Ga naar de hoofdinhoud

Heart2Heart Multidisciplinair Symposium Hartfalen

06/12/2022
auditorium
Sascha Vermeylen Panelmanager

31 maart 2022

Op 19 maart vond het Heart2Heart Hartfalensymposium plaats op campus Geel van Thomas More. Een 100-tal patiënten, mantelzorgers, verpleegkundigen, kinesisten, apothekers, huisartsen en hartspecialisten kwamen samen om te leren van elkaar hoe samenwerking rond hartfalenzorg beter kan.

Hartfalen is een complexe langdurige ziekte die 200,000 Belgen treft. Elk jaar komen er 15.000 patiënten bij. Hartfalen betekent dat het hart onvoldoende bloed rondpompt om het lichaam van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien. Hartfalen gaat dikwijls gepaard met ziekenhuisopnames en vermindert levenskwaliteit en levensverwachting. Hartfalenzorg is duur.

Het Wit-Gele Kruis Antwerpen organiseerde het symposium in samenwerking met Thomas More hogeschool (Hilde Vandenhoudt van LiCalab en Karolien Baldewijns van Mobilab & Care), en het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde van KU Leuven. Dankzij de steun van het fonds dr. Daniël De Coninck, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, kon een kleine 3 jaar geleden het Lerend Netwerk HeartsConnect starten als antwoord op een oproep rond technologie voor een warme zorg thuis. HeartsConnect bundelt de krachten van 8 hartfalenprojecten met dezelfde uitdagingen. Dankzij het uitwisselen van goede praktijken, het samen leren over kwaliteitsvolle zorg, het delen van materialen en het ontwikkelen van opleidingen voor eerste lijn leerde men belangrijke lessen. Samenwerking met de patiënt over disciplines heen is belangrijk, met duidelijke afspraken over wie welke rol opneemt. Men ontwikkelde een zorgpad voor België. Daarnaast onderstreepte men het belang van goede educatie van de patiënt en zijn omgeving, in het ziekenhuis en in de thuissituatie. Zo kan de patiënt beter voor zichzelf zorgen en langer thuis blijven. Tijdens het symposium deelden Jan Bertels, kabinetchef van minister Vandenbroucke, en prof. Emeritus Jan De Maeseneer hun toekomstvisie op geïntegreerde zorg. Samenwerking op basis van wetenschap en solidariteit, met aandacht voor de levensdoelen van de patiënt,  en een andere manier van financiering, moeten leiden tot betere kwaliteit van zorg.  Dr. Miek Smeets schetste de realisaties van HeartsConnect en de toekomstplannen. Dr. David Derthoo stelde het zorgpad voor. Men kon ook deelnemen aan hands-on workshops met handige tips. Via deze link kan je de algemene presentaties downloaden en het programma herbekijken.