Emotionele Intelligentie voor jongeren

navormingen Donche > Secundair Onderwijs 

Vormingen

Op aanvraag

Emotionele Intelligentie voor jongeren | lessenreeks

Emotionele intelligentie voor jongeren 

Wat heb je nodig om het te maken in het leven? De kans is groot dat ‘talent’ of ‘intelligentie’ ergens in je antwoord opduiken. Intelligentie vernauwen we vaak tot het puur cognitieve – goed kunnen onthouden, verbanden kunnen leggen, een scherp wiskundig inzicht hebben … Ook op school is dat cognitieve vaak het belangrijkste. Kennis is macht – dat is waar – maar met alleen je IQ zul je in onze samenleving niet ver geraken. Om gelukkig en succesvol in het leven te staan, heb je naast voldoende kennis en inzicht ook een flinke dosis emotionele intelligentie (EQ) nodig.  

Als je emotioneel intelligent bent, beschik je over heel wat life skills – ‘levensvaardigheden’ – die het je makkelijker maken om vlot de vele uitdagingen te trotseren die studies, werk en leven met zich meebrengen. Elke Keersmaekers durft te stellen dat je EQ een absolute voorwaarde is voor je geluk en succes: het is de gezonde basistaart, en je IQ is de slagroom erop die je leven nog net wat lekkerder maakt. Het is om die reden belangrijk dat we deze kennis en vaardigheden over EQ doorgeven aan onze jongeren, we kunnen dit inbedden in ons dagelijks lesgeven of er een apart vak aan wijden. 

Elke Keersmaekers is docente aan de Thomas More Hogeschool waar ze lesgeeft in de lerarenopleiding.  Daarnaast geeft ze ook Latijn in het secundair onderwijs en de module ‘life skills’ in de 3de graad. In deze module wil Elke jongeren bewust maken van het belang van emotionele intelligentie. Als classica benadert ze deze thema’s met een knipoog naar de filosofische wijsheden uit de klassieke oudheid. 

 

Follow us!Facebook

Scroll naar beneden voor meer info
Donche
Donche
professionalisering in onderwijs

Troeven

image.alt

(Co)-titularis

Wil je als leraar (in spe) theoretische handvaten en praktische tools over emotionele intelligentie leren kennen? Dan biedt deze navorming je houvast. Je wordt als (co-)titularis ondersteund om verbinding te maken met je klasgroep

image.alt

Life Skills

Elke haalde de nationale media toen ze twee jaar geleden het keuzevak Life Skills organiseerde. Deze module rond emotionele intelligentie bestaat nog steeds en is elk jaar volgeboekt!

image.alt

Aristoteles en ...

Emotionele intelligentie is al meer dan 2000 jaar oud.  Griekse en Romeinse filosofen hadden al kennis over de theorie en praktijk van de intra-persoonlijke en inter-persoonlijke intelligentie van de mens. 

Education program

  • Honger naar meer?
  • Honger naar meer?