Ga naar de hoofdinhoud
Keuzetraject van de afstudeerrichting Biotechnologie van de Professionele bachelor Agro- en Biotechnologie

Biotechniek

Geel

Nederlands

Moeder Natuur onder een ferm vergrootglas

  • Jij vindt wetenschappen interessant.
  • Je bent vooral gefascineerd door de wereld van de biotechnologie.
  • En geboeid door de opportuniteiten van een bio gebaseerde economie, planten- en dierlijke genetica en crop science.
  • In deze studie start je met basisvakken als microbiologie en genetica, chemie, plant en bodem, en dier en habitat.
  • Je leert biomassa en biotechnologische processen toepassen in een productieomgeving.
  • Je exploreert nieuwe teelten zoals algenkweek en insectenteelt.
  • Onze campus biedt je een topleeromgeving met een labo bioprocessing en gentechnologie.
  • Of wat dacht je van werken in onze ultramoderne serre voor plantexperimenten met pathogenen?
  • Tijdens je studie werk je al aan opdrachten voor echte organisaties.
  • Werkzekerheid? Gegarandeerd. Al onze studenten vinden binnen de drie maanden een job.
  • Maar ook verder studeren kan perfect. Na je opleiding ben je helemaal voorbereid op een schakeljaar naar een master.

Studenten Agro- en biotechnologie aan het werk in de serre van Thomas More
checkered

De job van je leven

Bekijk onze verschillende trajecten

Biotechniek

  • In fase 1 kies je voor Biotechnologie.

  • In fase 2 kies je voor het keuzetraject Biotechniek en word je specialist in je interessegebied. 

  • In je laatste jaar volg je een intensieve stage, zelfs in het buitenland als je wil.

  • Graag verder studeren? Gaat perfect. Zo kan je na een schakeljaar beginnen aan een master.

In de week voor de start van het academiejaar bieden we een vrijblijvende instapmodule Chemie en Rekenvaardigheden aan.  Zo willen we jou optimaal voorbereiden op een goede start in het hoger onderwijs.

Praktische informatie

  • Duur

    3 jaar (voltijds)

  • Studiepunten

    180

  • Waar

    Op de campus

Programma

  • Fase 1 | Je start je opleiding met een aantal wetenschappelijke basisvakken waaronder Leven op microniveau, Dier en habitat, Bodem en plant, Chemie en Natuurkunde. In de eerste fase leggen we ook al de nodige accenten in bijvoorbeeld Toegepaste genetica en microbiologie en Toegepaste ecologie en veldanalyse. 

  • Fase 2 | In de tweede fase verdiep je jezelf in de gentechnologie, de bouw en analyse van biomoleculen. Daarnaast bestudeer je de vele aspecten die als biotechnoloog belangrijk zijn bij de productie van en onderzoek bij planten en dieren. Je leert hoe onmisbaar micro-organismen zijn voor de biotechnologie en je biobased denken wordt gestimuleerd. Theorie en praktijk gaan hand in hand: in cases komt de theorie tot leven en je gaat zelf aan de slag in onze serre en labo's. 

  • Fase 3 | Je verdiept je in de nieuwste trends binnen de toegepaste genetica, biotechnologie en immunologie van planten, dieren en micro-organismen. Je gaat projectmatig aan de slag: je zoekt innovatieve oplossingen om planten weerbaarder te maken tegen infecties, ontdekt de kracht van genetisch onderzoek in het labo, optimaliseert de kweek van je eigen microalgen en werkt rond duurzame biobased toepassingen op vraag van het werkveld. Het laatste semester van je opleiding is gewijd aan een stage op maat en bijhorende bachelorproef. 

Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.

  • De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
  • Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
Fase 1 2 3
AFSTUDEERRICHTING BIOTECHNOLOGIE
Toegepaste Genetica en Microbiologie i 6
Toegepaste Ecologie en Veldananalyse i 6
Chemie i 6
Biochemie i 3
Biotechnologie i 3
Omgevings- en Bioanalyse i 6
Green Technology i 6
Omgevingsbeleid i 3
Stage en Bachelorproef 27
SPECIALISATIE BIOTECHNIEK
Plantenbescherming i 6
Crop Science i   6
Animal Science i 6
Feed & Food i 6
Gentechnologie i   6  
Biotechnologie en immunologie van planten i   9
Fase 1 2 3
Biotechnologie en immunologie van dieren i 6
Biobased production i 6
ALGEMEEN / BASISWETENSCHAPPEN
Algemene chemie i 3
Toegepaste natuurkunde i 3
Bodem en Plant i 6
Dier en Habitat i 6
Leven op microniveau i 6
Technologie i 6
Gegevensanalyse 6
PROFESSIONELE GROEI
Sectorverkenning i 3
Onderzoeks- en communicatievaardigheden i 6
Persoonlijke en professionele ontwikkeling 3 3 3
Ondernemendheid i 6
Vrije keuzeruimte 3

