
- Jij hebt een paramedisch diploma (bachelor of HBO5).
- En je wil mensen in hun laatste levensfase ethisch verantwoord verzorgen.
- Deze opleiding geeft je de tools om goede palliatieve zorg te verlenen.
- Je verdiept je onder andere in pijnbestrijding en symptoomcontrole.
- Je leert hoe je iemand psychosociaal, emotioneel en spiritueel begeleidt.
- Je ontdekt hoe je nabestaanden ondersteunt bij het rouwproces.
- Verwacht veel interactie met vakexperts en een focus op casuïstiek.
- Je loopt 70 uur stage. Dat kan op tot twee verschillende werkplekken.
- De opleiding duurt een jaar: om de twee weken volg je les op dinsdag.

Troeven

Samenwerking met werkveld en experten
We bieden een wetenschappelijk onderbouwd en praktijkgericht programma aan in samenwerking met Netwerk Palliatieve Zorg Noorderkempen & Palliatief Netwerk Mechelen.

Aan het werk
Een postgraduaatsdiploma in palliatieve zorg strekt tot aanbeveling bij het solliciteren naar specifieke functies binnen de palliatieve zorg.

Beroepsbekwaamheid palliatieve zorg
Behaal je je getuigschrift, dan kan je de bijzondere beroepsbekwaamheid ‘Verpleegkundige met een bijzondere deskundigheid in de palliatieve zorg’ aanvragen (afhankelijk van de setting waarin je werkt).
Programma
- Opbouw
- Doelpubliek
- Vakken
- In de praktijk
- Professionele bonus
- Vlaams Opleidingsverlof en KMO-portefeuille
Opbouw
- Het postgraduaat Palliatieve Zorg bestaat uit 15 lesdagen van 9 tot 16.30 uur, aangevuld met 70 stage-uren.
- De volledige opleiding bestaat uit de basismodule palliatieve zorg (5 dagen), de verdiepingsmodule palliatieve zorg (6 dagen) en 4 themadagen. Totaal = 15 lesdagen.
- Basismodule: 5 lesdagen tijdens semester 1.
- Verdiepingsmodule: 6 lesdagen + 2 themadagen tijdens semester 2.
- Klinisch onderwijs: 70 u stage + 2 themadagen.
Doelpubliek
Bachelors in de Verpleegkunde en HBO5-verpleegkundigen.
Ook mogelijk voor o.a. kinesisten en ergotherapeuten.
Vakken
Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.
- De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
- Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
Fase 1 BASISMODULE 5 SP INLEIDING IN HET ZORGCONCEPT PALLIATIEVE ZORG i - Regelgeving in de palliatieve zorg - Training in communicatie en sociale vaardigheden - Pijn- en symptoomcontrole: medische aspecten en verpleegkundige aspecten - Vocht en voedingstoestand in de terminale fase - Omgaan met verlies: professioneel/persoonlijk - Belang van symbolen en rituelen in de rouwverwerking - Zorg met aandacht voor de spirituele nood - Werken in een multi- en interdisciplinair teamverband - Comfortzorg: meer dan gewoon maar zorgverlening - Casuïstiek Fase 1 VERDIEPINGSMODULE 7 SP Pijn- en symptoomcontrole (verdieping) i Verpleegkundige ethiek en juridische aspecten in de palliatieve zorgverlening Omgaan met verlies en rouwverwerking Omgaan met eigen gevoelens en zelfreflectie Communicatie met de zorgvrager en zijn naaste(n) Casuïstiek 2 themadagen KLINISCH ONDERWIJS 8 SP Stage van 70 uur i 2 themadagen Fase 1 BASISMODULE 5 SP INLEIDING IN HET ZORGCONCEPT PALLIATIEVE ZORG i - Regelgeving in de palliatieve zorg - Training in communicatie en sociale vaardigheden - Pijn- en symptoomcontrole: medische aspecten en verpleegkundige aspecten - Vocht en voedingstoestand in de terminale fase - Omgaan met verlies: professioneel/persoonlijk - Belang van symbolen en rituelen in de rouwverwerking - Zorg met aandacht voor de spirituele nood - Werken in een multi- en interdisciplinair teamverband - Comfortzorg: meer dan gewoon maar zorgverlening - Casuïstiek VERDIEPINGSMODULE 7 SP Pijn- en symptoomcontrole (verdieping) i Verpleegkundige ethiek en juridische aspecten in de palliatieve zorgverlening Omgaan met verlies en rouwverwerking Omgaan met eigen gevoelens en zelfreflectie Communicatie met de zorgvrager en zijn naaste(n) Casuïstiek 2 themadagen KLINISCH ONDERWIJS 8 SP Stage van 70 uur i 2 themadagen In de praktijk
Je moet een stage lopen van 70 uur exclusief supervisie en een portfolio. Je kan deze stage in eigen instelling afwerken, maar minstens de helft van stage dien je op een andere dienst dan de eigen werkplek te lopen.
Professionele bonus
Behaal je je getuigschrift, dan kan je de bijzondere beroepsbekwaamheid ‘Verpleegkundige met een bijzondere deskundigheid in de palliatieve zorg’ aanvragen (afhankelijk van de setting waarin je werkt).
De opleiding komt in aanmerking voor het Vlaams Opleidingsverlof en KMO-portefeuille
Vlaams Opleidingsverlof en KMO-portefeuille
Vlaams Opleidingsverlof (VOV) en KMO-portefeuille
Stappenplan aanvraag Vlaams OpleidingsverlofDe opleiding komt in aanmerking voor het Vlaams Opleidingsverlof en KMO-portefeuille: Werknemers uit paritair comité 200.00 die een opleiding volgen buiten de werkuren kunnen dit via hun werkgever terugbetaald krijgen door CEVORA. De terugbetaling bedraagt tot 375 euro per opleiding en per werknemer voor werkgevers die een opleidingsplan hebben.
Alle info over de terugbetalingsvoorwaarden vind je op de website van CEVORA
Na je studie
- De job van je leven
De job van je leven
- Verpleegkundige op een palliatieve afdeling van een ziekenhuis
- Referentieverpleegkundige in een woonzorgcentrum
- Thuiszorg
- Palliatief Netwerk