Afstandsonderwijs in samenwerking

Afstandsonderwijs (graduaat of micro-credential) in samenwerking met andere hogescholen

Waar je ook woont, hoe oud je ook bent of in welke fase van je leven je ook zit: als hogeschool geloven we sterk in flexibiliteit en keuzevrijheid voor onze studenten. Daarom investeren we samen met de vier andere hogescholen van de Associatie KU Leuven steeds meer in opleidingen in afstandsonderwijs. Dankzij afstandsonderwijs kan je je bijscholen of een andere richting uitgaan terwijl je studies, werk en sociaal leven combineert. Je vindt deze opleidingen onder de titel Afstandsonderwijs in samenwerking.

Met deze opleidingen studeer je waar en wanneer je maar wil en bepaal je zelf je studietempo. Er is ook altijd een campus in je buurt wanneer je fysiek aanwezig moet zijn voor een opleidingsonderdeel of examen. En je krijgt de vrijheid om zelf je examenmoment te kiezen. 

Studeren op afstand wil evenwel niet zeggen dat je er alleen voor staat. We helpen je op weg met kwaliteitsvolle, online begeleiding door een team van medewerkers. Online staat ook niet automatisch voor onpersoonlijk, integendeel: ons team speelt zoveel mogelijk in op wat jij nodig hebt. 

De studiebegeleiding, examens en eventuele praktijklessen organiseren we zoveel mogelijk op afstand. Uitzonderlijk moet een les of examen toch op de campus doorgaan, bijvoorbeeld omdat er speciale apparatuur nodig is. Maar dankzij het fijnmazige netwerk van de Associatie KU Leuven kan je altijd terecht in een campus dicht bij je woon- of werkplaats. 

Kortom, kies je voor een van onze opleidingen Afstandsonderwijs in samenwerking, dan kies je voor:

 • maximale flexibiliteit: studeer & leg examens af in je eigen tempo;
 • maximale begeleiding: er staat altijd iemand voor je klaar;
 • maximale online lesvormen en altijd een campus in de buurt als je toch moet/wil langskomen.

Ontdek het volledige aanbod Afstandsonderwijs in samenwerking.
 

Follow us!Facebook

Scroll naar beneden voor meer info

Troeven

Graduaatsopleidingen?

We bieden deze graduaatsopleiding zoveel mogelijk vanop afstand aan. Een derde van je studietijd leer je evenwel op de werkvloer, en dat kan natuurlijk niet op afstand. Je kan wel kiezen voor een werkplek dicht bij je eigen woon- of werkplaats. 

Micro-credential?

Een micro-credential in afstandsonderwijs is een afgebakend, kleiner geheel van vakken dat kadert binnen een professionele bacheloropleiding. Het laat je toe om je te verdiepen in bepaalde kennis en vaardigheden die je ook meteen op de werkvloer kan inzetten. Of je kan het als een opstap zien om in een latere fase de volledige professionele bachelor te halen. Door ons samenwerkingsverband geniet je bovendien van een automatisch pakket aan vrijstellingen in alle partnerhogescholen. 

Overzicht opleidingen

 • Micro-credential Sportmanagement – Thomas More
 • Graduaat Orthopedagogische begeleiding - Thomas More
 • Graduaat Accounting Administration - VIVES
 • Micro-credential  Marketingmanagement - VIVES
 • Micro-credential Health Care Clinical Trial Assistant - Odisee
 • Educatief graduaat Secundair Onderwijs - Odisee (vanaf sept 2022)
 • Micro-credentials ICT-ondersteuner UCLL
 • Graduaat Programmeren – UCLL
 • Micro-credential Sportmanagement – Thomas More

  Ben je op zoek naar knowhow en expertise in bedrijfskunde? Wil je als manager aan de slag in de sport- of vrijetijdswereld? Dan is deze micro-credential Sport Management iets voor jou. 
  We bieden je een vakkenpakket van 40-60 studiepunten aan, helemaal online. Het digitale leermateriaal past perfect bij de leerinhoud, en zo kan je ook je eigen studietraject uitstippelen op maat van jouw agenda. 
  Wil je daarna verder studeren voor een bachelordiploma Bedrijfsmanagement afstudeerrichting Sport- en Cultuurmanagement, dan krijg je vrijstelling voor de vakken van de micro-credential. Voor dit vervolgtraject kan je kiezen voor lessen op de campus of opnieuw 100% online. 

