Ga naar de hoofdinhoud
Project

Infinitex

Een living lab rond circulaire mode

De huidige snelheid van de kledingindustrie en het consumptiepatroon dat daarmee gepaard gaat zorgt ervoor dat onze kleding veel te snel op de afvalberg belandt. Er is sprake van onderbenutting van kleding die (nog) perfect bruikbaar is. In dit Living Lab gaan we samen met modebedrijven en retailers, in cocreatie met sociale economie inzetten op het verlengen van de levensduur of intensiever gebruik van kleding door het offline en online testen en optimaliseren van circulaire diensten zoals herverkoop, verhuur en herstel.  

Datum

Van tot

Supported by

VLAIO, Vlaanderen Circulair

Bekijk de projectwebsite
Modebedrijven ondersteunen

Over het project

De tweedehandsmarkt groeit. Gestuwd door een toenemend prijsbewustzijn, gekoppeld aan het toenemende belang van duurzaamheid, zien we de belangstelling voor tweedehandskleding, onderhoud en verhuur toenemen. Dat is positief, ware het niet dat lokale retailers en mode-ondernemingen de strijd moeten aangaan met internationale spelers en platformen om de lokale consument voor zich te winnen.  Wij willen met dit Living Lab de lokale modebedrijven ondersteunen in het optimaliseren van hun herverkoop, verhuur- of herstel-aanbod, in co-creatie met de sociale economie. 

Doel

Met het INFINITEX project willen we als kennisinstelling samen met modebedrijven en retailers zoals E5, Xandres, Filou & Friends, Supergoods, Atelier Noterman, Dressr en Sheets-As-A-Service, in co-creatie met experts okret, UNDO, Cilab en Quifactum en Herw!n (sociale economie) inzetten op de implementatie en opschaling van circulaire businessmodellen op lokaal grondgebied. Door deze nieuwe businessmodellen te gaan optimaliseren voor lokale actoren, willen we een zichtbare en meetbare vooruitgang realiseren met betrekking tot het verlengen van de levensduur of intensiever gebruik van consumententextiel (dames, heren, kinderen en huishoudlinnen).

Resultaten

Na een periode van vooronderzoek gaan we aan de hand van een design thinking traject de nodige experimenten opzetten waarbij we bottlenecks en oplossingen kunnen testen om de businessmodellen zoals terugname en herverkoop, verhuur-, leen- en deelmodellen meer succesvol te maken. Enerzijds door het opzetten, testen en verbeteren van de logistieke processen, alsook bruikbare software en tags die dit proces moeten vergemakkelijken.  

We zetten daarbij sterk in op gebruikersonderzoek om te weten te komen wat de motivatie en/of drempels zijn van consumenten om deel te nemen aan deze nieuwe businessmodellen en hoe ze reageren ze op bepaalde proposities, communicatieboodschappen en/of technologie.  

Finaal is het (minimum) streefdoel binnen dit Living Lab een blauwdruk voor (een gecentraliseerd) circulair fulfilment center en geteste en gevalideerde customer journey’s per business case. Deze inzichten zullen breed verspreid worden naar de sector.  

Lees hier de blogpost over ons bedrijfsbezoek bij CWS

Projectmedewerkers

Onderzoeker

Veerle Spaepen

Bij Thomas More ben ik trekker van 2 onderzoeksprojecten:
1) Size Zero Waste
2) In Fashion

Onderzoeker

Jolien Roedolf

Jolien is sinds 2023 onderzoeker bij het expertisecentrum Duurzaam Ondernemen en Digitale Innovatie. Zij is gepassioneerd door circulaire economie, is projectleider van INFINITEX en zal ook praktisch onderzoek doen rond circulaire businessmodellen.

Onderzoeker

Fien Demarest

Fien Demarest is een junior onderzoeker. Ze draagt voornamelijk bij aan projecten binnen de onderzoekslijn circulair ondernemen, waaronder INFINITEX en Size Zero Waste, die zich specifiek richten op de retailsector en circulaire businessmodellen.