
Voedingstechnologie
Afstudeerrichting van de professionele bachelor Agro- en Biotechnologie
Spijs je kennis over de voedingsindustrie
- Jij vindt wetenschappen interessant.
- En bent benieuwd hoe voedsel gemaakt wordt.
- In deze opleiding ontdek je alle aspecten van de voedselproductie.
- Kwaliteit, veiligheid, samenstelling, smaak: het komt allemaal aan bod.
- Starten doe je met basisvakken: chemie, microbiologie en plantkunde.
- Verder krijg je specialisatievakken zoals levensmiddelenleer en procestechniek.
- Je verdiept je in levensmiddelen- en fermentatietechnologie.
- Je leert hoe je industriële fabricageprocessen stuurt en beoordeelt.
- In je laatste jaar loop je stage in de sector die jou het meest boeit.
- Na je studie ben je een volleerd voedingstechnoloog.
- Je kan bijvoorbeeld aan de slag als productieleider of -ontwikkelaar.
- Werkzekerheid? Ja hoor! Onze afgestudeerden vinden binnen de drie maanden een job.
- Zin om verder te studeren? Gaat perfect. Zo kan je na een schakeljaar beginnen aan een master.



Waarom kiezen voor Voedingstechnologie?

Wij ontwikkelen nieuwe voedingsproducten!
En wonnen daarmee al drie keer de finale van Ecotrophelia, een wedstrijd van de Belgische voedingsindustrie. Wij verdedigden de Belgische kleuren in de Europese finales. Ben jij met je team de volgende winnaar?
Programma
- Opbouw
- Vakken
- In de praktijk
- Persoonlijke begeleiding
-
Opbouw
- Fase 1: We starten je opleiding met een aantal wetenschappelijke basisvakken: chemie, microbiologie, plantkunde, natuurkunde en bodemkunde. Deze basis zal je nodig hebben om inzicht te krijgen in specialisatievakken zoals voedingstechnologie, levensmiddelenleer en procestechniek. Dankzij dit programma maak je onmiddellijk kennis met de wereld van de voedingsindustrie.
- Fase 2 | In fase 2 maken we zowel in theorie als in praktijk uitgebreid kennis met de 'eenheidsbewerkingen' in de voedingsindustrie. We gaan verschillende deelbewerkingen in chemische en biochemische processen tot op het bot ontleden. Hiervoor is een goede basis nodig van levensmiddelen, warenwetgeving en milieutechnologie alsook een stevige dosis chemie (biochemie, biotechnologie, instrumentele analyse en de bijhorende labo’s).
-
Fase 3 | Fase 3 focust op levensmiddelentechnologie, productontwikkeling, kwaliteitszorg en fermentatietechnologie. Je rond je opleiding af met een boeiende stage.
- Fase 1: We starten je opleiding met een aantal wetenschappelijke basisvakken: chemie, microbiologie, plantkunde, natuurkunde en bodemkunde. Deze basis zal je nodig hebben om inzicht te krijgen in specialisatievakken zoals voedingstechnologie, levensmiddelenleer en procestechniek. Dankzij dit programma maak je onmiddellijk kennis met de wereld van de voedingsindustrie.
-
Vakken
Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.
- De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
- Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
-
In de praktijk
Een ruime stageperiode op een plaats die jij kiest in functie van je interesse is essentieel voor je opleiding. Als student Voedingstechnologie kies je voor een opdracht in de voedingssector die jou het meest aanspreekt. Dit kan zowel in productontwikkeling, kwaliteitszorg, procesoptimalisatie … Tijdens je stage ga je al doende op zoek naar een antwoord op je onderzoeksvraag. De stage staat gepland tijdens het laatste semester van je opleiding.
-
Persoonlijke begeleiding
Onze docenten staan steeds voor je klaar en zijn makkelijk bereikbaar voor overleg. Elke groep studenten heeft een eigen trajectbegeleider die je studievoortgang opvolgt. Maar ook extra begeleiding is mogelijk, zoals een monitoraat chemie of aanpassingen voor studenten met een functiebeperking.
Al voor de start van het academiejaar kunnen we je ondersteunen door het aanbieden van een instapmodule rekenvaardigheden en chemie.
Wens je na je bachelorstudies te schakelen? Dan kan dit op dezelfde campus naar de master in de Biowetenschappen of naar andere masters aan diverse universiteiten. Toch liever direct aan de slag? Onze plaatsingsdienst bezorgt je graag vacatures om je aan een boeiende job te helpen.
Vakken
- Fase 1
- Fase 2
- Fase 3
-
Fase 1
Semester 1
- Plant
- Dierkunde
- Microbiologie
- Toegepaste natuurkunde
- Elektrotechniek
- Motortechniek
- Anorganische chemie
- Bodem en bemesting
- Basisvaardigheden en actualiteit
Semester 2
- Levensmiddelenleer
- Organische chemie
- Microbiologie - labo
- Hydraulica
- Procestechniek
- Basisvaardigheden chemie - labo
- Toegepaste chemie
- Veldanalyse
- Basisvaardigheden en actualiteit
- Voedsel en milieu
Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.
-
Fase 2
Semester 1
- Voedingswetenschappen
- Procescontrole
- Eenheidsbewerkingen voedingsindustrie
- Milieutechnologie
- Plantenbescherming
- Instrumentele analyse
- Analyse biomoleculen
- Toegepaste chemie labo
- Biotechnologie labo
- Biotechnologie
- Kwaliteitszorg/projectmanagement
- Bedrijfseconomie
- Boekhouding
- Dataverwerking
Semester 2
- Voedingswetenschappen
- Procescontrole
- Eenheidsbewerkingen voedingsindustrie
- Warenwetgeving
- Plantenbescherming
- Veevoeding
- Biochemie
- Bedrijfsbeleid
- Kostencalculatie
- Marketing en verkoop
Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.
-
Fase 3
Semester 1
- Fermentatietechnologie
- Levensmiddelentechnoloige
- Productontwikkeling
- Kwaliteitszorg
- Procescontrole
- Milieubeleid en recht
- People management
Semester 2
- Bedrijfsstage en bachelorproef
- Levensmiddelentechnoloige
- Productontwikkeling
- Kwaliteitszorg
- Procescontrole
- Informatie- en communicatievaardigheden
- Religie, zingeving en levensbeschouwing
Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.
Na je studie
- De job van je leven
- Verder studeren
-
De job van je leven
- brouwerijen
- de suikerwarenindustrie
- de zuivelindustrie
- vleesbedrijven
- veevoederbedrijven
- industriële bakkerijen
- confiserie
- conservenindustrie
- fytofarmacie
- de overheid
- ...
-
Verder studeren
Master (via schakelprogramma)
- Biowetenschappen Voedingsindustrie (KU Leuven, Campus Geel)
