Ga naar de hoofdinhoud
Psycevent

Zoeken, vinden en houden van werknemers. Reflecties over (duurzame) arbeid

De toenemende vergrijzing en ontgroening van onze bevolking zorgt voor nijpende tekorten op de arbeidsmarkt: vacatures raken moeilijk ingevuld waardoor organisaties steeds meer out-of-the-box moeten denken. Beleid richt zich in toenemende mate op personen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, zoals thuisblijfouders of personen in langdurige ziekte.
Deze context wakkert het maatschappelijke debat aan rond het belang van werk: hoe kijken we naar werk? Is het een recht of een plicht? En wat met niet-werk? Welke normen hebben niet-werkenden zelf ten aanzien van werk en niet-werk?

Datum

Van tot

Prijs

€ 10,00

[€7 voor studenten]

Locatie

Op locatie

Antwerpen (campus National)

Schrijf je in
Thema

Lezing / Inspiratiesessie

Over de sprekers

In dit PsycEvent trachten we deze vragen zowel vanuit wetenschappelijk als praktijkgericht oogpunt te beantwoorden. Doctoraatsonderzoekster Sophie Cuinen zal deze thematiek belichten vanuit haar onderzoek naar niet-werkenden. Bovendien nodigen we verschillende praktijkexperts uit voor een panelgesprek rond dit thema: Han WIllemsens - GTB, Veerle Van den Bosch - AddSpice / Onbeperkt Jobstudent, Tine Lenaerts - Albert Heijn-Peeters Govers.

Sophie Cuinen

Sophie Cuinen is een master in de Pedagogische Wetenschappen – optie Onderwijs- en Opleidingskunde (KU Leuven, 2017).

In 2018 behaalde ze haar getuigschrift van de Specifieke Lerarenopleiding Gedragswetenschappen (KU Leuven).

In 2019 begon ze als doctoraatsonderzoekster aan de onderzoeksgroep Arbeids- en Organisatiepsychologie en Professioneel Leren aan KU Leuven, met als centrale onderzoeksthema’s werkloosheid en niet-beroepsactiviteit en sociale normen ten aanzien van werk.

In haar onderzoek hanteert ze hoofdzakelijk kwantitatieve methoden, met o.a. een focus op het ontwikkelen en afnemen van gevalideerde schalen.

Sinds het academiejaar 2023-2024 werkt ze eveneens als docent-onderzoekster bij Thomas More binnen Toegepaste Psychologie (afstudeerrichting Arbeids- en Organisatiepsychologie).

Han Willemsens

Ik ben Han Willemsens, moeder van 3 kinderen, vrouw van 1 man, vriendin van velen en provinciaal coördinator van 160 medewerkers bij GTB , een Vlaamse organisatie die werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt ondersteunt.
Ik stapte de organisatie 24 jaar geleden binnen als bemiddelaar, werkte 15 jaar heel graag met kwetsbare werkzoekenden in hun zoektocht naar een gepaste job, mocht nadien 7 jaar enkele teams coachen en hen verder helpen ontwikkelen om de opdracht waar te maken en ben sinds een jaar coördinator van onze provincie. Goed luisteren naar waar de noden liggen bij de werkzoekenden en bij werkgevers, linken kunnen leggen naar het beleidsniveau en zo een verschil proberen te maken, da's in een notendop mijn job.

Veerle Van den Bosch - AddSpice

Zaakvoerder van AddSpice, Veerle Van den Bosch heeft een achtergrond van 19 jaar in HR en bedrijfsvoering in de social profit waar ze bedrijfsleider was van een social profit KMO van 90 medewerkers. Als master in de Psychologie en bachelor in de orthopedagogie is ze gepassioneerd door groei en duurzame bedrijfsoplossingen, met oog voor maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering. Met het hoofd in de wolken en de voeten op de grond is de werkwijze, actiegericht maar met grote ambities.
Binnen bedrijven legt ze vooral de nadruk op de koppeling tussen de steeds meer voelbare krapte op de arbeidsmarkt en slimme, kostenbewuste oplossingen die bedrijven hiervoor kunnen installeren. Veerle denkt aan oplossingen buiten de platgetreden paden, stuurt aan op omdenken en houdt van een snuifje rock’n roll én een maatschappelijke touch.

Tijdens corona werkte ze mee aan het boek ‘ Koers naar Talent in Overvloed - Inclusief HRM als kompas’. Ze staat mee aan de wieg van de start up Onbeperkt Jobstudent, waar ze samen vennoten Luc & Ann met een aantal ondernemers meer kansen wil creëren voor studenten met een beperking of chronische ziekte via studentenarbeid zonder drempels. Samen met Hans & Hanne bundelt ze haar krachten in HR3, voor grotere innovatieve HR projecten.

Tine Lenaerts - Architect inclusief ondernemen

Een gedreven professional met bijna 2,5 jaar ervaring als Architect Inclusief Ondernemen bij Albert Heijn - Peeters Govers.
Vanuit een ‘gewoon doen’- mentaliteit heeft ze in haar carrière al heel wat deuren geopend en succesvolle en duurzame samenwerkingen opgezet.
Ze gaat elke dag vastberaden aan de slag om meer inclusie op de werkvloer (of beter gezegd, op de winkelvloer) te krijgen. Dit doet ze door een flexibel proces te ontwikkelen dat start vanuit de individuele behoeften en achtergronden van de medewerkers, en deze als troef in te zetten in de organisatie. Zo helpt ze niet alleen de medewerkers in hun zelfontwikkeling, maar ook de organisatie met grotere betrokkenheid en effectiviteit van haar medewerkers.
Haar open communicatie, empathische aanpak en toewijding hebben niet alleen geleid tot een inclusieve en diverse werkomgeving, maar ook tot een enorme cultuuromslag waarin respect voor verschillen en samenwerking centraal staat.

Meer info

  • Doelgroep | alle geïnteresseerden
  • Programma | onthaal vanaf 19u00, het panelgesprek loopt van 19u30 tot circa 21u30, receptie aansluitend op het panelgesprek
  • Bereikbaarheid | meer info over transport naar en parkeren in Antwerpen via: visitantwerpen.be en slimnaarantwerpen.be
  • Inschrijven | je kan je online inschrijven tot en met donderdag 29 februari (max. 2 personen per inschrijving).