Vloeiendheidsstoornissen

Postgraduaat

Locatie: Antwerpen -Campus Sanderus

De ‘European Clinical Specialization Fluency Disorders’ is een specialisatieopleiding die voor de 11e maal zal worden ingelegd en waar ondertussen meer dan 200 professionals uit 20 verschillende landen aan hebben deelgenomen. Het gaat om een éénjarige opleiding voor logopedisten waarin we stottertherapeuten vormen die zich onderscheiden door hun aantoonbare specifieke deskundigheid, diepgaande kennis en grotere ervaring op het terrein van vloeiendheidsstoornissen.

Deze specialisatieopleiding is een samenwerking tussen elf universiteiten en hogescholen uit acht verschillende Europese landen (België, Duitsland, Finland, Ierland, Malta, Nederland, Portugal en Zweden), Amerika, drie therapeutische centra (Michael Palin Centre London, Stammering Support Centre Leeds, Stuttering Research and Therapy Centre Athens, en Erasmus MC rotterdam) en de Nederlandse Vereniging voor Stottertherapie. Een overzicht van de partners vind je hier terug. 

De opleiding is zo uitgewerkt dat combinatie met je (huidige) werk als logopedist mogelijk is. Evaluatie van de opleiding door studenten en externe specialisten resulteerde gemiddeld op alle onderdelen in ‘zeer goed’ tot ‘excellent’. 

Klik hier voor het volledige programma van de opleiding.

Scroll naar beneden voor meer info
Kurt Eggers
ECSF-coördinator

Opbouw

 • Doelgroep
 • In de praktijk
 • Studiegeld
 • Doelgroep

  Doelgroep

  Dit postgraduaat is gericht tot logopedische geschoolde professionals (bachelors, masters of licentiaten)

  Meer informatie over de toelatingsvoorwaarden, lesinhouden, praktische organisatie enz. vind je op www.ecsf.eu.

 • In de praktijk

  In de praktijk

  Het ECSF is een éénjarige opleiding van 25 studiepunten (SP) en leidt tot een officieel erkend postgraduaatsgetuigschrift. 

  Het curriculum bestaat uit twee componenten: wetenschappelijke vorming en training van je (stotter)therapeutische vaardigheden (15 SP) naast gespecialiseerde praktijkervaring en de uitwerking van een portfolio (10 SP). Het studieprogramma bestaat uit een weloverwogen combinatie van lessen en zelfstudie.

  De lessen worden gegeven tijdens twee intensieve weken, gespreid over het jaar. De eerste vindt plaats in september 2018 in Nederland. De tweede intensieve week vindt plaats in februari 2019 in Brugge.

  Daarnaast worden er diverse opvolgsessies georganiseerd in het eigen land van de cursist. Het geheel wordt gecombineerd met voorbereidende studiepakketten en taken. Na de eerste intensieve week kan je een klinische stage starten, onder supervisie van een stottertherapeut. Deelnemers hebben de mogelijkheid om gratis stage te lopen in één van de therapeutische centra.

  De lesgevers zijn als docent verbonden aan de participerende instellingen en werden gekozen op basis van hun deskundigheid en ruime ervaring in het vakdomein. Daarnaast zullen experts uit binnen- en buitenland gastcolleges geven.

  Taal

  De voertaal tijdens de intensieve weken is Engels. Stage, portfolio, en coachinggesprekken verlopen in het Nederlands.

  Evaluatie

  Omdat de opleiding leidt tot een postgraduaatsgetuigschrift, worden de opleidingsonderdelen geëvalueerd (permanente evaluatie, portfolio en specifieke evaluatiemomenten).

 • Studiegeld

  Studiegeld

  Inschrijven kan door een gemotiveerd schrijven met CV aan Kurt Eggers, opleiding Logopedie en Audiologie, Thomas More, Molenstraat 8, 2018 Antwerpen of kurt.eggers@thomasmore.be (inschrijfdocumenten en -procedure).

  Het studiegeld voor het postgraduaat ECFS bedraagt € 1700.

Alles voor (toekomstige) studenten

Naast opleidingen biedt Thomas More een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waarmee wij jou kunnen helpen!

Kom kennismaken

De stap naar het hoger onderwijs is een stap vol verwachtingen. En jij wil natuurlijk de beste keuze maken. Kom daarom ontdekken, twijfelen, vergelijken en beleven tijdens een van onze vele infomomenten! #expectmore

10 maart
Zaterdag 10u - 16u
21 april
Zaterdag 10u - 14u
5 september
Woensdag 18u - 21u