Vormingen Geestelijke Gezondheidszorg

van de opleiding navorming MoreCare

Locatie: Mechelen -Campus De Vest

Werk je als verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg en zoek je interessante vorming? Wil je je bijscholen in kader van behoud van Bijzondere Beroepstitel of Bijzondere Beroepsbekwaamheid? Dan zit je goed bij Thomas More Mechelen.
Ook in het academiejaar 2017-2018 pakken we uit met een nieuw vormingsaanbod. We werken verdiepend op een aantal interessante thema’s en nodigen daarbij boeiende experts uit om dit te brengen.
Naast twee pakketten van 3 lesdagen (3x 5u bijscholing, vanuit de drie lesdomeinen), is er ook een themadag. U kan inschrijven voor een pakket, maar ook per lesdag apart.

Scroll naar beneden voor meer info

Programma

 • Pakket A
 • Pakket B
 • Themadag
 • Praktisch
 • Inschrijven
 • Pakket A

  Pakket A

  Seksuele gezondheid: seksualiteit: seksverslaving en hyperseksualiteit

  • Di 7 november 2017, 9u-15u  (biomedische wetensch.)

  Seksuele gezondheid wordt vaak onderschat en erover praten is nog steeds taboe. Voor het taboe wordt doorbroken, dient nagegaan te worden wat seksualiteit eigenlijk allemaal omvat. 
  Patiënten kunnen een stoornis hebben in het seksueel verlangen, wat zich kan uiten in verschillende gedragingen, al dan niet maatschappelijk aanvaard. Er wordt nagegaan hoe we hier als hulpverlener het best mee omgaan.

  Mensen zijn alleen maar goed of slecht…  Contextuele hulpverlening binnen gezin en relaties

  • Di 28 november 2017, 9u-15u  (verplegingswetensch.)

  Dingen zijn mooi of lelijk, sommige zaken zijn saai of boeiend, het is altijd of nooit… en mensen… mensen zijn alleen maar goed of slecht.  Hoe kunnen we een moeilijke en langdurige relatie onderhouden? Durven we ook voor onszelf te spiegelen? Hoe kijken patiënten naar zichzelf en naar ons en op welke manier bepaalt dit hun gedrag? Een actieve workshop over het begrijpen van de mentale binnenwereld van anderen en mogelijk ook van onszelf.
  Wat is het belang van contextuele hulpverlening binnen gezin en relaties en wat zijn relevante aspecten binnen de rol van verpleegkundigen in functie van de therapeutische relatie. 

  Veiligheid en dwang. Kwartiermaken, what’s new? Zorgzaam burgerschap stimuleren

  • Di 12 december 2017, 9u-15u  (sociale en menswetensch.)

  Verpleegkundigen hebben regelmatig interacties met personen die kampen met suïcidale ideatie, uiting van agressie, zelfverwondend gedrag,… Wat zijn nieuwe tendensen zoals het rooming-in concept of concreet: what’s new? Hoe staat het met het nemen van risico’s en positive risk taking? Hoe staat het met de perceptie omtrent patiëntveiligheid en vrijheid? Is therapeutisch werken op een acute setting mogelijk? Zijn er minder mogelijkheden tot patiëntenparticipatie op een gesloten afdeling? Aan de hand van een plenaire discussie worden ook aandachtspunten besproken waaronder de noodzaak en rol van de verpleegkundige en het ziekenhuismanagement. 

  Kwartiermaken is het zoeken naar manieren om niet de patiënt maar wel de omgeving te veranderen om uitsluiting tegen te gaan. Het idee is dat mensen met een kwetsbaarheid niet worden uitgesloten en juist mee kunnen doen aan de samenleving. Het is eveneens een interpersoonlijk proces stimuleren, een weg om stigma tegen te gaan. 

 • Pakket B

  Pakket B

  Netwerkversterking: doorbreken van de eenzaamheid . Deontologische aspecten binnen de psychogeriatrie

  • Di 30 januari 2018, 9u-15u  (sociale en menswetensch.)

