2022-12-16 15:34:00

Educatief Graduaat Secundair Onderwijs in dagonderwijs
Leraar Secundair Onderwijs voor praktijkvakken op basis van voldoende werkervaring
Knap staaltje vakwerk
- 90 studiepunten op 1,5 jaar.
- Je hebt les op maandag, dinsdag of woensdag (afhankelijk van het semester).
- Je hebt minstens drie jaar werkervaring in een technisch of praktijkvak.
- Focus op het aanleren van didactische en pedagogische vaardigheden.
- De trajectbegeleider geeft je tips om een realistische inschatting van je studieduur te maken.
- Keuzes die je maakt, kunnen per semester aangepast worden.
- Je hebt lesbevoegdheid in het secundair onderwijs, buitengewoon secundair onderwijs en in het volwassenenonderwijs.
- Onder bepaalde voorwaarden kan je met financiële ondersteuning van de VDAB studeren.
- Behaal je diploma via werkplekleren waarbij je alle praktijk uitvoert op een secundaire school.


Troeven

Leraar worden in het werkveld
Passie voor je vak(ken), aandacht voor de leerlingen, inspirerend lesgeven, gemoderniseerde secundair onderwijs, … je leert het allemaal in praktijk brengen tijdens het werkplekleren! Je leert de schoolcultuur goed kennen en je bouwt een band op met de leerlingen en collega-leraren. De sterke band met het werkveld zorgt voor een driehoeksbegeleiding om u tegen te zeggen!

Flexibele trajecten
Binnen de dagopleiding behaal je je diploma van leraar secundair onderwijs op één en een half jaar. Er is de mogelijkheid om je traject te vertragen of te switchen naar een ander gepast traject. Onze trajectbegeleiders ondersteunen je bij het keuzeproces. Daarnaast kan je binnen het multicampusverhaal vakken volgen op de campus van Geel of Vorselaar.

