Neuropsychologische Diagnostiek & Counseling

Postgraduaat verbonden aan de opleiding Toegepaste Psychologie

Locatie: Antwerpen - Campus Sanderus

SEPTEMBER 2022 START ONZE NIEUWE OPLEIDINGSCYCLUS

Binnen de neuropsychologie bestuderen we de werking van het brein en de relatie daarvan met gedrag. In de voorbije decennia is de interesse voor de neuropsychologie aanzienlijk toegenomen. Niet alleen kwam er vanuit wetenschappelijke hoek een stroom informatie op gang (congressen, boeken, tijdschriften), maar ook in het klinisch werkveld ontstond er een toenemende behoefte om de bestaande psychologische toepassingen te verbinden met inzichten uit de neurowetenschappen.

npDit postgraduaat wil de kloof tussen de twee overbruggen zodat in de dagelijkse praktijk de meest recente evidence-based evoluties uit de neurowetenschappen ook effectief kunnen worden gehanteerd.
In dit postgraduaat worden de lessen ingericht door verschillende ervaren en bevlogen docenten, met ieder hun eigen expertise, die hun sporen verdiend hebben in hun vakgebied. De docenten zullen aan de hand van demonstraties van testmateriaal en de besprekingen van casussen, de theoretische modellen toelichten. Hierbij zal het accent niet enkel op kennis maar ook op vaardigheden gericht zijn. Met als doel om concrete handvatten aan te reiken om deze zelf in de praktijk te kunnen toepassen. Alle docenten zijn werkzaam in de praktijk en de cursus is erop gericht om deze praktische ervaring uit te dragen in voorbeelden, casuïstiek en beeldmateriaal.

Specifieke voorkennis en/of ervaring binnen de neuropsychologie is niet vereist.

Scroll naar beneden voor meer info

Opbouw

 • Doelgroep
 • Programma
 • Studiegeld
 • Annulatievoorwaarden
 • Getuigschrift
 • Doelgroep

  Aangezien de opleiding een sterke psychodiagnostische basis veronderstelt, richt ze zich rechtstreeks tot bachelors in de Toegepaste psychologie en masters in de psychologie of pedagogische Wetenschappen. Bij een ander diploma hoger onderwijs zal een stuurgroep voor de toelatingsvoorwaarden elk dossier individueel beoordelen.

  Je kan je voor de nieuwe opleidingscyclus die in september 2022 van start zal gaan, kandidaat stellen door een motiveringsbrief met CV naar Noortje Hermans op te sturen.

 • Programma

  Het postgraduaat (20 studiepunten) bestaat uit 4 praktijkgerichte modules, verspreid over 2 academiejaren en omvat in het totaal 84 contacturen (28 contactbeurten van drie uur). Het volgen van losse modules is mogelijk.

   Academiejaar 2020-2021  =  VOLZET

   Academiejaar 2021-2022 (onder voorbehoud)  =  VOLZET

   Voor meer details en inhoud kan je hier binnenkort de volledige programmagids raadplegen.

  • Studiegeld

   • Voor het volledige postgraduaat: € 975 voor 4 modules incl. elektronisch leerplatform en Adventure Therapy
   • Enkel beide counselingsmodules: € 745  incl. elektronisch leerplatform en Adventure Therapy

   De inschrijving is definitief na betaling van €500. Het resterende bedrag dient betaald te worden vóór 15 januari 2021.

   De opleiding komt in aanmerking voor Vlaams Opleidingsverlof (VOV) en KMO portefeuille.

   Stappenplan aanvraag Vlaams Opleidingsverlof

   Werknemers uit paritair comité 200.00 die een opleiding volgen buiten de werkuren kunnen dit via hun werkgever terugbetaald krijgen door CEVORA. De terugbetaling bedraagt tot € 375 per opleiding en per werknemer voor werkgevers die een opleidingsplan hebben. Alle info over de terugbetalingsvoorwaarden vind je op de website van CEVORA.

  • Annulatievoorwaarden

   In geval van annulering van de inschrijving tot twee weken voor de start van de opleiding, wordt €50  van de inschrijfprijs in rekening gebracht voor administratiekosten. Indien men annuleert na de start van de eerste module, wordt het voorschot van €500 niet terugbetaald. Terugbetaling van het volledige inschrijvingsgeld is niet meer mogelijk na 15 januari 2021.

   De inschrijving kan in de loop van het academiejaar niet meer gewijzigd worden: er kunnen geen modules overgedragen worden naar het daaropvolgende academiejaar, noch kan er geopteerd worden voor deelname aan andere modules dan deze die werden gekozen bij de inschrijving.

  • Getuigschrift

   Je ontvangt het postgraduaat getuigschrift Neuropsychologische Diagnostiek & Counseling indien je geslaagd bent voor de vier modules van de opleiding.

   Een afzonderlijk certificaat wordt toegekend aan deelnemers die slagen voor afzonderlijk gevolgde modules.