Vormingen Ergotherapie

Navorming

Locatie: Geel -Campus Geel

Omwille van succes en positieve feedback organiseren we in samenwerking met Allegre opnieuw een ACT-opleiding. Dit voor hulpverleners die geen psychotherapeutische taak hebben maar wel met hun cliënten willen werken rond het behalen van een bepaald resultaat of doel: minder of meer gewicht, meer zelfstandigheid, weten waar ze beroepsmatig naartoe willen, het huishouden beter regelen, de opvoeding van de kinderen anders oppakken, andere huisvestiging zoeken, solliciteren, ...
Heb je zin in een duidelijke omkadering van het model, veel leermogelijkheden (vanuit zowel cliënt- als hulpverlenerpositie), een groot aantal voorbeelden uit de praktijk, werken met eigen casussen, rollenspelen doen, en vooral veel materiaal dat je onmiddellijk kan gebruiken in je praktijk?
Wat je in deze basisopleiding concreet gaat leren, zijn inzichten, tools, metaforen en oefeningen voor jezelf en voor je cliënten om:

 • Afstand te nemen van gedachten die je in je greep houden.
 • Moeilijke gevoelens (zoals angst, verdriet, boosheid) en lichamelijke ongemakken (pijn, zenuwen, vermoeidheid,…) te dragen zodat ze je leven niet langer bepalen.
 • Lastige situaties beter aan te kunnen óf te veranderen.
 • Je waarden terug te vinden in je leven: wie wil ik zijn als persoon, welke relaties wil ik opbouwen, waaraan wil ik mijn tijd en energie besteden moest ik niet zo opgeslorpt zijn door mijn zorgen of problemen?
 • Niet meer zo te hollen in je hoofd, maar in het hier en nu te blijven.
 • Je zelfbeeld anders te bekijken.
 • ACT-coaches zien hun cliënten keuzes maken en gedrag stellen wat zij zelf niet voor mogelijk gehouden hadden.

Concrete cursusinformatie over de 6-daagse ACT verdiepingsopleiding en een inschrijvingsformulier vind je hier. Deze 6-daagse is een ideale voorbereiding op mensen die overwegen om het postgraduaat te volgen!
Enige vereiste: De 6-daagse basisopleiding reeds gevolgd hebben.

Scroll naar beneden voor meer info
Koen Geenen
Opleidingsmanager

Programma

 • 4 , 5 en 11 maart
 • 12, 29 en 30 maart
 • 4 , 5 en 11 maart

  4 , 5 en 11 maart

  • Proces Defusie: leren hoe je uit de inhoud van een verhaal kan blijven en de functie ervan leren onderzoeken. Defusie als acceptatieproces beter begrijpen en leren toepassen. Je kan je cliënt leren om met een hoger bewustzijn te kijken naar zijn gedachten en het gedrag wat daaruit voortkomt.
  • Proces Acceptatie: het verschil leren kennen tussen loslaten, accepteren en willen oplossen. Verdiepen in het blijven zitten bij de pijn van de cliënt in plaats van hem te willen oplossen. Je cliënt zal daardoor ook beter bij zijn pijn willen en kunnen blijven zitten.
  • Proces Zelf-als-context: samen met de cliënt vanuit diverse perspectieven (waaronder heden en verleden, de invloed van het perspectief van anderen) leren op zoek gaan naar gedachten rond het zelfbeeld en kijken wat je daar dan verder mee kan doen vanuit ACT.
 • 12, 29 en 30 maart

  12, 29 en 30 maart

  • Proces 'creatieve hopeloosheid' en 'hier en nu': dit belangrijk proces beter onder de knie leren krijgen. Leren om samen met je cliënt te ontdekken door wat het hopeloze gedrag getriggerd wordt, hoe je daar dan samen naar kan kijken en waar creativiteit ontstaat. Oefenen om samen met je cliënt die hopeloosheid niet te willen overslaan omdat het je cliënt en jou erg veel te leren heeft.Het is het kruispunt van verandering in het proces met je cliënt.
  • Proces 'waarden': leren hoe je samen met je cliënt kan ontdekken welke waarden hij belangrijk vindt en hoe hij daar flexibel naar kan leren kijken.
  • Proces 'toegewijde actie': leren hoe je ervoor zorgt dat cliënten hun gedrag baseren op waarden en nieuwe gedragspatronen opbouwen waardoor ze minder (willen) vasthouden aan oude gedragspatronen.

  Vanuit verdiepende inzichten gaan we de focus leggen op ervaring opdoen: rollenspelen gemodeld door de trainer ontrafelen en ... oefenen, oefenen, oefenen met eigen casuïstiek en beter worden in het toepassen van deze processen.

  Dit alles kan je leren in 6 dagen!

Praktisch

 • Inschrijven
 • Inschrijven

  Inschrijven

  Ben je ingeschreven?

  Fijn! Na je inschrijving sturen we een factuur. Dit kan soms enkele weken duren.  

  Wat als je niet aanwezig kan zijn?

  Inschrijvingen kunnen niet zo maar geannuleerd worden. Als je bent ingeschreven maar niet aanwezig kan zijn (bv. door ziekte), kan je je laten vervangen door een collega. Gelieve dat wel via mail te melden zodat we een correct aanwezigheidsattest kunnen opstellen.

  Wat als de studiedag toch niet kan doorgaan?

  Als de studiedag niet kan doorgaan door een tekort aan inschrijvingen of door overmacht (bv. ziekte lesgever), dan brengen we jou via mail op de hoogte en wordt het volledige inschrijvingsbedrag teruggestort.

Kom kennismaken

De stap naar het hoger onderwijs is een stap vol verwachtingen. En jij wil natuurlijk de beste keuze maken. Kom daarom ontdekken, twijfelen, vergelijken en beleven tijdens een van onze vele infomomenten! #expectmore

6 maart
Zaterdag 10u - 14u
24 april
Zaterdag 10u - 14u