Schoolrijpheid en werkhouding versus pengreep

van de opleiding navorming LEON kenniscentrum

Locatie: Mechelen -Campus Kruidtuin

Overgang kleuterschool - eerste leerjaar

We kaderen drie subthema’s i.v.m. de werkhouding van onze kinderen (concentreren en volhouden; planmatig werken; probleemoplossend denken) binnen een groter geheel: dat van ‘schoolrijpheid’. Een te veel (of misschien wel te weinig) besproken onderdeel binnen schoolrijpheid is de pengreep: wat kan en wat mag je aanbieden om niet voorbij te gaan aan naaste ontwikkeling?

Hele generaties kinderen zijn vanaf zeer jonge leeftijd opgevoed met het idee dat je het best iets kan leren als je stilzit, met je armen over elkaar, je voeten op de grond en recht naar voor kijkt. Maar stilzitten stimuleert vaak een andere visueel – motorische reactie, namelijk. het op zoek gaan naar interessante(re) gebeurtenissen (plagen, friemelen, wiebelen, prutsen, …) waardoor kinderen bij leerkrachten overkomen als afgeleid en rusteloos. Onderzoek wijst echter uit dat jonge kinderen informatie beter verwerken door beweging.

Het is perfect in jouw dagelijkse klaspraktijk te integreren om jonge kinderen te stimuleren tot een rustige, stille, omgevingsvriendelijke leer-bewegings-omgeving die enerzijds de concentratie bevordert en anderzijds ten goede komt aan fijn-motorische vaardigheden zoals de pengreep.

Cursuscode

M1718/ZOROK008

Lesgever

Lieve Van Beeck, leerkracht, onderwijsexpert meerbegaafdheid, integratief en narratief psychotherapeut

Doelgroep

Kleuter- en lager onderwijs (van oudste kleuters en eerste graad lagere school)

Datum

Maandag 13 november 2017 van 09.00 tot 16.00 uur

Cursusgeld

€ 95 (broodjeslunch inbegrepen)

Schrijf je in 

Scroll naar beneden voor meer info
Leen Hoste
Administratief medewerker

Kom kennismaken

De stap naar het hoger onderwijs is een stap vol verwachtingen. En jij wil natuurlijk de beste keuze maken. Kom daarom ontdekken, twijfelen, vergelijken en beleven tijdens een van onze vele infomomenten! #expectmore

10 maart
Zaterdag 10u - 16u
21 april
Zaterdag 10u - 14u
5 september
Woensdag 18u - 21u