Arthur, koning voor eens en voor altijd. Historische figuur of verzonnen held?

van de opleiding navorming Universiteit Derde Leeftijd

Locatie: Geel -Campus Geel

Wie?

Dhr. Jan Uyttendaele (oud-docent Thomas More / Katholieke Universiteit Leuven)

Wanneer?

27 maart 2018

Wat?

Iedereen kent de legendarische middeleeuwse koning Arthur en zijn ridders van de Ronde Tafel. Maar wie was Arthur nu eigenlijk? Heeft hij wel echt bestaan of was hij alleen maar een ‘superheld op perkament’?

We gaan terug naar de bronnen en nemen de middeleeuwse teksten onder de loep, zowel de historische werken als de ridderromans. Welke boodschappen schuilen er achter die verhalen? Hoe komt het dat ze vandaag nog zo populair zijn? We besteden daarbij ook aandacht aan de moderne bewerkingen van die verhalen, aan de verfilmingen ervan en aan andere publicaties waarin de ‘once and future king’ de verbeelding blijft inspireren.

Tijdens deze lezing wordt er niet alleen een virtuele reis in de tijd gemaakt, maar ook in de ruimte. Welke plaatsen worden in die verhalen genoemd en welk spoor heeft onze held daar achtergelaten? Uyttendaele volgt Arthur in Engeland en gaat op zoek naar zijn geboorteplaats en zijn graf, naar zijn kastelen, naar zijn magisch zwaard Excalibur, naar zijn Ronde Tafel, en natuurlijk ook naar de Heilige Graal.

Scroll naar beneden voor meer info

Kom kennismaken

De stap naar het hoger onderwijs is een stap vol verwachtingen. En jij wil natuurlijk de beste keuze maken. Kom daarom ontdekken, twijfelen, vergelijken en beleven tijdens een van onze vele infomomenten! #expectmore