Graduaatsopleidingen september 2019

Vanaf september 2019 worden HBO5-opleidingen (met uitzondering van de HBO5-opleiding Verpleegkunde) graduaatsopleidingen en zal je als graduaatsstudent les volgen aan de hogeschool (en dus niet meer bij een Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO)). Het inschrijvingsgeld zal anders berekend worden en je diploma zal exclusief uitgereikt worden door een hogeschool. Volg je nu een HBO5-opleiding? Of start je hiermee voor 1 september 2019? Dan zetten we hier graag alles op een rijtje.

Wat verandert er voor jou?

Jouw traject

Aangezien jij voor 1 september 2019 bent gestart met een HBO5-opleiding, maar je diploma nog moet behalen, zijn er twee mogelijke scenario’s:

 • Heb je op 1 september 2019 minstens 1/3de van de lestijden van je ’oude’ HBO5-opleiding behaald?
  • Dan heb je het recht om t.e.m. academiejaar 2020-2021 je ‘oude’ diploma te behalen. Tot dat academiejaar zal je ‘oude’ opleiding dus nog even blijven bestaan. Heb je na afloop van academiejaar 2020-2021 je volledige opleiding nog niet afgerond? Dan moet je alsnog overstappen naar de ‘nieuwe’ graduaatsopleiding. Je kan op basis van de modules die je reeds hebt behaald vrijstellingen krijgen.
  • Of je kan er ook voor kiezen om meteen de overstap te maken naar de ‘nieuwe’ opleiding. Uiteraard met vrijstellingen voor de vakken die je reeds behaalde.
 • Heb je op 1 september 2019 minder dan 1/3 van de lestijden van je ‘oude’ HBO5-opleiding behaald? Dan ben je verplicht om over te stappen naar de ‘nieuwe’ graduaatsopleiding. Ook in dit geval kan je op basis van de modules die je reeds behaald hebt, vrijstellingen krijgen.

Inschrijvingsgeld

Het inschrijvingsgeld voor de nieuwe graduaatsopleidingen zal vanaf 1 september 2019 op dezelfde manier berekend worden als voor bacheloropleidingen. Om dit gelijk te trekken zal er niet meer over lesuren worden gesproken, maar wél over studiepunten.

Je betaalt in het hoger onderwijs een vast bedrag (€ 234,10) én een bedrag per opgenomen studiepunt (€ 11,20 per studiepunt als je geen recht hebt op een studiebeurs). Volg je voltijds les? Dan neem je jaarlijks 60 studiepunten op. Je betaalt dan maximaal 922,30 euro inschrijvingsgeld voor een heel academiejaar.

Ook als je ervoor kiest om je ‘oude’ opleiding af te ronden zal je inschrijvingsgeld vanaf september 2019 op deze manier berekend worden.

Gelukkig hangt er aan dit nieuwe prijskaartje ook een volwaardig studentenstatuut vast. Hierdoor kan je onder andere in aanmerking komen voor studietoelagen. Als je recht hebt op een studiebeurs betaal je een lager bedrag. Ter illustratie voor een voltijds academiejaar: € 108,80 als beursstudent, € 484,30 als bijna-beursstudent. Je kan er ook voor kiezen om je betaling te spreiden.

Daarnaast geniet je als hogeschoolstudent van alle voordelen van de dienst studentenvoorzieningen (stuvo)! Zo krijg je bijvoorbeeld een studentenkaart waarmee je terecht kan in onze studentenrestaurants. Je kan gratis advies inwinnen rond studentenhuisvesting en sociale dienstverlening. Nood aan extra psychologische ondersteuning? Ook daarvoor ben je zeer welkom bij stuvo.

Lesplaats

Waar je opleiding vanaf september 2019 zal doorgaan kan verschillen. Je zal hiervan tijdig op de hoogte worden gebracht. Sommige lesplaatsen blijven behouden, andere opleidingen kunnen verhuizen naar een campus van Thomas More. Je lesplaats wordt in dat geval dus een echte hogeschoolcampus!

De voordelen op een rijtje

Maar waarom verandert dat nu allemaal precies? Het was toch goed zoals het was? Dat was het zeker. Maar het beste van al: vanaf september 2019 wordt het alleen maar beter!

 • De graduaatsopleidingen worden hervormd en geactualiseerd. Het aanbod wordt eigentijds en aantrekkelijker. Verschillende opleidingen zullen ook een nieuwe naam krijgen.
 • Een derde van je opleiding bestaat uit werkplekleren. Zo word je rechtstreeks op de werkvloer opgeleid. Met je twee voeten volop in de praktijk. 
 • Je diploma zal zo nog beter inspelen op de vacatures op de arbeidsmarkt.
 • Je studeert af met een volwaardig hoger onderwijs diploma!
 • Toch graag nog verder studeren? Doordat de opleiding nauwer zal aansluiten bij een aantal verwante bacheloropleidingen, kan je via een vervolgtraject gemakkelijker doorstromen.

Vragen?

Aarzel dan zeker niet ons te contacteren! We helpen je graag verder.

 

 

 

Tony Bastijns
Unitmanager graduaatsopleidingen