliteitszorg, procesoptimalisatie … Tijdens je stage ga je al doende op zoek naar een antwoord op je onderzoeksvraag. De stage staat gepland tijdens het laatste semester van je opleiding.
  • Persoonlijke begeleiding

    Onze docenten staan steeds voor je klaar en zijn makkelijk bereikbaar voor overleg. Elke groep studenten heeft een eigen trajectbegeleider die je studievoortgang opvolgt. Maar ook extra begeleiding is mogelijk, zoals een monitoraat chemie of aanpassingen voor studenten met een functiebeperking. 

    Al voor de start van het academiejaar kunnen we je ondersteunen door het aanbieden van een instapmodule rekenvaardigheden en chemie. 

    Wens je na je bachelorstudies te schakelen? Dan kan dit op dezelfde campus naar de master in de Biowetenschappen of naar andere masters aan diverse universiteiten. Toch liever direct aan de slag? Onze plaatsingsdienst bezorgt je graag vacatures om je aan een boeiende job te helpen.

Na je studie

  • De job van je leven
  • Verder studeren
  • De job van je leven

    • R&D specialist
    • Kwaliteitsverantwoordelijke
    • Optimalisatie productieproces
    • Consultant
    • Controleur bij het FAVV
  • Verder studeren

    Master (via schakelprogramma)

    • Biowetenschappen Voedingsindustrie  (KU Leuven, Campus Geel)

Verhalen

Kelsey studeerde Voedings- en Dieetkunde én Voedingstechnologie. Omdat in de beste momenten alles samenvalt. Hier gebeurt het.

2022-12-02 11:47:00

'Het is aan de jeugd om de wereld groener te maken.'

Kelsey studeerde Voedings- en Dieetkunde én Voedingstechnologie. Omdat in de beste momenten alles samenvalt. Hier gebeurt het.

Lees meer
Lode (27) maakte zijn droom waar en is voedingscontroleur bij het Federaal Voedselagentschap

2021-05-10 11:10:00

'Niet iedereen is voor deze job weggelegd'

Lode (27) maakte zijn droom waar en is voedingscontroleur bij het Federaal Voedselagentschap

Lees meer
Wiebe, van beenhouwer tot 'vleesvervanger'

2021-04-22 16:50:00

'De smaak blijft onze grootste prioriteit; als die goed zit, komt de rest ook wel.'

Wiebe, van beenhouwer tot 'vleesvervanger'

Lees meer

#weareabt

Een fiets huren?

Dat kan voor €40/semester!
meer info
thomasmore_fiets