Voedingstechnologie

Afstudeerrichting van de professionele bachelor Agro- en Biotechnologie

Locatie: Geel - Campus Geel

Spijs je kennis over de voedingsindustrie

  • Jij vindt wetenschappen interessant.  
  • En bent benieuwd hoe voedsel gemaakt wordt.  
  • In deze opleiding ontdek je alle aspecten van de voedselproductie.   
  • Kwaliteit, veiligheid, samenstelling, smaak: het komt allemaal aan bod.  
  • Starten doe je met basisvakken: chemie, microbiologie en plantkunde.   
  • Verder krijg je specialisatievakken zoals levensmiddelenleer en procestechniek.  
  • Je verdiept je in levensmiddelen- en fermentatietechnologie.  
  • Je leert hoe je industriële fabricageprocessen stuurt en beoordeelt.  
  • In je laatste jaar loop je stage in de sector die jou het meest boeit.  
  • Na je studie ben je een volleerd voedingstechnoloog.   
  • Je kan bijvoorbeeld aan de slag als productieleider of -ontwikkelaar.  
  • Werkzekerheid? Ja hoor! Onze afgestudeerden vinden binnen de drie maanden een job.  
  • Zin om verder te studeren? Gaat perfect. Zo kan je na een schakeljaar beginnen aan een master.  

Follow us!Facebook

De opleiding
in het kort
Laat je
inspireren
Scroll naar beneden voor meer info
Lotte Vertommen
Lotte Vertommen
Opleidingscoördinator
Voor al je vragen over de opleiding.
Lieve Rombouts
Lieve Rombouts
Zorgcoördinator - docent
Voor al je vragen over ondersteunende studie- en examenfaciliteiten.
Nora, Secretariaat Life Sciences and Chemistry
Secretariaat Life Sciences & Chemistry
Administratief medewerker
Voor al je praktische en administratieve vragen.

Troeven

image.alt

Wij ontwikkelen nieuwe voedingsproducten!

En wonnen daarmee al drie keer de finale van Ecotrophelia, een wedstrijd van de Belgische voedingsindustrie. Wij verdedigden de Belgische kleuren in de Europese finales. Ben jij met je team de volgende winnaar?

image.alt

Ontrafel de geheimen van de voedselproductie

De voedingsindustrie smeekt om mensen met kennis van de voedselproductie en van kwaliteitscontrole. Met een doorgedreven stage en met vakken als fabricagecontrole, levensmiddelen- en biotechnologie op jouw diploma ben je zeker van je job.

 

image.alt

Food@Work

Wist je dat? In voedingsbedrijven verdienen jonge werknemers gevoelig meer. De Belgische voedingsindustrie is één van de grootste industriële werkgevers. Medewerkers in de voedingsindustrie werken doorgaans overigens dicht bij huis. 

 

Programma

  • Opbouw
  • Vakken
  • In de praktijk
  • Persoonlijke begeleiding
  • Opbouw

    • Fase 1: We starten je opleiding met een aantal wetenschappelijke basisvakken: chemie, microbiologie, plantkunde, natuurkunde en bodemkunde. Deze basis zal je nodig hebben om inzicht te krijgen in specialisatievakken zoals voedingstechnologie, levensmiddelenleer en procestechniek. Dankzij dit programma maak je onmiddellijk kennis met de wereld van de voedingsindustrie
       
    • Fase 2 | In fase 2 maken we zowel in theorie als in praktijk uitgebreid kennis met de 'eenheidsbewerkingen' in de voedingsindustrie. We gaan verschillende deelbewerkingen in chemische en biochemische processen tot op het bot ontleden. Hiervoor is een goede basis nodig van levensmiddelen, warenwetgeving en milieutechnologie alsook een stevige dosis chemie (biochemie, biotechnologie, instrumentele analyse en de bijhorende labo’s). 
       
    • Fase 3 | Fase 3 focust op levensmiddelentechnologie, productontwikkeling, kwaliteitszorg en fermentatietechnologie. Je rondt je opleiding af met een boeiende stage. 

  • Vakken

    Let op: vanaf volgend academiejaar starten wij met een gloednieuw curriculum.
    Aangezien een curriculum stap voor stap wordt geïmplementeerd is enkel het curriculum van fase 1 definitief. De info die je vindt over de 2de en 3de fase behoren tot het oude curriculum en zijn dus slechts een indicatie om jullie een goed beeld te geven over de inhoud van de opleiding.
     
    Hieronder vind je een overzicht, met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.

