100 jaar Internationale Arbeidsorganisatie (ILO): een wondere wereld van sociale dialoog en internationale diplomatie

Navorming

Wie?

Dhr. Luc Cortebeeck (International Labour Organisation)

Wanneer?

2 oktober 2018

Wat?

Dat we een goede sociale wetgeving en een degelijke sociale zekerheid hebben, is bekend, ook al staan die nu zwaar onder druk. Maar wie weet dat er ook op wereldvlak een sociale wetgeving bestaat? Wie weet dat elk jaar in Genève een internationaal parlement vergadert dat internationale sociale conventies (verdragen) stemt? Wie weet dat regeringen, werkgevers en werknemers al bijna 100 jaar samen die wereldwetgeving maken en de toepassing ervan controleren?

Is het waar dat in Qatar 2 miljoen ingevoerde arbeiders als slaven werken om de stadions te bouwen voor het wereldkampioenschap voetbal 2022 en wie doet er wat aan? En hoe ziet de werknemer van de toekomst eruit met nieuwe technologieën, robotisering, e-commerce en Uber?

De IAO/ILO is wellicht één van de meest dynamische organisaties van de Verenigde Naties. In 2019 wordt ze 100 jaar. Luc Cortebeeck, de vroegere nationaal voorzitter van het ACV bouwde er bijna 20 jaar ervaring op en beëindigde er zopas zijn mandaat als voorzitter van de Raad van Bestuur. Hij vertelt over zijn ervaringen en het belang van deze multilaterale organisatie.

Deze lezing wordt muzikaal opgeluisterd door het gloednieuwe Flanders Harp Quartet, een ensemble dat het brede publiek verovert met de grenzeloze klankschakeringen van de harp. Aurelie Viegas, Isabelle Matthyssens, Laura De Jongh en Karen Peeters zijn stuk voor stuk gepassioneerde professionele harpistes (in orkest, kamermuziek en solistisch verband) én docentes in verschillende Vlaamse steden. Ze brengen samen de mooiste kwaliteitsvolle transcripties voor harpenkwartet, alsook het vaak onbekende origineel repertoire. Deze idyllische bezetting heeft veel te bieden, van zachte feeërieke klanken tot vurige arpeggio’s en glissandi, zo eigen aan de harp. Muziek op het hoogste niveau.

Scroll naar beneden voor meer info

Kom kennismaken

De stap naar het hoger onderwijs is een stap vol verwachtingen. En jij wil natuurlijk de beste keuze maken. Kom daarom ontdekken, twijfelen, vergelijken en beleven tijdens een van onze vele infomomenten! #expectmore