Ga naar de hoofdinhoud
Project

MASEDIN

Ontwikkelingsproject voor de overdracht van kennis inzake het kweken van eetbare insecten

Datum

Van tot

Supported by

Situering

De traditionele landbouw in het noorden van Oeganda wordt gekenmerkt door een lage productie en een productiviteit die niet voldoet aan de voedingsbehoeften van de groeiende menselijke bevolking. Veel boerenhuishoudens werken op kleine stukjes land voor landbouw. Geconsumeerd voedsel is qua voedingswaarde onevenwichtig, de productiesystemen zijn niet gediversifieerd, toegang tot voedzaam, eiwitrijk voedsel zoals vlees en eieren is voor de meeste mensen ontoegankelijk of te duur om uit het buitenland te importeren en voedselproductiesystemen zijn op de lange termijn niet duurzaam. Gemeenschappen staan voor aanzienlijke uitdagingen bij het bereiken van zelfredzaamheid en hebben beperkte mogelijkheden om in hun levensonderhoud te voorzien, wat leidt tot voedselonzekerheid en ondervoeding. Eetbare insecten zijn een gewaardeerde en cultureel aanvaarde voedselbron in deze regio, maar momenteel worden ze alleen in het wild geoogst vanwege beperkte kennis over hoe ze te kweken.

Doelstelling

Het MASEDIN-project heeft als doel 1) de veerkracht in gemeenschappen in Noord-Oeganda te verbeteren door efficiënte en duurzame technologieën te ontwikkelen voor het massaal kweken van zeer voedzame en duurzame eiwitrijke eetbare sprinkhanen (Ruspolia differens) en eetbare krekelsoorten (Acheta domesticus en Scapsipedus icipe), en 2) om kennis en mogelijkheden op te bouwen van onderzoekers aan de Gulu University en de Mbarara University of Science and Technology op het gebied van de productie van eetbare insecten.