2023-03-10 15:57:00

Maatschappelijk Werk in dagonderwijs
Graduaat
Ga samen op pad met mensen, ook wanneer ze het moeilijk hebben en laat je warm hart spreken!
- Jij helpt graag mensen in een kwetsbare situatie en wil hen begeleiden naar een betere toekomst.
- Je vindt thema's zoals rechtvaardigheid en armoede belangrijk en wil hierin je steentje bijdragen.
- Je bent een doener en je kijkt al uit naar heel wat praktijkervaring.
- Je start met een driedaagse waar je jezelf leert kennen als persoon en als toekomstig maatschappelijk werker. Daarna ga je zelf aan de slag in het werkveld.
- In de tweede fase ga je als volwaardig maatschappelijk werker aan de slag op een werkplek naar keuze. Je wordt uitgedaagd om met een concrete vraag die leeft op je werkplek aan de slag te gaan in je praktijkeindwerk. Een mooie afsluiter van je opleiding.
- Je leert gepast in communicatie te gaan, jouw cliënt te motiveren, om te gaan met conflicten, netwerken te versterken van mensen waar je mee werkt, drempels wegnemen naar andere organisaties, samen te werken in team, ... en nog zoveel meer. Uiteraard krijg je hierbij belangrijke kaders mee om je job als maatschappelijk werker uit te voeren. Denk hierbij aan recht, ethiek, sociologie, ...
- Heb je de smaak van het studeren te pakken? Haal dan via een verkort traject je bachelor Sociaal Werk of Toegepaste Psychologie behalen. Of ga voor een tweede graduaatsopleiding zoals Orthopedagogische Begeleiding of HR-Support.



