Lastechnoloog/International Welding Technologist

Postgraduaat verbonden aan de opleiding Ontwerp- en Productietechnologie

Locatie: Sint-Katelijne-Waver - Campus De Nayer

De nood aan gekwalificeerde lastechnologen blijft toenemen. Het Postgraduaat Lastechnoloog / International Welding Technologist komt aan deze vraag tegemoet. De opleiding is een ideale spring­­plank naar een leidinggevende functie in de sector van de verbindings- en lastechnologie. Ze opent een groot aantal professionele mogelijkheden in een gevarieerd werkveld: lucht- en ruimtevaart, petrochemie, nucleaire industrie, (scheeps)bouw, algemene constructie enz.

Lastechnologen gezocht!

Bij de meerderheid van bedrijven die lassen gebruiken als verbindingstechniek, wordt de rol van lascoördinator ingevuld door een International Welding Technologist (lastechnoloog) of een International Welding Engineer (lasingenieur).

Een professionele bachelor met een IWT-diploma is automatisch gekwalificeerd voor het gemiddelde niveau van coördinatie (= meerderheid van lastoepassingen). Bovendien is hij de rechterhand van de lasingenieur.

Accreditatie door het International Institute of Welding

Campus De Nayer is door de Belgische Vereniging voor Lastechniek (BVL) gecertificeerd als een Authorised Training Body. Ons curriculum overstijgt de minimumeisen van het International Institute of Welding (IIW) voor de opleiding, examinatie en kwalificatie van personeel tot gediplomeerde lastechnologen.

Scroll naar beneden voor meer info

Opbouw

 • Toelatingsvoorwaarden
 • In de praktijk
 • Studiegeld
 • Toelatingsvoorwaarden

  Om tot de postgraduaat opleiding Lastechnoloog te worden toegelaten, moet een kandidaat beschikken over een diploma van bachelor (elektromechanica, ontwerp- en productietechnologie, autotechnologie, bouwkunde) of master of een hiermee gelijkgesteld diploma.

  Heb je een diploma technisch secundair onderwijs dan mag je de opleiding Lastechnoloog ook wel volgen, maar kan je het diploma van postgraduaat Lastechnoloog niet behalen. Met een minimum aanwezigheidspercentage van 90% en op basis van de resultaten van je examens (min. 60%) kan je echter wel het diploma van International Welding Technologist behalen (toegekend door de Belgische Vereniging voor Lastechniek), want aan die toelatingsvoorwaarden voldoe je wel met een diploma technisch secundair onderwijs.

 • In de praktijk

  De postgraduaat Lastechnoloog omvat een programma van 30 studiepunten en wordt opgebouwd conform het opleidingsprogramma van het IIW voor het behalen van het diploma International Welding Technologist. De theorielessen worden opgedeeld in vier fundamentele modules.

  • Lasprocessen en apparatuur
  • Materialen en hun gedrag tijdens het lassen
  • Constructie en ontwerp
  • Fabricage en toepassingen

  De theoretische modules worden aangeboden in 13 lesweken (incl. schriftelijke examens) en worden gevolgd door een intensieve praktische cursus van 2 lesweken waarin tevens de mogelijkheid wordt aangeboden om ook lascertificaten te behalen.

  Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

 • Studiegeld

  Het studiegeld voor het postgraduaat Lastechnoloog bedraagt € 3.000 voor pas afgestudeerde (tot 2 jaar) professionele bachelor- en master studenten en € 4.000 voor andere instromers.

  Bijkomend dient aan de Belgische Vereniging voor Lastechniek (BVL) een jaarlijks vastgesteld tarief betaald te worden voor deelname aan het IWT examen (alleen nodig voor het behalen van het IWT diploma). Voor de gehanteerde prijzen, zie de website van de BVL.

Na je studie

 • Aan het werk
 • Aan het werk

  Deze opleiding opent een groot aantal professionele mogelijkheden en laat je in aanraking komen met een zeer gevarieerd werkveld: lucht- en ruimtevaartindustrie, bouwsector, petrochemie, nucleaire sector, scheepsbouw, algemene constructiesector, enz. zowel bij lokale KMO’s, grote multinationals alsook privé- en overheidsbedrijven in het binnen- en buitenland.

  Onze afgestudeerden zijn vooral waardevol voor bedrijven waarbij het lasgebeuren een groot deel van de activiteiten omvat (constructiebedrijven, tank- en silobouw, chemische en petrochemische industrie, automobielsector, lucht- en ruimtevaart, enz.).

  Vandaag de dag is er een groeiende nood aan experts die in staat zijn om op lastechnisch vlak onderzoek te doen, kwaliteitscontroles en inspecties uit te voeren en productieverantwoordelijkheid mee te dragen.