Met dit onderzoek willen we voor broodvervangende maaltijden nagaan of ze slikveilig zijn en blijven voor volwassenen met OD.
Orofaryngeale Dysfagie is een veel voorkomende slikstoornis. De fenotypes van personen getroffen door OD variƫren significant en omvatten bijvoorbeeld 15-40% van de oudere populatie. OD veroorzaakt ademhalingsinfecties zoals aspiratiepneumonie welke resulteert in een mortaliteitscijfer van 50%. Daarnaast komen malnutritie en deshydratatie vaak voor. Er bestaat voldoende evidentie dat het risico op luchtwegpenetratie bij personen met OD wordt gereduceerd door de viscositeit van vloeistoffen te verhogen (Newman et al., 2016). Indikkingsmiddelen of voedingsmiddelen die bestemd zijn voor personen met OD moeten vermijden dat de viscositeit verandert zodat het voedsel slikveilig blijft. Er is nood aan standaardisatie in omschrijvingen, terminologie en viscositeitsmetingen.
Dorien Vandenborre (PhD) is sinds 2015 docent-onderzoeker bij het expertisecentrum Mens en Welzijn. Zij heeft expertise op vlak van neurogene communicatiestoornissen en kwalitatief onderzoek (diepte-interviews).
Innovatiemanager voor het team, gedreven door de eindgebruiker met als doel om impact te creƫren op het raakvlak van technologie en welzijn.