Troeven

Met beide voeten in de praktijk
Wie kiest voor een graduaat, kiest voor praktijk, praktijk en nog eens praktijk. Je wordt doorheen de opleiding hierin ondergedompeld door het werkplekleren. Doorheen de verschillende vakken wordt steeds vertrokken vanuit deze praktijkervaring.
Programma
- Opbouw
- Vakken
- In de praktijk
- Persoonlijke begeleiding
- Alternatieve trajecten
Opbouw
Fase 1 | Je wordt ondergedompeld in de 5 beroepsrollen, de grondhouding en het werkterrein van een maatschappelijk werker. Je oefent deze rollen actief in de les, krijgt de basisvaardigheden onder de knie van communiceren en samenwerken en het omgaan met diversiteit en ongelijkheid. Je gaat aan de slag met ondersteunende informatie op vlak van recht, sociologie en psychologie. Je koppelt deze theoretische kennis voortdurend aan de praktijk, door middel van casusbesprekingen, de praktijklessen en je eigen werkplekleren.
Fase 2 | Hierin groei je verder in het professioneel handelen in de 5 beroepsrollen van een maatschappelijk werker. Je verdiept van je vaardigheden in verslaggeving en online begeleiden, samenwerken in de organisatie en in netwerken en in het signaleren en structureel werken. De focus ligt op de twee langere periodes van werkplekleren, waarin je nog meer praktijkervaring zal opdoen. We blijven je ook theoretisch ondersteunen met de nodige kenniskaders en methodieken. Via keuzevakken of -thema’s verdiep je jezelf in een aantal uitdagingen voor het maatschappelijk werk. En je profileert jezelf als maatschappelijk werker in de keuze van je praktijkleerplek en je eindproef.
Vakken
Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.
Een fase is opgesplitst in vier kwartalen, die telkens worden afgesloten met een evaluatie.
- De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
- Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
Fase 1 2 Beroepsrollen van de maatschappelijk werker i Maatschappelijk werker als beroep i 3 Informeren en verwijzen 1 i 3 Individueel begeleiden 1 i 4 Netwerken versterken 1 i 4 Werken met groepen 1 i 3 Informeren en verwijzen 2 i 3 Individueel begeleiden 2 i 4 Netwerken versterken 2 i 3 Werken met groepen 2 i 3 Generieke competenties i Mondeling en schriftelijk communiceren i 3 Samenwerken in team i 3 Omgaan met diversiteit i 3 Verslaggeving en online communiceren i 3 Samenwerken in organisatie en netwerk i 3 Signaleren en structureel werken i 3 Fase 1 2 Werken vanuit kaders i Werken in de samenleving i 3 Wegwijs in het recht i 3 Psychologie van het individu i 3 Mensen in groepen i 3 Beroepsethiek i 3 Recht in de praktijk i 3 Omgaan met psychische kwetsbaarheid i 3 Uitdagingen van het maatschappelijk werk i 3 Leren in de praktijk i Leergroep 1 i 4 Maatschappelijk werker in de spiegel i 3 Werkplekleren - Maatschappelijk engagement i 3 Werkplekleren - Exploratie i 9 Leergroep 2 i 3 Werkplekleren - Verdieping i 12 Werkplekleren - Integratie i 14 Fase 1 2 Beroepsrollen van de maatschappelijk werker i Maatschappelijk werker als beroep i 3 Informeren en verwijzen 1 i 3 Individueel begeleiden 1 i 4 Netwerken versterken 1 i 4 Werken met groepen 1 i 3 Informeren en verwijzen 2 i 3 Individueel begeleiden 2 i 4 Netwerken versterken 2 i 3 Werken met groepen 2 i 3 Generieke competenties i Mondeling en schriftelijk communiceren i 3 Samenwerken in team i 3 Omgaan met diversiteit i 3 Verslaggeving en online communiceren i 3 Samenwerken in organisatie en netwerk i 3 Signaleren en structureel werken i 3 Werken vanuit kaders i Werken in de samenleving i 3 Wegwijs in het recht i 3 Psychologie van het individu i 3 Mensen in groepen i 3 Beroepsethiek i 3 Recht in de praktijk i 3 Omgaan met psychische kwetsbaarheid i 3 Uitdagingen van het maatschappelijk werk i 3 Leren in de praktijk i Leergroep 1 i 4 Maatschappelijk werker in de spiegel i 3 Werkplekleren - Maatschappelijk engagement i 3 Werkplekleren - Exploratie i 9 Leergroep 2 i 3 Werkplekleren - Verdieping i 12 Werkplekleren - Integratie i 14 Lesrooster
Bekijk een voorbeeldrooster voor fase 1.
In de praktijk
- Fase 1 | Jouw praktijkervaring start in fase 1 met het werken als vrijwilliger in een organisatie met een sociaal doel. Met dit engagement neem je een actieve rol op voor mensen in een kwetsbare situatie in de samenleving. Zo krijg je ook voeling met de leefwereld van deze cliënten en oefen je alvast je professionele grondhouding als maatschappelijk werker. Daarnaast ga je in het tweede semester aan de slag in een professionele organisatie. Je leert er al doende de verschillende rollen en taken van een maatschappelijk werker kennen.
- Fase 2 | In fase 2 oefen je in een andere organisatie steeds diepgaander de verschillende beroepsrollen en -taken van een maatschappelijk werker op de werkplek. Je leert niet enkel bij door je eigen ervaring, maar ook door de praktijkbegeleiding: door feedback en ervaringen van je medestudenten, je mentor op de werkplek en je begeleider van de hogeschool. Om af te studeren ga je in je praktijkeindwerk aan de slag met een vraag die op je werkplek leeft, en waarop jij een werkbaar antwoord zoekt.
Persoonlijke begeleiding
Je staat er niet alleen voor! Doorheen jouw traject in de opleiding word je ondersteund door heel wat verschillende collega’s:
- De studie- en studentenbegeleiding (SSB). Zij worden jouw persoonlijke aanspreekpunt: loop je wat verloren, twijfel je aan je studie-aanpak of lig je in de knoop met jezelf? Zij staan klaar voor jou! Je kan hen bereiken via mail.
- Jouw leergroepbegeleider gaat aan de slag met jouw leerproces als maatschappelijk werker. In de leergroep ga je aan de slag met het plannen en organiseren van je studies, je digitale vaardigheden of andere uitdagingen. Je leert hier met en van elkaar.
- Zet je de stap met naar het hoger onderwijs met je functiebeperking? Onze zorgcoördinator gaat graag met jou op pad om te bekijken hoe we je best kunnen ondersteunen. Je kan hen bereiken via mail.
- Taal- en schrijfvaardigheden krijgen veel aandacht van bij de start in de opleiding. Voor wie dat nodig heeft is extra coaching mogelijk bij de coaches van de taalgarage.
- Binnen het werkplekleren word je zowel vanuit de school (supervisor) als vanuit je werkplek (werkplekmentor) ondersteund. We bieden je feedback op je opdrachten, ondersteunen je in het ontdekken van je begeleiderstijl en begeleiden je in de zoektocht naar jouw kwaliteiten en uitdagingen.
Zit je nu al met een vraag? Aarzel dan niet en neem contact op via ssbmw.antwerpen@thomasmore.be.
Alternatieve trajecten
Kriebelt het om snel je eerste stappen in de hulpverlening te zetten, maar is het voor jou niet mogelijk om je voltijds in te zetten voor de opleiding? Dan bieden we twee mogelijkheden.
- Mogelijks is ons deeltijds programma dan wel iets voor jou! De opleiding wordt standaard gespreid over 3 jaar om de combinatie met werken en studeren beter mogelijk te maken. Contactmomenten gaan op 1 lesdag (in de eerste fase op maandag) en 1 avond door per week. Daarnaast wordt er van jou verwacht om zelfstandig aan de slag te gaan met het aangeboden materiaal en je werkplekleren zelfstandig in te plannen.
- Is het zelfstandig aan de slag gaan met het aangeboden materiaal niet helemaal jouw ding en ben jij flexibel beschikbaar doorheen de verschillende dagen? Dan kan je aansluiten in ons programma in het voltijds dagonderwijs. Het modelprogramma is een programma dat gespreid wordt over 2 academiejaren. Samen kunnen we bekijken hoe we een traject op maat kunnen samenstellen voor jou. Heb je hierin interesse? Neem dan contact op met de studentenbegeleiding via ssbmw.antwerpen@thomasmore.be
Na je studie
- De job van je leven
- Verder studeren
De job van je leven
- In het algemeen welzijnswerk
- In het buurtwerk of in wijkcentra
- In armoede organisaties of inloopcentra
- Bij woonbegeleiding
- Bij het begeleiden van werkzoekenden
- In huizen van het kind
- In centra voor dak- en thuislozen
- In de (geestelijke) gezondheidszorg
- In het vluchtelingenwerk
- In de ouderenzorg
- In de leerlingenbegeleiding
- Op de sociale dienst van ziekenhuizen
- ...
Verder studeren
Tweede graduaat (via verkort traject)
Bachelor (via verkort programma)