
Deze opleiding wordt niet meer georganiseerd. Je kan je hier niet meer voor inschrijven vanaf het academiejaar 2023-2024.
Ouderencoaching
- Je hebt een warm hart voor oudere mensen.
- Je hebt of zoekt een job waarin je met ouderen werkt.
- Je wil ouderen de regie van hun leven maximaal in handen laten houden.
- Je leert hoe ouderen een rol kunnen blijven spelen in de samenleving.
- Je komt meer te weten over recht en beleidsbeïnvloeding.
- Je ontwikkelt skills als coachen, bemiddelen en innoveren.
- Je focust op verandering en positieve beeldvorming.
- Je komt terecht in een diverse groep studenten met verschillende opleidingsachtergrond.
- Je kan deze opleiding voltijds of deeltijds volgen.
- Deze banaba maakt van jou een gediplomeerd ouderencoach.



Troeven

Maatschappelijk relevante projecten
Er moet meer aandacht zijn voor holebi's in Kempense rusthuizen. Dat vonden studenten van de opleiding Ouderencoaching en daarom startten ze een sensibiliseringscampagne die woonzorgcentra bewust moet maken dat er ook holebi-ouderen onder de bewoners zijn. Nog te vaak kruipen ze terug in de kast wanneer ze in een woonzorgcentrum terechtkomen.
Waarderend omgaan met ouderen
Het aantal ouderen in onze samenleving stijgt. Deze groep is ook heel divers: van gezonde actieve ouderen naar hulpbehoevenden. De ouderen verdienen respect en aandacht. Studenten met passie en affiniteit voor de oudere mens vinden zeker hun gading in deze opleiding. We reiken handvatten aan om de uitdagingen van de vergrijzing op een positieve manier te benaderen.

Unieke opleiding met toekomst
In lokale besturen en dienstencentra komt er steeds meer aandacht en ruimte voor buurtgerichte zorg, het aanpakken van eenzaamheid en het activeren van ouderen in de samenleving. In de toekomst zullen we een stijgende vraag zien naar opgeleide ouderencoaches. Het Vlaams onderzoeks- en kenniscentrum voor de derde leeftijd (VONK3) op Campus Geel werkt nauw samen met de opleiding.
Programma
- Opbouw
- Doelpubliek
- Vakken
Opbouw
Je kan de opleiding afwerken op één of twee academiejaren. Bespreek jouw plannen met de opleidingscoördinator. Jullie kunnen ook samen bekijken of je recht hebt op vrijstellingen op basis van je vooropleiding.
Vrijdag is de vaste lesdag. Wie de opleiding deeltijds volgt, heeft om de 14 dagen op vrijdag les. Houd er rekening mee dat je daarnaast nog heel wat tijd aan de opleiding zal moeten besteden. Dat kan via zelfstudie en werken aan praktijkopdrachten. We begeleiden je via de contactmomenten en soms ook online.
Doelpubliek
Ben je pas afgestudeerd, sta je in het werkveld of ben je al met pensioen? Voel je de nood aan bijscholing en heb je daarbovenop een warm hart voor de doelgroep ouderen? Dan is de banaba Ouderencoaching misschien wel iets voor jou. Professionele ervaring met de doelgroep is niet per se een must.
Er is een rechtstreekse toegang voor bachelors in de toegepaste psychologie, orthopedagogie, ergotherapie, sociaal werk en verpleegkunde en masters in de humane wetenschappen. Met andere bachelors en masters houden we een intakegesprek.
Vakken
Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.
- De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
- Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
Fase 1 NAJAAR De oudere in de samenleving i 5 Coachen i 5 Bemiddelen i 5 Zorg- en welzijnslandschap i 5 Recht van en voor ouderen i 5 Fase 1 Praktijk en bachelortoets deel 1 i 5 VOORJAAR Oudere als persoon i 5 Ouderenbeleid en beleidsbeinvloeding i 10 Maatschappelijk innoveren i 10 Praktijk en bachelortoets deel 2 i 5 Fase 1 NAJAAR De oudere in de samenleving i 5 Coachen i 5 Bemiddelen i 5 Zorg- en welzijnslandschap i 5 Recht van en voor ouderen i 5 Praktijk en bachelortoets deel 1 i 5 VOORJAAR Oudere als persoon i 5 Ouderenbeleid en beleidsbeinvloeding i 10 Maatschappelijk innoveren i 10 Praktijk en bachelortoets deel 2 i 5 Lesrooster
Bekijk een voorbeeldrooster voor fase 1.
Na je studie
- De job van je leven
De job van je leven
Als ouderencoach kan je aan de slag als:
- centrumleider in een lokaal dienstencentrum
- seniorenconsulent
- buurtzorgregisseur
- beleidsmedewerker bij een ouderenorganisatie, een lokaal bestuur of een woonzorgorganisatie
- beleidsmaker sociale zaken in stad of gemeente
- coördinator thuiszorgdiensten
- eindeloopbaanbegeleider op een personeelsdienst