Catalonië

Navorming

Wie?

Dhr. Piet Lamberts-Van Assche (Thomas More)

Wanneer?

19 maart 2019

Wat?

Toen het Catalaans parlement besloot een volksraadpleging (referendum) te houden was dat niet legaal, want strijdig met de Spaanse grondwet. Toen het besloot eenzijdig de onafhankelijkheid uit te roepen was dat evenmin legaal. Net zoals alle andere grondwetten waar ook ter wereld laat de Spaanse grondwet immers geen secessie toe. Velen vinden echter dat het conflict tussen Catalonië en Spanje geen juridisch conflict is maar een politiek conflict. Een conflict ook tussen twee rechtsordes, de Catalaanse en de Spaanse. Het recht botst hier op zijn grenzen. In die context is niet zozeer de vraag wat legaal is, maar wel wat legitiem is van belang.

Wat willen de Catalanen eigenlijk en met hoevelen zijn ze om dat te willen? Aan de hand van de gebeurtenissen tussen 2005 en 2016 gaat Piet Lamberts-Van Assche dit na. We zijn daarbij getuige van de manier waarop de focus zich verlegde van meer autonomie naar het recht om zelf te beslissen en uiteindelijk het recht om onafhankelijk te worden.

Scroll naar beneden voor meer info

Kom kennismaken

De stap naar het hoger onderwijs is een stap vol verwachtingen. En jij wil natuurlijk de beste keuze maken. Kom daarom ontdekken, twijfelen, vergelijken en beleven tijdens een van onze vele infomomenten! #expectmore