Voedingsmiddelentechnologie

Afstudeerrichting van de opleiding professionele bachelor Agro- en Biotechnologie

Locatie: Geel -Campus Geel
  • Ben je gepassioneerd door wetenschappen? Ben je gebeten door de wetenschappelijke en praktische wereld achter de productie van voeding? Dan zit je hier op je plek!
  • Alle aspecten van de productie van nieuwe, gezonde, duurzame en aantrekkelijke voedingsmiddelen nemen we onder de loep : kwaliteit, variatie, veiligheid, samenstelling en smaak.
  • De kennis van chemische, microbiologische en technologische processen vormt de basis van je opleiding. Nadien ga je deze kennis toepassen en verdiep je je in de productieprocessen van voedingsmiddelen.
  • Als toekomstig voedingstechnoloog leer je het verloop van industriële fabricageprocessen te sturen, te beoordelen en te verbeteren.
  • Je verwerft inzichten in de moderne kwaliteitszorgsystemen, en je ontwikkelt zelf een nieuw voedingsmiddel, met aandacht voor gezondheid en duurzaamheid.
  • Na je studies kan je aan de slag als voedingstechnoloog in de veevoederindustrie of in alle sectoren van de menselijke voeding: van zuivelindustrie tot brouwerijen en van industriële bakkerijen tot de conservenindustrie. Je werkt als productieleider, verantwoordelijke kwaliteits- of milieuzorg, aankoper grondstoffen, technisch-commercieel verantwoordelijke, verantwoordelijke hygiëne of productontwikkelaar.

Volg Voedingsmiddelentechnologie op Facebook

Scroll naar beneden voor meer info
Caroline Robert
Opleidingsmanager
Lieve Rombouts
Zorgcoördinator

Opbouw

  • Fase 1
  • Fase 2
  • Fase 3
  • In de praktijk
  • Persoonlijke begeleiding
  • Fase 1

    Fase 1

    We starten je opleiding met een aantal wetenschappelijke basisvakken: chemie, microbiologie, plantkunde, natuurkunde en bodemkunde. Deze vakken volg je vaak met de volledige groep studenten Agro- en biotechnologie. Maar ook voedingsmiddelentechnologie, levensmiddelenleer en procestechniek staan op het programma en laten je meteen al kennismaken met de wereld van de voedingsindustrie.

  • Fase 2

    Fase 2

    In fase twee maken we zowel in theorie als in praktijk uitgebreid kennis met de zogenaamde 'eenheidsbewerkingen' in de voedingsindustrie. We gaan met andere woorden de verschillende deelbewerkingen in chemische of biochemische processen tot op het bot ontleden. Je krijgt ook een goede basis mee van levensmiddelen, warenwetgeving en milieutechnologie. Een stevige dosis chemie (biochemie, biotechnologie, instrumentele analyse en de bijhorende labo’s) zorgt ervoor dat je je labovaardigheden optimaal ontwikkelt. 

  • Fase 3

    Fase 3

    Fase drie focust op levensmiddelentechnologie en productontwikkeling, aangevuld met kwaliteitszorg en fermentatietechnologie. Tijdens het laatste semester loop je een boeiende stage en werk je aan je bachelorproef.

  • In de praktijk

    In de praktijk

    Een ruime stageperiode op een plaats die je kiest in functie van je interesse is essentieel voor je opleiding. Als student Voedingsmiddelentechnologie kies je voor een opdracht in de voedingssector die jou het meest aanspreekt. De stage staat gepland tijdens het laatste semester van je opleiding.

  • Persoonlijke begeleiding

    Persoonlijke begeleiding

    Onze docenten staan steeds voor je klaar en zijn makkelijk bereikbaar voor overleg. Elke groep studenten heeft een eigen trajectbegeleider die je studievoortgang opvolgt. Maar ook extra begeleiding is mogelijk, zoals een monitoraat chemie of aanpassingen voor studenten met een functiebeperking. Na je bachelorstudies kan je op dezelfde campus schakelen naar de master in de Biowetenschappen of naar andere masters aan diverse universiteiten. Toch liever direct aan de slag? Onze plaatsingsdienst bezorgt je graag vacatures om je aan een boeiende job te helpen.

