
Leercoach voor het Secundair Onderwijs in weekendonderwijs
Postgraduaat verbonden aan de Lerarenopleiding
Leren leren en helpen kiezen
- Jij bent een leerkracht, studie- of leerlingbegeleider.
- Je hebt interesse in de wetenschappelijke inzichten rond leren.
- Tijdens deze studie krijg je meer inzicht in het menselijk brein.
- Je leert hoe tieners het beste leren.
- Je onderzoekt welke leerstrategieën het meest effectief zijn.
- Je bestudeert leerstoornissen als dyslexie en dyscalculie.
- Je leert het keuzeproces doorheen de schoolloopbaan te ondersteunen.
- Deze opleiding daagt je uit en geeft je voldoening.
- Wat je leert, pas je meteen toe op je eigen school.
- Je studeert af als gediplomeerd leercoach.
- Dit is een eenjarige opleiding, je volgt les op zaterdag (on campus) en regelmatig ook op woensdagavond (online).


Troeven

Focus op effectief leren
Je voelt je als leerkracht of als studie-, leerlingbegeleider mee verantwoordelijk voor het ondersteunen van leerlingen bij het verwerven van de juiste en zelfstandige studieattitude. In deze opleiding krijg je wetenschappelijk onderbouwde informatie over welke leerstrategieën effectief zijn en waarom, waarna je deze zelf kan toepassen.

Geïntegreerd zorgbreed pakket
Het geïntegreerd zorgbreed pakket vormt een meerwaarde in vergelijking met losse bijscholingen en is aangepast aan de noden van het werkveld. Elke vakinhoud wordt gekoppeld aan het centrale basiskader van de opleiding. Als afstuderende kan je dan ook terugvallen op een geïntegreerd en goed ingeoefend referentiekader voor observatie, analyse en aanpak van diverse zorgvragen.
Programma
- Opbouw
- Doelpubliek
- Vakken
- In de praktijk
- Inschrijvingsgeld
- Intakegesprek
Opbouw
- Semester 1 | De opleiding start met het vak zorgbreed handelen, waarin een geïntegreerd zorgbreed pakket wordt aangereikt en ingeoefend. Twee andere opleidingsonderdelen, communicatie met ouders en handelingsgericht coachen, behoren ook tot het algemene gedeelte.
- Semester 2 | Daarnaast biedt de opleiding ook specifiekere opleidingsonderdelen aan (effectieve leer- en studeermethoden, studieloopbaanbegeleiding en leerbehoeften jongeren) waarin de focus ligt op het begeleiden van het leerproces van jongeren in het secundair onderwijs.
- Semester 1 | De opleiding start met het vak zorgbreed handelen, waarin een geïntegreerd zorgbreed pakket wordt aangereikt en ingeoefend. Twee andere opleidingsonderdelen, communicatie met ouders en handelingsgericht coachen, behoren ook tot het algemene gedeelte.
Doelpubliek
Voor leraars, studie- of leerlingbegeleiders met een bachelordiploma Secundair Onderwijs.
Je hebt toegang tot het postgraduaat Leercoach indien je:
- les geeft in het S.O.
- in het bezit bent van een (educatieve) bachelor leraar secundair onderwijs;
- in het bezit bent van een educatieve master;
- in het bezit bent van een ander bachelor- of masterdiploma in combinatie met een getuigschrift pedagogische bekwaamheid/SLO-diploma
Vakken
Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.
- De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
- Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
Fase 1 Algemeen gedeelte Zorgbreed handelen i 4 Communicatievaardigheden ouders i 3 Handelingsgericht coachen i 4 Fase 1 Specifiek gedeelte traject secundair onderwijs Effectieve leer- en studeermethoden i 5 Studieloopbaanbegeleiding i 4 Leerbehoeften jongeren i 6 Fase 1 Algemeen gedeelte Zorgbreed handelen i 4 Communicatievaardigheden ouders i 3 Handelingsgericht coachen i 4 Specifiek gedeelte traject secundair onderwijs Effectieve leer- en studeermethoden i 5 Studieloopbaanbegeleiding i 4 Leerbehoeften jongeren i 6 In de praktijk
Je past de input uit de les onmiddellijk toe in de praktijk in functie van de evaluatie-opdrachten, die je gespreid over het jaar krijgt.
Inschrijvingsgeld
- Inschrijvingsgeld | 550 euro (vast gedeelte) + 24 euro per studiepunt (variabel gedeelte)
- Studiemateriaal | max. 100 euro
Intakegesprek
Alvorens je je kan inschrijven voor deze opleiding maak je eerst een afspraak bij de opleidingsverantwoordelijke voor een intakegesprek.
Na je studie
- De job van je leven
- Verder studeren
De job van je leven
- Na deze opleiding kan je als leercoach individuele leerlingen en groepen ondersteunen én leerkrachten coachen in het begeleiden van deze leerlingen bij het leren leren en maken van weloverwogen keuzes in hun studieloopbaan.
- Je hebt bovendien ruime bagage om in je eigen klas of die van een collega leerlingen met specifieke leerbehoeften gepaster te ondersteunen.
- Na deze opleiding kan je als leercoach individuele leerlingen en groepen ondersteunen én leerkrachten coachen in het begeleiden van deze leerlingen bij het leren leren en maken van weloverwogen keuzes in hun studieloopbaan.
Verder studeren
De vakken van het postgraduaat leercoach maken deel uit van de ruimere banaba zorgverbreding en remediërend leren. Dit maakt het mogelijk om na het behalen van het postgraduaat de resterende vakken van de banaba nog op te nemen om alsook dit diploma te behalen.
Banaba
Postgraduaat