Ga naar de hoofdinhoud

Energie in gebouwen

Project

Kwalitatieve warmtenetten

Datum

Van tot

Supported by

Bekijk de projectwebsite

In een duurzame energievoorziening bieden warmtenetten en combilus antwoorden op de vragen naar flexibiliteit, energie-efficiëntie en luchtkwaliteit. 
Het ontbrak echter aan een eenduidig kwaliteitskader om dit te ontwerpen met oog op dimensionering en componentselectie.

Dit project wou hierin een doorbraak lanceren en tegelijkertijd ook innovaties versnellen. Zo zijn er reeds nieuwe concepten, met koeling en boostersystemen, alsook een nieuwe visie op onderhoud en beheer, waarbij data-management. 

De doelgroep van dit project zijn alle actoren betrokken bij een collectief net, gaande van beheerder, eigenaar, distributiefirma, fabrikanten, studiebureau's en last but not least installateurs.

Doel

Het doel van dit project is een code van goede praktijk te ontwikkelen voor collectieve warmtevoorziening met technisch water (combilus of warmtenet), met volgende speerpunten:

  • Op maat van de installateur en studiebureau: ontwerprichtlijnen- en tools voor combilus en centrale warmte- en koudeproductie, vertaald vanuit recent wetenschappelijk onderzoek.
  • Voor fabrikanten en groothandel: kwaliteitskader voor afleversets in al zijn vormen, rekening houdend met toekomstige noden, hierbij verder bouwend op de al ontwikkelde testen.
  • Initiëren en faciliteren van valorisatietrajecten inzake optimalisatie van operationele efficiëntie door kwaliteitsbewaking en smart metering. 

Daarnaast is het uiteraard ook belangrijk om te sensibiliseren door enkele gerichte cases uit te werken.

Doelgroep

De beoogde doelgroep bestaat uit:

  • Fabrikanten die hun componenten willen valideren en innoveren.
  • Studiebureaus en installatiebedrijven die hun ontwerp en bestekken gericht willen opstellen.
  • Gebouwbeheerders, third parties, softwarebedrijven die diensten inzake energielevering, ontwerptools, monitoring, ... wensen aan te leveren in deze sector.
     

Partners

  • Buildwise
  • Universiteit Antwerpen
Onderzoeker

Margot De Pauw

Expert dynamische gebouwsimulaties & energie

Gerelateerde onderzoekslijnen