Vakken

  • Fase 1
  • Fase 2
  • Fase 3
  • Fase 1

    Fase 1

    Semester 1

    • Anorgansiche chemie
    • Toegepaste natuurkunde
    • Dierkunde
    • Microbiologie
    • Plantkunde
    • Agrarisch beleid
    • Bodemkunde
    • Ondersteunende vaardigheden
    • Elektrotechniek
    • Motortechniek

    Semester 2 

    • Toegepaste chemie met labo
    • Hydraulica
    • Organische chemie
    • Labo microbiologie
    • Plantfysiologie
    • Bemestingsleer
    • Ondersteunende vaardigheden
    • Procestechniek
    • Levensmiddelenleer

     

    Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

  • Fase 2

    Fase 2

    Semester 1

    • Instrumentele analyse
    • Eenheidsbewerkingen voedingsindustrie
    • Fabricagecontrole
    • Levensmiddelen
    • Plantenbescherming
    • Marketing en verkoop
    • Kwaliteitszorg
    • Milieutechnologie
    • Management
    • Dataverwerking
    • Toegepaste chemie labo

    Semester 2

    • Veevoeding
    • Eenheidsbewerkingen voedingsindustrie
    • Fabricagecontrole
    • Levensmiddelen
    • Plantenbescherming
    • Bedrijfseconomie
    • Bedrijfsbeleid
    • Warenwetgeving
    • Management

     

    Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

  • Fase 3

    Fase 3

    Semester 1

    • Levensmiddelentechnologie
    • Productontwikkeling
    • Fermentatietechnologie
    • Fabricagecontrole
    • Kwaliteitszorg
    • Wet- en regelgeving

    Semester 2

    • Levensmiddelentechnologie
    • Productontwikkeling
    • Fermentatietechnologie
    • Fabricagecontrole
    • Kwaliteitszorg
    • Bachelorproef
    • Internationalisering
    • RZL
    • Bedrijfsstage

     

    Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

Waarom kiezen voor Voedingsmiddelentechnologie?

Wij ontwikkelen nieuwe voedingsproducten!

En wonnen daarmee al drie keer de finale van Ecotrophelia, een wedstrijd van de Belgische voedingsindustrie. Wij verdedigden de Belgische kleuren in de Europese finales. Ben jij met je team de volgende winnaar?

Ontrafel de geheimen van de voedselproductie

De voedingsindustrie smeekt om mensen met kennis van de voedselproductie en van kwaliteitscontrole. Met een doorgedreven stage en met vakken als fabricagecontrole, levensmiddelen- en biotechnologie op jouw diploma ben je zeker van je job.

 

Food@Work

Wist je dat jonge werknemers gevoelig meer verdienen, als ze aan de slag gaan in voedingsbedrijven? Wist je dat de Belgische voedingsindustrie één van de grootste industriële werkgevers is? Misschien nog leuker om weten is dat werknemers in de voedingsindustrie doorgaans dicht bij huis werken.

 

Na je studie

  • Aan het werk
  • Verder studeren
  • Aan het werk

    Aan het werk

    Als voedingstechnoloog kom je terecht in de veevoederindustrie of in alle sectoren van de menselijke voeding. Je kan een boeiende carrière uitbouwen.

    Jobs

    • Productieleider
    • Verantwoordelijke kwaliteits- of milieuzorg
    • Aankoper grondstoffen
    • Technisch-commercieel verantwoordelijke
    • Verantwoordelijke hygiëne
    • Productontwikkelaar
    • ...

    Waar

    • Zuivelindustrie
    • Vleesverwerking
    • Brouwerijen
    • Industriële bakkerijen
    • Confiserie
    • Conservenindustrie
    • Fytofarmacie
    • ...
  • Verder studeren

    Verder studeren

    Master (via schakeljaar)

    • Biowetenschappen Voedingsindustrie 
    • Biowetenschappen Land- en tuinbouwkunde 

Kom kennismaken

De stap naar het hoger onderwijs is een stap vol verwachtingen. En jij wil natuurlijk de beste keuze maken. Kom daarom ontdekken, twijfelen, vergelijken en beleven tijdens een van onze vele infomomenten! #expectmore

10 maart
Zaterdag 10u - 16u
21 april
Zaterdag 10u - 14u
5 september
Woensdag 18u - 21u

Een fiets huren?

Dat kan voor €5/maand, onderhoud inbegrepen!
meer info
thomasmore_fiets