  Lees meer over deze opleiding.

 • Graduaat Orthopedagogische begeleiding - Thomas More

  Help kwetsbare personen en groepen om hun plek terug te  vinden in de maatschappij. Bouw aan een brede basis waarbij orthopedagogie, psychologie en recht aan bod komen. Leer gesprekken voeren, ondersteuning bieden op maat van jouw doelgroep, observeren en samenwerken. 

  Als hulpverlener vorm je een meerwaarde in de jeugdhulp of kan je mensen met een beperking ondersteunen. Of kies je een job in de ouderenzorg of (geestelijke) gezondheidszorg. Ook de drughulpverlening is een optie.  Je start meteen in het werkveld en wordt uitgedaagd om met een concrete vraag die leeft op je werkplek aan de slag te gaan in je praktijkeindwerk. Een mooie afsluiter van je opleiding.

  Lees meer over deze opleiding.

 • Graduaat Accounting Administration - VIVES

  Ben je geboeid door de cijfers achter en in een onderneming? Wil je studeren combineren met werken en je gezin? Dan is deze opleiding geknipt voor jou! 
  Een correcte financiële rapportering is cruciaal voor een onderneming. Zonder deze informatie kan de bedrijfsleiding niet de juiste beslissingen nemen. Jouw rol is dan ook heel belangrijk. In de praktijkgerichte graduaatsopleiding Accounting Administration focussen we op de kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor een boekhoudkundige functie in een brede financiële omgeving. Eens je boekhouden, fiscaliteit, wetgeving, sociale vaardigheden, enz. in de vingers hebt, kan je aan de slag in een kmo, vzw of in een boekhoudkantoor.
  We willen studenten ondersteunen bij het combineren van studeren, werken en gezin. Deze opleiding is dan ook heel flexibel opgebouwd, met een programma op maat en onderwijs op afstand. Zo kan je jouw studie op je eigen mogelijkheden afstemmen.

  Meer info

 • Micro-credential  Marketingmanagement - VIVES

  In alle veranderingen om ons heen is er toch één iets dat niet verandert in het bedrijfsleven: uiteindelijk moeten elk product en elke dienst worden verkocht. Marketing is dan ook dé levensader in elke onderneming. 
  Wil je meer commercieel inzicht? Wil je jouw kennis van marketing snel bijspijkeren? Dan is de micro-credential Marketingmanagement de ideale opleiding.
  Je komt alles te weten over digitale marketing, e-commerce, brand awareness en sociale media. Je scherpt je commerciële en digitale skills aan en je leert hoe je klanten denken. Je maakt ook kennis met bedrijfsstrategieën zodat je als marketingspecialist mee het beleid van je bedrijf kan uitstippelen. Voeg daarbij je commerciële feeling, je dynamische persoonlijkheid en je hands-on aanpak en je bent helemaal klaar om je bedrijf een flinke boost te geven.

  Meer info

 • Micro-credential Health Care Clinical Trial Assistant - Odisee

  Ben jij een zorgprofessional en wil je de wereld van wetenschappelijk onderzoek verkennen? Of ben je administratief sterk en wil je meewerken aan nieuwe medische behandelingen en medicatie? Dan kan je bij ons terecht voor de micro-credential Clinical Trial Assistent. 
  We ontwikkelden deze cursusreeks samen met experten uit de farmasector, ziekenhuizen, medische logistiek en medische hulpmiddelen. We geven je een stevige basis mee om als clinical trial assistent aan de slag te gaan. 
  We focussen op je rol als informatiebeheerder en meertalige communicator. Zo leer je data correct verzamelen en verwerken in een werkveld waar Engels de voertaal is. Je ontdekt hoe een wetenschappelijke testomgeving draait, van a tot z. De kers op de taart is je stage, waarin je alles wat je hebt geleerd in de praktijk kan omzetten. 
  Aansluitend een diploma behalen? Dat kan! Na deze micro-credential kan je de professionele bachelor Organisatie & Management, afstudeerrichting Health Care Management afwerken.

