Zingeving - (CIMIC)

Postgraduaat

Locatie: Mechelen -Campus De Vest

Het eerste weekend van zingeving gaat door in december, instappen in het programma kan nog tot november.

'Onze samenleving vraagt intercultureel gescherpte geesten' Er is in de wereld van het religieuze veel in beweging. Het institutionele aspect van religies wordt her en der op de korrel genomen. Maar dat belet jong en oud niet om op zoek te blijven gaan naar 'zin'. Men reist letterlijk of symbolisch in alle richtingen en wordt daarbij met de religieuze belevingen (en zo ook met zichzelf) geconfronteerd.

Deze opleiding wil daarom de kans bieden om ook het symbolisch bewustzijn aan te spreken en zowel 'vreemde' als 'eigen' vormen van spiritualiteit te leren ervaren en te duiden.

In de specialisatie zingevingssystemen staat de zoektocht naar dat wat het leven ‘zin’, ‘richting’, ‘betekenis’ geeft centraal. In een samenleving waar processen van secularisering gepaard gaan met processen van toenemende aandacht voor religie en zingeving, is het een hele uitdaging om deze zin en richting te benoemen en de bronnen te duiden en te vinden waaruit men ‘zin’ put.

Gedurende een aantal weekends gespreid over een schooljaar, laten we je kennismaken met verschillende zingevingsvormen. Het beleven staat hierbij centraal. Het brengt je op unieke plaatsen in contact met mensen die op een unieke en eigenzinnige manier een zingevingssysteem naar jou over brengen.

Volg Zingeving - (CIMIC) op Facebook

Scroll naar beneden voor meer info
Willeke Van Herreweghe
Opleidingscoördinator

Opbouw

 • In de praktijk
 • Programmagids
 • Studiegeld
 • In de praktijk

  In de praktijk

  Het Postgraduaat Zingeving zal doorgaan in academiejaar 2017-2018.

  Tijdens de introductiedag op zaterdag 16 september organiseren we een kennismakingsmoment samen met de andere studenten (banaba Intercultureel Management en postgraduaten Regionale Focus). Daar geven we praktische informatie mee over verwachtingen en verloop van het schooljaar. Na inschrijving ontvang je een uitnodiging en meer informatie hierover.

  De lessen gaan enkel door tijdens weekends en worden gevolgd door een optionele reis met de deelnemers aan het einde van het academiejaar. Voor de kalender van de weekends, neem contact op met de opleiding. Op het einde ontvang je voor jouw gekozen Postgraduaat Zingeving een getuigschrift. 

  Wil je je inschrijven? Volg de inschrijvingsprocedure op onze website.

 • Programmagids

  Programmagids

  In het standaardtraject van een Postgraduaat Zingeving ga je gedurende één academiejaar 20 studiepunten opnemen en het programma van de module volgen gedurende zes weekends.

  De weekends vinden plaats op verschillende locaties en starten respectievelijk op vrijdagavond (19u) of zaterdagochtend (9u) en gaan door tot zondagmiddag (12u) of namiddag (17u).

  Het Postgraduaat werkt vanuit verschillende zingevingsvormen en werkt in weekends thematisch naar antwoorden op essenties en existentiële vragen om dialoog te kunnen verdiepen. Deze ‘zin’ of ‘richting’ krijgt betekenis vanuit die verschillende tradities, religies, spiritualiteit en systemen. Per weekend zullen verschillende gastdocenten je meenemen in zingevingsvormen waarin hij/zij gespecialiseerd zijn en deze koppelen aan hedendaagse thema’s.

 • Studiegeld

  Studiegeld

  Het studiegeld bestaat uit een vast gedeelte van € 760. De kosten van verblijf en maaltijden worden rechtstreeks naar de student gefactureerd en bedragen gemiddeld 100-125 euro (inclusief maaltijden).

Alles voor (toekomstige) studenten

Naast opleidingen biedt Thomas More een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waarmee wij jou kunnen helpen!

Kom kennismaken

De stap naar het hoger onderwijs is een stap vol verwachtingen. En jij wil natuurlijk de beste keuze maken. Kom daarom ontdekken, twijfelen, vergelijken en beleven tijdens een van onze vele infomomenten! #expectmore

10 maart
Zaterdag 10u - 16u
21 april
Zaterdag 10u - 14u
5 september
Woensdag 18u - 21u