Ga naar de hoofdinhoud
Project

Safe Football Allies

Preventie van grensoverschrijdend gedrag in het topsport jeugdvoetbal

Safe Football Allies bouwt verder op de inzichten die verworven werden in het  Safe Sport Allies project . Het doel is om de bestaande omstandersinterventie om te vormen aan de noden en de context van het Belgische jeugdvoetbal, en om vervolgens na te gaan of dit programma ingezet kan worden ter preventie van grensoverschrijdend gedrag.

Datum

Van tot

Supported by

Oak Foundation

Tienduizenden jonge Belgische jongens en meisjes dromen ervan om de volgende Tessa Wullaert of Kevin De Bruyne te worden. Voetbal is in België een populaire sport, met meer dan 400.000 geregistreerde spelers en duizenden voetbaltrainers. Helaas is de voetbalcontext niet immuun voor grensoverschrijdend gedrag. Onderzoek toont aan dat jonge voetballers in een topsporttraject een grotere kwetsbaarheid hebben ten aanzien van grensoverschrijdend gedrag door hun trainers, medespelers, ouders en entourage.

Het ervaren van grensoverschrijdend gedrag op jonge leeftijd leidt tot ernstige gevolgen voor de gezondheid, vermindert de sportprestaties, de motivatie, het plezier en de deelname aan de sport. Daarnaast heeft het ook een grote een impact op de familie van de jonge spelers, de omgeving, de sportorganisatie en de maatschappij in haar geheel. Hoewel de Belgische sportautoriteiten en de voetbalbonden inspanningen leveren om in te zetten op de preventie van grensoverschrijdend gedrag, is het proces van het ontwikkelen, implementeren en evalueren van een preventiebeleid nog maar recent opgestart. Op maat gemaakte, empirisch onderbouwde preventieprogramma's voor het jeugdvoetbal op hoog niveau bestaan nog niet. Safe Football Allies wil daarop inspelen.

HetSafe Football Allies project 

Het eerdere Safe Sport Allies-project bleek succesvol in het vergroten van de kennis, positieve attitudes en intenties om positief omstandergedrag te stellen, zowel bij de trainers als sporters. Het moet echter nog verder worden onderzocht of een soortgelijk en aangepast programma effectief is in de specifieke context van topsport binnen het jeugdvoetbal. Daarom wil Safe Football Allies deze leemte opvullen door een aangepaste omstanderinterventie te ontwikkelen binnen de context van het Belgische jeugdvoetbal voor topsporters. We hopen dat de bevindingen van dit onderzoek zullen bijdragen tot de ontwikkeling van een duurzaam en impactvol (beleids-)systeem dat geïmplementeerd zal worden in de bestaande structuren om incidenten van grensoverschrijdend gedrag in het Belgische voetbal, alsook in de internationale sportgemeenschap, aan te pakken en te voorkomen.  

Doelstellingen

De belangrijkste doelstellingen van dit project zijn:

  • Het ontwikkelen, implementeren en evalueren van evidence-based omstanderinterventie in de context van het jeugdvoetbal in België;
  • Het beïnvloeden van Belgische sportministeries en nationale voetbalbonden om het programma verder te implementeren;
  • Het ontwerpen en uitvoeren van een internationale implementatiestrategie.

Project partners 

Onderzoeker

Jon Brain

Jon Brain is sinds 2024 werkzaam bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn. Met zijn achtergrond in Sport Psychologie, werkt hij momenteel aan het Safe Football Allies project.

Onderzoeker

Karolien Adriaens

Karolien Adriaens (PhD) is sinds 2021 werkzaam bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn. Ze werkt mee aan verschillende onderzoeksprojecten naar grensoverschrijdend gedrag: Safe Sport Allies en Safe Para Sport Allies, Safe Sport Project, ASOIF project

Onderzoeker

Tine Vertommen

Als onderzoeker bouwde Tine Vertommen expertise op in een breed scala aan onderwerpen in de criminologie en forensische psychologie. Vandaag focust zij op grensoverschrijdend gedrag in het algemeen en meer specifiek in de sport.