  Meer info

 • Educatief graduaat Secundair Onderwijs - Odisee (vanaf sept 2022)

  Ben je afgestudeerd in het secundair onderwijs en heb je minstens drie jaar professionele ervaring als vakspecialist? Wil je jouw praktische kennis doorgeven aan jongeren om hen voor te bereiden op het beroepsleven? Dan is het educatief graduaat Secundair Onderwijs iets voor jou! Ook wanneer je al (praktijk)leraar bent, is deze opleiding een aanrader om je lespraktijk te verfijnen. Het traject is heel flexibel zodat je het kan combineren met je werk of gezin.
  Het educatief graduaat Secundair Onderwijs geeft je zowel theorie als praktijk mee. Je leert wat het betekent om met klas- en leergroepen te werken. Je komt meer te weten over communicatieve en teamgerichte skills. En je ontdekt welke rol een leraar speelt bij leerlingen, in het onderwijs en in de samenleving. Daarnaast voer je praktijkopdrachten uit waarop je uitgebreide feedback krijgt. Je trekt bovendien snel naar een school, waar je de kennis die je hebt opgedaan kan toepassen. Je wordt daarbij goed ondersteund door vakleraren en andere experten uit het onderwijsveld. 
  Op basis van je werk- en privésituatie kies je zelf of je deeltijds (in Aalst of Brussel) of voltijds (in Brussel) wil studeren. In samenspraak met je trajectbegeleider bepaal je of je de vakken spreidt over anderhalf jaar, tweeënhalf jaar of langer.

 • Micro-credentials ICT-ondersteuner UCLL

  Scholen moeten aan steeds meer eisen op het vlak van ICT & onderwijs voldoen, en ICT-ondersteuners krijgen steeds meer een cruciale rol . De UCLL organiseert daarom twee micro-credentials rond ICT & onderwijs voor mensen met enkele jaren ervaring als leerkracht of ICT-ondersteuner. De ene opleiding focust op het technische (ICT-coördinator), de andere op het onderwijskundige (onderwijstechnoloog). 
  Je kan beide micro-credentials (elk zo’n 25-30 studiepunten) in heel Vlaanderen volgen, via begeleid afstandsonderwijs. Je bepaalt je eigen tempo. Reken per lesweek op 25 à 30 uren werk, inclusief de nodige begeleiding en online groepssessies. Je ontvangt nadien een erkend certificaat.
  Ben je een leerkracht of pedagogisch ICT-coördinator die de collega’s mee op sleeptouw wil nemen in digitaal leren en lesgeven? Ben je in je organisatie bezig met de digitale aspecten van leren? Dan is een van deze opleidingen de extra upgrade die je nodig hebt!

  ICT-coördinator UCLL

  Binnen de micro-credential ICT-coördinator maak je kennis met computersystemen en netwerken, systeembeheer en beveiliging, webontwikkeling en programmeren. Je verdiept je ook in de ethische en beleidsaspecten van technische ICT-ondersteuning. Via het praktische luik tot slot, mag je alle opgedane kennis en vaardigheden toepassen in een school of andere organisatie.

  Onderwijstechnoloog - UCLL

  Binnen de micro-credential onderwijstechnoloog word je voorbereid op een rol als pedagogisch ICT-ondersteuner. Je krijgt de ethische aspecten van ICT-ondersteuning mee en je leert vanuit een passende visie een ICT-beleidsplan voor jouw school of organisatie opstellen. Via digitale didactiek leer je hoe je (groepen) leerlingen in hun ICT-vaardigheden en mediawijsheid kan ondersteunen. En je leert ook hoe je collega’s onderwijskundig bij het didactische gebruik van ICT kan ondersteunen. Tijdens de praktijkstage pas je alle opgedane kennis en vaardigheden toe in een/jouw school of organisatie.

  Meer info

 • Graduaat Programmeren – UCLL

  Kwaliteitsvolle software ontwikkelen en testen? Inzoomen op databeheer, security en analysetechnieken? Programmeren in Microsoft .NET en Java? Met deze opleiding word je een hands-on programmeur die onmiddellijk inzetbaar is en blijft in de snel veranderende IT-wereld.
  Dankzij het werkplekleren word je ondergedompeld in geïntegreerde projecten, en voel je je steeds meer als een vis in het virtuele water.
  Ben je geen fan van de trip naar de campus? Plan je liever zelf wanneer je aan welk vak werkt? Dan is deze opleiding jou op het lijf geschreven. Je kan de lessen zelf verwerken in je eigen tempo én begeleid door de docent. Je kan ook de examenmomenten flexibeler invullen, en dat allemaal thuis aan jouw computer!

  Meer info