Ga naar de hoofdinhoud

Conferentie van de eerste lijn

22/01/2024
Hilde Vandenhoudt Onderzoeker

De eerste Belgische conferentie van de eerste lijn, een initiatief van de Academie voor de eerste lijn en Be Hive, vond plaats op 28 en 29 november in Brussel. Het werd een boeiende tweedaagse met inspirerende sprekers en veel goede praktijkvoorbeelden over de taalgrenzen heen. Het publiek, de inhoud van de conferentie en de take home messages waren zeer divers. Met meer dan 400 deelnemers, 66 presentaties en 16 parallelle sessies ging iedereen tevreden naar huis met nieuwe inzichten en acties om gezondheids- en welzijnszorg meer inclusief te maken.

Hilde Vandenhoudt van LiCalab is actief lid van de Academie voor de eerste lijn en was present op de conferentie. Ze faciliteerde een sessie over inclusie en gelijkheid. Hoe willen apothekers evolueren naar een gezondheidspunt? Hoe maak je van een pittige buurt een zorgzame buurt, en hoe word je welzijnsversterker in plaats van welzijnsverstrekker? Over overbruggen en zoeken naar een ideaal samenlevingsmodel in de 132 zorgzame buurten in Vlaanderen (samenredzaamheid in plaats van zelfredzaamheid). En hoe zet je community health workers in, vrijwilligers die mensen toeleiden naar de eerstelijnszorg. Kortom, veel warme verhalen. 

Daarnaast werd er opgeroepen voor een inclusieve eerstelijn, met integratie van zorg en welzijn, om meer ‘samen’ te werken in plaats van naast elkaar, zelfs als het schuurt, want daar leren we het meeste uit. Over sociale verbondenheid als belangrijk doel op zich. Over de nood aan meer implementatieonderzoek, of hoe je nieuwe kennis echt inbedt in de praktijk. Wisten jullie dat slechts 24% van wetenschappelijke bevindingen ook daadwerkelijk neerdalen in de praktijk, en dat dit gemiddeld 17 jaar duurt? Dat moet beter kunnen.

Ook minister Frank Vandenbroucke kwam vertellen over een pas goedgekeurd plan voor geïntegreerde zorg. Hierbij heeft de regering drie prioriteiten: de eerste 1000 dagen in het leven, obesitas (ernstig overgewicht) bij kinderen, en zorg voor ouderen met een langdurige ziekte. Men wil meer inzetten op doelgerichte zorg, waar de focus ligt op levensdoelen. 

We ontdekten ook dat men langs beide kanten van de taalgrens bezig is met andere zorgconcepten en inzichten. Dat is verrijkend, we kunnen nog veel van elkaar leren.
 

Verwante blogs