Attest Fytolicentie P3

Als je de afstudeerrichting Biotechnologie met als keuzetraject Biotechniek volgt krijg je, na het slagen op het vak 'Plantenbescherming' en het behalen van je diploma, een attest waarmee je een fytolicentie P3 kan aanvragen.

Een fytolicentie P3 is een verplicht certificaat van de federale overheid dat aangeeft dat je als professionele gebruiker, verdeler of voorlichter op een correcte manier met gewasbeschermingsmiddelen kan omgaan.

Ben je in september gestart met een opleiding, maar liep het niet zoals gepland? Of ben je aan het werk, maar wil je een andere weg inslaan? Of wens je nu pas in te stappen in het hoger onderwijs, om allerlei andere redenen? Tijd voor een spoorverandering!

Je kan de bacheloropleiding Agro- en Biotechnologie ook starten in het tweede semester (februari)! Wij maken samen met jou een pakket op maat. Neem hiervoor contact op met de opleidingscoördinator.

Ben je al zeker van je keuze? Schrijf je dan officieel in en dit liefst voor de start van semester 2.

In de programmagids vind je de vakken van semester 2.

In principe kan je alle theorievakken volgen. Er bestaat ook de mogelijkheid om theorievakken van het eerste semester op te nemen. Na de nodige zelfstudie kunnen deze vakken afgelegd worden in de derde examenperiode (augustus). Dit is afhankelijk van je voorkennis.

Studenten die in een andere opleiding reeds credits behaalden, kunnen EVK’s aanvragen.

Heb je mogelijks competenties verworven buiten de hogeschool of universiteit die gelijk zijn aan bepaalde competenties van onze bacheloropleiding? In dat geval kunnen deze als ‘eerder verworven competentie’ (EVC) erkend worden en leiden tot vrijstellingen voor deze delen van de opleiding.

Voor meer informatie, neem contact op met de opleidingscoördinator.

Attest Fytolicentie P3

Als je de afstudeerrichting Biotechnologie met als keuzetraject Biotechniek volgt krijg je, na het slagen op het vak 'Plantenbescherming' en het behalen van je diploma, een attest waarmee je een fytolicentie P3 kan aanvragen.

Een fytolicentie P3 is een verplicht certificaat van de federale overheid dat aangeeft dat je als professionele gebruiker, verdeler of voorlichter op een correcte manier met gewasbeschermingsmiddelen kan omgaan.

Onze troeven

Werk mee aan het onderzoek van de toekomst

In dit keuzetraject komen zowel planten, dieren als micro-organismen aan bod, op cellulair niveau en op niveau van het organisme. Je ontdekt hoe hun toepassingen de planeet helpen verduurzamen en je exploreert nieuwe teelten met algen- en insecten.

Ontrafel de geheimen van het leven

Heel wat organismen hebben allerlei ingenieuze mechanismen ontwikkeld om de meest uiteenlopende stoffen te gebruiken voor het eigen overleven. Bij ons ontrafel je als biotechnoloog hoe die organismen dat precies doen en hoe je ze nuttig kan inzetten.

Werken voor echte opdrachtgevers

In onze serre werken we samen met bedrijven rond het gebruik van niet chemische bestrijdingsmiddelen, bv. insecten en micro-organismen. We trachten gewassen ook weerbaarder te maken tegen droogtestress om zo onze voedselzekerheid te garanderen.

In de praktijk

Tijdens het laatste semester van je opleiding loop je stage. Een ruime stageperiode op een plaats die je kiest in functie van jouw specialisatie en interesse is essentieel voor je opleiding. Elke stageplaats kiezen we daarom samen, in functie van je interesse, kennis en wensen. En roept het avontuur? Verleg dan – letterlijk – je grenzen en ga voor een stage in het buitenland.