  Op welke manier kunnen we zorgvragers die weinig omkadering hebben helpen in het aanreiken van een netwerk? Hoe helpen we hen op weg? Een werkwijze die zicht richt op het opbouwen, herstel en samenwerken van het eigen sociale netwerk. 

  Conflicthantering: verbale en fysieke agressie tegenover hulpverleners en ouderen(mis)behandeling

  • Di 20 februari 2018, 9u-15u  (verplegingswetensch.)

  Verpleegkundigen werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg lopen een verhoogd risico om in contact te komen met agressieve zorgvragers. Een melding van agressie of incidenten is onvoldoende om hiermee om te gaan. Een juiste benadering en goede ondersteuning is van belang. 
  Wat verstaan we onder ouderenmis(be)handeling en welke vormen zijn er? Wie is er betrokken en wat als de mis(be)handeling niet opzettelijk is?

  Differentiaal diagnose: dementie, depressie, delirium. Zelfzorg bij verpleegkundigen en hoe een burnout voorkomen? 

  • Do 15 maart 2018, 9u-15u  (Biomedische wetensch.)

  Heel wat psychogeriatrische ‘syndromen’ lijken op mekaar, vooral wanneer er nog geen diagnose is, is het moeilijk om ze op een juiste manier te benaderen. 
  Door de zorgzwaarte bij de psychogeriatrische populatie komt ziekteverzuim en burnout frequent voor. Wat is burnout en op welke manier kunnen we positief omgaan met de stress die onze job met zich meebrengt.

 • Themadag

  Themadag

  Respectvol verplegen en authenticiteit

  • Do 29 maart 2018, 09.30u-16.30u

  Voor verpleegkundigen in de GGZ is het vaak moeilijk de grenzen te stellen tussen ‘respect voor de patiënt’ en ‘zelfrespect’, tussen zorg geven en zorg vragen. Laten we kansen liggen omwille van het vanzelfsprekende ‘karakter’ om respectvol te verplegen, want niemand heeft als doel on-respectvol te verplegen. Pieter Loncke tracht een nadruk te leggen op persoonlijke groei van verpleegkundigen en gelijkwaardigheid, het is een directieve therapie en leertherapeutisch gebaseerde visie. Tijdens de vorming zullen ook creatieve en ervaringsgerichte oefeningen aan bod komen. 
  In de namiddag zal Jürgen Magerman en Liesbet Van Bos dieper inzoomen op ‘authenticiteit’. Hoe kunnen we echt zijn en er zijn?  Wat is onze authenticiteit of “fond” als verpleegkundige binnen GGZ? Is deze er überhaupt? Een mix aan kaders en verhalen uit de praktijk en reflectiemomenten. 

 • Praktisch

  Praktisch

  Doelgroep

  Verpleegkundigen en zorgverleners in geestelijke gezondheidszorg
  Geen toelatingsvoorwaarden

  Data

  • 7 november2017 - 29 maart 2018
  • Raadpleeg het programma voor de concrete data
  • De uren verschillen per module. Raadpleeg hiervoor het programma

  Prijs

  • 1 lesdag: 65 euro
  • 1 lespakket: 160 euro
  • Themadag: 70 euro

  Annulatie met volledige terugbetaling mogelijk tot 14 dagen voor start van de vorming. Er is altijd mogelijkheid om een vervanger te sturen in je plaats.

  Inbegrepen

  Dranken, hand-outs, aanwezigheidsattest

 • Inschrijven

Kom kennismaken

De stap naar het hoger onderwijs is een stap vol verwachtingen. En jij wil natuurlijk de beste keuze maken. Kom daarom ontdekken, twijfelen, vergelijken en beleven tijdens een van onze vele infomomenten! #expectmore

10 maart
Zaterdag 10u - 16u
21 april
Zaterdag 10u - 14u
5 september
Woensdag 18u - 21u