    •  De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
    Fase123
    ALGEMEEN / BASISWETENSCHAPPEN
    Basiswetenschappen i 6
    Bodem en Plant i 6
    Dier en Habitat i 6
    Leven op microniveau i 6
    Onderzoeks- en communicatievaardigheden i 6
    Technologie i 6
    Sectorexploratie i 6
    Dataverwerking 5
    Management 4
    Bedrijfseconomie / kostencalculatie 5
    Kwaliteitszorg / bedrijfsbeleid 4
    Internationalisering 3
    Informatie- en communicatievaardigheden 3
    Wet- en regelgeving 4
    Religie, zingeving en levensbeschouwing 3
    BASISVAKKEN VOEDINGSTECHNOLOGIE
    Plantaardige Producten in de voeding i 6
    Fase123
    Toegepaste Genetica en Microbiologie i 6
    Chemie i 6
    Instrumentele analyse 3
    Toegepaste chemie labo 4
    Biotechnologie 5
    Veevoeding 3
    Plantenbescherming 4
    Fermentatietechnologie 3
    SPECIALISATIE VOEDINGSTECHNOLOGIE
    Voedingswetenschappen 5
    Eenheidsbewerkingen voedingsindustrie 8
    Warenwetgeving / milieutechnologie 5
    Procescontrole 5 4
    Levensmiddelentechnologie 8
    Productontwikkeling 6
    Kwaliteitszorg 3
    Bedrijfsstage voedingstechnologie 15
    Bachelorproef voedingstechnologie 8
    Fase123
    ALGEMEEN / BASISWETENSCHAPPEN
    Basiswetenschappen i 6
    Bodem en Plant i 6
    Dier en Habitat i 6
    Leven op microniveau i 6
    Onderzoeks- en communicatievaardigheden i 6
    Technologie i 6
    Sectorexploratie i 6
    Dataverwerking 5
    Management 4
    Bedrijfseconomie / kostencalculatie 5
    Kwaliteitszorg / bedrijfsbeleid 4
    Internationalisering 3
    Informatie- en communicatievaardigheden 3
    Wet- en regelgeving 4
    Religie, zingeving en levensbeschouwing 3
    BASISVAKKEN VOEDINGSTECHNOLOGIE
    Plantaardige Producten in de voeding i 6
    Toegepaste Genetica en Microbiologie i 6
    Chemie i 6
    Instrumentele analyse 3
    Toegepaste chemie labo 4
    Biotechnologie 5
    Veevoeding 3
    Plantenbescherming 4
    Fermentatietechnologie 3
    SPECIALISATIE VOEDINGSTECHNOLOGIE
    Voedingswetenschappen 5
    Eenheidsbewerkingen voedingsindustrie 8
    Warenwetgeving / milieutechnologie 5
    Procescontrole 5 4
    Levensmiddelentechnologie 8
    Productontwikkeling 6
    Kwaliteitszorg 3
    Bedrijfsstage voedingstechnologie 15
    Bachelorproef voedingstechnologie 8
  • In de praktijk

    Een ruime stageperiode op een plaats die jij kiest in functie van je interesse is essentieel voor je opleiding. Als student Voedingstechnologie kies je voor een opdracht in de voedingssector die jou het meest aanspreekt. Dit kan zowel in productontwikkeling, kwaliteitszorg, procesoptimalisatie … Tijdens je stage ga je al doende op zoek naar een antwoord op je onderzoeksvraag. De stage staat gepland tijdens het laatste semester van je opleiding.

  • Persoonlijke begeleiding

    Onze docenten staan steeds voor je klaar en zijn makkelijk bereikbaar voor overleg. Elke groep studenten heeft een eigen trajectbegeleider die je studievoortgang opvolgt. Maar ook extra begeleiding is mogelijk, zoals een monitoraat chemie of aanpassingen voor studenten met een functiebeperking. 

    Al voor de start van het academiejaar kunnen we je ondersteunen door het aanbieden van een instapmodule rekenvaardigheden en chemie. 

    Wens je na je bachelorstudies te schakelen? Dan kan dit op dezelfde campus naar de master in de Biowetenschappen of naar andere masters aan diverse universiteiten. Toch liever direct aan de slag? Onze plaatsingsdienst bezorgt je graag vacatures om je aan een boeiende job te helpen.

Na je studie

  • De job van je leven
  • Verder studeren
  • De job van je leven

    • brouwerijen 
    • de suikerwarenindustrie 
    • de zuivelindustrie 
    • vleesbedrijven 
    • veevoederbedrijven 
    • industriële bakkerijen 
    • confiserie 
    • conservenindustrie 
    • fytofarmacie 
    • de overheid 
    • ... 
  • Verder studeren

    Master (via schakelprogramma)

    • Biowetenschappen Voedingsindustrie  (KU Leuven, Campus Geel)

Verhalen

Lode (27) maakte zijn droom waar en is voedingscontroleur bij het Federaal Voedselagentschap

2021-05-10 11:10:00

'Niet iedereen is voor deze job weggelegd'

Lode (27) maakte zijn droom waar en is voedingscontroleur bij het Federaal Voedselagentschap

Lees meer
Wiebe, van beenhouwer tot 'vleesvervanger'

2021-04-22 16:50:00

'De smaak blijft onze grootste prioriteit; als die goed zit, komt de rest ook wel.'

Wiebe, van beenhouwer tot 'vleesvervanger'

Lees meer

#weareabt

Een fiets huren?

Dat kan voor €7/maand, onderhoud inbegrepen!
meer info
thomasmore_fiets