Focus op persoonlijke ontwikkeling
Voel je je als startende leraar nog onzeker over je ICT-vaardigheden of heb je nood aan tips en tricks voor je schrijfvaardigheden? We bieden ondersteuning op ieders tempo. Indien je reeds beschikt over de nodige ICT- en taalvaardigheden kijken we naar een eventuele versnelling. Zo zetten we in op jouw persoonlijke ontwikkeling als leraar!
Programma
- Opbouw
- Doelpubliek
- Vakken
- Vrijstellingen
- Welke vakken mag ik geven?
- In de praktijk
- Alternatieve trajecten
Opbouw
- Semester 1 | Tijdens het eerste semester krijg je heel wat theoretische kaders aangereikt in de lerarenopleiding die je voorbereiden op het werkplekleren. Rond de herfstvakantie maak je kennis met de secundaire school en breng je deze kaders in de praktijk. Voor de herfstvakantie heb je les op maandag, woensdag en vrijdag. Nadien heb je enkel les op maandag en woensdag.
- Semester 2 en semester 3 | Je bent volwaardig lid van het lerarenteam in de secundaire school, je bent er immers 2 halve dagen per week aanwezig. Contactmomenten vinden in de lerarenopleiding bv. plaats op woensdagnamiddag, zodat je alle ruimte hebt voor het leren op de werkplek en de voorbereidingen ervan.
Doelpubliek
Wil je lesgeven in een technisch- of praktijkvak vanuit je werkervaring (minimum 3 jaar) en voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden? Dan kies je voor het Educatief graduaat secundair onderwijs.
Vakken
Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.
- De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
- Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
- Er is een mogelijkheid om enkele vakken in het afstandsonderwijs af te leggen.
Semester 1 2 3 Elementaire competenties Taal 1 i 3 ICT 1 3 Taal 2 3 ICT 2 3 Leraar van lerenden OV: Algemene didactiek 1 i 3 OV: Algemene didactiek 2 3 OV: Onderwijs op maat i 3 OV: Leerling centraal 3 Onderwijslabo: Ik als lerende 6 Leraar in de school OV: Verbindende communicator i 3 OV: Klasmanagement i 3 OV: Diversiteit i 3 Semester 1 2 3 Onderwijslabo: Ik in de school 6 Leraar in de samenleving OV: Onderwijsbeleid 3 Onderwijslabo: Ik in de samenleving i 12 Keuze Keuzevak 3 Keuzevak 3 Integratie Praktijkatelier i 6 Vakdidactisch atelier i 6 Stage A 6 Stage B 6 Innovatie in onderwijs A i 3 Innovatie in onderwijs B 3 Semester 1 2 3 Elementaire competenties Taal 1 i 3 ICT 1 3 Taal 2 3 ICT 2 3 Leraar van lerenden OV: Algemene didactiek 1 i 3 OV: Algemene didactiek 2 3 OV: Onderwijs op maat i 3 OV: Leerling centraal 3 Onderwijslabo: Ik als lerende 6 Leraar in de school OV: Verbindende communicator i 3 OV: Klasmanagement i 3 OV: Diversiteit i 3 Onderwijslabo: Ik in de school 6 Leraar in de samenleving OV: Onderwijsbeleid 3 Onderwijslabo: Ik in de samenleving i 12 Keuze Keuzevak 3 Keuzevak 3 Integratie Praktijkatelier i 6 Vakdidactisch atelier i 6 Stage A 6 Stage B 6 Innovatie in onderwijs A i 3 Innovatie in onderwijs B 3 Er is de mogelijkheid om volgende vier vakken (12 studiepunten) via afstandsonderwijs af te leggen: Algemene didactiek 1, Algemene didactiek 2, Leerling Centraal en Onderwijsbeleid. Hierdoor heb je geen les op woensdagavond wanneer dit vak in het programma aan bod komt.
In het programma is er ruimte om je te verbreden en verdiepen in de competenties als leraar. Uit het aanbod kies je minimum 6 stp (mogelijk campusoverstijgend) vakken, op maat van zijn je behoeften. Dit modelleert je toekomstige professionele ontwikkeling waarin een leven lang leren een vanzelfsprekendheid is.Vrijstellingen
Beschik je reeds over een diploma uit de sociale sector (vb. graduaat sociaal werk, graduaat orthopedagogie, enz)? Dan kan je een vrijstelling aanvragen voor enkele vakken (overzicht).
Welke vakken mag ik geven?
Wil je leraar worden in een technisch- of praktijkvak? Op basis van je nuttige werkervaring en/of basisdiploma word je leraar in één van volgende vakken uit het secundair onderwijs:
- agrarische technieken
- autorijtechnieken
- autotechniek
- bakkerij
- bio-esthetiek
- bloemschikken
- bouw
- carrosserie
- centrale verwarming
- diamant
- elektriciteit
- elektromechanica
- elektronica
- glastechnieken
- goud
- grafische technieken
- haartooi
- hedendaagse dans
- hotel
- hout
- instrumentenbouw
- klassieke dans
- koeltechniek
- kunststoffen
- lassen – constructie
- leder
- mechanica
- metaal
- meubelmakerij
- nautische technieken
- sanitair
- Rijn- en binnenvaart
- scheepswerktuigkunde
- scheepvaart
- schilderen en decoratie
- schrijnwerkerij
- slagerij
- steen- en marmerbewerking
- tandtechniek
- uurwerkmaken
- veiligheidstechniek
- verkoop
- verzorging
- voeding
- zeemanschap
In de praktijk
Van bij de start is het werkplekleren een schot in de roos.
Waarom? Simpel, omdat dit traject zowel voor de secundaire scholen als voor de student een win-winsituatie oplevert. Als student krijg je niet enkel de mogelijkheid om de theoretische kaders meteen uit te proberen in de onderwijspraktijk en op die manier het lerarenberoep in al zijn facetten te leren kennen, je breidt ook onmiddellijk jouw (oh zo belangrijke) professionele netwerk uit.
Als lerarenopleiding werken we intensief samen met secundaire scholen in de regio Kempen en dit over alle onderwijsnetten heen. Het werkplekleren is ook een meerwaarde voor jouw cv, misschien kan je na je opleiding aan de slag in jouw werkpleklerenschool. De secundaire scholen geven aan dat er een kruisbestuiving ontstaat door uitwisseling van frisse ideeën en jouw aanwezigheid als student. Wij als lerarenopleiding zien er op toe dat je kan rekenen op een intensieve begeleiding, zowel in de lerarenopleiding als in de secundaire school.
Alternatieve trajecten
- Wil je graag een graduaatsdiploma leraar Secundair Onderwijs behalen én werken en studeren combineren? Dan kan je dit diploma behalen in deeltijds en avondonderwijs.
- Ben je reeds aan de slag als leraar? Dan kan je via Leraar-In-Opleiding je diploma behalen.
Na je studie
- De job van je leven
- Verder studeren
De job van je leven
- Leraar secundair onderwijs
- Leraar buitengewoon secundair onderwijs
- Volwassenonderwijs
Verder studeren
Wil je graag verder studeren? Dan kun je via een verkort traject een bachelordiploma behalen.