Regionale Focus (CIMIC)

Postgraduaat

Locatie: Mechelen -Campus De Vest

Belangrijke informatie voor voorjaar 2018. De avondlessen van de Postgraduaten Midden-Oosten, Noord-Amerika of Azië starten allen op woensdag 14 februari om 19 uur. Je kan voor informatie een afspraak maken via mail naar cimic-opleidingen@thomasmore.be om meer te weten en de planning van de lessen te kennen. Inschrijven vooraf.

'Onze samenleving vraagt intercultureel gescherpte geesten' Postgraduaat Regionale Focus verwijst naar de keuze die je kan maken binnen ons aanbod van 6 verschillende Postgraduaten Regionale Focus.

Aanbod: 2017-2018

In het eerste semester van academiejaar 2017-2018: Regionale Focus Europa, Afrika of Latijns-Amerika met lessen op woensdagavonden van 19 uur tot 22 uur en start op 20 september 2017.

In het tweede semester van academiejaar 2017-2018: Regionale Focus Azië, Midden-Oosten of Noord-Amerika met lessen op woensdagavonden van 19 uur tot 22 uur en start op 14 februari 2018.

Overzicht kalender en gastdocenten op aanvraag.

Het traject van een postgraduaat lessenpakket omvat het deelnemen aan de 12 lessen van de gekozen focuslijn. Evaluatie gebeurt zowel in groep (groepsverwerkingsopdracht) en nadien ook individueel (praktijkervaring).

Wat is het verschil tussen koloniale en postkoloniale periode? In hoeverre is het huidige Latijns-Amerika gevangene van zijn eigen verleden? Wat is de Ubuntu verzoeningstraditie en haar rol in de maatschappij? Wat zijn de structurele socio-economische factoren die in Afghanistan de armoede hoog houden? Wat is het effect van de Arabische lente vandaag?

Waar ligt de oostelijke grens van Europa en waarom is het orthodoxe wereldbeeld daar belangrijk in? Hoe gaan nieuwe landen van de Unie om met dubbele identiteiten? Is China nu helemaal niet kapitalistisch te noemen? Waarom zou India seculier kunnen zijn? We stellen de vraag en laten een docent zijn visie geven. Een antwoord dat nooit het enige is maar het begin van een volgende vraag.

Misschien ook interessant

Wil je inhoudelijk toch een andere richting uit dan het uitgebreide aanbod in Postgraduaten Regionale Focus Azië, Europa, Afrika, Noord-Amerika, Midden-Oosten of Latijns-Amerika of zoek je in jouw planning een andere optie? Andere studenten vonden de volgende opleidingen ook interessant.

Binnen Thomas More Mechelen Afdeling CIMIC opleidingen (avond)

  Volg Regionale Focus (CIMIC) op Facebook

  Scroll naar beneden voor meer info
  Willeke Van Herreweghe
  Opleidingscoördinator

  Praktische informatie

  • Doelgroep
  • Programmagids
  • In de praktijk
  • Studiegeld
  • Getuigschrift
  • Doelgroep

   Doelgroep

   Deze opleiding maakt deel uit van de afdeling CIMIC-Opleidingen in Thomas More Mechelen die ook de banaba Intercultureel Management (ICM) aanbieden. De Postgraduaten richten zich op personen die vooral in één bepaalde regio een diepere multiperspectiviteit willen krijgen, de banaba op mensen die in een langer traject willen stappen (min. 2 jaar) en het begrip interculturaliteit met verschillende brillen wil onderzoeken in lokale of internationale dynamieken.

  • Programmagids

   Programmagids

   Bij aanvang van een postgraduaat schrijf je je in voor 20 studiepunten. Deze zijn verdeeld over het lessenpakket (10 SP) en praktijkervaring (10 SP).

   Lessenpakket (10 stp.)

   Een Regionale Focus werkt binnen een kader dat garandeert dat we niet enkel inspelen op de actualiteit maar dieper gaan. Binnen één semester geven we in de lessen een evenwichtige kijk op enkele regionale dynamieken en trachten we enkele stereotype beelden over de regio te doen wankelen.

   Introductie tot de regio vanuit geografisch, historisch, geostrategische invalshoek en invloed van de regio op dynamieken in onze lokale context. Culturele fundamenten: taal, literatuur, andere logica, religie en spiritualiteit, kunst, beeldvorming,… Multiperspectieve kijk op systemen en uitdagingen: actuele onderwerpen in de regio of structurele factoren die de regio blijvend beïnvloeden

   De lessen worden gegeven door gastdocenten met expertise in hun onderwerp en een open houding naar interactiviteit. Je kan de dialoog aangaan met de docenten wanneer je met deze zelfde open en kritische houding de lessen aanvangt.

   Binnen de opleiding gebeurt de evaluatie door het vervolledigen van de groepsverwerkingsopdracht aan het einde van het aangeboden lessenpakket.

   De keuze om de opleidingsonderdelen te evalueren via een groepsverwerking, eerder dan via een individueel examensysteem, is een bewuste keuze voor interactie, confrontatie, uitwisseling en gedeelde betekenisgeving en -verwerking. Deze interactie zorgt ervoor dat je de aangeboden theorie niet enkel ziet in theoretische vorm maar procesmatig ervaart en de uitdaging aangaat om samen in groep informatie te verwerken en inhoudelijke gedragen beslissingen te nemen ...

   Praktijkervaring (10 stp.)

   ... en nadien ook het individueel verwerken door middel van een praktijkervaring. Deze praktijkervaring verwerkt de student in de 6 maanden na het vervolledigen van de focuslijn. 

  • In de praktijk

   In de praktijk

   De Postgraduaten zullen doorgaan in academiejaar 2017-2018.

   Tijdens de introductiedag op zaterdag 16 september organiseren we een kennismakingsmoment samen met de andere studenten (banaba Intercultureel Management en postgraduaten Regionale Focus en Focus Zingeving). Daar geven we praktische informatie mee over verwachtingen en verloop van het schooljaar. Na inschrijving ontvang je een uitnodiging en meer informatie hierover. Dit postgraduaat bestaat uit 20 studiepunten. De lessen vinden plaats op woensdagavonden van 19 tot 22u in Thomas More Mechelen Campus De Vest.

   In het eerste semester starten de lessen voor de Postgraduaten Regionale Focus Afrika, Europa en Latijns-Amerika op woensdag 20 september 2017.

   In het tweede semester starten de lessen voor de Postgraduaten Regionale Focus Azië, Noord-Amerika en Midden-Oosten op woensdag 14 februari 2018.

   Wil je je inschrijven voor dit postgraduaat? Volg de inschrijvingsprocedure op onze website.

  • Studiegeld

   Studiegeld

   Het studiegeld voor het postgraduaat CIMIC bedraagt € 760.

  • Getuigschrift

   Getuigschrift

   Na het vervolledigen van het lessenpakket en het slagen in de groepsverwerkingsopdracht en de individuele Praktijkervaring, ontvang je voor jouw gekozen Postgraduaat Regionale Focus een getuigschrift.

  Alles voor (toekomstige) studenten

  Naast opleidingen biedt Thomas More een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waarmee wij jou kunnen helpen!

  Kom kennismaken

  De stap naar het hoger onderwijs is een stap vol verwachtingen. En jij wil natuurlijk de beste keuze maken. Kom daarom ontdekken, twijfelen, vergelijken en beleven tijdens een van onze vele infomomenten! #expectmore

  10 maart
  Zaterdag 10u - 16u
  21 april
  Zaterdag 10u - 14u
  5 september
  Woensdag 18u - 21u