Als student Biotechniek werk je tijdens je stage aan onderzoekstopics rond gentechnologie, plantengenetica, biologische gewasbescherming, biobased economy en duurzame energie.

Studenten Agro- en biotechnologie aan het werk in de serre van Thomas More

Go international

We stimuleren je om – ook letterlijk - je grenzen te verleggen. Een buitenlandse studie- of stage-ervaring verruimt je blik op de wereld. Je leert je eigen boontjes doppen, verbetert je talen en spijkert je internationale vakkennis bij. Bovendien is het zonder twijfel een fantastische ervaring én een extra troef als je straks gaat solliciteren

Studenten klaar voor vertrek in Centraal Station

Persoonlijke begeleiding

Onze docenten staan steeds voor je klaar en zijn makkelijk bereikbaar voor overleg. Elke groep studenten heeft een eigen trajectcoach die je studievoortgang opvolgt. Maar ook extra begeleiding is mogelijk, zoals een monitoraat chemie of aanpassingen voor studenten met een functiebeperking. 

Al voor de start van het academiejaar kunnen we je ondersteunen door het aanbieden van een instapmodule Chemie en Rekenvaardigheden

Wens je na je bachelorstudies te schakelen? Dan kan dit op dezelfde campus naar de master in de Biowetenschappen of naar andere masters aan diverse universiteiten. Toch liever direct aan de slag? Onze plaatsingsdienst bezorgt je graag vacatures om je aan een boeiende job te helpen.

Zit je nog met vragen?

Opleidingscoördinator

Rut Vleugels

Voor al je vragen over de opleiding.

rut.vleugels@thomasmore.be +32 14 74 10 22
Opleidingsmanager

Goele Caethoven

Voor algemene vragen bij opleidingsgebonden activiteiten, de organisatie van onderwijs en examens.

goele.caethoven@thomasmore.be +32 14 74 02 27
Inclusiecoördinator

Lieve Rombouts

Voor al je vragen over ondersteunende studie- en examenfaciliteiten.

lieve.rombouts@thomasmore.be +32 14 74 06 57
Opleidingssecretariaat

Secretariaat Biowetenschappen & Chemie

Voor al je praktische en administratieve vragen.

secretariaatBC@thomasmore.be +32 14 74 10 50

Aan het woord: onze studenten vertellen

Studeren in Geel

Een brede keuze opleidingen, gezelligheid troef en een straffe kotcommunity, dat is Campus Geel. De campus ligt midden in het groen en toch niet ver van het centrum. Tussen het station en de campus rijdt een pendelbus met een  dienstregeling die is afgestemd op het lesrooster. Makkelijker kan niet! 'En hoe zit het met het studentenleven in Geel?' horen we je vragen. Aan animo en activiteiten geen gebrek. Met 700 kotstudenten en heel wat hyperactieve studentenverenigingen is Geel dé perfecte locatie voor een onvergetelijke studententijd!

Campus Geel Thomas More
zigzag

Overtuigd? Schrijf je in!

Inschrijven

Ook interessant

Keuzetraject van de afstudeerrichting Biotechnologie van de Professionele bachelor Agro- en Biotechnologie

Milieubeheer

Meewerken aan een betere, duurzamere wereld? Begin hier.
Afstudeerrichting van de Professionele bachelor Agro- en Biotechnologie

Dierenzorg

Zot van alle dieren (in nesten)?
Afstudeerrichting van de Professionele bachelor Agro- en Biotechnologie

Landbouw

Ben jij een buitenmens met een neus voor zaken? Zit het boerenleven in je genen?
Keuzetraject van de afstudeerrichting Landbouw van de Professionele bachelor Agro- en Biotechnologie

Landbouwmechanisatie

Zot van techniek? Word onderhoudstechnicus van die gigantische landbouwmachines.
Afstudeerrichting van de Professionele bachelor Agro- en Biotechnologie

Tuinbouw

Voor studenten met supergroene vingers.
Afstudeerrichting van de Professionele bachelor Agro- en Biotechnologie

Voedingstechnologie

Waar komt ons voedsel vandaan en hoe maken we het? Werk mee aan voedselveiligheid en -zekerheid!

#agrobiotechnologie