Nederlands in de kleuterklas: taalverwerving en taalstimulering bij anderstalige nieuwkomers

van de opleiding navorming LEON kenniscentrum

Locatie: Mechelen -Campus Kruidtuin

In het kleuteronderwijs worden we hoe langer hoe meer geconfronteerd met peuters en kleuters die het Nederlands niet beheersen. Leerkrachten doen doorgaans al wat in hun mogelijkheid ligt om die kinderen een gevoel van veiligheid en geborgenheid te geven.  Taalontwikkeling staat hierbij centraal. Het is via het geleidelijk beheersen van ‘nieuwe’ taal, dat kinderen greep krijgen op de (school)wereld en zich verder kunnen ontwikkelen.

Peuters en kleuters verwerven taal op een heel natuurlijke wijze. Via een rijk aanbod en veel interactie met het accent op spreken, verruimen kinderen hun woordenschat.

GO4ty is een lijst van 40 woorden die de basis vormt waarop anderstalige instappende peuters en kleuters verder kunnen bouwen met meer woordenschat. De beheersing van die 40 woorden vraagt expliciete, gerichte en intensieve aandacht van de leerkracht wanneer anderstalige peuters en kleuters instappen. De woorden kunnen in een drietal weken begrepen worden, mits de begrippen op een functionele manier in de dagelijkse klaspraktijk gebruikt worden. In deze sessie maak je kennis met GO4ty en de bijhorende materialen, spelletjes, pictogrammen … Ontdek taaldozen en andere methodes om verder te kunnen gaan met het aanbieden van meer woordenschat.

Wie deze sessie gevolgd heeft, kan nadien ook deelnemen aan de nascholing van  28 februari 2018 - M1718/ZOROK010 – Workshop materialendoos GO4ty - waarin je samen met de lesgeefster de materialen die je nodig hebt voor jouw klas effectief aanmaakt. 

Cursuscode

M1718/ZOROK010
M1718/ZOROK022

Lesgever

Marleen Peeters, zorgcoördinator kleuteronderwijs, navormer taalontwikkeling en taalvaardigheid

Doelgroep

Kleuteronderwijs

Datum

Woensdag 22 november 2017 van 09.00 tot 12.00 uur - VOLZET
Woensdag 14 maart 2018 van 09.00 tot 12.00 - EXTRA SESSIE

Cursusgeld

€ 52,50

Schrijf je in 

Scroll naar beneden voor meer info
Leen Hoste
Administratief medewerker

Kom kennismaken

De stap naar het hoger onderwijs is een stap vol verwachtingen. En jij wil natuurlijk de beste keuze maken. Kom daarom ontdekken, twijfelen, vergelijken en beleven tijdens een van onze vele infomomenten! #expectmore

10 maart
Zaterdag 10u - 16u
21 april
Zaterdag 10u - 14u
5 september
Woensdag 18u - 21u